Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"САМО БЕЗ ЛЕШЕВА" Језиво! Затвореници у Русији на бруталне начине МУЧЕ ЈЕДНИ ДРУГЕ да би добили мање казне

15.11.2021. 22:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
zatvor
затвор / Извор: Профимедиа

"Медуза" објављује одломак из "Енциклопедије“ о томе како особље у притворским јединицама у Иркутској области регрутује затворенике да муче друге затворенике како би пристали да сведоче онако како им се каже

Нови пројекат са руског сајта Tayga.info, под називом "Енциклопедија насиља у затворима и притворским центрима Иркутске области“, испитује протест затвореника у Затвору број 15 у априлу 2020. и његове последице.

ОТКРИВЕН ИДЕНТИТЕТ БОМБАША ИЗ ЛИВЕРПУЛА: Организовао подмукао напад испред болнице, експлозија је била страшна

ОТКРИВЕН ИДЕНТИТЕТ БОМБАША ИЗ ЛИВЕРПУЛА: Организовао подмукао напад испред болнице, експлозија је била страшна

ПРОНАЂЕН НОВИ СОЈ КОВИДА 19 - Б.1.640! Потпуно је другачији од осталих, одмах је стављен под надзор!

ПРОНАЂЕН НОВИ СОЈ КОВИДА 19 - Б.1.640! Потпуно је другачији од осталих, одмах је стављен под надзор!

ДОЋИ ЋЕ И ТАЈ ДАН! Како би могао да изгледа крај пандемије у свету? Због једне ствари до тога ћемо стићи на ТЕЖИ НАЧИН

ДОЋИ ЋЕ И ТАЈ ДАН! Како би могао да изгледа крај пандемије у свету? Због једне ствари до тога ћемо стићи на ТЕЖИ НАЧИН

Тај инцидент је почео када је неколико затвореника себи пререзало зглобове као чин протеста против наводног злостављања од стране управника. Убрзо је запаљено неколико зграда за одржавање и затворска канцеларија. Протести су настављени отприлике један дан све док Федерална казнено-поправна служба није послала специјалне снаге које су брутално угушиле побуну. Стотине затвореника су можда биле силоване и претучене у притворским објектима широм региона након протеста. Једна од истрага о овим нападима постала је најобимнији кривични случај у руској историји, обухватајући најмање 18 жртава.

"Медуза" објављује одломак из "Енциклопедије“ о томе како особље у притворским јединицама у Иркутској области регрутује затворенике да муче друге затворенике како би пристали да сведоче онако како им се каже.

"Тендеризатори“, како су их звале жртве тортуре, није требало да буду у притворским центрима. Након изрицања казне, требало је да оду у казнено-поправне заводе, али су по налогу државних истражитеља пребачени у истражне установе, рекао је бивши затвореник Сергеј Шмаков, који је сарађивао са администраторима КПЗ-а број 1. Оперативци завода дали су му надимак "Салах".

Шмаков, који се нашао умешан у "минирање“ затвореника у Казнено-поправном дому 15 у Притвору 1, био је један од затвореника који су били приморани да раде са властима.

- Они нас регрутују на било који начин. У мом случају, тукли су ме и бацили у ћелију са двојицом који су ме стално тукли и терали на на сарадњу. Присилили су ме на ово. Понекад бих одбио, али нисам имао снаге да издржим. Ја сам физички слаба особа, тако да нисам имао избора. Јаровој ми је стално махао својим гениталијама, ругајући ми се - рекао је Шмаков.

Да би обезбедили премештај "тендеризатора“ из казнионица у истражне притворе, истражитељи су користили члан 77.1 КЗК, који дозвољава учешће осуђених на затворску казну у истражним радњама и судским поступцима.

Употреба тортуре за присиљавање затвореника на сарадњу је једна ствар, али постоје неки затвореници (нарочито починиоци поновљених кривичних дела) који су толико прекаљени да постају неопходне друге методе убеђивања.

- "Тендеризатори“ би добијали мање казне. Затворски службеници су им донели мобилне телефоне, дрогу и алкохол. Јели су боље него што сам икога у животу видео. Пили су вискије и коњаке. Неки људи су пуцали, а други су пушили хашиш. И имали су право да доводе девојке скоро сваке недеље. Знам да би затворски службеници сами позивали проститутке и плаћали их за "тендеризаторе" који нису имали своје девојке - рекао је Семјон Филимонов за Tayga.info.

Денис Голиков, један од "тендеризатора” за које се зна да су мучили затворенике у Казнено-поправном дому 15, делимично је потврдио ове тврдње. Његов извештај би се могао показати посебно вредним истражитељима ако заиста одлуче да случај мучења прошире на своје колеге.

Према речима "тендеризатора” Голикова, службеник притворског центра Кирил Феђуњин дао му је недвосмислена упутства, ноћ пре него што су затвореници из Казнено-поправног дома 15 доведени у КПЗ 1.

- Када су се побуне догодиле те ноћи, спавао сам у ћелији број 128. Отвара се прозор за послужавнике са храном и зове ме полицајац Феђуњин, вичући: "У поправном дому 15 је неред. Управник је дао дозволу за све осим за лешеве". И цела ћелија је то чула - испричао је.

Голиков каже да су управници затвора све повреде које су затвореници задобили током побуне представили као "конфликтне ситуације у ћелијама“.

- Ј***но невероватно! Затвореници су се вратили у ћелије, голи, сломљених костију, и сви црно-плави. Специјалне снаге Федералне казнено-поправне службе поставиле су у ходнике полицајце наоружане палицама. А сада желе да више од половине повреда свале на нас — каже Голиков.

Упутства која су добијали "тендеризатори” су се разликовала. Некад им је речено да извуку признања, други пут да натерају затворенике да се одрекну претходног сведочења или га некако промене, а понекад су тражили одговоре на жалбе других затвореника.