Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

САМО ЧЕТИРИ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ НИСУ КРИТИЧНЕ ЗОНЕ: Имају мали број заражених, а ево где је Србија на листи

06.10.2020. 10:15
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Само четири земље у Европи бележе бројке оболелих и преминулих од корона вируса за које стручњаци сматрају да су испод забрињавајућег нивоа.

Европски центар за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ) сматра да је "граница" седмодневни просек од 20 случајева на 100.000 становника.

Стручњаци ЕЦДЦ кажу да све преко тога представља велики "корона-ризик", те да је могућност ширања заразе веома висока и да су критичне категорије људи веома угрожене, преноси CNN.

ПОРОДИЦА У ПАКЛУ КОРОНЕ ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ: "Месецима имамо симптоме ковида, син је у носу имао угрушке величине ШАКЕ"

ПОРОДИЦА У ПАКЛУ КОРОНЕ ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ: "Месецима имамо симптоме ковида, син је у носу имао угрушке величине ШАКЕ"

КАДА ЋЕ АМЕРИЧКА ВАКЦИНА БИТИ СПРЕМНА ЗА УПОТРЕБУ? Тестирање цепива најмање два месеца

КАДА ЋЕ АМЕРИЧКА ВАКЦИНА БИТИ СПРЕМНА ЗА УПОТРЕБУ? Тестирање цепива најмање два месеца

У КИНИ ПОНОВО ПАД ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ: Јуче потврђено 12 случајева, нема преминулих

У КИНИ ПОНОВО ПАД ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ: Јуче потврђено 12 случајева, нема преминулих

Са тако постављеним параметрима само Немачка са 18,4 оболелих на 100.000, односно Финска са 15.5, Кипар са 14.6 и Норвешка са 13.9, нису на листи критичних земаља. Иако се Србија одлично котира са мање од 20 оболелих на 100.000 у протекле две седмице, она, из непознатог разлога, није уврштена на ову листу.

Како су навели из ЕЦДЦ, тренутно је најкритичнија ситуација у Чешкој са 167,6 оболелих на 100.000 становника, Холандији 140,3 и Француској са 120,3.

Из Центра упозоравају да је у многим земљама забележен пораст броја преминулих. Наводе и да су многе земље донеле одлуку да пооштре мере како би спречили даље ширење вируса. Конкретно је Ирска предложила увођење најригорознијих мера, док је Исланд већ увео рестрикције на окупљања у затвореном простору.

Престоница Француске је на корак од потпуног затварања, док је Чешка увела ванредно стање. Поједини делови Берлина такође су означени као веома ризични, а треба подсетити и да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у самоизолацији након што је присуствовала састанку на ком је било заражених ковидом.

Истовремено, Велика Британија има проблеме са статистиком, те су званичници признали да на хиљаде случајева није приказано у извештајима због техничких проблема.

Париз на корак од потпуне блокаде

Francuska
Француска / Извор: Профимедиа

Париз је на корак од блокаде након што број оболелих у Француској непрекидно скаче. Премијер Кастекс је обавестио јавност да ће већи део Париза бити класификован као "црвена зона", те да ће од уторка бити затворени барови.

У Француској степен упозорења скаче када стопа заразе на локалном нивоу пређе 250 на 100.000 људи и најмање 30 одсто кревета на интензивној нези буде резервисано за пацијенте заражене ковидом-19.

- Ове мере, неопходне у борби за сузбијање ширења вируса, примењиваће се на Париз и три области које га непосредно окружују, у трајању од две недеље - објавјено је раније из кабинета премијера.

Очекује се да ће нове мере бити на снази најмање до 16. октобра. Радиће ресторани који поштују прописане мере, али ће теретане остати затворене. Такође од 22 часа неће бити дозвољена продаја алкохола.

Забрањено је окупљање више од 1.000 људи на отвореном, односно 10 на затвореном простору.

Чешка увела ванредно стање

У Чешкој је уведено ванредно стање пошто влада не успева да сузбије епидемију. Од јуче су на снази нове мере и важиће две недеље, укључујући затварање средњих школа и лимитирање ресторана и барова на шест муштерија по столу. Основне школе ће остати отворене.

У последње две недеље Чешка има највећи скок нових случајева на 100.000 становника у Европи после Шпаније, и четврта је по броју умрлих. Само у недељу забележили су више од 1.840 нових случајева.

Koronavirus, Korona u Rimu
Коронавирус, Корона у Риму / Извор: Профимедиа

Берлин у црвеном

У појединим деловима Берлина број оболелих на 100.000 прешао је 50, због чега је Институт Роберт Кох одређене делове града означио као црвену зону. Према јучерашњим подацима, Немачка је забележила више од 300.000 оболелих од почетка пандемије и 9.534 преминулих од корона вируса. У петак су у једном дану забележили 2.673 случаја, што је највећи број оболелих од 18. априла.

Исланд ставио катанац на клубове и теретане

Од јуче су нове мере на снази на Исланду. Све до 19. октобра неће моћи да раде теретане, барови, клубови и казина, а забрањено је окупљање више од 20 људи. Ово правило не важи једино у случају одржавања седнице парламента, као и одржавања сахране.

Одлучено је да основне и средње школе остану отворене, али да универзитети не смеју да одржавају предавања на којима има више од 25 људи.