Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФРАНЦУЗИ БИРАЈУ ИЗМЕЂУ ЊИХ! Ово су сви кандидати који се такмиче у трци за председника

23.04.2017. 09:54
Пише:
Србија Данас/ Вукашин Максић
Izbori u Francuskoj
Избори у Француској / Извор: Реутерс

Председничка трка никада није била неизвеснија, а постоје и реалне шансе да први пут у историји Француске жена постане председник

Данас Французи излазе на бирачка места како би изабрали новог председника државе. Председничка трка никада није била неизвеснија, а постоје и реалне шансе да први пут у историји Француске жена постане председник, а оно што је још специфично код ових избора је и то да се садашњи председник није кандидовао услед катастрофалне репутације коју је стекао за време текућег мандата што је први такав случај у историји Пете Републике.

ИЗБОРИ КОЈЕ ПОСМАТРА ЦЕО СВЕТ! До сада су се сви бојали Ле Пен, али овај кандидат је све уплашио више

ЛЕ ПЕН: Сви кандидати и цео народ су потенцијалне мете напада

Кандидатуре је предало 11 кандидата, док се 4 кандидата издвајају као фаворити, а треба поменути да победника у првом кругу готово сигурно неће бити, тако да ћемо највероватније тек 7. маја након другог круга сазнати ко је нови председник Француске.

Па да почнемо и са представљањем кандидата.

marin le pen
марин ле пен / Извор: Реутерс

За нас у Србији је вероватно најзанимљивији кандидат лидер/ка Националног Фронта, Марин ле Пен. Ћерка оснивача Националног Фронта, Жан Мари Ле Пена који је гајио велике симпатије према Србима, а то је пренео и на ћерку која је изјавила да ће поништити признање самопроглашене државе Косово. Марин Ле Пен одрасла је окружена политиком, и може се рећи да је од раног детињства припремана да стане на чело Националног Фронта, а једног дана и Француске.

Након што је преузела партију од оца значајно је ублажила расистичку и антисемитску идеологију што је био прави потез с обзиром да је од преузимања партије Марин ле Пен готово дуплирала број гласова. Политичка платформа Марин ле Пен заснована је на анти-имигрантској политици и евроскептицизму, па је тако ле Пен најавила напуштање ЕУ уколико победи на изборима. Према истраживањима јавног мњења Марин ле Пен је већ виђена у другом кругу. Француски националисти никада нису били овако јаки још од Другог светског рата тако да је могуће да ћемо бити сведоци историјских политичких промена у Европи уколико Ле Пенова победи на изборима.

Makron
Макрон / Извор: Реутерс

Емануел Макрон лидер покрета Напред/У покрету је уз Марин Ле Пен један од највећих фаворита, па се већ предвиђа њихов дуел у другом кругу. Некадашњи француски министар економије и бивши банкар прешао је пут од аутсајдера до фаворита у предизборној трци. Макрон је центриста, за себе и свој покрет каже "нисмо ни лево ни десно", односно најбоље је дефинисати његов покрет као социјал-либерални.

Тренутно је најмлађи кандидат у изборној трци, а од других кандидата не издвајају га само године. Макрон је, такође, и највише про-европски оријентисан, залаже се за останак Француске у ЕУ с тим да предлаже корените економске реформе и модернизацију како ЕУ тако и Француске. Оно што му политички аналитичари налазе као отежавајућу околност у борби за председничко место је недостатак искуства који га може скупо коштати у другом кругу.

Fijon
Фијон / Извор: Реутерс

Франсоа Фијон трчаће председничку трку у дресу Републиканске партије. Уз подршку традиционалних католика стекао је јаку базу, чак је на почетку кампање био и фаворит док у јавност нису изашле разне афере, а између осталог и то да је фиктивно запослио своју жену која је тако примила огроман новац. Фијон је био Саркозијев премијер, у свом председничком програму нуди у суштини једну либералну економску концепцију, што и није чудно ако се узме у обзир да му је политички узор Маргарет Тачер.

Предлаже велико резање државних расхода, у склопу тога и отпуштање 500 000 државних службеника, али и комплетну реформу система здравственог осигурања. Франсоа Фијон иначе отац петоро деце предлаже још и редефинисање односа са Русијом како би се заштитило хришћанско становништво Блиског Истока. Политички конервативац и економски либерал Фијон нема велике шансе за други круг иако постоје индикације да би апстиненти могли да га погурају ка другом кругу мада то је јако ризична прогноза.

Melanšon
Меланшон / Извор: Реутерс

Жан Лук Меланшон је највеће изненађење досадашње председничке трке. Радикални левичар дуплирао је број потенцијалних гласова од 1. марта до 1. априла, а занимљиво је да и даље расте. Меланшон има 63 године, позива на ненасилну грађанску револуцију како би се укинуо досадашњи „монархистички“ председнички систем, а предлаже и „цепање“ устава и писање новог. Његова платфорам је анти-капиталистичка и анти-империјалистичка, а подржавају га и француски комунисти. Овај радикални левичар пробио се критикујући катастрофалну политику социјалисте и садашњег председника Оланда.

Меланшон се залаже за укидање Пете Републике и успостављање Шесте Републике која ће бити заснована на редистирибуцији добара, на еколошки одговорној политици, и на борби против економског либерализма кроз велико опорезовање богатих, али и подизање минималне зараде. Овај кандидат предлаже и одустајање од нуклеарне енергије, пензионисање у 60. години и радну недељу од 32 сата. Тренутно се Меланшон издваја као најјачи анти-системски кандидат и довољно је рећи да је све могуће уколико француски Чавез дође до другог круга. Меланшон се кандидовао испред покрета Непокорива Француска чији је и оснивач.

Hamon
Хамон / Извор: Реутерс

Беноа Амон је кандидат Социјалистичке партије, неочекивано је победио у унутарпартијској борби за канидатуру. Бивши министар образовања пореди се са Корбином, а репутацију је стекао као неко ко из странке критиковао Оланда са левичарских позиција. Интегрални део његовог програма је универзални основни приход за све. Залаже се за економске и политичке реформе како би се Пета Република трансформисала у Шесту Републику.

Оно што га издваја од других кандидата је инсистирање на легализацији марихуане. Добио је значајну подршку зелене политичке партије Европска Екологија-Зелени што се може тумачити као општи тренд сарадње социјалиста и зелених широм Европе. Хамон је тренутно најслабије пласиран кандидат од фаворита, тако да се са сигурношћу може рећи да га нећемо видети у другом кругу.

Artoudi
Артоуди / Извор: Реутерс

Натали Арто, професорка економије која је по опредељењу троцкиста кандидовала се испред покрета Радничка борба.

Њена политичка платформа је у бити марксистичка, а подваријанта је троцкизам, њен циљ је свргавање капитализма и прелазак власништва над средствима за производњу у руке радника.

Asolineu
Асолинеу / Извор: Реутерс

Франсоа Аселино је председнички кандидат Популарне републиканске уније. Заступа екстремно евроскептичну идеологију, предлаже напуштање ЕУ, НАТО-а као и одбацивање евра. Велики је противник америчког империјализма.

Ažinjak
Ажињак / Извор: Реутерс

Николас Дупон-Ењан лидер покрета Усправна Француска заступа националистички политички програм, себе покушава да позиционира између Марин Ле Пен и Фијона. Једна од основних црта његове политике је постављање етичких стандарда за државне службенике и високе званичнике, напуштање ЕУ и као основ спољне политике види борбу против џихадиста.

Čeminade
Чеминаде / Извор: Реутерс

Жак Шеминад је бивши службеник министарства економије, залаже се за напуштање ЕУ и одбацивање евра. Инспирисан је теоретичарем завере Линдоном Ла Рохом, па се у складу са тим залаже са колонизацију Месеца и за даље истраживања на Марсу.

Чеминаде је најстарији председнички кандидат у овом изборном циклусу, он има 75 година.

Pautau
Паутау / Извор: Реутерс

Филип Путу је један од најрадикалнијих председничких кандидата, политички аналитичари га описују као левичарског милитанта. Кандидовао се испред Нове анти-капиталистичке партије која је заснована на марксистичкој и анархистичкој идеологији.

Овај кандидат се залаже са радну недељу од 32 сата и одлазак у пензију са 60 година, такође предлаже да абортус и контрацептивна средства буду бесплатни.

Lasale
Ласале / Извор: Реутерс

Жан Ласал је центриста, жели да преговара са ЕУ. Познат је по томе што је 2006. године штрајковао глађу 39 дана како би спасао 140 радних места у једној француској фабрици.

Себе сматра заступником руралне француске и хуманистичке екологије.

Ко има највећу шансу?!

Уколико се узму у обзир истраживања јавног мњења готово је сигурно да у другом кругу можемо очекивати борбу између Марин Ле Пен и Емануела Макрона, а као евентуални кандидати али са малим шансама за други круг јављају се Меланшон и Фијон које не треба отписивати, док Хамона не треба очекивати у другом кругу. Остали кандидати су без шанси за други круг.

У другом кругу највеће шансе за победу има Макрон с обзиром да је подржан од широких структура ЕУ и њене бирократије, а на руку ми иде и чињеница да би се његови потенцијални ривали Ле Пен и Меланшон сматрали за екстремисте што би Макрону привукло апстиненте и умерене левичаре и десничаре у зависности од ривала у другом кругу.

Велике политичке промене не треба очекивати од француских председничких избора, јер Француска је једна од централних земаља глобалног капиталистичког система, због чега између осталог Макрон и има највеће шансе за победу.