Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СЕВАЈУ ВАРНИЦЕ МЕЂУ ТАЛИБАНИМА! Тензија расте, две групе на различитим странама - да ли ће се обрачунати МЕЂУ СОБОМ?

20.08.2021. 19:22
Пише:
Србија Данас/Блиц
Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

Ни они нису тако сложни као што у први мах делује

Од када су талибани преузели контролу над Авганистаном, појавили су се извештаји да су се исламистички милитанти вратили својим старим навикама. Авганистанци из Кабула слали су поруке својим пријатељима у иностранству о талибанима који врше претресе од врата до врата и "лове" новинарке и докторке.

БРАВО СРБИЈО: Бошко иде на лечење, Меридиан купио заставу са потписима олимпијаца!

БРАВО СРБИЈО: Бошко иде на лечење, Меридиан купио заставу са потписима олимпијаца!

Маријам је ћерка ОДБЕГЛОГ председника Авганистана: Живи луксузним животом у Америци - сада се ОГЛАСИЛА на Инстаграму (ФОТО)

Маријам је ћерка ОДБЕГЛОГ председника Авганистана: Живи луксузним животом у Америци - сада се ОГЛАСИЛА на Инстаграму (ФОТО)

ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Испливао НОВИ СНИМАК најпотреснијег призора из Авганистана - мајке на све начине СПАШАВАЛЕ децу (ВИДЕО)

ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Испливао НОВИ СНИМАК најпотреснијег призора из Авганистана - мајке на све начине СПАШАВАЛЕ децу (ВИДЕО)

ПОТПУНО РАСУЛО НА АЕРОДРОМУ У КАБУЛУ: Државе немају представу у којим авионима су њихови држављани

ПОТПУНО РАСУЛО НА АЕРОДРОМУ У КАБУЛУ: Државе немају представу у којим авионима су њихови држављани

Руководство талибана трудило се да пошаље сасвим другачију поруку. Покушали су да нареде својим копненим снагама да делују уздржано и да убеде све Авганистанце у њихове добре намере. Талибански лидери прогласили су општу амнестију за све који су радили за претходни режим и затражили од владиних званичника и новинара, укључујући жене, да се врате на посао, чак су се обратили мањинским групама како би ублажили њихову забринутост.

Врх талибанске хијерархије, чији су многи чланови провели године у иностранству током недавно окончаног рата, очигледно намерава да се представи као бениган и реформисан, док жуди за легитимитетом међу Авганистанцима и међународном заједницом. Мање је јасно да ли остали чланови талибанских редова желе исто, а још мање како и на чији рачун ће се разрешити све настале тензије унутар групе.

Дан након уласка у Кабул, главни портпарол Забиулах Муџахид одржао је дугу конференцију за новинаре у којој је рекао да талибани не траже освету и да неће погубити никога ко им се раније супротстављао. Он је такође гарантовао заштиту женских права у исламским оквирима, формирање инклузивне владе и 24-часовну заштиту страних амбасада.

Многи Авганистанци и стручњаци који су пратили групу од њеног формирања верују да ово није ништа више од вежбе за односе с јавношћу. Неки су на истој конференцији за новинаре указивали на Муџахидов захтев да ће медији бити дужни да поштују исламски закон током извештавања, као и на то да је сугерисао да би жене могле да раде само у неколико одабраних занимања.

Постоје питања о томе да ли је политичко руководство талибана склоно да учини више уступака него што су њихове копнене трупе спремне. Медији већ пишу о талибанима који пуцају на демонстранте и крече слике жена рекламама и билбордима.

Овог месеца један талибански борац у Кандахару рекао је за "Форин полиси" да талибани никада неће дозволити изборе у земљи. "Избори не функционишу", рекао је он, говорећи под условом анонимности јер му није било дозвољено да разговара са новинарима.

- Задњих 20 година имали смо изборе, али тиме нисмо постигли ништа. Имаћемо свој пут - казао је.

Званични портпарол групе у Дохи, Сухаил Шахин, међутим, успротивио се том ставу и рекао: "отворени смо за све идеје", укључујући одржавање избора.

Даглас Лондон, бивши шеф ЦИА операција за борбу против тероризма за јужну и југозападну Азију, рекао је да су талибани постали "сјајно медијски потковани". Та новооткривена софистицираност могла би да спречи ту групу у почињењу отвореног геноцида, као што је то раније чинила над мањином Хазара. Али ништа од тога не сугерише да група неће наставити да крши основна људска права или прећутно подржава терористе.

- Они ће вером правдати повратак репресије над женама, потискивање демократије и непоштовање људских права. Неће ограничити терористичке групе, само их замолити да делују притајено - рекао је Лондон.

Талибани су већ пустили бројне борце Ал Каиде на слободу из авганистанских затвора.

Разговори са талибанима на различитим нивоима хијерархије протеклих дана наговештавају да група планира оживљавање ауторитарног режима, али уз благо ублажавање њихове злогласне окрутности. Неки верују да талибани желе строжу верзију управљања која је већ успостављена у другим исламским државама, попут Ирана и Саудијске Арабије. Ово би заиста представљало умеренији и уздржанији режим у односу на последњи пут када су талибани били на власти. Поређење са Ираном сугерише екстремни религијски режим, али онај који се води према организованој верској хијерархији, а не ад хок фундаменталистичкој бруталности.

Талибански лидери у Дохи, Кети и Кабулу тренутно расправљају о обиму друштвених слобода које треба доделити градском становништву, које је порасло и постало мање конзервативно од када је група последњи пут била на власти. Њихов циљ ће бити да ућуткају критичаре у иностранству, а да у исто време сачувају базу тврде подршке.

Вести о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ