Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СКАНДАЛ НА ИНАУГУРАЦИЈИ КОЈИ ЈЕ МНОГИМА ПРОМАКАО: Бајденови пољубили врата Беле куће - "пустите нас унутра" (ВИДЕО)

22.01.2021. 14:28
Пише:
Србија Данас
Džil i Džo Bajden
Џил и Џо Бајден / Извор: Фото: Танјуг/АП/Патрицк Semansky

Како је дошло до таквог пропуста?

Улазак новог председника САД Џоа Бајдена у Белу кућу није прошао без инцидента - Бајденови су неколико непријатних тренутака чекали испред врата своје резиденције да их неко пусти да уђу унутра.

Градоначелник Грачанице: Хвала Меридиану што је спасао најугроженије

Градоначелник Грачанице: Хвала Меридиану што је спасао најугроженије

ПОЛАГАЊЕ ЗАКЛЕТВЕ ПРАТИЛО 40 МИЛИОНА ЉУДИ: Бајденова инаугурација пропраћенија од Трампове

ПОЛАГАЊЕ ЗАКЛЕТВЕ ПРАТИЛО 40 МИЛИОНА ЉУДИ: Бајденова инаугурација пропраћенија од Трампове

"ИГРЕ ГЛАДИ" НА БАЈДЕНОВОЈ ИНАУГУРАЦИЈИ: Лејди Гага и њега ПТИЦА РУГАЛИЦА изазвале лавину коментара (ФОТО)

"ИГРЕ ГЛАДИ" НА БАЈДЕНОВОЈ ИНАУГУРАЦИЈИ: Лејди Гага и њега ПТИЦА РУГАЛИЦА изазвале лавину коментара (ФОТО)

Био је то врхунац трансфера моћи: председник Бајден и прва дама Џил Бајден дошетали су до свог новог дома, попели се степеницама Северног трема, махнули гомили док је војни бенд свирао "Поздраг главнокомандујућем" и окренули се да уђу у Белу кућу – само да би "пољубили" закључана врата.

Док је свет гледао, а остатак породице прилазио, председник Америке је чекао испред врата. Да ли је председник требало сам да отвори велика дрвена врата? Да ли је бивши председник Доналд Трамп, који је изашао из Беле куће неколико сати раније, забравио врата за собом?

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Неколико тренутака касније, врата су се отворила а Бајденови су ушли унутра. Непријатна сцена потрајала је свега неколико секунди али није прошла непримећено.

- Дошло је до кршења протокола на улазним вратима која нису била отворена за прву породицу која се у кућу пела преко Северног трема - рекла је Леа Берман која је била секретарица Беле куће у време администрације Џорџа Буша.

- Застој у отварању врата ме је мало збунио - рекла је Бети Монкман која је 30 година била кустос Беле куће и која је помагала у трансферу надлежности са једне администрације на другу.

Džo Bajden sa suprugom
Џо Бајден са супругом / Извор: Фото: Танјуг/АП

Грешка је мали али занимљив детаљ који показује сав хаос који је владао од дана избора до инаугурације. Трансфер власти са Трампове на Бајденову администрацију био је далеко од уобичајеног, па самим тим ни предаја "кључева" Беле куће Бајденовима није била изузетак.

На првом месту, главни настојник Беле куће није дочекао Џил и Џоа Бајдена када су стигли. Иако тренутно није јасно зашто им врата нису била отворена – обично их отварају маринци – Тимоти Харлет, иначе Трампов човек и настојник Беле куће отпуштен је пет сати раније.

Харлет, који је био директор соба у Трамповом хотелу у Вашингтону, помагао је у пресељењу Бајденових у Белу кућу када му је у 11.30 по локалном времену речено да његове услуге више нису потребне, пише Њујорк тајмс позивајући се на своје изворе.

Иако је Харлет рекао да би волео да остане на настојничком месту и у време нове администрације, Бајденови су се ипак одлучили за свог човека.

Харлета је 2017. изабрала Меланија Трамп да буде настојник Беле куће и помагао је у вођењу Беле куће. "Изабран је због своје импресивне пословне биографије и менаџерских вештина", рекла је тада Меланија Трамп.

Melanija i Donald Tramp
Меланија и Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Место главног настојника Беле куће није везано за политичку припадност али је одлука Трампових да унајме члана њихове организације унела политику у ту улогу, иако је Харлет покушао да посао у Белој кући представио као само једну у низу станица у својој професионалној каријери хотелијера.

Посао у Белој кући је добро плаћен – око 200.000 долара, али се ради много и дан је дуг, нарочито ако је председник раноранилац или воли да остаје до касно ноћу будан. Трамп је био оба. Бајден, кажу извори, није раноранилац.

После изборног дана, Харлет се нашао у незавидној ситуацији: морао је да припрема Белу кућу за нове станаре иако је Трамп одбијао да призна пораз. Трамп није испоштовао традицију и срео се са Бајденом у Белој кући. Меланија Трамп је копирала супруга и никада није позвала др Џил Бајден да обиђе Белу кућу пре усељења.

Bela kuća
Бела кућа / Извор: Профимедиа

Марк Медоус, бивши шеф особља Беле куће био је бесан када је сазнао да Харлет покушава да пошаље књиге о резиденцији Бајденовом тиму у новембру, рекли су листу људи упознати са ситуацијом.

За сада није јасно кога ће Бајденови изабрати за Харлетовог настојника, иако у Белој кући и даље постоји неколико помоћних настојника.

- Била ми је част што сам радио као главни настојник, то је позиција где лојалност одређеном председнику није од толиког значаја колико лојалност институцији председника - навео је Харлет у саопштењу.

- Поносан сам што сам био у прилици да подучим особље резиденције како да дочекају са поносом и поштовањем прву породицу, не само ове администрације већ и будућих - додао је он.