Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗРАЕЛ БЕСАН! Шпански премијер све сасуо у лице Нетанијахуу, оптужио Тел Авив за убијање цивила, па најавио НОВИ потез Шпаније

26.11.2023. 19:33
Пише:
Србија Данас
Pedro Sančez
Педро Санчез / Извор: Профимедиа

Одговорио је на критике Израела

Шпански премијер Педро Санчез рекао је данас у Мадриду да осуда напада "терористичке групе попут Хамаса" и "неселективног убијања палестинских цивила у Гази" није питање политичких странака или идеологије, "већ питање хуманости".

ХАМАС ОСЛОБОДИО НОВУ ГРУПУ ТАЛАЦА: Међу њима пет странаца, Израелци кажу другачијеHamas

ХАМАС ОСЛОБОДИО НОВУ ГРУПУ ТАЛАЦА: Међу њима пет странаца, Израелци кажу другачије

НЕТАНИЈАХУ СТУПИО НА ТЛО ПОЈАСА ГАЗЕ! Посетио израелску војску па им предочио ТРИ главна циља у рату са Хамасом! (ФОТО)Benjamin Netanijahu

НЕТАНИЈАХУ СТУПИО НА ТЛО ПОЈАСА ГАЗЕ! Посетио израелску војску па им предочио ТРИ главна циља у рату са Хамасом! (ФОТО)

ИДФ ГАЗИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Ликвидирано пет Хамасових господара рата, преко 100 припадниха Хезболаха побијено на северу Израела (ФОТО, ВИДЕО)Foto: Youtube Printscreen/India Today, Shutterstock

ИДФ ГАЗИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Ликвидирано пет Хамасових господара рата, преко 100 припадниха Хезболаха побијено на северу Израела (ФОТО, ВИДЕО)

Санчез, 51-годишњи социјалиста, тако је одговорио на критике Израела и подршку Хамаса након прошлонедељне посете Блиском истоку, током које је поручио да је време да међународна заједница и ЕУ признају државу Палестину "једном заувек" и да одговор на терористичке нападе не може бити "смрт хиљада деце". Због тог става су га критиковале шпанске опозиционе десне странке - Народна странка (PP) и Vox.

- Премда је немогуће тражити од опозиције да подржи владу по том питању, захтеваћу да подржи људска права - рекао је Санчез током скупа своје Шпанске социјалистичке радничке странке (ПСОЕ).

Израел га оптужио да подржава тероризам

Санчез, који је овај месец добио нови четворогодишњи мандат, у четвртак и петак је боравио у Израелу, Палестини и Египту заједно с белгијским премијером Александером де Круом. Шпанија до јануара председава ЕУ, а онда вођство преузима Белгија.

Њихова посета довела је до дипломатске кризе с Израелом који је позвао шпанског и белгијског амбасадора на разговор оптуживши их да "подржавају тероризам", известиле су новине Ел Паис. Две европске земље одговориле су позивањем на разговор амбасадора те блискоисточне земље.

Израелска влада је оптужила Санчеза да је изјавама "подржао тероризам", на шта је одговорио шпански министар спољних послова Хосе Луис Албарес истакнувши да су речи израелске владе "потпуно неистините и неприхватљиве".

"Дошао је тренутак да ЕУ донесе одлуку о признању Палестине"

Санчез је у граду Рафи, на граници са Појасом Газе, изјавио: "Неселективно убијање недужних цивила, укључујући хиљаде дечака и девојчица, потпуно је неприхватљиво." Истовремено је отворио врата шпанског признања државе Палестине.

- Дошао је тренутак да међународна заједница, посебно ЕУ, донесе одлуку о признању државе Палестине. Било би вредно и важно да ми, многи у ЕУ, то учинимо заједно. Но ако се то не догоди, Шпанија ће донети сопствене одлуке - изјавио је Санчез, преноси Index.hr.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који се са Санчезом сусрео дан раније, објавио је саопштење у којем је "чврсто осудио Санчезове изјаве навевши да оне "не стављају потпуну одговорност на Хамас за злочине против човечности које је починио масакриравши израелске цивиле и користећи се палестинским цивилима као штитом".

Шпанска влада, која у понедељак на састанку министара спољних послова Уније за Медитеран у Барселони намерава да понови да је једино решење сукоба признање двеју држава, сматра израелску реакцију "неприхватљивом". Из шпанске владе су рекли да Санчезов говор на граници Египта и Појаса Газе није био "ништа жешћи" од онога што је Санчез лично рекао Нетанијахуу у четвртак.

Benjamin Netanijahu
Бењамин Нетанијаху / Извор: Фото: Танјуг/Ави Ohayon/GPO/Handout виа АП

Барселона прекинула односе с Израелом

Градске власти Барселоне, другог по величини града у Шпанији, прекинуле су односе с Израелом након напада на Санчеза.

Бивши шпански социјалистички премијер Хосе Луис Родригез Запатеро рекао је у недељу да је Санчезов наступ био "чин храбрости" и подсетио да је и он, док је био на челу владе, оптужен за "подршку тероризму" због повлачења шпанских војника из Ирака. 

- Били смо у праву као и ви сада - рекао је Запатеро, који је подсетио да је типично за пристојног социјалистичког вођу "јасно рећи да право на одбрану никада не може бити оправдано убијањем недужних, деце и цивила".

Израел није пустио Санчеза у Газу

Санчез и Де Кро нису могли да уђу у Појас Газе јер Израел не даје ауторизацију никоме осим неким новинарима у пратњи израелске војске, известио је Ел Паис.

Шпански и белгијски премијер, који је доживео исте критике, нису успели да наговоре Нетанијахуа о потреби одржавања мировне конференције.

Шпански министар спољних послова Албарес прошле недеље је након састанка европских медитеранских земаља окупљених у клуб МЕД9 рекао да би с те конференције Израел и Палестина изашли као међусобно признате земље с границама из 1967., што би допринело безбедности и миру у обе земље, преноси Index.hr.

Санчез је по повратку с Блиског истока у авиону рекао новинарима да је састанак с Нетанијахуом "био тежак, јако тежак", навео је Ел Паис.