Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СПРЕМА ОСВЕТУ! Због притиска Брисела, Италија мења политику али Салвини не прихвата пораз!

25.09.2019. 07:21
Пише:
Србија Данас/Блиц
Mateo Salvini
Матео Салвини / Извор: Профимедиа

Италија је спремна да промени Салвинијеву стратегију нулте толеранције према мигрантима за шта ће бити неопходна помоћ Брисела. С друге стране, Салвини који је недавно избачен из владе, припрема се за славни повратак.

Након што је избачен из владе Матео Салвини, бивши министар унутрашњих послова Италије и лидер ултрадесничарске партије Лига, обиласком градова и већ препознатљивом реториком стрпљиво ће се припремати за опште изборе и повратак на власт, очекујући да ће његова популарност расти, а тренутна коалиција слабити, док за Брисел политички преокрет у Риму може да отвори нове могућности за коначно решење недостатака у имиграционој политици ЕУ која до сада са Италијом није делила миграциони терет, пишу светски медији.

Лавров "захвалио" Американцима што су му дали визу!

Лавров "захвалио" Американцима што су му дали визу!

ТЕНЗИЈЕ НА МАКСИМУМУ: Саудијска Арабија размишља да зарати са Ираном!

ТЕНЗИЈЕ НА МАКСИМУМУ: Саудијска Арабија размишља да зарати са Ираном!

"Председник мора да одговара, нико није изнад закона": Покреће се званична истрага против Трампа!

"Председник мора да одговара, нико није изнад закона": Покреће се званична истрага против Трампа!

Богати север одан Салвинију

Након драматичног лета у италијанској политици када се Салвини коцкао са превременим изборима и изгубио, становници Венете, богатог краја на северу земље где живи око пет милиона Италијана, одано чекају на Салвинијев повратак, написао је BBC.

Када се Салвини окренуо против свог коалиционог партнера у влади, Покрет пет звездица је формирао савезништво са својим бившим непријатељем, Демократском странком на левом центру, док је премијер Ђузепе Конте остао на функцији.

Многи су у северној Италији, где је, како истиче BBC, трећина гласача на прошлогодишњим изборима подржала Салвинијеву партију Лига, уверени да иза формирања нове владе стоје европске силе. У изјави за британски јавни сервис, Арио Ђервазути, уредник листа "Ил Гацетино", оцењује како је "већински распрострањен осећај" да је замена Лиге Демократском странком била планирана између Рима, Брисела, Париза и Берлина.

- Осликали су Лигу као "екстремну десницу", подстичући европско јавно мњење на идеју да смо окренути фашистима - рекао је нагласивши да га не би изненадило да Лига на наредним изборима освоји више гласова него што би могла освојити данас.

 Silvio Berluskoni
Силвио Берлускони / Извор: Профимедиа

Упозорио је да је левица направила исту грешку као и у годинама када је вођа десног центра Силвио Берлускони био на власти, покушавајући да га демонизује уместо да се фокусира на политике које би задовољиле потребе Италијана.

Венето је, указује BBC, богати туристички крај и седиште многих малих и средњих предузећа која послују међународно. Компаније овде пажљиво прате политичку ситуацију јер им је политичка неизвесност лоша за бизнис. Гувернер Венете и члан Лиге, Лука Заија, сматра да одласком са власти Салвини није изгубио већ да лидер странке сада има сјајну прилику и да треба сачекати "боља времена".

- Имамо улицу на нашој страни, на нашој страни имамо грађане - казао је он за BBC.

Стрпљиво чекање

Како је Салвини избачен из владе и отеран у клупе опозиције, на уму ће му бити само једна ствар: славни повратак - марш на Рим 21. века (демократским средствима), написао је политички аналитичар Кит Никол у коментару који објављује Еуобзервер, истичући како Салвини "треба да чека свој ред" јер привремена веза између Покрета пет звездица и Демократске странке постепено слаби.

ТРАМПОВИ ИЗГОВОРИ: Да ли би коначно могао да плати скупу цену?

ТРАМПОВИ ИЗГОВОРИ: Да ли би коначно могао да плати скупу цену?

ВИШЕ НЕЋЕ ДА ТРПИ ОПТУЖБЕ: Трамп објављује ТРАНСКРИПТЕ разговора са Зеленским - коначни пад ДИНАСТИЈЕ БАЈДЕН?

ВИШЕ НЕЋЕ ДА ТРПИ ОПТУЖБЕ: Трамп објављује ТРАНСКРИПТЕ разговора са Зеленским - коначни пад ДИНАСТИЈЕ БАЈДЕН?

ЈЕДВА ЈЕ ДОЧЕКАО: Нетањаху прижељкује ТОТАЛНИ РАТ, поново прети ИСЛАМСКОЈ РЕПУБЛИЦИ (ФОТО/ВИДЕО)

ЈЕДВА ЈЕ ДОЧЕКАО: Нетањаху прижељкује ТОТАЛНИ РАТ, поново прети ИСЛАМСКОЈ РЕПУБЛИЦИ (ФОТО/ВИДЕО)

Савез двојице дугогодишњих непријатеља изгледао је нефункционално од старта са јасно видљивим пукотинама, оцењује Никол нагласивши како њихов лабави заједнички програм у 26 тачака готово сигурно неће моћи да надокнади мноштво несугласица које ће се неизбежно појавити чим се укључе у посао владе.

Све време, указује коментатор Еуобзервера, Салвини ће се припремати за неизоставне опште изборе – и ту ће процветати. Поготово, јер симптоми који су довели до повећања његове популарности - прилив миграната, претње националној сигурности и економско слабљење - не показују знакове опадања.

EU, Brisel
ЕУ, Брисел / Извор: Профимедиа

Његов приступ нулте толеранције према миграцијама, укључујући забрану пристајања бродова за невладине организације које спашавају мигранте у италијанским лукама, освојио је многе присталице који осећају незадовољство европском снагом у подели терета миграција.

А како нова италијанска влада почиње да одбацује своју чврсту политику крећући се према помирљивијим односима са ЕУ, очекује се да ће гнев јавности расти и да ће Салвини то итекако искористити. Локални избори у октобру биће рани показатељ утицаја које је политичка промена у власти имала на гласове за Салвинијеву Лигу, а анкете јавног мњења тренутно јој дају 13 одсто предности са подршком од 33 одсто грађана, што ће се вероватно повећати како се влада буде распадала, оцењује коментатор Еуобзервера.

Борба у фашистичком стилу

Недавно склоњен у позадину, Салвини наставља да привлачи пажњу демагошком пропагандом, евроскептицизмом и антимигрантском политиком. А медији и даље играју огромну улогу у популаризацији крајње десне и етно-националистичке политике у јавном дискурсу, написао је историчар Андре Мамон у коментару за лондонски Индипендент.

То има јасне последице и трајне исходе јер је "капетан" (Салвинијев надимак) и даље у средишту стратегије легитимисања екстремизма и ксенофобичне мржње. Јасно је да главни играч недавне италијанске политике неће остати миран у свом несташном кутку, а пребацивање кривице и популистичка комуникација ићи ће му од руке, оцењује Мамон.

Вероватно ће званичници Лиге бити охрабрени да подривају или пркосе државној власти, посебно у питањима имиграције. С обзиром на избегличку ванредну ситуацију у Средоземљу, то ће сигурно значити нови ток антимигрантске пропаганде, са реториком обележеном паролама као што су "наши грађани", "инвазија" и "границе". То ће бити повезано са сада већ уобичајеним искоришћавањем католичке вере, указује историчар у коментару објављеном за лондонски Индипендент.

Као и многи клерикални фашизми из прошлости, истиче Мамон, претвараће се да делују као браниоци хришћанства и његових (моралних) вредности. Али све ће то доћи са јачањем антисистемских конотација крајње десне политике.

Mateo Salvini
Матео Салвини / Извор: Реутерс

Демонстрације широм државе планиране су за 19. октобар, а неофашистичке групе ће се вероватно придружити.

У питању је рањена звер која тражи освету, те са утицајем Силвија Берлусконија који бледи, формира се блок тврде деснице на челу са Лигом чиме ће се, закључује Мамон, обликовати једно од најупечатљивијих политичких наслеђа ове ере.

Брисел уз Рим

Хоће ли Италија за собом оставити Салвинијево доба или не, увелико ће зависити од способности европских лидера да покажу стварну преданост проналажењу заједничког стајалишта о миграцији у складу с основним европским вредностима, указује бриселски Политико истичући како је Италија спремна да промени имиграциону стратегију Матеа Салвинија - али то неће моћи без помоћи Брисела.

Као део нове владе у Риму која се враћа ка Европи, премијер Конте обећао је да ће се прекинути тврда имиграциона политику за коју се залагао Салвини. Тако је прошле недеље Италија дозволила броду за спашавање невладиних организација да пристане у Лампедузи, после договора о премештању избеглица у државе ЕУ.

Једини начин ефикаснијег управљања миграцијама је удахнути нови живот у дуготрајне напоре ЕУ да се прераде политике о миграцијама, што се може постићи, указује Политико, пружањем дуготрајне подршке земљама на границама блока, укључујући Италију, које су остављене да се саме изборе са већином миграната и избјеглица.

Политички преокрет у Риму отвара могућност за ЕУ. Приступ блока "хитном начину рада" и његови покушаји да дође до краткорочних решења очигледно су пропали. С прогресивном владом у Италији, Брисел има шансу да коначно реши недостатке у сопстевном миграционом систему ЕУ, преноси Радио слободна Европа.

ТРАМП ТЕШИ ЏОНСОНА: После ВЕЛИКОГ ПОРАЗА на домаћем терену, Доналд му упутио СЛЕДЕЋЕ РЕЧИ (ФОТО)

ТРАМП ТЕШИ ЏОНСОНА: После ВЕЛИКОГ ПОРАЗА на домаћем терену, Доналд му упутио СЛЕДЕЋЕ РЕЧИ (ФОТО)

ПУТИН ЈЕ ОТКРИО НАЈВЕЋИ УСПЕХ! Најновије оружје које ће ЧУВАТИ РУСИЈУ од СВАКОГ НЕПРИЈАТЕЉА

ПУТИН ЈЕ ОТКРИО НАЈВЕЋИ УСПЕХ! Најновије оружје које ће ЧУВАТИ РУСИЈУ од СВАКОГ НЕПРИЈАТЕЉА

САДА И ЗВАНИЧНО: Трамп наредио ЗАМРЗАВАЊЕ средстава за Украјину! (ВИДЕО)

САДА И ЗВАНИЧНО: Трамп наредио ЗАМРЗАВАЊЕ средстава за Украјину! (ВИДЕО)

Миграције нису питање које ЕУ може да игнорише. Број нових долазака можда је смањен у поређењу са 2015. годином, али оно што покреће присилно расељавање - укључујући климатске промене, сукобе и сиромаштво - постају све израженији, констатује бриселски портал Политико.

Ово су НАЈМОЋНИЈЕ ФОТОГРАФИЈЕ које су икада направљене, а иза сваке се крије ПОСЕБНА ПРИЧА (ВИДЕО)