Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кување људи, ломљење прстију, тегљење удова - Погледајте најсуровије технике мучења кроз историју

16.12.2020. 13:50
Пише:
Србија Danas/Nationalgeographic.rs
Srednjevekovna sprava za mučenje
Средњевековна справа за мучење / Извор: Shutterstock

Методи мучења који леде крв у жилама

Човек вековима ради на сопственом унапређењу и развијању технологија које је креирао. Системи, односно справе за мучење, такође су се развијали вековима, а ово су неке од најсуровијих метода кроз историју.

Психијатар упозорава: Стрепња и неизвесност у доба пандемије воде у благу депресију

Психијатар упозорава: Стрепња и неизвесност у доба пандемије воде у благу депресију

  

ХЕЛИКОПТЕР СЕ ТРАГИЧНО СРУШИО: Након пада, потонуо на морско дно, спасиоци трагају за преживелима (ВИДЕО)

ХЕЛИКОПТЕР СЕ ТРАГИЧНО СРУШИО: Након пада, потонуо на морско дно, спасиоци трагају за преживелима (ВИДЕО)

ДРАМА НА МОРУ: Потонуо канадски брод - потрага за шест чланова посаде у току

ДРАМА НА МОРУ: Потонуо канадски брод - потрага за шест чланова посаде у току

- Тужна је истина да највеће зло чине људи који се никад нису одлучили да ли ће бити добри или зли - написала је теоретичарка политике Хана Арент.

Начин мучења и однос према затвореницима често су сматрани за мерила цивилизованости једног друштва , јер баш као и било која друга човеку својствена работа која зависи од технологије, и мучење се развијало кроз векове.

Обично се сматра се да је у средњем веку, са изумом бројних направа, доведено до запрепашћујућег нивоа бруталности.

Једна од метода мучења и извршења смртне казне, на пример, било је кување живог човека у котлу пуном воде или уља.

Овакво мучење и убиство, најчешће извођено у периоду од 12. до 16. века, коришћено је у Азији и Европи, и то обично јавно, на трговима.

Srednjevekovna sprava za mučenje
Средњевековна справа за мучење / Извор: Фото: Wikipedia

На пример, забележено је да је студент Помпињо Алђерио скуван 22. августа 1556. године на Тргу Навона у центру Рима пошто је одбијао да прихвати црквену доктрину.

Две и по деценије раније енглески краљ Хенри VIII , оснивач династије Тјудор, озаконио је кување као начин извршења смртне казне, углавном за убице које су тровале људе. 

Међу "најпопуларнијим" справама за мучење у средњем веку био је већ вековима познат "заварени бик", месингана животиња у природној величини, шупља изнутра.

У њу би се убацивао осуђеник на мучење или смрт (prethodno би му обично одсекли језик), а онда би се отвор добро затварао и испод бика би се подложила ватра.

Док се жртва полако пекла, њено вриштање у агонији, захваљујући систему цеви постављених унутар бика, звучало би као урликање животиње којој дим куља из уста.

Легенда каже да је завареног бика измислио Грк Перилус за свог владара, тиранина Фалариса, и овако му описао справу: "Крици ће до вас долазити кроз цеви као најнежније, најпатетичније и најмелодичније урликање."

Игром случаја, Перилус је постао прва жртва свог изума, пошто је на њему тестиран.

Кување и печење људи постало је "популарно" у средњем веку због тежње мучитеља да не проливају крв невиних људи, а и такви, попут ратних заробљеника, мучени су и убијани.

Srednjevekovna sprava za mučenje
Средњевековна справа за мучење / Извор: Shutterstock

Међу "чистијим" методама било је, на пример, ломљење прстију шрафовима за палчеве. Од тога људи нису умирали, али су доживљавали неподношљиве болове: њихов палац мучитељи би постављали међу металне шипке, а онда би их притискали одозго дрвеном летвом.

На релативно сличном принципу, мучење без крви, заснива се и постоље за мучење - четвртасти рам који је на својим крајевима имао ваљке и за њих завезане канапе. Жртву би положили на постоље, а руке и ноге би јој везали за канапе. Када би ваљци почели да се окрећу, канап би им повлачио и тегљио екстремитете – све док им се не дислоцирају зглобови или потпуно ишчупају руке и ноге.

Тегљење екстремитета често се радило вешањем за руке, али и "четвртинањем" помоћу коња, тако што би се руке и ноге мученика везале за четири коња и развлачиле на четири стране.

Без пуштања крви мучило се и "виљушком за јеретика" - овај оштар метални предмет, налик виљушци, везиван је канапом око врата жртве и намештан тако да је оштар врх боде тачно на прелазу између врата и браде, а супротна ивица боде у груди. Жртва је могла тек плитко да дише или евентуално каже неколико речи – ако се од ње очекивало признање или информација.

Стравичан ужас међу осуђеницима изазивала би сама помисао на справу чију су употребу приписивали шпанској инквизициији - Јудину столицу (или Јудину колевку), мада је она коришћена и у Италији, Немачкој, Француској… Ова висока столица уместо равног седалног дела има оштар врх на који би села жртва. Уједно би била везана за врат, а мучитељи су је канапима постепено повлачили надоле и набијали на врх столице.

Srednjevekovna sprava za mučenje
Средњевековна справа за мучење / Извор: Shutterstock

Уз "једноставне" технике као што је, на пример, набијање на колац или сечење тестером на два дела, међу најстравичније методе мучења спадају и столица за испитивање - потпуно обложена танким ексерима који се забијају у кожу, којој помало наликује и "гвоздена девојка", што је справа налик ковчегу у којој мученик не лежи, већ стоји усправно.

Када уђе у ковчег и за њим се затворе врата, дуги оштри шиљци зарију му се груди, очи и леђа, али не погађају виталне органе па жртва данима умире у највећим мукама.

Границе човекове маште, чак и када је у питању мучење других,  било кривих или недужних људи, недокучиве су.

Након еволуције која је трајала милионима година, човек је и даље остао једина животиња која убија из спорта и која мучи ради забаве. Чак и данас мало шта се променило, у поређењу са 14. веком једина промена је та да постоји уређај који може да репродукује толико гласан звук да излуђује, као и најлон којим се може врло верно симулирати дављење.