Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: ИЗРАЕЛСКУ ВОЈСКУ ЧЕКА ПАКАО У ПОЈАСУ ГАЗЕ! Уколико уђу у Хамасов лавиринт тунела, не пише им се добро! (ВИДЕО)

24.10.2023. 07:13
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Izrael, Palestina, Hamas
Израел, Палестина, Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Journal/Shutterstock

Када сиђеш доле брзо изгубиш сваки појам о правцу и времену, кажу стручњаци

Израелски војник Ахија Клајн, 2013. године чучао је у пустињи у близини Појаса Газе и гледао како његов тим буши Хамасов тунел дубок 20 метара и дугачак 1,6 километара, како би унутра гурнули камеру. Тада је одјекнула експлозија...

НАПАДНУТЕ АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ! Одјекнуло неколико јаких експлозија!

НАПАДНУТЕ АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ! Одјекнуло неколико јаких експлозија!

ИЗРАЕЛ ПОТВРДИО: Ослобођене две старије Јеврејке из кибуца Нир Оз, њихови мужеви још увек у Хамасовим рукама

ИЗРАЕЛ ПОТВРДИО: Ослобођене две старије Јеврејке из кибуца Нир Оз, њихови мужеви још увек у Хамасовим рукама

"НАШИМ ЉУДИМА У ЗАТВОРУ ОБЕЋАВАМО СКОРУ СЛОБОДУ!" Хамас опасно запретио Израелу због "кукавичког" убиства

"НАШИМ ЉУДИМА У ЗАТВОРУ ОБЕЋАВАМО СКОРУ СЛОБОДУ!" Хамас опасно запретио Израелу због "кукавичког" убиства

- Гелери су ме ударали по лицу и горњем делу тела, а силина експлозије ме је бацила уназад. Наша мисија претворила се у акцију спасавања - прича Клајн за НБЦ News.

У експлозији је рањено укупно шесторо војника, а Клајн је остао слеп. Он каже да га је време које је провео у Израелским одбрамбеним снагама припремио да овако нешто може да се догоди.

- Веома је непријатно ући у тунел и осећати се пријатно у непознатом, али ја то радим сваки дан само кад се прошетам низ улицу - прича Клајн који сада живи у Торонту.

Његово искуство најбоље описује са каквим се све опасностима израелски војници сусрећу, у тренутку када се ИДФ спрема за могућу копнену офанзиву и акцију спасавања талаца из Газе.

Војни стручњаци кажу да мрежа подземних тунела Хамаса могла бити ноћна мора за војнике и упозоравају да се они не шаљу у загушљиве, уске пролазе, у којима је мало кисеоника, али пуно кривина. Многе предности високе технологије које Израел ужива изнад земље нестају када војници оду у подземље.

Наочаре за ноћно осматрање не раде, комуникација међу борцима у тунелима је веома ограничена, а војници морају да понесу сопствене залихе кисеоника, респираторе и хемијске заштитне маске.

- То је као да сте под водом - каже пензионисани амерички генерал-потпуковник Марк Шварц, који је водио америчку безбедносну координацију у Израелу и Палестини од 2019. до 2021. године.

Стручњаци кажу да војници који улазе у тунеле могу брзо да изгубе оријентацију и да добију вртоглавице, а пролази могу постати толико уски да је готово немогуће окренути се.

- Био сам у тунелима, и једном када сиђеш, убрзо губиш сваки осећај за правац, осећај за време - каже Дафне Ричмонд-Барак, доцент на израелском Универзитету Рајхман, која је основала Међународну радну групу за подземно ратовање и сматра се да је написала најсвеобухватнију књигу на ту тему.

- Консензус је да своје војнике заиста шаљете у тунел само као крајњу меру, можда да бисте извукли таоце - наводи. Како се назире могућа битка "прса о прса" за Газу, Клајн и даље позива своје наследнике у јединици за тунеле ИДФ-а.

- Морају да се увере да је посао обављен. Али не журите и нема потребе да ризикујете - поручује Клајн колегама.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

Паклени лавиринт

Непријатељи Израела направили су најмање четири врсте тунела, верују стручњаци. Дуж северне границе са Либаном, Хезболах је користио бушилице са дијамантским врхом да исече пролазе у стенама.

На јужној граници, где ратују Израел и Хамас, тунели од Газе до Египта се већ дуго користе за кријумчарење робе. Тунели до Израела коришћени су да се изврше напади на израелска насеља.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

Лавиринт тунела испод Газе је, верује се, највећи, најкомплекснији и најсофистициранији, са дугим пролазима који се цик-цак крећу на различитим дубинама под земљом испод насељених центара. Неки су проценили њихову заједничку дужину од 240 до 480 километара, али Ричмонд-Барак и други кажу да је то спекулација.

- Становници Газе користили су тунеле још 60-их година прошлог века за кријумчарење, али тада су били кратки и плитки - каже Џоел Роскин, геоморфолог на израелском Универзитету Бар-Илан и резервни мајор ИДФ-а.

Тло у Гази је идеално за копање бунара, рекао је, што га чини идеалним и за тунеле. Роскин је на почетку рекао да су урушавања тунела била уобичајена, али је Хамас временом научио како да их ојача, почевши прво да користи дрвене даске, а затим металне греде и цемент.

Клајн каже да је, кад је био у ИДФ-у, гледао како су се тунели развијали временом. Тренирао је у плитким тунелима, али тунели које је његов тим пронашао, а који се простиру од Газе до Израела, су много дубљи и напреднији. Имају чак и струју и интерфоне.

- Није то нешто што би дете ископало лопатом, било је одрађено професионално - тврди Клајн. Први пут је Хамас користио тунеле да нападне циљеве у Израелу 2001. године, неколико недеља након 11. септембра, према сведочењу пред УН, када су активирали бомбу испод израелске војне станице.

Када су се Израелци повукли из Газе у лето 2005, Хамас је удвостручио рад на копању и развоју тунела, тврде бројни експерти. Хамас је преузео водство над Газом 2006, а до 2014. године појачали су нападе кроз тунеле које су прокопали све до Израела и унутар територије.

ИДФ је оформио јединицу која ће улазити, чистити и уништавати те тунеле. Од 2004. године, Јахалом, јединица специјалних снага Борбеног инжењерског корпуса, има подјединицу под називом Самур, што је хебрејска реч за ласицу. Војници који могу да толеришу клаустрофобично окружење унутар тунела регрутују се да постану "ласице".

Неки би се можда успаничили под земљом, али Клајн, који је предводио ласице, рекао је да се понекад осећао удобно у тим скученим условима.

Истраживачи су 2020. разговарали са ИДФ-ом о идеалним борцима у тунелима и утврдили да су најбољи кандидати интровертни и "искључени". Један официр је објаснио да жели војника који може да направи ту психолошку дистанцу од ситуације.

- Мораш бити у стању да се дистанцираш, да се окренеш ка унутра - навео је.

Истраживачи су интервјуисали војника из тунела који је себе упоредио са пилотом борбеног авиона.

- Заиста, са свом опремом, морате знати како да радите, то је још компликованије од управљања авионом - рекао је војник. Други је рекао да је сваки пређени метар унутар тунела "као да прелазите пустињу месец дана".

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

Пре скоро деценију, у мају 2014, Израел је осујетио велики упад Хамаса у Израел из система тунела. Да Израел није интервенисао, рекао је Еадо Hecht, аналитичар одбране у Бегин-Садат центру за стратешке студије, стотине израелских цивила могло је бити убијено.

Израел је рекао да је пар месеци касније отпочео напад на Газу како би уништио тунеле.

Прво су Израелци пробили пут до улаза, рашчишћавајући мине, рекао је Хехт, који је сведочио пред Истражном комисијом УН о сукобу у Гази 2014. Војници су затим претражили сваки тунел како би пронашли још грана и улаза. Након што је сваки тунел очишћен и мапиран, војници ИДФ-а морали су физички да поставие 9 до 11 тона експлозива по тунелу како би их уништили. У сукобу је погинуло 66 Израелаца и више од 1.500 Палестинаца.

Хамас је, међутим, наставио да копа. После 2014. тунели су постали дужи, шири и били су још дубље под земљом, кажу експерти.

ИДФ процењује да сваки тунел испод каже кошта 3 милиона долара да се ископа, а Хехт је рекао УН да су копачи раније на позиције одвожени у специјалним возилима како не би могли да виде где иду да копају, те да су данима били под земљом неуморно копајући. Тунели у Гази нису коришћени за цивиле, они су резервисани за Хамас, тврди више војних стручњака.

Hamas
Хамас / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

Нови тунели се могу ископати прилично брзо, уз неке процене да се метар дневно може ископати алатима једноставним попут DeWalt ручне бушилице, рекао је пензионисани мајор америчке војске Џон Спенсер, председавајући Урбан Warfare Пројецт-а у West Поинту.

ИДФ је 2021. рекао да су уништили више од 90 километара мреже тунела, али је Хамас наставио да копа.

Да ли су користили тунеле у нападу 7. октобра?

Хамас је успео да изненади Израел својим нападом овог месеца. Стручњаци за подземно ратовање кажу да верују да су у нападу 7. октобра борци изашли на више излаза из тунела одмах иза безбедносне ограде око Газе пре него што су улетели у јужни Израел.

Ти "прилазни тунели" омогућавају Хамасу да брзо подигне оружје пре позиционирања када су борци пробили ограду. Познато је да је у претходним нападима Хамас чекао последњег тренутка да ископа последњи део тунела, како улаз не би био откривен.

Ричмонд-Барак и други су рекли да сумњају да је Хамас некако морао да пробије или искључи сензорну баријеру вредну милијарду долара коју је Израел изградио како би спречио милитанте да копају тунеле у Израелу. Она је указала на извештаје да су борци наставили да се појављују након што је војска рекла да је подручје у близини Газе безбедно.

Додаје и да је проналазак уласка у нови тунел попут тражења игле у пласту сена. Истиче да је ИДФ-у требало шест недеља да пронађе пет тунела Хезболаха током израелске операције дуж либанске границе.

- Већина наших успеха у проналажењу и уништавању тунела у последњих 10 година је била крађа мапа или хватање особља које је учествовало у њиховом копању - рекао је Хехт. Ричмонд-Барак не очекује нове мапе из тренутне операције због притиска да се реагује.

- Очигледно је да се мапирање тунела у Гази тренутно неће догодити - каже она. Једном када се тунел открије, роботи који личе на мале камионе или дронове који могу да скачу по зидовима улазе унутра да сниме и мапирају шта је испред, каже Спенсер и додаје да потом све зависи од војника.

- Израел ће морати да уклони значајне делове — можда не 100% система тунела испод Газе. Они морају да сруше ову инфраструктуру и да минимизирају штету по цивилно становништво. То је веома сложена загонетка и сада више нема избора - каже Ричмонд-Барак.

Сваки успех, међутим, може бити само привремен.

- Тунел не уништавате, оштетите сегмент - рекао је Роскин, напомињући да се тунели могу "оживети".