Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕШТЕНИК УПОЗОРИО ВЕРНИКЕ НА ВЕЛИКО ЗЛО: Дао им је важне савете како да демоне држе подаље од кућа!

05.07.2021. 18:42
Пише:
Србија Danas/New York Пост
Đavo i Isus
Ђаво и Исус / Извор: Shutterstock

Верници га стално питају за савете, а многима је спасио животе

Ово је био Зли, у реду. Док је монсињор Стефан Росети посматрао човека испред себе, видео је како његове плаве очи постају жуте, а зенице се смањују на пуке тачке. Изгледале су, рекао је Росети, тачно попут очију змије која шишти.

Доктор специјалиста саветује: СИГУРАН НАЧИН да избегнете стомачне тегобе на путовањима!

Доктор специјалиста саветује: СИГУРАН НАЧИН да избегнете стомачне тегобе на путовањима!

РАДНИЦА УКРАЛА ОД ФИРМЕ ОСАМ МИЛИОНА ЕВРА: Сад за њом трага цела држава! Полиција објавила фотографије

РАДНИЦА УКРАЛА ОД ФИРМЕ ОСАМ МИЛИОНА ЕВРА: Сад за њом трага цела држава! Полиција објавила фотографије

Преживела пад са 20 метара и ударац у главу: Ходала по литици, изврнула зглоб и пала у амбис

Преживела пад са 20 метара и ударац у главу: Ходала по литици, изврнула зглоб и пала у амбис

Али монсињор је знао шта је то заправо било: човеков измењени изглед уверио га је у чињеницу да је човека обузео демон. Други пут су човекове очи постале тамно црне, присетио се Росети. "То се обично не дешава, али када се догоди, то је веома запањујуће - очигледно је демонско", рекао је.

Борба против демонских снага редовна је дужност монсињора Росетија, католичког свештеника који је пет година радио у две парохије у епархији Сиракузи. Сада са седиштем у бискупији Вашингтон, ДЦ, он и његов тим извршавају до 20 егзорцизама сваке недеље, ослобађајући људе - и домове - од онога што он назива "демонима и сатанским злом".

Седамдесетогодишњак је изјавио за NYP, да су егзорцизми "експоненцијално порасли" у протеклих десетак година. Сједињене Државе, поремећене нескладом и моралном кризом, су "демонски потлачене".

- Мислим да ће ово постати још горе пре него што буде боље - рекао је он.

Росети, лиценцирани психолог и ванредни професор на Римокатоличком универзитету у Америци, говори о својих 13 година искустава са злом у новој књизи "Дневник америчког егзорцисте. Демони, поседовање и савремена битка против древног зла" (Сопхиа Институте Press).

У њему Росети тврди да је видео демоне на послу: врата како лупају, телевизори се спонтано укључују и гасе, пси неконтролисано завијају, жртве комуницирају на древним језицима које никада нису научили - чак и избацујући стране предмете попут ораха и вијака.

- Дешавају се запањујуће ствари које нису људски могуће - рекао је он.

Монсињор, који је такође председник и оснивач Центра за духовну обнову Свети Михаило, непрофитне римокатоличке организације која надгледа сесије егзорцизма у околини ДЦ-а, рекао је да још увек није био сведок да било која жртва левитира или врти главом као у филмовима "Егзорцист" или новом "Чарање: враг ме је натерао".

Али, чврсто верује, редовно је био сведок ђаволског зла. Подсећајући на један егзорцизам, Росети пише о демонима који су се манифестовали кад је почео да се моли. "Махали су ми прстом опседнуте жене и одмахивали главом", присетио се. "Наредио сам демонима да оду и одговор је био прилично јасан: Не!"

Монсињор се приближио и успоставио директан контакт очима са женом. Држећи распеће на шест центиметара од њеног лица, повикао је: "Ecce цруцем Домино: фугите партес адверсае" - или преведено са латинског "Ево Крста Господњег: бежите, непријатељске силе".

Док је жену пошкропио светом водом, тело је почело да јој се грчи.

- У егзорцизму су демони захваћени светим мучењем за које верујемо да су горе од паклених ватри - пише Росети. "Грчили су се од бола."

Понекад демони изазивају физичку муку. Росети се у својој књизи присећа случаја у којем је започео молитве ослобађања од благо опседнутог  средовечног човека.

- Стомак ми је тренутно постао мучан, а лоше осећање брзо се проширило на моју главу и остатак тела - присетио се монсињор демонског напада на њега. "Читаво моје биће било је духовно измучено током сеансе."

А ту је била и млада жена која је посегнула за њим након што јој се наопаки крст појавио "изгорео" на рамену. У исто време, њен тата је примао "смешне" текстуалне поруке од демона. "Текстови су били типична демонска препирка: Она припада нама", рекао је Росети.

Росети је рекао да се чини да поруке долазе са телефонског броја жене. Пажљивом истрагом, међутим, Росети је инсистирао да нема доказа да је она послала поруке.

- Иначе, неколико егзорциста имало је исто искуство, добијајући текстове од демона, а зашто не? - рекао је Росети. "У прошлости су се петљали са електроником - телевизори и светла су се сами гасили и палили. Сада се зезају са мобилним телефонима."

Жена се, међутим, морала бринути више због текстова из пакла.

- Као дете, отац ју је посветио сотони - рекао је Росети.

- Ако је неко за почетак довољно изопачен да се придружи сатанском култу, онда није тешко замислити да нуди своју децу свом "богу".

Како је млада жена одрастала, проналазила је пут до римокатоличке вере у потрази за утехом.

- То се демонима није свидело - рекао је.

- И они су је напали тако што су јој спалили крст о раме. Тако је започета духовна битка.

Тада је, каже, уследила епска, шестомесечна битка са Сатаном. Росети и његов тим - укључујући, повремено, још једног свештеника и неколико верних католика за подршку - укључени су у свети рат за ослобађање избезумљене жене.

На свакој од њих, често спроведеној у приватном простору у цркви, он носи своју канцеларијску одећу са украденим љубичастим древним плаштом, црквеним симболом власти - преко рамена.

- Демони мрзе украдену ствар и непрестано ми говоре да је скинем, што ја не радим - рекао је Росети.

Такође маше бенедиктинским распећем на којем је на полеђини украшено "егзорцистичком формулом" на латинском, "Ваде Ретро Сатана", превод: "Назад, сотоно". Света водица је неопходна.

- Користимо велику боцу и шприц са њом - рекао је Росети, додајући да опседнути често повраћају белу пену када их вода додирне.

Што се тиче мишљења његове браће, њујоршки надбискуп и кардинал Тимотеј Долан рекао је о књизи: "Просветљујуће и правовремено!"

Монсињор је признао да многи који мисле да су "опседнути" или "угњетавани" демонима у ствари трпе менталне болести. Али виђео је довољно да би веровао.

Као млади сјеменац на колеџу, Росети је имао сусрет са злом јер је једне ноћи требао да заспи. Одједном је доживео "невероватну силу".

- Осећао сам се брзо преплављен тим осећајем, али без физичких манифестација.

Росети је закључио да је то само једно - "демонски напад". Скочио је из кревета и узео своје бројанице.

- Оног тренутка када сам додирнуо бројаницу, овај напад је престао.

Росети има савете за држање демона подаље: "Кажем људима, ставите распећа у свој дом, свету воду у крстионицу код куће, верске статуе око куће и молите своју бројаницу. То је ваша заштита."