Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕТ ЧЕКА НОВИ ПУТИНОВ КОРАК! Срамни напади на руског председника из Велике Британије, бивши званичник се мало занео (ВИДЕО)

28.01.2022. 19:27
Пише:
Србија Danas/WAtoday
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Бивши британски амбасадор у Русији каже да Владимир Путин делује из бункера и да би се неколико саветника Кремља усудило да противречи руском председнику ако је извршио инвазију на Украјину – одлука која би изазвала сукоб са Сједињеним Државама и Западом.

И Русија и Украјина су у петак (по европском времену) кренуле да смире тензије око потенцијалне кризе, а украјински председник Владимир Зеленски је рекао да, иако се ситуација још може променити, није било ескалације последњих дана.

"Не треба нам паника", рекао је Зеленски на конференцији за новинаре са међународним медијима у Кијеву.

НИ КРИВ НИ ДУЖАН ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Провео 20 година на робији због злочина који је починио његов брат близанац

НИ КРИВ НИ ДУЖАН ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Провео 20 година на робији због злочина који је починио његов брат близанац

СТОЛТЕНБЕРГ ЖЕЛИ ДИЈАЛОГ СА РУСИЈОМ: Одлучили да покушавају да створе дипломатски простор за дијалог

СТОЛТЕНБЕРГ ЖЕЛИ ДИЈАЛОГ СА РУСИЈОМ: Одлучили да покушавају да створе дипломатски простор за дијалог

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК НА УДАРУ НАЈБОГАТИЈЕГ ЧОВЕКА СВЕТА: "Он је само лутка у људском облику" - Илон Маск овим речима разорио Бајдена

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК НА УДАРУ НАЈБОГАТИЈЕГ ЧОВЕКА СВЕТА: "Он је само лутка у људском облику" - Илон Маск овим речима разорио Бајдена

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је одржао подужу конференцију за новинаре са локалним медијима која је трајала 90 минута, рекао је да влада не жели да започне рат.

Али сер Ендрју Вуд, пензионисани дипломата који је у Москви служио као амбасадор Уједињеног Краљевства између 1995. и 2000. и који је сада сарадник престижног лондонског истраживачког центра за спољну политику Chatham Хоусе, рекао је да су Путинове намере још увек непредвидиве због руског председника Процес доношења одлука.

Говорећи у петак, он је рекао да су Путинове акције вођене страхом од „револуције у боји“ и жељом да се створе тиранскији режими попут његовог и оног који је подржавао у Сирији.

- Русија... је прошла кроз континуирано клизање ка ауторитарној власти која је у последње три године постала тиранија - рекао је Вуд.

"Сила је доктрина која води његову владавину"

Он је рекао да је Путин у „необичној“ ситуацији да делује на даљину из „бункера“ у којој би се ретко – ако икада – суочио са критиком својих одлука, упркос томе што је ефективно био на челу организације за спровођење закона која одржава његову владавину сваког дана. -дневна основа.

- Већина разговора са Путином је виртуелна, а не лична, али у сваком случају мало људи је склоно да доведе у било какву сумњу било шта што Путин каже - рекао је Вуд.

- Не постоји начин да се води дискусија за округлим столом о томе какве су импликације било чега – превише се ослања на његов став и његове идеје, које се ретко доводе у питање.

- Он никоме не одговара и стога у извесној мери не можете да кажете каква ће бити његова политика.

Русија је окупила више од 120.000 војника на граници са Украјином, а амерички председник Џо Бајден рекао је Зеленском да постоји "изразита могућност" да би Русија могла да предузме војну акцију против бивше совјетске државе у фебруару.

Матје Булег, истраживач у програму Евроазија Chatham Хоусе, рекао је да је Русија подигла улог превисоко да би могла да се повуче.

- Не шаљете близу 100.000 војника и исто толико људи у резерви да бисте доказали свој став - рекао је он.

- Мислим, схватамо, зар не? То је претерано приказивање токсичне мушкости за постизање стратешких циљева.

- Русија је толико подигла улог за мене у овој фази да се чини мало вероватним да ће једноставно одустати осим ако не добије нешто заузврат.

„И не видим како би веома мали, ограничени, фокусирани напади или упади малих размера омогућили Русији да постигне стратешке, политичке ефекте и крајње циљеве које намеравају за Украјину.

- За мене је то више на све или ништа и давање довољно простора Русији да сачува образ – а то ће од нас захтевати много простора у смислу упуштања у захтеве Русије.

Вуд је рекао да Путин жели да обузда НАТО и да смањи његове капацитете да брани европске нације како би успоставио и одржао више режима попут његовог.

- Суочавамо се са степеном растућег хаоса у самој Русији и крај Путинове владавине би могао постати опасно хаотичан - рекао је он.

Али сигнали из Кремља су били мирнији пред викенд.

На конференцији за новинаре са руским новинарима, коју је на Јутјубу уживо преносио руски гласноговорник РТ, Лавров је инсистирао да Русија неће започети сукоб.

- Неће бити рата колико то зависи од Руске Федерације – ми не желимо рат - рекао је Лавров. „Али нећемо дозволити да се наши интереси грубо газе и игноришу.

Лавров је такође рекао да је недавни писмени одговор Сједињених Држава на њихове безбедносне захтеве садржао „језгро рационалности“ за могући компромис по питањима као што су распоређивање ракета и војне вежбе, што отвара могућност дипломатског исхода.

Путин је у петак такође имао дуг разговор са Емануелом Макроном. После тога, из кабинета француског председника саопштено је да је руски лидер нагласио да не жели ескалацију ситуације.

- Председник Путин је рекао да жели да се настави дијалог и да је важно радити на примени споразума из Минска - рекао је француски званичник, говорећи о споразуму из 2014. о окончању сукоба у региону Донбас у Украјини.