Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕТ ЈЕ БИО НА ИВИЦИ РАТА, АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАО: Трамп је луд, напашће Кину - два телефонска позива све решила (ФОТО)

15.09.2021. 08:50
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
američka i kineska vojska
америчка и кинеска војска / Извор: Профимедиа

Током послеђих месеци Трампове администрације, највише рангирани амерички генерал бојао се да би бивши предсједник САД могао покренути рат с Кином

Због тога је, како пише Вашингтон пост, позвао високопозиционираног кинеског генерала како би га уверио да Америка не намерава да нападне Кину.

Конкретно, ради се о два тајна телефонска позива која је генерал Марк А. Мајли, заповедник америчког Здруженог штаба упутио свом кинеском пандану, генералу Ли Зуочхенгу из Народноослободилачке војске Кине. У њима је Мајли уверавао Лија да САД неће напасти Кину, тврди се у новој књизи "Перил" чији су аутори прослављени новинар Вашингтон поста Боб Вудворд и такође познати политички репортер тог листа Роберт Коста.

"НЕ СВИЂА ЈОЈ СЕ ИГРА" Меланији пријатељи решили енигму - Ево где ће бити ако се Доналд поново кандидује (ВИДЕО)

"НЕ СВИЂА ЈОЈ СЕ ИГРА" Меланији пријатељи решили енигму - Ево где ће бити ако се Доналд поново кандидује (ВИДЕО)

БАЈДЕНОВИ ПРОБЛЕМИ СА МЕМОРИЈОМ СЕ НИЖУ: Тврди да је први посао добио у фирми у Ајдаху, компанија демантовала (ВИДЕО)

БАЈДЕНОВИ ПРОБЛЕМИ СА МЕМОРИЈОМ СЕ НИЖУ: Тврди да је први посао добио у фирми у Ајдаху, компанија демантовала (ВИДЕО)

ИРАН НА КОРАК ДО НУКЛЕАРНЕ БОМБЕ: Објављен забрињавајући извештај - Имаће довољно обогаћеног уранијума (ВИДЕО)

ИРАН НА КОРАК ДО НУКЛЕАРНЕ БОМБЕ: Објављен забрињавајући извештај - Имаће довољно обогаћеног уранијума (ВИДЕО)

Први позив догодио се 30. октобра 2020, четири дана пре америчких председничких избора на којима је Џо Бајден победио Доналда Трампа, а други 8. јануара 2021, током последњих дана Трамповог мандата и само два дана након што су присталице бившег председника САД провалиле у зграду Конгреса на Капитолу.

Повод за први позив биле су обавештајне информације на основу којих је Мајли закључио да кинеске власти верују да САД спремају напад на њихову земљу, након дизања тензија због војних вежби у Јужном кинеском мору, а додатно је њихово веровање ојачала Трампова традиционално агресивна реторика према Пекингу.

Mark Majli
Марк Мајли / Извор: Профимедиа

- Генерале Ли, уверавам вас да је Влада САД стабилна и да ће све бити у реду. Нећемо вас напасти, нити планирамо било какве кинетичке операције против вас - поручио је Мајли. Али, амерички је генерал направио и корак више, наводи се у књизи, и обавезао се да ће упозорити кинеског генерала ако би до америчког напада заиста могло доћи.

Li Zuočhengu
Ли Зуочхенгу / Извор: Профимедиа

- Генерале Ли, знамо се већ пет година. Ако ћемо напасти, ја ћу вас назвати пре тога. То неће бити изненадни напад - рекао је Мајли, а Ли му је поручио да ће га држати за реч, тврди се у књизи.

У другом позиву Лија више није било лако уверити у америчке намере, пише Вашингтон пост. Мајли му је тог 8. јануара, у изразито напетој атмосфери у САД, али и свету који је са запрепашћењем два дана раније посматрао догађаје на Капитолу, поручио: "Ми смо 100 одсто стабилни. Све је у реду. Али, демократија понекад може бити мало 'шљампава'."

Како се потом наводи, амерички гнерал Трампу уопште није открио да се разговор одржао. Наиме, Мајли, ког је Трамп сам изабрао на функцију 2018., није имао поверења у председника. Штавише, сматрао је да је Трамп "душевно клонуо" након избора, што је рекао и челницом Заступничког дома у Конгресу, Ненси Пелоси.

У другом разгвору, Пелоси је позвала Мајлиј јер је желела да зна "какве су намере САД на располагању да се спречи нестабилни председника покрене рат и лансира нуклеарно оружје".

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

- Он је луд. Знаш да је луд", рекла је наводно Пелоси, док је Мајли одвратио: "Слажем се с тобом о свему.

Мајли је двоумљење о Трамповој менталној стабилности и његовим мотивима имао још месецима пре тих догађаја, наводи књига, а посебно га је бринуло то што је председник упорно одбацивао да искључи напад на Иран као једну од опција решавања "ситуације" с Техераном. Иста је ствар мучила и директорку ЦИА Ђину Хаспел која је Мајлију рекла да не може да верује да би земља напала неког због ега председника.

Надаље, Мајли је окупио високопозициониране војне старешине како би заједно прошли кроз процедуру лансирања нуклеарног оружја. Шеф Здруженог штаба јасно им је рекао да само председник САД може дати наредбу за коришћење нуклеарног оружја, али да је кључно да у процес укључе и њега. Гледајући сваког од њих у очи Мајли је захтевао да му кажу да су га разумели и да ће се држати те "заклетве".

Мајли међутим, није био једини високи званичник у америчкој администрацији који се бојао потенцијалне националне кризе коју би Трамп могао да изазове. Тако је директорка ЦИА Ђина Хаспел Мајлију рекла да "је земља на путу према пучу десних екстремиста".