Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХИТАН САСТАНАК ЕУ ЗБОГ НОВОГ СОЈА КОРОНАВИРУСА: Европске државе донеле нове мере!

20.12.2020. 21:05
Пише:
Србија Данас
koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: СД/илустрација

Нови сој коронавируса, који се појавио у југоисточној Енглеској, пронађен је у Данској, Холандији и Аустралији.

То је саопштила данас техничка директорка Светске здравствене организације, Марија ван Керкхове.

НОВИ СОЈ КОРОНА ВИРУСА У ЈОШ ТРИ ЗЕМЉЕ! Свет у паници - ово је управо објављено

НОВИ СОЈ КОРОНА ВИРУСА У ЈОШ ТРИ ЗЕМЉЕ! Свет у паници - ово је управо објављено

У ЈЕДНУ ЗЕМЉУ СТИГЛИ СПЕЦИЈАЛНИ ФАЈЗЕРОВИ ЗАМРЗИВАЧИ: Може да стане 80.000 вакцина!

У ЈЕДНУ ЗЕМЉУ СТИГЛИ СПЕЦИЈАЛНИ ФАЈЗЕРОВИ ЗАМРЗИВАЧИ: Може да стане 80.000 вакцина!

МИСЛИО ДА ЈЕ КОРОНА САМО СТВАР ПРОПАГАНДЕ, А ОНА ГА СКОРО УБИЛА: Два пута га оживљавали (ФОТО)

МИСЛИО ДА ЈЕ КОРОНА САМО СТВАР ПРОПАГАНДЕ, А ОНА ГА СКОРО УБИЛА: Два пута га оживљавали (ФОТО)

- Нова врста короне се појавила у Данској, Холандији, а био је један случај и Аустралији, али се тамо није ширио даље - рекла је Ван Керкхове.

Упитана да одговори да ли је новји сој дошао из југоисточне Енглеске, одговорила је потврдно:

- Да. Према информацијама које Енглеска дели са нама, нови сој је дошао или са југоистока Енглеске или из Лондона.

Она је додала да је Велика Британија утврдила постојање новог соја вируса "још у септембру, који је и тада циркулисао југоистоком Енглеске"

- Забринути смо због ширења вируса и због чињенице да има много мутација. Свесни смо да нови сој не изазива теже случајеве према прелиминарним резултатима, међутим, студије су у току и тек ћемо видети резултате - казала је она.

Ван Керкхове је рекла да ће даље секвенцирање бити од помоћи да се сазна да ли овај сој циркулише још негде у свету.

- Што дуже се ова врста шири, има већу могућност да се промени. Стварно морамо да учинимо све да га зауставимо - закључила је представница СЗО.

Нешто раније је премијер Велике Британије Борис Џонсон рекао да је нови сој коронавируса за 70 одсто заразнији него претходни сојеви.

Хитан састанак ЕУ

Европски савет организаовао је данас видео конфренцију са земљама чланицама ЕУ 27 како би се размотрила ситуација и нове мере у погледу информација о новом соју коронавируса пријављеном у Великој Британији.

Иако су у петак у ЕУ институцијама у Бриселу званично почели празнични одмори, а већина ЕУ званичника и дипломата отпутовала кућама, ситуација са ширењем новог соја корона вируса у Великој Британији изазвала је забринутост и ванредне консултације унутар ЕУ 27.

Као и на почетку првог таласа пандемије Ковид19, поједине земље чланице самостално су реговале на "нове лоше епидемиолошке вести" и затвориле своје гаранице за путнике из Велике Британије.

Белгија, као седиште ЕУ, сусепнодвала је све летове из Велике Британије као и директну железничку линију са Лондоном.

Италија и Холандија такође су обуставле авио саобраћај са Острвом, а исте мере мере су највиле и Франсуска и Немачка.

Влада у Хагу најавила је да ће се током наредних неколико дана унутар ЕУ "истражити опсег за даље ограничавање ризика од преношења новог соја вируса из Велике Британије".

Из Велике Британије стижу подаци да је нови сој вируса који циркулише у Лондону и југоисточној Енглеској и до 70 одсто преносивији од досадашњег.

Нови сој вируса се експоненцијално ширио током закључавања

Група научника која саветује британску владу о коронавирусу објавила је записник са састанка о новом соју вируса.

Нервтаг, који се бави новим респираторним претњама, закључио је са "умереним самопоуздањем" да нови сој вируса показује "значајно повећање инфективности" у поређењу са другим варијантама.

Научници су о овој новој варијанти, брзо названој ВУИ-202012/01 (први вирус под истрагом у децембру 2021), закључили и да је показала експоненцијални раст током периода када су постојале националне мере закључавања.

Нова варијанта, како се наводи, може бити "изазовна" за праћење, тако да процене учесталости могу бити потцењене.

Додаје се да још увек нема довољно података да бисмо знали зашто се ова варијанта шири лакше од других.

Неколико случајева заразе новим сојем корона вируса је забележено на међународном нивоу, али пријављен је један потврђени "извоз" из Велике Британије у Аустралију.

Бољи подаци о реинфекцији, старосној дистрибуцији инфекција и стопи смртности случајева биће доступни следеће недеље, наводи се у записнику.

Више држава ЕУ забранило летове из Велике Британије због новог соја коронавируса

Више чланица Европске уније одлучило је данас да забрани летове из Велике Британије, док Немачка разматра ту могућност, у покушају да спречи преношење новог соја коронавируса који се шири југом Енглеске.

Холандија је јутрос забранила летове најмање до краја године, док је белгијски премијер Александер Де Кро рекао да је "из предострожности" издао такву наредбу за период од 24 часа који почиње у поноћ.

- Има много питања о овој новој мутацији и да ли је можда већ на (европском) копну - казао је Де Кро и додао да се нада да ће ситуација бити јаснија до уторка.

Белгија је обуставила и железнички саобраћај са Великом Британијом, а због те одлуке од сутра неће саобраћати ни возови Еуростара између Лондона, Брисела и Амстердама. Та компанија позната по брзим возовима навела је да саобраћај између Лондона и Париза неће бити обустављен.

Италија и Аустрија су саопштиле да ће обуставити авионски саобраћај са Великом Британијом, не наводећи када ће забрана бити на снази.

Министар спољних послова Италије Луиђи Ди Мајо навео је да Влада припрема меру "да заштити Италијане" од нове варијанте коронавируса.

У Великој Британији званично живи више од 327.000 италијанских држављана, док их према незваничним подацима има око 700.000.

Високи званичник немачке владе рекао је агенцији Дпа да је ограничење летова из Велике Британије "озбиљна могућност".

Влада Немачке, која председава Европској унији, у блиском је контакту са суседним земљама поводом нове опасности.

Чешка за сада није увела забрану летова, али јесте строже мере карантина за људе који долазе из Велике Британије.

Француска од вечерас у поноћ обуставља сва путовања грађана као и превоз робе друмским, ваздушним, поморским и железничким саобраћајем из Велике Британије где је откривен нови сој коронавируса, саопштила је влада.

- Биће дозвољен превоз робе без пратње, као и проток људи и саобраћај ка Великој Британији - додала је француска влада.

Бугарска ће суспендовати ваздушни саобраћај са Великом Британијом од поноћи до 31. јануара, како би спречила да се у Бугарску пренесе нови сој корона вируса, саопштено је данас из бугарске владе.

Претходно је данас и из министарства здравља Бугарске најављено да се због појаве новог соја корона вируса уводе нове рестриктивне мере за све путнике који долазе из Уједињеног Краљевства.

Наредбу о увођењу обавезног 10-дневног карантина за све путнике који долазе из Велике Британије и Северне Ирске, укључујући и држављане Бугарске, издао је бугарски министар здравства Костадин Ангелов, пренео Ројтерс.

Државе чланице ЕУ наводе да реагују на оштрије мере у Лондону и околним областима које је јуче увео британски премијер Борис Џонсон.

Џонсон је рекао да нова варијанта коронавируса која се преноси 70 одсто брже од досадашњих утиче на брзо ширење нових инфекција у Лондону и на југу Енглеске.

Он је додао да нема доказа који указују да је нови облик вируса смртоноснији или да изазива теже симптоме, као и да нема доказа да ће вакцина бити мање ефикасна против њега.

Странке у Северној Ирској траже хитан састанак

У Северној Ирској четири од пет главних странака у парламенту затражило је хитан извршни састанак како би разговарали о новом соју коронавируса и правилима током божићног периода.

Северна Ирска тек треба да најави било какво пооштравање божићних правила попут оних које смо видели у Енглеској, Шкотској и Велсу.

Према извештајима, Син Феин, СДЛП и Алијанса написали су заједничко писмо премијеру и заменику премијера тражећи састанак данас.

Странке кажу да морају да се увере да су прописи и ограничења за Божић и шестонедељно закључавање од 26. децембра "довољно чврсти" да заштите јавно здравље.