Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕТУ ПРЕТИ НЕСТАШИЦА КАФЕ? Суша упропастила усеве главних произвођача - цене порасле у недоглед (ВИДЕО)

11.10.2021. 20:07
Пише:
Србија Данас/Агенције
Kafa
Кафа / Извор: Профимедиа

Пољопривредници кафе у Колумбији, светски произвођачи арабике број 2, нису успели да испоруче до милион врећа плодова ове године или скоро 10 одсто рода у земљи, па су се извозници, трговци и пржионице суочили са великим губицима, рекли су извори из индустрије за Ројтерс.

Светске цене кафе порасле су ове године за 55%, углавном због неповољних временских услова у врхунском произвођачу у Бразилу, што је довело до тога да су колумбијски пољопривредници заостали у продаји због смањења продаје када су цене биле много ниже да би продали кафу по вишим ценама.

Грађани Србије, када вам стигне оваква порука од БАНКЕ на корак сте да будете покрадени: Пратите ово упутство и нећете бити жртва преваре

Грађани Србије, када вам стигне оваква порука од БАНКЕ на корак сте да будете покрадени: Пратите ово упутство и нећете бити жртва преваре

СЦЕНОГРАФИЈА УБИЛА ГЛУМЦА НА СЦЕНИ: Колеге у паници вичу, публика у шоку напустила театар (ВИДЕО)

СЦЕНОГРАФИЈА УБИЛА ГЛУМЦА НА СЦЕНИ: Колеге у паници вичу, публика у шоку напустила театар (ВИДЕО)

СВЕ ВЕЋЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА РАД У ИНДУСТРИЈИ ЗА ОДРАСЛЕ: Ова занимања су људи претраживали током пандемије

СВЕ ВЕЋЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА РАД У ИНДУСТРИЈИ ЗА ОДРАСЛЕ: Ова занимања су људи претраживали током пандемије

- Трговци су у губицима, то је неред. Ако се суша настави (у Бразилу), могућа је ацеа кафе од 3 долара (за пола кг). То ће бити хаос - рекао је трговац у глобалној трговачкој кући за пољопривредне производе.

Он је рекао да водеће светске пржионице планирају да промене бренд своје кафе "јединственог порекла у Колумбији" због проблема са набавком.

Задане испоруке код великог произвођача попут Колумбије могу погоршати скок цена на светским тржиштима, мада би то било привремено јер кафа на крају постоји и имаће тежину на тржиштима након што се поново прода.

Колумбијски пољопривредници кажу да ће испоручити кафу касније ове или следеће године, али купци нису убеђени.

Многи се одлучују да сада виде губитке и отпишу куповину као неиспуњену обавезу, уместо да чекају и ризикују још веће губитке ако пољопривредници и даље не испоруче испоруку следеће године, а цене додатно расту, каже један старији трговац у другој светској трговачкој кући.

Он је рекао да неколико глобалних трговачких кућа разматра губитке од 8-10 милиона долара за сваку испоручену кафу, док се колумбијска федерација узгајивача кафе ФНЦ, која представља пољопривреднике, али и чини 20% од 12,5 милиона врећа годишњег извоза кафе у земљи, суочава са већим губицима .

- Лако је било продати милион врећа унапред (продаја колумбијске кафе) пре него што је тржиште почело да расте средином маја - рекао је старији трговац - Ако радите за мултинационалну (трговачку кућу), ваш шеф ће рећи хајде, морамо прихватити удар.

Кашњење у испоруци на растућем тржишту кафе велики је проблем за извознике и трговце робом који често штите од физичких куповина заузимајући кратке позиције на тржишту терминских уговора, узрокујући их да задрже велике губитке како цене расту.

Обично би трговци могли да продају физичку кафу коју дугују по тренутним високим каматама како би надокнадили губитак на тржишту фјучерса, али у случају неизвршења не могу.

Defaulti такође могу приморати трговце да купују залихе претходно продате пржионицама на губитку на скупом спот тржишту.

Шеф ФНЦ -а Роберто Велез потврдио је Ројтерсу да се Колумбија суочава са широким задацима.

- Могу вам рећи да има неколико колумбијских извозника који не пате (због неплаћања). Све велике трговачке куће, а такође и федерација као велики извозник, сви трпимо (губитке) - рекао је он.

- Када узгајивач не изврши испоруку, цео ланац се заглави губећи новац - додао је он.

Трговци су рекли Ројтерсу да је федерација дала колумбијским пољопривредницима још најмање годину дана да испоруче кафу - потез који би могао приморати индустријско тело да се обрати влади за средства за спасавање ако пољопривредници још увек не испоруче робу на време.

Виши трговац кафом са седиштем у Колумбији из компаније Луј Драјфус Компани (ЛДЦ) напустио је компанију због губитака, рекли су два извора са знањем о тој ствари.

ЛДЦ је рекао да не коментарише организационе промене осим у односу на руководиоце.

- Предузећа ће бити у проблемима са (скалом губитака), велики момци ће променити свој тим, али мањи момци ће банкротирати - рекао је старији трговац.

Он је додао да је велики локални колумбијски извозник Ла Месета тешко погођен неиспуњењем обавеза пољопривредника и да се бори да изврши своје уговоре о снабдевању са међународним пржионицама, остављајући их изложеним губицима.

Ла Месета није одговорила на Ројтерсове захтеве за коментар.

Продаја каве у Колумбији постала је популарна у посљедњих неколико година, али до ове године тај је потез углавном ишао у корист пољопривредника јер су свјетске цијене пале све ниже па су пољопривредници добили бољу цијену за своју кафу при испоруци, а не гору.

Око 550.000 колумбијских породица зарађује за живот узгајањем кафе, а андска земља највећи је произвођач опране арабике на којој се темеље референтни фјучерс уговори на ИЦЕ берзи.