Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Заразни вирус се проширио на све континенте: Свет није спреман за пандемију, али стигле су и лепе вести

27.02.2020. 08:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

Број заражених у Кини смањује се из дана у дан, док све више држава широм света пријављује нове случајеве.

Нови корона вирус који се средином децембра појавио у кинеском граду Вухану заразио је до сада више од 80.000 људи и усмртио 2.771. Иако се број заражених у Кини смањује из дана у дан, све више држава широм света пријављује нове случајеве.

Данас је пријављен и први случај заразе у Јужној Америци, чиме се смртоносна епидемија званично проширила на све континенте, изузимајући Антартик.

Светска здравствена организација (СЗО) забринута је због пораста броја случајева у Европи. Здравствени стручњаци су поновили да је "прерано говорити о пандемији", али упозоравају да свет није спреман за такав сценарио.

КОРОНАВИРУС се проширио на све континенте, свет није спреман за пандемију, АЛИ СТИЖУ ЛЕПЕ ВЕСТИ

КОРОНАВИРУС се проширио на све континенте, свет није спреман за пандемију, АЛИ СТИЖУ ЛЕПЕ ВЕСТИ

РУСКИ НАУЧНИЦИ У КОРАКУ С ЕПИДЕМИЈОМ: Развијено пет прототипова вакцине против коронавируса!

РУСКИ НАУЧНИЦИ У КОРАКУ С ЕПИДЕМИЈОМ: Развијено пет прототипова вакцине против коронавируса!

УПОЗОРЕЊЕ СЗО: По први пут од појаве коронавируса се ОВО дешава, експерти све забринутији!

УПОЗОРЕЊЕ СЗО: По први пут од појаве коронавируса се ОВО дешава, експерти све забринутији!

Вирус у Кини

У копненој Кини данас је пријављено 415 нових случајева заразе корона вирусом, што је укупно 78.073. За 24 сата преминуле су 52 особе, па је укупан број мртвих 2,715. Опоравило се 30.042 људи.

Иако се број новозаражених у Кини полако смањује, у остатку света слика је потпуно другачија.

Остатак света

Прве случајеве пријавили су Бразил и Грчка. У оба случајева у питању су особе које су допутовале из Италије, највећег европског жаришта.

У Грчкој је заражена 38-годишња држављанка која је допутовала из области на северу Италије.

Око хиљаду гостију из Италије, Велике Британије, Немачке, Француске и Шпаније налази се у изолацији у хотелу на Канарским острвима због брачног пара из Италије који је оболео од корона вируса.

У Бразилу је заражен 61-годишњи мушкарац који се недавно вратио са из Италије. То је прва јужноамеричка земља у којој је примећен корона вирус, па ме може рећи да да је од данас епидемија обишла цео свет.

У Италији је број заражених порастао на 458, док је укупно 12 особа преминуло. Међу зараженима је и четворогодишње дете. Девојчица долази из места Кастиљоне де Ада у Ломбардији, једног од десет места која се налазе у црвеној зони изолације.

Већина заражених налази се на северу Италије, у регионима Ломбардија и Венето. У региону Сицилија потврђена су три случаја заразе, у Тоскани два, а у Лигурији један.

Kina
Кина / Извор: Фото: Профимедиа

По једну смрт од корона вируса у протеклих 24 сата пријавили су Италија, Француска, Јужна Кореја и Јапан. Три нове смрти пријавио је Иран.

У Хрватској је пријављен други случај заразе. Реч је о брату близанцу првозараженог младића који се недавно вратио из посете Милану.

У Црној Гори тренутно су 184 особе под здравствено-санитарним надзором због корна вируса. Надзор се врши од самог уласка путника у земљу.

Земље које су до сада забележиле случајеве заразе корона вирусом су Јужна Кореја (1,261), Италија (458), Јапан (172), Сингапур (93), Хонг Конг (89), Иран (139), Сједињене Америчке Државе (60), Тајланд (40), Тајван (32), Аустралија (23), Малезија (22), Немачка (19), Вијетнам (16), Уједињени Арапски Емирати (13), Велика Британија (13), Француска (18), Канада (12), Макау (10), Кувајт (25), Бахреин (33), Шпанија (13), Филипини (3), Индија (3), Русија (2), Оман (4), Авганистан (1), Непал (1), Камбоџа (1), Израел (2), Белгија (1), Либан (2), Финска (2), Ирак (5), Египат (1), Шир Ланка (1), Хрватска (3), Аустрија (2), Шведска (2) и Швајцарска (1).

Вирус у Србији

Поводом корона вируса одржан је састанак председника Србије Александра Вучића и представника свих здравствених и других институција које учествују у борби против тог вируса. Вучић је том приликом поручио да је у Србији нема заражених корона вирусом, да има разлога за опрез, али не за и велику бригу, а да је наша земља предузела све потребне мере да би се заштитила.

- И редовно перите руке, сапун је најбољи лек - поручио је председник Србије.

Поред већ предузетих мера на аеродромима, од јутрос су на снази и посебне мере надзора на граници са Хрватском. Мере подразумевају да се мери температура бесконтактним топломерима свима који улазе у Србију и уручивање здравственог упозорења свим путницима који су претходних 14 дана боравили на подручју интензивне трансмисије корона вирусом.

Министарство здравља ће два пута, у 8 сати и 18 сати, објављивати све информације у вези са корона вирусом, на свом сајту, иначе, на адреси covid19.rs.

У међувремену, на друштвеним мрежама у Србији су се прошириле поруке у којима се сугерише да се у нашој земљи појавио корона вирус и да има преминулих. Подсећамо да су надлежни јуче утврдили да у Србији нема ниједног потврђеног случаја овог вируса. Зато не наседајте на овакве лажне вести које имају само једну сврху - непотребно ширење панике.

Српским држављанима који су на крузеру "Дајмонд принцес" у Јокохами, а који нису позитивни на коронавирус јављено је да брод напуштају данас. Након искрцавања држављани Србије остаће још најмање 14 дана у Јапану.

Kina
Кина / Извор: Фото: Профимедиа

Подсећамо, од 14 држављана Србије који су били на крузеру "Дајмонд принцес", двоје је било позитивно на корона вирус.

Инкубација, симптоми и превенција

Инфекција новим корона вирусом има инкубациони период између 1-14 дана. Студија објављена у "Журналу Америчког медицинског удружења" открила је нови доказ да се вирус може ширити асимптоматично. Стручњаци су проценили да свака заражена особа током епидемије у просеку инфицира још две до три особе.

Инфекције корона вирусом имају широк спектар симптома, укључујући грозницу, кашаљ, кратак дах и потешкоће с дисањем. Блажи случајеви узрокују симптоме попут прехладе, док тежи могу довести до упале плућа, тешког акутног респираторног обољења, престанка функције бубрега и смрти.

Најбоља лична превенција је често прање руку и дезинфекција површина, ношење заштитних маски на лицу и рукавица у јавном превозу и установама.

Kina
Кина / Извор: Фото: Реутерс

Лечење

Третман оболелих од новог корона вируса за сада не постоји и у већини случајева симптоми сами пролазе. Стручњаци саветују оболеле да узимају доста течности, да одмарају и спавају, а ако се симптоми погоршају да оду код лекара.

Научници широм света утркују се да направе вакцину, међутим, стручњаци упозоравају да од њеног тестирања до производње може проћи 18 месеци до две године.

Из Кине је стигла и једна лепа вест која је потврдила да су млађе особе и деца отпорније на корона вирус. Новорођенче из Вухана старо 17 дана опоравило се без терапије и у петак је отпуштено из болнице у Вухану.

СЗО позвала је земље широм света да се припреме на могућу пандемију, али су стручњаци изразили и страх да земље ван Кине "нису спремне" за такав сценарио.

ДРАМА У БЕЧКОЈ ШКОЛИ: 600 УЧЕНИКА ЗАКЉУЧАНО, сумња се да ПРОФЕСОР ИМА КОРОНАВИРУС, ЧУЈУ СЕ ВРИСЦИ

ДРАМА У БЕЧКОЈ ШКОЛИ: 600 УЧЕНИКА ЗАКЉУЧАНО, сумња се да ПРОФЕСОР ИМА КОРОНАВИРУС, ЧУЈУ СЕ ВРИСЦИ

ИТАЛИЈА МОЛИ ЗА ПОМОЋ: Вируси не познају границе, САРАДЊА, НЕ ИЗОЛАЦИЈА

ИТАЛИЈА МОЛИ ЗА ПОМОЋ: Вируси не познају границе, САРАДЊА, НЕ ИЗОЛАЦИЈА

Грађани, ТРИ СТВАРИ су кључне при заштити од КОРОНАВИРУСА: Широм света објављене основне МЕРЕ ЗАШТИТЕ (ФОТО)

Грађани, ТРИ СТВАРИ су кључне при заштити од КОРОНАВИРУСА: Широм света објављене основне МЕРЕ ЗАШТИТЕ (ФОТО)

ЗАРАЖЕНО ПРВО ДЕТЕ! Претпоставља се да је ДЕВОЈЧИЦА (4) покупила вирус у болници

ЗАРАЖЕНО ПРВО ДЕТЕ! Претпоставља се да је ДЕВОЈЧИЦА (4) покупила вирус у болници

СВЕТ НИЈЕ СПРЕМАН ЗА КОРОНАВИРУС: Италија "баца мрежу" инфекције, европске земље у паници! (ФОТО)

СВЕТ НИЈЕ СПРЕМАН ЗА КОРОНАВИРУС: Италија "баца мрежу" инфекције, европске земље у паници! (ФОТО)