Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАМП УРНИШЕ БАЈДЕНА Тренутни амерички председник оборио рекорд - лошији рејтинг чак и од Џимија Картера

26.09.2023. 18:59
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Артие Walker Јр.

Анкета у хипотетичком реваншу између даје чак 10 посто предности бившем америчком председнику.

Анкета коју је средином септембра спровео The Washington Пост у сарадњи с медијском кућом АБЦ News у хипотетичком реваншу између демократа Џоа Бајдена и републиканца Доналда Трампа 2024. бившем председнику даје предност од чак десет посто у односу на тренутног становника Беле куће. Гомилајући судски процеси, чини се, тренутно немају никакав негативан учинак на предизборну кампању Доналда Трампа, а Џо Бајден никако не успева да захукта трку за реизбор.

- Могуће је да се ради о некој аномалији, али је овако поражавајући резултат врло тешко улепшати - рекла је Марта Радац, политичка коментаторка АБЦ Newsa, која је била видно шокирана резултатима истраживања.

Xiaomi лансирао Xiaomi 13Т серију

Xiaomi лансирао Xiaomi 13Т серију

"ГОДИНЕ НИСУ ПРОБЛЕМ, ОН ЈЕ НЕСПОСОБАН ДА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК" Трамп оплео по Бајдену као никада пре

"ГОДИНЕ НИСУ ПРОБЛЕМ, ОН ЈЕ НЕСПОСОБАН ДА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК" Трамп оплео по Бајдену као никада пре

ТРАМП ОСУО ПАЉБУ ПО БАЈДЕНУ: Америка иде дођавола! "Гледао сам га, није могао две реченице да састави"

ТРАМП ОСУО ПАЉБУ ПО БАЈДЕНУ: Америка иде дођавола! "Гледао сам га, није могао две реченице да састави"

Колико се уопште и може веровати предизборним анкетама након свих погрешних најава? Нарочито ако се узме у обзир чињеница да се у овом случају ради о тренду који у великој мери одскаче од закључака анкета других медијских кућа. Оне, наиме, најављују мртву трку до самог краја или толико тананију предност Џоа Бајдена да она улази у домен статистичке грешке.

Анкете кумулативно најављују тренд

Необична је и чињеница да се од анкете оградио и сам Washington Пост, оценивши је као "вероватну аномалију", због чега су се бројни читаоци запитали шта их је уопште подстакло да објаве резултате дотичног испитивања јавног мнијења.

Али, анкете, кумулативно гледано, најављују тренд од ког и саме демократе све теже и теже окрећу главу - Џо Бајден има огроман проблем с кампањом, због чега америчка левица хитно мора да престане да гура главу у песак надајући се да ће се проблем решити сам од себе, тачније кад Трампу као најизгледнијем противкандидату почну судски процеси, предвиђени за март 2024. године.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Jacquelyn Мартин

Чињеница остаје да Џо Бајден има најлошији рејтинг од Џимија Картера, једномандатног председника САД-а. Чак 56 посто Американаца, независно од кући која је спроводила истраживање, има негативно мишљење о тренутном председнику, што је Бајденов лични рекорд. Оно што нарочито треба да забрине демократе јесте и чињеница како 40 посто Американаца сматра да данас живи лошије него пре четири године.

Актуелном председнику подршка драстично пада и међу Шпанцима и Афроамериканцима, и то у корист Доналда Трампа који се међу њима тренутно котира боље него 2020.: међу Шпанцима ужива подршку од 42 посто, а међу Афроамериканцима око 20 посто. Трамп ужива предност и од 20 посто у демографској скупини млађих од 35, међу којима је Бајден 2020. супарника победио с уверљивом, двоцифреном предношћу.

Радничка класа - Ахилова пета америчке левице

Ахилова пета америчке левице остаје радничка класа, која демократе и даље сматра елитом одцепљеном од реалности и стварних проблема. Вреди напоменути како се ова анкета поклопила и с великим штрајком запослених у аутомобилској индустрији, од чега је Бајденова администрација покушавала да окрене главу док проблем није постао превелик за игнорисање. Трамп, пак, није часио часа да штрајкашима да подршку, а најавио је и свој долазак у Мичиген.

Дона Бразил, бивша председница Националног већа Демократске странке, тела које је задужено за оперативне послове и, у завршници, изборну стратегију странке, сматра да је још прерано за панику, али потврђује како је реч о "информацији која тешко седа на желудац".

- Да, не спавам мирно ноћу ако је то оно што вас занима - признала је Бразил новинарима The Huffington Поста, истакнувши како све већи број Американаца осећа огорчење због растућих трошкова живота, због чега би странка требало више да се ангажује око промоције економских успеха Бајденове администрације.

Вреди напоменути како Доналд Трамп тренутно ужива предност од готово невероватних 43 посто у односу на другопласираног Рона ДеСантиса у контексту републиканских предизбора. Његова номинација постаје толико сигурна да се Трамп неће појавити ни на другој дебати Републиканске странке.