Petak 23. feb 2024.
Donald Tramp

TRAMP URNIŠE BAJDENA Trenutni američki predsednik oborio rekord - lošiji rejting čak i od Džimija Kartera

Foto: Tanjug/AP Photo/Artie Walker Jr.
Anketa u hipotetičkom revanšu između daje čak 10 posto prednosti bivšem američkom predsedniku.

Anketa koju je sredinom septembra sproveo The Washington Post u saradnji s medijskom kućom ABC News u hipotetičkom revanšu između demokrata Džoa Bajdena i republikanca Donalda Trampa 2024. bivšem predsedniku daje prednost od čak deset posto u odnosu na trenutnog stanovnika Bele kuće. Gomilajući sudski procesi, čini se, trenutno nemaju nikakav negativan učinak na predizbornu kampanju Donalda Trampa, a Džo Bajden nikako ne uspeva da zahukta trku za reizbor.

- Moguće je da se radi o nekoj anomaliji, ali je ovako poražavajući rezultat vrlo teško ulepšati - rekla je Marta Radac, politička komentatorka ABC Newsa, koja je bila vidno šokirana rezultatima istraživanja.

Xiaomi lansirao Xiaomi 13T seriju

Xiaomi lansirao Xiaomi 13T seriju

"GODINE NISU PROBLEM, ON JE NESPOSOBAN DA BUDE PREDSEDNIK" Tramp opleo po Bajdenu kao nikada pre

"GODINE NISU PROBLEM, ON JE NESPOSOBAN DA BUDE PREDSEDNIK" Tramp opleo po Bajdenu kao nikada pre

TRAMP OSUO PALJBU PO BAJDENU: Amerika ide dođavola! "Gledao sam ga, nije mogao dve rečenice da sastavi"

TRAMP OSUO PALJBU PO BAJDENU: Amerika ide dođavola! "Gledao sam ga, nije mogao dve rečenice da sastavi"

Koliko se uopšte i može verovati predizbornim anketama nakon svih pogrešnih najava? Naročito ako se uzme u obzir činjenica da se u ovom slučaju radi o trendu koji u velikoj meri odskače od zaključaka anketa drugih medijskih kuća. One, naime, najavljuju mrtvu trku do samog kraja ili toliko tananiju prednost Džoa Bajdena da ona ulazi u domen statističke greške.

Ankete kumulativno najavljuju trend

Neobična je i činjenica da se od ankete ogradio i sam Washington Post, ocenivši je kao "verovatnu anomaliju", zbog čega su se brojni čitaoci zapitali šta ih je uopšte podstaklo da objave rezultate dotičnog ispitivanja javnog mnijenja.

Ali, ankete, kumulativno gledano, najavljuju trend od kog i same demokrate sve teže i teže okreću glavu - Džo Bajden ima ogroman problem s kampanjom, zbog čega američka levica hitno mora da prestane da gura glavu u pesak nadajući se da će se problem rešiti sam od sebe, tačnije kad Trampu kao najizglednijem protivkandidatu počnu sudski procesi, predviđeni za mart 2024. godine.

Džo Bajden
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Činjenica ostaje da Džo Bajden ima najlošiji rejting od Džimija Kartera, jednomandatnog predsednika SAD-a. Čak 56 posto Amerikanaca, nezavisno od kući koja je sprovodila istraživanje, ima negativno mišljenje o trenutnom predsedniku, što je Bajdenov lični rekord. Ono što naročito treba da zabrine demokrate jeste i činjenica kako 40 posto Amerikanaca smatra da danas živi lošije nego pre četiri godine.

Aktuelnom predsedniku podrška drastično pada i među Špancima i Afroamerikancima, i to u korist Donalda Trampa koji se među njima trenutno kotira bolje nego 2020.: među Špancima uživa podršku od 42 posto, a među Afroamerikancima oko 20 posto. Tramp uživa prednost i od 20 posto u demografskoj skupini mlađih od 35, među kojima je Bajden 2020. suparnika pobedio s uverljivom, dvocifrenom prednošću.

Radnička klasa - Ahilova peta američke levice

Ahilova peta američke levice ostaje radnička klasa, koja demokrate i dalje smatra elitom odcepljenom od realnosti i stvarnih problema. Vredi napomenuti kako se ova anketa poklopila i s velikim štrajkom zaposlenih u automobilskoj industriji, od čega je Bajdenova administracija pokušavala da okrene glavu dok problem nije postao prevelik za ignorisanje. Tramp, pak, nije časio časa da štrajkašima da podršku, a najavio je i svoj dolazak u Mičigen.

Dona Brazil, bivša predsednica Nacionalnog veća Demokratske stranke, tela koje je zaduženo za operativne poslove i, u završnici, izbornu strategiju stranke, smatra da je još prerano za paniku, ali potvrđuje kako je reč o "informaciji koja teško seda na želudac".

- Da, ne spavam mirno noću ako je to ono što vas zanima - priznala je Brazil novinarima The Huffington Posta, istaknuvši kako sve veći broj Amerikanaca oseća ogorčenje zbog rastućih troškova života, zbog čega bi stranka trebalo više da se angažuje oko promocije ekonomskih uspeha Bajdenove administracije.

Vredi napomenuti kako Donald Tramp trenutno uživa prednost od gotovo neverovatnih 43 posto u odnosu na drugoplasiranog Rona DeSantisa u kontekstu republikanskih predizbora. Njegova nominacija postaje toliko sigurna da se Tramp neće pojaviti ni na drugoj debati Republikanske stranke.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd