Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТУРСКА ЗОВЕ САВЕЗНИКЕ УПОМОЋ! Ове државе су се прве одазвале, морају БРЗО да реагују и спрече још већу КАТАСТРОФУ

06.02.2023. 17:37
Пише:
Танјуг
Turska, zemljotres u Turskoj
Турска, земљотрес у Турској / Извор: Профимедиа

Погинуло је око 2.300 људи, али то вероватно није коначан број жртава

Турска је упутила и званичан захтев НАТО алијанси и савезницима у којима тражи помоћ у отклањању последица разорног земљотреса који је рано јутрос погодио ту земљу.

РАЗГОВАРАЛИ ЕРДОГАН И ПУТИН: Русија спремна да пошаље помоћ Турској и Сирији након земљотреса

РАЗГОВАРАЛИ ЕРДОГАН И ПУТИН: Русија спремна да пошаље помоћ Турској и Сирији након земљотреса

ИТАЛИЈА ИЗДАЛА УПОЗОРЕЊЕ НА ЦУНАМИ! Више од 2.300 мртвих у земљотресу, осетило се чак у Египту! (ВИДЕО)

ИТАЛИЈА ИЗДАЛА УПОЗОРЕЊЕ НА ЦУНАМИ! Више од 2.300 мртвих у земљотресу, осетило се чак у Египту! (ВИДЕО)

ХОРОР НЕ ПРЕСТАЈЕ! ЈОШ ДВА СНАЖНА ЗЕМЉОТРЕСА ПОГОДИЛА ТУРСКУ!

ХОРОР НЕ ПРЕСТАЈЕ! ЈОШ ДВА СНАЖНА ЗЕМЉОТРЕСА ПОГОДИЛА ТУРСКУ!

Затражена је медицинска помоћ и опрема и посебне јединице за претрагу, као и потпуно опремљене пољске болнице са техничким особљем за смештај повређених. Како се наводи, одговор се очекује од посебног координационог центра НАТО за одговор на катастрофе.

У разорном земљотресу јачине 7,8 степени који је јутрос погодио Турску и Сирију страдало је више од 2.300 особа, а више хиљада је повређено.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

Блинкен: САД већ реагују, у току је помоћ Турској и Сирији након земљотреса

САД већ реагују након разорног земљотреса који је погодио централну Турску и северозапад Сирије, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен.

- Наша иницијална помоћи Турској је већ у току, а хуманитарне организације које подржавају САД у Сирији реагују на последице земљотреса широм те земље - навео је Блинкен у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Одлучни смо да учинимо све што можемо да помогнемо угроженима од земљотреса у данима, недељама и месецима који су пред нама, истакао је Блинкен. 

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

Из Хрватске у Турску вечерас путује 40 спасилаца и 10 паса трагача

Хрватска на земљотресом погођено подручје Турске шаље 40 спасилаца и 10 паса за потрагу и спашавање, потврдио је данас министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман. Они у Турску путују вечерас.

Грлић Радман је рекао да се јутрос чуо са турским колегом, министром Мевлутом Чавушоглуом да би изјавио саучешће и понудио помоћ, као што је, подсетио је, Турска прискочила у помоћ Хрватској након потреса на Банији пре више од две године.

- Према информацијама, које смо добили од нашег амбасадора у Анкари, у потресу су повређене две хрватске држављанке и оне су ван животне опасности - рекао је Грлић Радман, пренели су загребачки медији.

Gordan Grlić Radman
Гордан Грлић Радман / Извор: Профимедиа

Велика Британија, Пакистан и Аустрија шаљу помоћ у Турску након разорног земљотреса

Велика Британија, Пакистан и Аустрија послаће у Турску екипе за потрагу и спасавање након снажног земљотреса који је погодио земљу данас рано ујутро. 

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли навео је да Лондон шаље ургентну подршку Турској, укључујући и тим од 76 стручњака за трагање и спасавање, опрему и псе за спасавање, пренео је Си-Ен-Ен.

- У Сирији су Бели шлемови које финансира Уједињено Краљевство мобилисали своје ресурсе да одговоре изазову - додао је он уз обећање да ће Турској пружити даљу подршку ако то буде потребно.

Zemljotres u Turskoj, Turska
Земљотрес у Турској, Турска / Извор: Профимедиа

Влада саоопштава да је у контакту с британским хуманитарним радницима у погођеним подручјима и спремна је да пружи подршку свим угроженим британским држављанима.

И Пакистан шаље Турској тимове за спасавање и помоћ, као и робу, а очекује се да ће све то да стигне веома брзо, објавила је данас пакистанска амбасада у Анкари.

- Два авиона Ц-130 су спремна да крену за Турску - један са хуманитарном робом, а други са 36 људи за операцију потраге и спасавања - наводи пакистанско министарство.

Turska, zemljotres u Turskoj
Турска, земљотрес у Турској / Извор: Профимедиа

Пакистански премијер Шехбаз Шариф рекао је да је тим који се састоји од лекара, болничара и спасилачких радника послат у Турску да помогну у напорима спасавања и помоћи, као и да ће ускоро бити послат авион који ће превозити лекове и другу потребну помоћ.

Аустрија ће од уторка почети у Турској да распоређује 84 војника из своје јединице за помоћ у катастрофама да подрже спасилачке операције у региону, наводи се у саопштењу владе. Пакистан такође обећава три милиона евра као подршку хуманитарним организацијама у њиховом раду на терену.

Turska
Турска / Извор: Профимедиа

- Аустрија ће пружити брзу хуманитарну помоћ, након ужасних слика земљотреса које стижу из Турске и Сириј, а које приказују драстичну штету и велики број жртава, па је наше најдубље саосећање са њиховим породицама - рекао је аустријски канцелар Карл Нехамер.

Мисија помоћи у подручјима погођеним катастрофама Оружаних снага Аустрије требало би да траје око 10 дана, а три групе за спасавање и опоравак које се састоје од медицинских, логистичких и хигијенских стручњака, могле би бити распоређене на две одвојене локације за претрагу, саопштила је влада.

БиХ шаље до 50 спасилаца у Турску

Министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић покренуће хитну процедуру слања у Турску тима до 50 припадника мешовитог састава цивилне заштите Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта ради помоћи након разорног земљотреса.

Тим је обучен, опремљен и има искуства за деловање у оваквим ситуацијама, саопштено је из Министарства безбедности у Савету министара. Наводи се да је БиХ као чланица механизма цивилне заштите ЕУ спремна да што хитније упути помоћ.

- БиХ ће пружити максимално могућу помоћ у санирању штете која је настала овом заиста тешком елементарном непогодом како би се грађани угрожених подручја Турске што пре вратили нормалном животу - навео је Нешић.

Sarajevo
Сарајево / Извор: Профимедиа

УН процењују ситуацију након земљотреса у Турској и Сирији како би слале помоћ

Особље Уједињених нација је на терену у Турској и Сирији како би проценило ситуацију и како би била обезбеђена помоћ након јутрошњег снажног земљотреса, рекао је данас генерални секретар УН Антонио Гутереш.

- Рачунамо да ће међународна заједница помоћи хиљадама породица погођених овом катастрофом, а хуманитарна помоћ већ је преко потребна у областима где је отежан приступ - додао је Гутереш, а пренео Ројтерс.

Више вести о земљотресу у Турској прочитајте ОВДЕ.