Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"У ОРДИНАЦИЈИ МИ ЈЕ СЕДЕЛА СОФИЈА (11) БИЛА ЈЕ ТРУДНА" Доктор открио ЈЕЗИВ случај - када су сазнали ко је отац позвали су полицију

10.05.2022. 09:29
Пише:
Србија Данас
silovana devojčica
силована девојчица / Извор: Профимедиа

Једног јутра прошлог децембра пробудила сам се рано како бих слушала судски процес који би могао да одузме репродуктивна права женама.

Недељу за недељом слушала сам адвокате и политичаре како наизменично причају о проблемима који их се не тичу и који су за њих ствари које се дешавају тамо негде, неким далеким људима. Мени није тако. Ја седим на каучу и размишљам о девојчици коју сам срела у ординацији иза паравана пре много година.

ХРВАТИ ОСУИЛИ ЖЕСТОКУ ПАЉБУ НА ВИКТОРА ОРБАНА: Санкције против Русије претварају се у МЕЂУСОБНИ РАТ ЧЛАНИЦА ЕУ

ХРВАТИ ОСУИЛИ ЖЕСТОКУ ПАЉБУ НА ВИКТОРА ОРБАНА: Санкције против Русије претварају се у МЕЂУСОБНИ РАТ ЧЛАНИЦА ЕУ

Хорор у парку! ДВЕ ТИНЕЈЏЕРКЕ намамиле Мају (17) па је БРУТАЛНО ПРЕТУКЛЕ, док је трећа снимала стравичан напад

Хорор у парку! ДВЕ ТИНЕЈЏЕРКЕ намамиле Мају (17) па је БРУТАЛНО ПРЕТУКЛЕ, док је трећа снимала стравичан напад

ТРАГЕДИЈА У АУСТРИЈИ! Путнички воз излетео из шина, има теже и лакше повређених, једна особа погинула на лицу места!

ТРАГЕДИЈА У АУСТРИЈИ! Путнички воз излетео из шина, има теже и лакше повређених, једна особа погинула на лицу места!

Назваћемо је Софија.

Била је мој пацијент. Имала је 11 година.

Упознала сам је током прве године моје клиничке праксе када сам се и даље бавила најосновнијим случајевима. Мама је довела Софију због болова у стомаку. Када сам поставила стандардно питање о томе да ли је почела да добија циклусе мајка је рекла да јесте али да су они престали. Рекла сам јој уобичајено - дешава се да док се циклус не устали код девојчица он уме да варира и да то није необично. Мама је онда изашла из ординације, остала сам сама са дететом.

Говорила је мало, а и када би говорила била је тиха. Ништа необично за дете у пубертету које мора да одговара на непријатна питања. Клештима сам јој извлачила одговоре, није ме гледала у очи. Док сам излазила из ординације сетила сам се речи мог ментора из Ургнентог: Увек постоји неки пацер којег мрзи да одради тест на трудноћу. Не будите тај пацер".

И истина је. Многи млади лекари уредно наруче крвну слику, ултразвук, разна снимања а прескоче најјефтинији могући тест - тест на трудноћу. Ем што је трудноћа некада одговор на проблем који мучи пацијента а да не зна, ем што су неки тестови које наручујеш опасни за труднице. Дакле, немој бити пацер који прескочи тестирање на трудноћу. Наручила сам.

Нешто касније до мене је буквално дотрчала медицинска сестра у паници и додала ми позитиван тест на трудноћу. "Уради још један", рекла сам јој отворених уста. Урадила је други. Позитиван. "Урадите трећи пут", испљунула сам малтене како бих себи купила време да се саберем. Надала сам се чуду. Надала сам се да ће се трећи тест променити. Чуда није било. Имала сам пацијенткињу од 11 година која се жалила на бол у стомаку. Дете је било трудно.

Позвала сам Софијину маму у собицу поред ординације. Рекла сам јој да седне. Рекла сам јој да смо урадили тест на трудноћу њеној ћерки и да је тест позитиван. Није разумела.

Морала сам да поновим на неколико различитих начина исту информацију - ваша мала Софија је трудна. Шок, сузе, телефонски позив. Ускоро је дошао задихани отац, наш болнички свештеник и напокон полиција. Гледала сам њих тако одрасле како се моле и плачу и подсетила сам себе да радити овај посао некада значи присуствовати најгорим тренуцима нечијег живота.

Покушавала сам најбоље што сам умела да измамим истину из Софије о томе шта јој се десило. Седела сам поред ње држећи отворен велики анатомски атлас у рукама. Ништа није рекла. Било ми је драго што је уз мене била полицајка коју смо морали да позовемо. Она је и успела да сазна од Софије који члан породице јој је учинио то неописиво ужасно дело. Полиција је одмах отишла да га ухапси. Био је то њихов рођак и у том тренутку био је у цркви. Човек је певао у хору.

У том кошмару који се дешавао испред мене сећам се шта ме одржало. Фокус. Мој посао је да заштитим пацијента, мој посао је да Софија из ове трауме изађе са што је могуће мањом раном. То је значило и окончање те трудноће. Није уопште било питање да ли је Софијин живот битан и да ли треба да је приморамо да се након силовања породи у 11-тој години.

Трудноћа је окончана. Дете је послато кући да проба, колико год може опет да буде дете.

Стално размишљам о Софији док слушам како се политичари препуцавају о абортусу

Размишљам како изговарају "абортус је забрањен осим када је угрожен живот мајке". А шта значи "када је угрожен живот мајке?" Избор који смо ми направили и био је јер је живот једанаестогодишњег детета био угрожен, али не баш како су то политичари замислили.

Иако је вероватно лакше да се сви сложимо да дете од 11 година које је силовано не треба да буде натерано да буде мајке истина је да нико и нигде ни под којим околностима не би требало да буде натеран да роди на силу. Порођај на силу не би смео да буде стварност.

Софија сада има око двадесет година. Питам се да ли јој је боље, како се носи са оним што јој се десило. Да ли је уписала факултет? Да ли је икад после тога успела да има дечка и да му верује? Да ли има дете, да ли га планира овог пута под својим условима? Знам данас, као што сам знала и тада док сам гледала њено широко детиње лице да је одлука да се њена трудноћа оконча била одлука која је урађена да се спасе живот мајке, мајке која то није требало ни да буде.

Сећам се колико је тих дана собица у којој смо седеле Софија, полицајка, још један полицајац, болнички свештеник, њени родитељи и ја била претрпана и уска. Сећам се колико смо ми тако велики били згурани око ње тако мале и колико је та једна неизречена ствар истисла ваздух из мале просторије. Није у тој соби више било места за политичаре који скупљају поене користећи децу као реквизите, нити је било места за судије који се тобоже скандализују како некоме трудноћа може да буде бреме. Није било места за непотребне, бескорисне људе у тако интимном тренутку. Наша соба у клиници увек ће бити премала осим за нас који смо ту да помогнемо и наше пацијенте који су ту дошли по помоћ.

Наш посао је да се боримо за тај свети простор, да се боримо да у њега не уђу цинични политичари са њиховим табелама и банковним рачунима. Никада нису били позвани и нећемо седети и чекати да развале врата и уђу.

У потпису, докторка ДИпти С. Барот, лекар опште праксе, област Сан Франциска за Хафингтон пост