Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ОВИМ ЗЕМЉАМА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО СЛАВИТИ БОЖИЋ: Ко прекрши ово правило "ОДЕ ГЛАВА", казне и више него ригорозне

26.12.2023. 17:03
Пише:
Србија Данас
Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Фото: Профимедиа/АФП/КЦНА ВИА КНС

Постоје места на свету гдје је Божић забрањен. Ево где се не сме славити.

У вртлогу различитих култура и верских убеђења широм света, један од најсветлијих тренутака године за многе је Божић. Но, док у многим деловима света домови сијају у празничном сјају, а мирис печених кестења и боровине испуњава улице, постоје и места где ти обичаји нису ништа више од удаљеног бљеска.

"ТРУНИТЕ У ПАКЛУ" Трампова божићна честиткаDonald Tramp

"ТРУНИТЕ У ПАКЛУ" Трампова божићна честитка

Си Ђинпинг: "Одлучно спречити сваки покушај одвајања Тајвана, домовина се мора ујединити"Si Đinping

Си Ђинпинг: "Одлучно спречити сваки покушај одвајања Тајвана, домовина се мора ујединити"

ДАН КАДА СУ БАЛКАНЦИ ШОКИРАЛИ НЕМАЧКУ! Полиција прекинула забаву у парку - 150 људи и 12 ражњева roÅ¡tiljanje u parku

ДАН КАДА СУ БАЛКАНЦИ ШОКИРАЛИ НЕМАЧКУ! Полиција прекинула забаву у парку - 150 људи и 12 ражњева

Док неки делови света уживају у традиционалним божићним прославама, постоје земље које не проналазе радост у овом хришћанском празнику. Разлози су разнолики, то је зато што је Божић заправо илегалан у неким деловима света. Одређеним земљама је забрањено прослављање празника из различитих правила и разлога. Дакле, ако размишљате да путујете на неку локацију током Божића, најбоље је да још једном проверите локалне обичаје пре него што резервишете лет, каже Лад Библе.

Таџикистан

Земља, која се граничи са Авганистаном, Киргистаном и Узбекистаном, постепено је пооштравала ограничења током протекле деценије. Ствари су се погоршале 2013. године када је Деда Мразу забрањен приступ телевизији, док је коришћење ватромета, једење свечаних оброка и давање поклона такође постало проблем. У школама и на факултетима такође није дозвољено постављање јелке, било живе или вештачке", наводи се у уредби Министарства просвете. Прославе за Ноћи вештица такође су забрањене у Таџикистану, док сахране и венчања такође подлежу строгим прописима.

vatromet
ватромет / Извор: Профимедиа

Брунеји

Године 2014., султан мале државе богате нафтом, Хасанал Болкиах, рекао је да су празничне свечаности забрањене јер се плашио да би прославе могле да одведу муслиманско становништво на криви пут. Људи друге вере и даље могу да се радују, али само ако је то иза затворених врата и у потпуној приватности. Неки људи тврде да породице такође морају да обавесте власти о својим плановима за празнике. Ако се за Божић окупите у Брунејима без дозволе, мораћете да платите казну до 16.000 фунти или можете да одете у затвор на пет година, или обоје.

Саудијска Арабија

Ова земља је на сличан начин ставила вето на божићне забаве јер становници и туристи морају да прате лунарни, а не грегоријански календар. Али, престолонаследник Мохамед бин Салман је ублажио нека од строжих верских правила - иако је прослава Дана заљубљених и Ноћи вештица и даље забрањена. Локалне пијаце у тој земљи сада приказују све ствари везане за Деда Мраза које можете замислити - дрвеће, куглице, шљокице, лажни снег, па чак и црвени шешир господина Мраза са белим куглицама на врху.

Кина

Кина је растрзана између заштите своје традиције и усвајања ведријег приступа децембру. Милиони становника славе Божић, али влада је у више наврата осуђивала свечана окупљања и још увек је незаконито славити празник у одређеним зонама, као што је Венџоу, где је свим школама и јавним центрима забрањено да учествују у божићним активностима.

Si Đi Ping
Си Ђи Пинг / Извор: Профимедиа

Комунистичка партија Кине такође забрањује члановима партије, владиним агенцијама, па чак и универзитетима да уживају у било каквим прославама, док се слогани који охрабрују људе да бојкотују Божић често деле на друштвеним мрежама. "Политика владе је у суштини да обезбеди да цркве ставе партију и државу изнад религије", рекао је Ксинг Ханг, ванредни професор на Универзитету Брандеис, за Индепендент 2021.

Северна Кореја

Строга држава Ким Џонг-уна дозвољава становницима само одавање почасти његовој породици, владајућој странци и њеним лидерима, а не Исусу Христу или Деда Мразу. Божић се у Северној Кореји не прославља отворено откако је династија Ким 1948. године почела да гуши верску слободу, а свако ко се прогласи кривим за славље ризикује затвор или драстичније казне.

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Ким Џонг Ун је 2016. године у потпуности забранио прославе и уместо тога поручио грађанима да уместо Божића славе 24. децембар. То је датум рођења његове баке и он је наредио Севернокорејцима да јој одају почаст на тај датум. Према Националној обавештајној служби Јужне Кореје, Северна Кореја је забранила сва окупљања која укључују пиће, певање и другу забаву. Неки људи и даље тајно славе, али ризикују озбиљне последице.