Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ТОКУ ЈЕ ВЕЛИКА ТРКА: Ко ће зарадити милијарде од вакцина против короне?

06.03.2021. 17:35
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

Ко ће највише зарадити?

Долазак вакцина против вируса Covid-19 обећава повратак у нормалнији живот, а створио је и глобално тржиште вредно десетине милијарди долара годишње продаје за неке фармацеутске компаније, пише лондонски "Гардијан".

Mozzart нуди највеће квоте на свету: РБ Лајпциг 1,80, Бешикташ 1,45, Барселона 1,60!

Mozzart нуди највеће квоте на свету: РБ Лајпциг 1,80, Бешикташ 1,45, Барселона 1,60!

ХОЛАНЂАНИ УПРЛИ ПРСТОМ, ПРОНАШЛИ СУ КРИВЦЕ: Шпијуни из две моћне државе стоје иза напада на Ему?

ХОЛАНЂАНИ УПРЛИ ПРСТОМ, ПРОНАШЛИ СУ КРИВЦЕ: Шпијуни из две моћне државе стоје иза напада на Ему?

ОПСАДА БЕЧА! На улицама велике полицијске снаге, окупљају се две супротстављене групе демонстраната (ВИДЕО)

ОПСАДА БЕЧА! На улицама велике полицијске снаге, окупљају се две супротстављене групе демонстраната (ВИДЕО)

Међу највећим добитницима биће Модерна и Фајзер - две веома различите америчке фармацеутске компаније, које обе наплаћују више од 30 долара по особи за неопходне две дозе својих вакцина. Док је Модерна основана пре само 11 година, никада није остварила профит и запошљавала је само 830 људи пре пандемије, Фајзерови корени сежу чак у 1849. годину, прошле године је остварио нето профит од 9,6 милијарди долара и запошљава скоро 80.​000 радника.

Али други произвођачи лекова, попут британско-шведске АстраЗенеце и америчке фармацеутске компаније Џонсон & Џонсон, обавезали су се да ће своје вакцине обезбедити на непрофитној основи док се пандемија не заврши.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Да ли ће ово тржиште и убудуће "обртати" велики новац зависи од тога да ли ће вакцине постати она врста коју треба примити само једном - као на пример за богиње - или ће бити потребна редовна вакцинација, попут оних против грипа. Али у непосредној будућности очекује се велика финансијска добит, оцењује Гардијан.

Ево ко може очекивати највећу добит - и чији акционари су већ стекли богатство.

Fajzer/Biontech

Фајзерова вакцина Цомирнати, развијена са немачким BioNTechom, заснива се на реконструисаној мРНА - молекулу који шаље генетичка упутства из ДНК у "машину" за производњу протеина у ћелији. Ова вакцина је прва одобрена, а мора се чувати на изузетно ниским температурама (-70 степени Целзијуса).

Владе су наручиле око 780 милиона доза, укључујући САД (200 милиона доза за 3,9 милијарди долара) и Европску комисију (300 милиона), док ће 40 милиона доза преко Ковакса отићи у земље са нижим приходима. Кошта 39 долара за две дозе у САД и око 30 долара у ЕУ.

Очекивана продаја у 2021. години је 15 до 30 милијарди долара, а Фајзер, који равноправно дели трошкове и профитне марже са BioNTechom, очекује 15 милијарди долара од продаје у 2021. године на основу тренутних договора. Коначни број могао би бити двоструко већи, јер Фајзер каже да ове године потенцијално може испоручити 2 милијарде доза. Аналитичар Барклиса Цартер Гоулд предвиђа продају вредну 21,5 милијарди долара 2021. године, 8,6 милијарди наредне године и 1,95 милијарди 2023. године, под претпоставком да се вакцина даје једнократно.

Цена акција Фајзера током протеклих 12 месеци порасла је за 1,8 одсто, а BioNTecha чак 156 процената. Двоје оснивача BioNTecha, супруг и супруга Угур Сахин и Озлем Туреци - обоје лекари - постали су мултимилијардери прошле године, када је потенцијал вакцине и посао са Фајзером подстакао раст акција.

vakcina Fajzer
вакцина Фајзер / Извор: Профимедиа

Модерна

Вакцина коју је произвела америчка фирма за биотехнологију са седиштем у Масачусетсу мора се чувати на температури замрзивача (-20 степени Целзијуса). Велика Британија је наручила 17 милиона доза, ЕУ је купила 310 милиона са опцијом за додатних 150 милиона 2022. године, док је америчка влада наручила 300 милиона вакцина. Јапан је купио 50 милиона доза. Модерна наплаћује 30 долара за потребне две дозе у САД и 36 долара у ЕУ.

Очекивана продаја у 2021. години је 18 до 20 милијарди долара. Модерна је навела да током текуће године очекује продају од 18,4 милијарде долара. Аналитичар Барклиса Гена Ванг предвиђа продају од 19,6 милијарди долара, затим 12,2 милијарде у 2022. години и 11,4 милијарде долара 2023. године, под претпоставком да ће се вакцинација понављати.

Цена акција током протеклих 12 месеци скочила је чак за 372 процената, а група инвеститора која је подржала компанију када је основана 2010. године оствариће значајан поврат новца. Извршни директор, Степхане Банцел, 48-годишњи Француз, поседује 9 одсто акција које сада вреде скоро 5 милијарди долара.

Moderna
Модерна / Извор: Профимедиа

Јохнсон & Јохнсон

Вакцину компаније Џонсон и Џонсон, прво светско цепиво против Covid-19 са једном дозом, развила је њихова дивизија Janssen у Белгији. Користи аденовирус-26, ретку варијанту вируса прехладе. Одобрена је у САД крајем фебруара и може се чувати на стандардним температурама фрижидера најмање три месеца. Велике наруџбине укључују САД, Велику Британију (30 милиона доза плус опција за 22 милиона), ЕУ (до 400 милиона доза) и државе Ковакса (500 милиона доза до 2022).

Очекивана продаја у 2021. години је до 10 милијарди долара. Компанија жели да ове године испоручи најмање милијарду доза, што би јој донело 10 милијарди долара. Америчка влада наручила је 100 милиона доза, уз могућност куповине још 200 милиона, а цена је 10 долара по дози.

Цена акција компанија порасла је током протеклих 12 месеци за 7,7 одсто.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

АстраЗенеца

Вакцина развијена са Универзитетом Окфорд користи модификовани вирус прехладе шимпанзе и може се чувати на температури фрижидера. Вирусне векторске вакцине користе безопасни вирус да би доставиле део генетског кода ћелијама. Велике наруџбине стигле су из Велике Британије (100 милиона), ЕУ (до 400 милиона), САД (300 милиона) и Јапана (120 милиона фунти).

Очекивана продаја у 2021. години је 2 до 3 милијарде долара. Аналитичари компаније СВБ Лееринк предвиђају продају од 1,9 милијарди долара ове године и 3 милијарде долара у 2022. Бројка за 2021. могла би бити далеко већа ако АстраЗенеца постигне свој амбициозни циљ од 3 милијарде доза. Компанија се обавезала да ће вакцину испоручивати на непрофитни начин током ове пандемије, а за две дозе наплаћује 4,3 до 10 америчких долара.

Цена акција компаније пала је у последњих 12 месеци за 8,6 одсто.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Синовац

Вакцина ЦоронаВац одобрена је за хитну употребу у неколико кинеских градова од прошлог лета, а одобрио га је кинески регулатор почетком фебруара. Синовац, са седиштем у Пекингу, склопио је послове са Бразилом, Чилеом, Сингапуром, Малезијом и Филипинима. У јануару су Турска и Индонезија овом вакцином започеле кампање вакцинације. Синовац такође планира да испоручи 10 милиона доза вакцина државама Ковакс система.

Очекивана продаја у 2021. години се мери милијардама долара, али није прецизно дефинисано колико. Синовац каже да ове године може да произведе више од милијарду доза. Цена вакцине је 60 долара за две дозе у неким кинеским градовима. Индонежански партнер Био Фарма, који је наручио најмање 40 милиона доза, рекао је да би локално коштао 27,20 долара.

Акције компаније у протеклих годину дана пале су за 21,6 одсто.

Институт Гамалеја / Руски фонд за директна улагања

Иако је још увек није одобрио ЕУ регулатор, Мађарска и Словачка купиле су руску вакцину Спутник В. Укупно ју је наручило више од 50 земаља, укључујући Иран, Алжир и Мексико. АстраЗенеца тестира комбинацију своје вакцине од две дозе са Спутњиком.

Очекивана продаја у 2021. години није прецизирана, али је вероватно реч о милијардама. Инжењери се труде да масовно производе Спутњик у Русији, али РДИФ, суверени фонд, рекао је прошлог месеца за Финанциал Тимес да је потписао уговоре са 15 произвођача у 10 земаља за производњу 1,4 милијарде доза. Најављено је да ће потребне две дозе ван земље наплаћивати 20 долара или мање, али ће за Русију обезбедити бесплатно.

Grčka granica
Грчка граница / Извор: Профимедиа

Novavax

Вакцина Novavax користи мали фрагмент лабораторијски направљене верзије Сарс-ЦоВ-2 протеина. Америчка фирма нада се регулаторном одобрењу у Великој Британији, САД и другим земљама у првој половини године. Компанија истражује вакцине више од 30 година и никада раније није имала одобрено цепиво. До сада је договорена испорука 300 милиона доза, укључујући Британију (60 милиона доза), ЕУ, Канаду и Аустралију. Нада се да ће произвести 150 милиона доза месечно и очекује се да ће бити јефтинија од конкуренције. Према Финанциал Тимес-у, компанија се сложила да наплати 3 долара по дози у Африци. Вакцина ће се такођ правити и у Стоцктон-он-Теес-у, на североистоку Енглеске, а може се чувати на температури фрижидера.

Очекивана продаја у 2021. години је "неколико милијарди долара". На основу ових послова, Novavax је ове недеље саопштио да види "потенцијал за неколико милијарди долара прихода у наредних 12 месеци". Ово ће расти, јер Novavax очекује да ће моћи да прави 2 милијарде доза годишње до средине 2021. године, захваљујући партнерству са Серум институтом из Индије.

Цена акција компаније у протеклих 12 месеци је порасла за 1,128 одсто, а највећи финансијски добитак припашће менаџерима фондова као што су Вангуард и БлацкРоцк, који су највећи деоничари.

korona u Slovačkoj
корона у Словачкој / Извор: Профимедиа/илустрација

ЦуреВац

ЦуреВац очекује објављивање резултата касне фазе испитивања за своју вакцину ЦВнЦов у априлу и нада се да ће добити одобрење ЕУ до јуна. ЕУ је унапред наручила 225 милиона доза са опцијом куповине додатних 180 милиона. За разлику од других мРНК вакцина, ЦуреВац се може чувати на температури фрижидера. Заједно са ГСК, који поседује скоро 10 одсто немачке компаније, настоје да развију следећу генерацију цепива за више новонасталих верзија Covid-19 у једној вакцини.

Очекивана продаја у 2021. години није позната, јер цене још увек нису откривене, али очекују профит. Компанија са Насдак листе намерава да произведе до 300 милиона доза ове године и 600 милиона до 1 милијарде доза 2022. године. ЦуреВац каже да за њихову вакцину треба мање активног састојка од конкуренције, али инсистира да не може да је понуди по цени производње, јер инвеститори очекују поврат новца.

Акције ове компаније скочиле су за 45,5 одсто, а највећи акционар је немачки милијардер Диетмар Hopp, суоснивач софтверске компаније САП. Он поседује више од 80 одсто ЦуреВац-а, који сада вреде више од 12 милијарди долара.