Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЖАС У ЕВРОПИ! Једна држава крије мрачну тајну: Отишла код лекара да се породи, а они јој везали јајнике (ВИДЕО)

10.03.2021. 09:40
Пише:
Србија Данас
Elena
Елена / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/European Институте фор Гендер Equality

Роми су највећа мањина у Чешкој, с процењеном популацијом од 250.000

Елена Горолова из Чешке имала је 21 годину кад је родила свог другог сина.

Лекар јој је рекао да би требало да се породи царским резом како не би угрозила себе и дете. У породилишту јој је медицинска сестра дала неке папире да потпише.

Елена каже да су болови били толико страшни да није могла ни да размишља о томе шта потписује. И тако је несвесно дала сагласност да је стерилишту, пише Гуардиан.

СРБИЈА ИСПРЕД ХРВАТСКЕ! Оружане снаге често су тема поређења: Ово су најјаче војске света

СРБИЈА ИСПРЕД ХРВАТСКЕ! Оружане снаге често су тема поређења: Ово су најјаче војске света

УМЕСТО РАЈА, ПАКАО НА АРУБИ: Црногорци осуђени због шверца пет тона кокаина

УМЕСТО РАЈА, ПАКАО НА АРУБИ: Црногорци осуђени због шверца пет тона кокаина

ОД КРАЂЕ МОТОРНИХ ТЕСТЕРА РАЗВИО БИЗНИС: Оштетио фирму за износ од 50.000 долара, па их продавао по интернету

ОД КРАЂЕ МОТОРНИХ ТЕСТЕРА РАЗВИО БИЗНИС: Оштетио фирму за износ од 50.000 долара, па их продавао по интернету

До сада чешка влада није званично признала, нити је Ромкињама попут Горолове, понудила некакву компензацију за владину агенду еугенике с почетка 1970-их, а која је трајала до службеног укидања 1993. године.

Нико не зна колико је жена тиме било погођено. Европски центар за права Рома каже да је стотине жена системски стерилисано током 90-их, а последњи познати случај забележен је 2007. године.

Сада је расправа о предложеном закону којим се жртвама присилне стерилизације допушта подношење захтева за одштету, заказана за следеће заседање парламента у среду. Нацрт закона из 2019. године којим се жртвама исплаћује 12.000 евра никада није заживео.

Роми су највећа мањина у Чешкој, с процењеном популацијом од 250.000.

Горолова је постала свесна да су јој након захвата јајоводи трајно уништени кад су јој лекари рекли шта су заправо папири које је потписала.

Плакала је кад је сазнала да је операција неповратна.

- Одувек сам желела да имам девојчицу. Нисам разумела шта значи стерилизација. Никад нисам чула за то. Осећала сам се ужасно и безвредно - прича ова жена.

Њен супруг је био веома љут на лекаре, али и на Елену.

- Мислио је да сам се некако с њима договорила да ми то ураде, а да му нисам рекла. Имати много деце једна је од темељних вредности ромске културе. Осетила сам срамоту, као и да су ме издали лекари којима сам свој живот поверила - прича Елена.

Пару је требало неколико година да у потпуности прихвати шта се догодило. Покушали су да потраже одговоре на локалном одељењу за социјални рад, али су службеници, како кажу, били безобразни и нико са њима није хтео да разговара.

Годинама касније пронашла је још жена које су исто проживела. Елени је било лакше када је сазнала да није једина, да није усамљена у тој борби.

- То ми је дало подстицај да узвратим ударац - каже она.

Обећавали новац као награду

Жене су затражиле званично извињење државе, као и новчану накнаду. Горолова је говорила и у Уједињеним нацијама 2015. године. Ипак, упркос континуираном међународном притиску, мало је учињено да се неправда исправи, а неактивност чешке владе осудили су УН, Европска комисија, а прошле године и Дуња Мијатовић, повереница за људска права Већа Европе, која је позвала на усвајање закона о помоћи женама које су биле погођене оваквим поступцима.

- Чешка држава је 100 одсто одговорна јер је омогућила лиценце лекарима који су стерилисали жене без њиховог пристанка - каже Гвендолин Алберт, америчка списатељица и активисткиња за људска права.

- Овај покушај геноцида над Ромима није био једноставан поступак - додаје она.

Неким женама су социјални радници обећали новчане награде, док су другима рекли да ће им децу одузети ако се не придржавају правила.

Друге жене попут Горолове, тек су касније сазнале шта се догодило.

- То се често објашњавало као облик контроле рађања. Једна жена с којом сам разговарала схватила је шта јој се догодило тек седам година касније. Мислила је да је подвргнута царском резу и да је добила спиралу - каже Алберт и додаје да Чешка нема службене податке коме се то све догодило, јер то никада није препознала као проблем.

Стерилизација је била део ширег друштвеног наратива како би се „дискриминисала, изоловала и искоренила“ ромска популација.

- Системски расизам у образовању, становању и на тржишту рада и даље утиче на ромско становништво и мало је политичке воље за спровођење промена - каже Алберт.

Покушаји сузбијања расизма поткопани су погрдним примедбама политичара, укључујући чешког државног  секретара, који је рекао да је ромска заједница саму себе дискриминисала.

- Многе жене су одустале, а многе су умрле због медицинских компликација. Њихове породице заслужују накнаду, па тако и ми - каже Горолова уз поруку да ће наставити да се бори.