Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КРВАВЕ БОРБЕ ИЗРАЕЛА И ПАЛЕСТИНЕ! САД шаље ратне бродове, убијено више Американаца! Газа засута бомбама

08.10.2023. 09:03
Пише:
Србија Данас
Foto: Tanjug/AP/Moti Milrod
Фото: Танјуг/АП/Моти Милрод / Извор: Фото: Танјуг/АП/Моти Милрод

Други дан сукоба на Блиском Исотку.

Јуче је из појаса Газе у правцу Израела испаљено више хиљада ракета. Одговорност за напад је преузела исламистичка група Хамас. Израелски премијер Бењамин Нетањаху је рекао да је његова земља у рату. Израел је одговорио стравичним нападом на Газу.

Након 24 часа од иницијалног напада групе Хамас на циљеве у Израелу, борбе постају све интензивније. Број жртава расте са обе стране, а из минута у минут се оглашавају нови представници међународне заједнице. 

Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra
Фото: Танјуг/АП/Кхалил Хамра / Извор: Фото: Танјуг/АП/Кхалил Хамра

Додатна америчка помоћ на путу за Израел

Председник САД, Џо Бајден, је "усмерио додатну подршку" Израелу, наводи се у саопштењу Беле куће.

Наводе да је тим за националну безбедност данас обавестио Бајдена и потпредседницу Камалу Харис о текућим сукобима у Израелу.

- Званичници Беле куће остаће у блиском контакту са нашим израелским партнерима. Национални безбедносни тимови су ангажовани са Израелцима и њиховим колегама широм региона - додаје се у саопштењу.

Америка шаље ратне бродове

Америчке власти донеле су одлуку да у Средоземно море пребаце нападачку групу носача авиона USS Гералд Р. Форд, потврдио је амерички министар одбране, Лојд Остин.

- Група укључује носач и бродове и за подршку - рекао је Лојд. Такође, како је додао, САД ће обезбедити додатну муницију за Израел.

Раније је CNN објавио, позивајући се на неименоване америчке званичнике, да се разматра и слање борбених авиона ближе Израелу. Подсетимо, вечерас је саопштено из Беле куће да ће САД обезбедити додатну помоћ Израелу.

- USS Џералд Р. Форд и његових око 5.000 морнара и палубе ратних авиона биће праћени крстарицама и разарачима у демонстрацији силе која је замишљена да буде спремна да одговори на било шта. Од евентуалног спречавања додатног оружја да стигне до Хамаса и спровођења надзора - пренео је АП.

Четворица Американаца убијена у нападима?

Прелиминарни извештаји показују да су најмање четири америчка држављана убијена у Израелу, а седам је нестало или се води као нестало, рекао је амерички званичник, преноси Sky News.

- Бројеви су се мењали и могли би да се промене - рекао је званичник који је тражио да остане анониман.

Већина, ако не и сви, пријављених мртвих или несталих су двојни америчко-израелски држављани, рекао је.

Американци међу таоцима Хамаса

Американци су међу десетинама талаца који се држе у Гази, рекао је израелски министар за стратешка питања, Рон Дермер, за CNN.

Он је одбио да процени колико Американаца конкретно држе у притвору.

Дермер је напад на Израел назвао "дивљим нападом", рекавши да су међу таоцима у Гази жене, деца и старци.

Број страдалих Палестинаца порастао на 370, број погинулих Израелаца већи од 600

Палестинско Министарство здравља у Гази, навело је данас на Фејсбуку да је број настрадалих Палестинаца порастао на 370, а да их је око 2.200 повређено.   

Истовремено, број погинулих у нападима који је милитантна група Хамас извела на Израел порастао је на преко 600, саопштила је Канцеларија за медије израелске владе на Фејсбуку, пренео је BBC.   

Она је навела да је више од 100 особа киднаповано и више од 2.000 поврђено.    

Израелско Министарство здравља је навело раније данас да је број рањених у болницама достигао 2.048, укључујући 20 који су у критичном стању и 330 тешко рањених.

Неколико Американаца убијено у Израелу

Амерички државни секретар, Ентони Блинкен, изјавио је да је америчка влада добила извештаје да је неколико Американаца убијено у Израелу и да званичници покушавају да провере те извештаје.   

Блинкен је за CNN рекао да ће САД вероватно касније данас саопштити детаље о новој војној помоћи Израелу.    

- Наш први фокус је да осигурамо да Израел има оно што му је потребно - истакао је Блинкен.

Хезболах упозорио САД и Израел

Хашем Сафи ал Дин, шеф извршног комитета Хезболаха, упозорио је САД и Израел, наводећи да је угрожавање исламских светих места и „прелазак свих линија“, довео до акције Хамаса под називом „Ал Акса поплава“.

- Цела исламска нација ће се придружити тој поплави уколико они наставе своје глупости - казао је он.

Убијено преко 600 Израелаца

Број погинулих у нападима који је милитантна група Хамас извела на Израел порастао је на преко 600, јавља "Тајмс оф Израел".

Портпарол ЗАКА, хуманитарне групе која се бави преминулима након терористичких напада, рекао је израелским медијима да је више од 600 Израелаца убијено.

Израел званично објавио рат

Војно-политички кабинет Израела одобрио је увођење тачке 40 у Основни закон, што значи званичну објаву рата.

Израелски савет безбедности на састанку ком су присуствовали премијер Бењамин Нетанијаху и највиши војно-безбедносни званичници, гласао је за проглашење ратног стања, а ту одлуку треба да одобри и израелска влада.

То отвара пут влади да прогласи ратно стање, у складу са тачком 40 израелског устава. Последњи пут, ова тачка активирана је током Јомкипурског рата 1973. године.

Foto: Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg
Фото: Танјуг/АП/Охад Zwigenberg / Извор: Фото: Танјуг/АП/Охад Zwigenberg

Број погинулих расте из минута у минут, рањено преко 4.000 људи

Број погинулих у нападима који је милитантна група Хамас извела на Израел порастао је на преко 400, изјавили су израелски званичници, јавља "Тајмс оф Израел".

Израелско Министарство здравља је навело да је број рањених у болницама достигао 2.048, укључујући 20 у критичном стању и 330 тешко рањених.

Према последњим подацима милитантне групе Хамас, број настрадалих Палестинаца порастао је на 300, а скоро 2.000 их је повређено.

Убијен вођа елитне јединице израелске војске

Шеф елитне мултидимензионалне јединице, познате и као јединица "Дух", пуковник Рој Леви убијен је у суботу док су се његове снаге бориле против припадника Хамаса у јужној заједници Реим, јавља "Тајмс оф Израел".

Израелске одбрамене снаге (ИДФ) су саопштиле да је Леви храбро водио свој тим и предводио борбу у кибуцу Реим, како би спасио грађане који су били опкољени у својим домовима.

"Пред Израелом су тешки дани"

Рат Израела против палестинских група биће тежак, саопштио је портпарол израелске војске Данијел Хагари на свом налогу на Иксу.

- Рат ће бити тежак, пред Израелом су тешки дани. Војска је јака и искористиће сву своју снагу - истакао је Хагари.

Он је напоменуо да је Хамас починио ратне злочине киднаповањем жена и деце, а киднапери ће „платити за то“.

Foto: Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg
Фото: Танјуг/АП/Охад Zwigenberg / Извор: Фото: Танјуг/АП/Охад Zwigenberg

Шеф Арапске лиге отишао на састанак са Лавровом

Шеф Арапске лиге Ахмед Абул Гејт отпутовао је данас у Москву где ће разговарати са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом о ситуацији у Појасу Газе, након што је палестинска милитантна група Хамас извела напад на Израел.

Гејт, који је био шеф египатске дипломатије током владавине Хоснија Мубарака, разговараће о "текућој ескалацији у Појасу Газе", рекао је портпарол Арапске лиге, преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелци потегнули тешку артиљерију, Хамас користи дронове

Израелска војска кренула је тенковима да брани погранично подручје са појасом Газе.

Милитанти Исламског покрета отпора (Хамас) користили су тактику бацања мина са дронова. Дрон је уништио један од најбољих тенкова израелске војске Меркава Мк4.

Напомиње се да је израелски тенк покушао да поврати гранични пункт, који су заузели војници Хамаса.

Izraelska vojska, tenk Merkava
Израелска војска, тенк Меркава / Извор: Профимедиа

Паника и општа мобилизација

Српски држављанин заробљен у Јордану сведочи да је страх видљив на лицима људи и да нико не може ни да наслути како ће се даље ситуација одвијати.

- Израелци су исто у великом страху, ником рат није драг и ником није добро донео, иако могу рећи да се не воле овде међусобно. Сви су позвани да се одазову војци. Што старији, што млађи људи. Иду на позив и поздрављају се са породицом и пријатељима, не знају хоће ли се вратити живи. Баш ужасно стање - сведочи Иван.

Хамас послао упозорење Израелу

Хамас је упозорио Израел да не гађа стамбене зграде у Појасу Газе, рекавши да ће њихов одговор на такве нападе „болети“, рекао је портпарол Абдул Латиф ал-Кану у саопштењу.

Из Хамаса су саопштили како су „послали појачање својим снагама територији Израела“.

Опсадно стање у свим градовима у Израелу

Више од 400 палестинских милитаната убијено је у јужном Израелу и Појасу Газе, а десетине других су заробљени, према представнику ИДФ-а Данијелу Хагарију.

- Тренутно постоје снаге које се боре у [кибуцу] Кфар Аза, у току су потраге у великом броју градова. Израелске снаге су у свим градовима, нема града у којем их нема - каже Хагари.

Израелски туристи убијени у Египту

Најмање троје људи је убијенио у Александрији након што је египатски полицајац наводно отворио ватру на туристе из Израела.

Светски медији јављају да су у нападу убијена два Израелца и један Египћанин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Размена ватре на ауто-путу на граници са појасом Газе

Израелске снаге кренуле су у потеру за возилом у ком се налазе наоружани људи, а запутило се из Појаса Газе ка северу. Портпарол полиције упозорио је возаче на опрез.

У овом упаду групе припадника Хамаса код Ашкелона, у подручју пута број четири, погинуло је 15 Израелаца. Полиција је саопштила да су нападачи савладани после потере и да су разоружана четири нападача.

Такође, Израелске снаге ушле су у ватрени окршај са припадницима Хамаса на југу земље, на граници са појасом Газе близу Ашдота.

Либан први отворио ватру на Израелце

Либански шитски покрет Хезболах гађао је данас три израелска војна положаја у знак солидарности с палестинским народом, на шта је Израел узвратио артиљеријском ватром и дроном на јужни Либан.

Израелска војска данас је саопштила да је узвратила прекограничном минобацачком ватром на југ Либана.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

er srbija
ер србија / Извор: Профимедиа

Авион "Ер Србије" полетео из Тел Авива за Београд

На београдски аеродром "Никола Тесла" данас пре подне слетео је авион из Тел Авива са српским путницима.

Како се наводи на сајту аеродрома, реч је о авиону Ер Србије ЈУ817, који је слетео око 10 часова.

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић раније је изјавио да је за још неколико десетина ходочасника, који су остали у Израелу, предвиђена два лета - у понедељак и уторак.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел напао циљеве у Либану

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да спроводе артиљеријске нападе у Либану након пуцњаве до које је јутрос дошло на израелској територији.

Хамас киднаповао 100 цивила и војника

Израелска амбасада у САД саопштила је данас да је милитантна група Хамас киднаповала 100 цивила и војника приликом напада на Израел.

Седећи на предњем делу мотоцикла терористе и испружених руку према свом беспомоћном дечку, студенткиња Ноа Аргамани молила је за свој живот и вриштала - Немој да ме убијеш, не, не, не - али нападач убрзава, а Ноа од тог тренутка више није виђена.

Њен дечко, Ави Нејтан, остављен је у пустињи, избезумљен и беспомоћан. И он је нестао без трага.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Припадници Хамаса брутално убили немачку држављанку

Девојка, чије је беживотно, полунаго тело, снимљено у камионету припадника Хамаса, док су милитанти седели крај тела и славили, идентификована је као држављанка Немачке, татоо-уметница.

Њено беживотно тело бачено је на приколицу камионета, а на снимцима који круже мрежама види се како је тело изломљено, док око њега група милитаната слави, а мушкарци пљују на Шанин.

Хамас је тврдио да је убијена девојка израелски војник, али Шанина рођака Томасина Вејнтрауб Лук рекла је за Daily Mail да су је чланови породице препознали по тетоважама и фризури.

Узнемирујући снимак можете погледати ОВДЕ.

Foto: Tanjug/AP/Fatima Shbair
Фото: Танјуг/АП/Фатима Схбаир / Извор: Фото: Танјуг/АП/Фатима Схбаир

Палестинци објавили - у израелским нападима погинуло двадесеторо деце

У посљедња 24 сата убијено је најмање 256 Палестинаца, укључујући 20 деце, саопштило је данас палестинско министарство здравства у Гази.

У саопштењу се наводи да међу Палестинцима има 1788 повређених, укључујући 121 дете.

Огласио се амерички обавештајац - огроман обавештајни неуспех

Јуче се израелски сигурносни апарат сломио пред стотинама Хамасових наоружаних људи који су пробили сигурносне ограде и раштркали се по градовима.

- Ово је био обавештајни неуспех - рекао је  Џонатан Паникоф, бивши амерички обавештајац за Блиски исток који сада ради у Атлантском савету.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел објавио снимак уништења седишта Хамаса
Израелска војска најавила најважнији циљ - потпуну контролу над појасом Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је њихов циљ да преузму контролу на читавим Појасом Газе и да убију све терористе на својој територији.

Ствар која нас тренутно заокупља је стабилизација контроле у ​​Појасу Газе - рекао је портпарол ИДФ-а Ричард Хехт. на брифингу за новинаре, преноси CNN.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Држављанин Србије повређен у нападу Хамаса на Израел

Држављанин Србије рањен је током сукоба у Израелу, рекао је почасни конзул Србије Александар Николић.

Срећом, реч је о лакшим повредама. Били смо на вези, био је смештен у болници и већ је отпуштен -  рекао је Николић.

Foto: Tanjug/AP/Moti Milrod
Фото: Танјуг/АП/Моти Милрод / Извор: Фото: Танјуг/АП/Моти Милрод

Израелци бомбардовали џамије у појасу Газе

 Израелско ваздухопловство напало је две џамије у Појасу Газе, које су, према израелској војсци, користиле снаге Хамаса као инфраструктуру за извођење терористичких активности, саопштила је синоћ прес служба Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

- Снаге ИДФ-а напале су два војна инфраструктурна објекта која се налазе у џамијама у Појасу Газе, које је терористичка организација Хамас користила за нападе на Израел...Хамас наставља своје терористичке активности унутар Појаса Газе, експлоатишући верске објекте и намерно постављајући своју војну имовину близу цивилног становништва - наводи се у саопштењу.

Хамас има потпуну подршку Ирана за своје акције

Милитантна група Хамас потврдила је данас да је за напад на Израел имала директну подршку из Ирана.

То је за BBC изјавио портпарол Хамаса Гази Хамад.

Foto: Tanjug/AP/Moti Milrod
Фото: Танјуг/АП/Моти Милрод / Извор: Фото: Танјуг/АП/Моти Милрод

Нетањаху поручио да се израелска војска неће зауставити

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је данас да предстоји дуг и тежак рат који је, како је навео, наметнут убилачким нападом милитантне групе Хамас.

Кренули смо у офанзиву и она ће се наставити без предаха, док се не остваре сви циљеви - навео је Нетанијаху на друштвеној мрежи X (Твитер).

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Фатах позвао Палестинце на "свеобухватни напад"

Палестински национално-ослободилачки покрет Фатах позвао је Палестинце да се данас прикључе свобухватном нападу и да ескалирају конфронтацију на свим пољима у одбрани палестинског народа и његовог права на слободу, државност и независност.

- Израелски окупатори настављају агресију и злочине над нашим народом и његовим исламским и хришћанским светињама и наставља жесток напад на наше затворенике и заробљенике, док међународна заједница ћути - наводи се у саопштењу објављеном синоћ, преноси агенција WAFA.

Foto: Tanjug/AP/Hannes P Albert
Фото: Tanjug/AP/Hannes П Алберт / Извор: Фото: Tanjug/AP/Hannes П Алберт

Бро жртава са обе стране попео се на преко 500

Број Израелаца који су погинули у суботњим нападима Хамаса на Израел порастао је на више од 250, док је повређено њих више од 1.450, јављају израелски медији.

С друге стране, палестинско министарство здравља у Гази је саопштило да су најмање 232 Палестинаца убијена, а да је најмање 1.700 рањено на тој територији у израелској одмазди након напада Хамаса на Израел, пренео је "Тајмс оф Израел".