Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У ФРАНЦУСКОЈ: Макрон и Ле Пен иду у ДРУГИ КРУГ! (ФОТО)

23.04.2017. 07:13 00:16
Пише:
Србија Данас
Le Pen
Ле Пен / Извор: СД/илустрација

Први резултати: Емануел Макрон 23.7%, Марин ле Пен 21.7%

22:47 - Јункер честитао Макрону, пожелео му победу у другом кругу

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер честитао је вечерас Емануелу Макрону на квалификацији за други круг председничких избора у Француској и пожелео том независном центристичком кандидату све најбоље у одлучујућем надметању 7. маја с лидерком крајње деснице Марин Ле Пен.

22: 40- Сукоби у Паризу - ухапшено троје, једна жена повређена

У источном делу Париза, на Тргу Бастиље, вечерас су избили сукоби демонстраната и полиције после информација да се кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен квалификовала за други круг председничких избора, при чему је полиција испалила сузавац како би растерала све немирније демонстранте.

pariz
париз / Извор: Реутерс

22:35 - Меланшон одбија да призна пораз, чека коначне резултате

Кандидат крајње левице Жан-Лик Меланшон одбио је вечерас да призна пораз у првом кругу председничких избора у Француској.

Према досадашњим пребројаним гласовима, око 50 одсто, Меланшон је на четвртом месту, преноси АП.

 Žan-Lik Melanšon
Жан-Лик Меланшон / Извор: Реутерс

22:25 - Оланд честитао Макрону на квалификацији за други круг

Француски председник Франсоа Оланд честитао је данас независном центристичком кандидату за председника Француске Емануелу Макрону након што су први делимични резултати данашњег првог круга гласања показали да се Макрон квалификовао за други круг.

22:18 - Жан-Мари Ле Пен: Макрон је "мистериозни кандидат"

Жан-Мари Ле Пен, отац Марин Ле Пен која се као кандидаткиња крајње деснице, према првим делимичним резултатима, квалификовала за други круг председничких избора, описао је вечерас њеног главног такмаца Емануела Макрона као "мистериозног кандидата", јављају француски медији.

Marin Le Pen
Марин Ле Пен / Извор: Реутерс

22:10 - Габријел сигуран да ће Макрон бити председник

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел саопштио је вечерас да је сигуран да ће Емануел Макрон бити изабран за председника Француске у другом кругу 7. маја.

22:00 - Ле Пен: Историјски резултат, време је да ослободимо народ

Лидерка крајње деснице Марин Ле Пен прогласила је вечерас победу у првом кругу избора за председника Француске, поздравивши "историјски резултат" уз поруку да је у питању опстанак Француске и да њена странка Национални фронт нуди француском народу "велику алтернативу".

21:40 - ОБРТ НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА У ФРАНЦУСКОЈ: Марин Ле Пен води са 25 одсто гласова, Макрону 21,3 одсто

21.30 - Фијон ће подржати Макрона у другом кругу. Конзервативни представник десног центра Франсоа Фијон признао је вечерас пораз у првом кругу председничких избора у Француској и поручио да ће у другом кругу гласати за Емануела Макрона који ће, према анкетама, укрстити копља са Марин Ле Пен.

Fransoa Fijon
Франсоа Фијон / Извор: Реутерс

21.17 - Ле Пен поздравља историјски резултат. Марин ле Пен се захвалила патриотским бирачима за историјски резултат и обећала да ће бранити француску нацију и њену независност. Ле Пен је истакла да ће се велика дебата коначно одржати и да се она радује другом кругу у коме ће се такмичити са Емануелом Макроном. 

20.55 - Нереди у Паризу. Полиција је употребила сузавац у Паризу. Демонстранти се крећу према центру града. Тренутно се протест одржава у главном граду Француске. Он долази након што су гласачка места у земљи затворена након што су француски грађани гласали да изаберу свог следећег председника.

20.51 - Макрон - најмлађи председник од Наполеона. Уколико постане председник Француске након другог круга Макрон ће бити најмлађи председник Француске после Луја Наполеона Бонапарте, наводи АФП. Луј Наполеон је имао 40 година када је дошао на власт 1848. године. 

20.45Медији: Емануел Макрон и Марин Ле Пен иду у други круг. У други круг председничких избора у Француској улазе независни центристички кандидат Емануел Макрон и кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен, јављају медији позивајући се на резултате анкета.

20.43 - Славље у изборним штабовима Макрон и Ле Пен. Присталице кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен, окупљене у изборном штабу, бурно су вечерас прославиле вест да је она, према телевизијским пројекцијама, ушла у други круг председничких избора.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

20.38 - ФИГАРО: Макрон и Ле Пен изједначени са 23 одсто гласова, док су исти број гласова добили и кандидат десног центра Франсоа Фијон и представник радикалне левице Жан-Лик Меланшон - 19 одсто.

20.15 - Према подацима ИПСОС-а први резултати избора у Француској:

Емануел Макрон 23.7%,

Марине Ле Пен: 21.7%,

Франсоа Фијон: 19.5%,

Жан Лик Меланшон: 19.5 %

20.00 - Према првим подацима Француског министарства унутрашњих послова  Марин ле Пен има 24, 15 посто гласова а Емануел Макрон 21,43 посто. 

Francuska
Француска / Извор: Реутерс

19.59 - Анкета: Макрон сигурно улази у други круг. Према резултатима последње анкете уочи објављивања првих делимичних резултата данашњег гласања у првом кругу председничких избора у Француској, независни центристички кандидат Емануел Макрон ће сигурно ући у други круг. "Либре Белжик" тврди, позивајући се на угледни институт за истраживање јавног мњења чији назив не наводи, да ће Макрон, према резултатима анкете, освојити 24 одсто гласова, а за њим следе кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен са 21 одсто гласова и са исто толико гласова кандидат десног центра Франсоа Фијон, а на крају је представник радикалне левице Жан-Лик Меланшон са 19 одсто гласова. Први делимични резултати очекују се око 20.00 сати, најавили су француски медији.

19.50 - Представник радикалне левице Жан Лик Меланшон стигао је у централу странке окружен новинарима.

19.38 - Министарство унутрашњих послова Француске упутило је упозорење грађанима  да уколико неко прими лажну смс поруку о предвиђању резултат избора да ту исту поруку игнорише и да је не прослеђује даље. 

19.26 - Почело бројање гласова. Биралишта су затворена у свим местима осим виликих градова где ће бирачи имати још сат времена за гласање.

Francuska
Француска / Извор: Реутерс

19.20 - Почело окупљање и Макронових присталица. У штабу Еманулела Макрона заставе Француске и узбуђење на све стране. Присталице су у сали, преноси Лина Трабелси дописник АФП. 

19.09 - Све спремно за обраћање Марин ле Пен. У граду Ененон Бомон (Хéнин-Беаумонт) на северу земље, у спортској хали, медији се полако окупљају како би чули обраћање Марин ле Пен, изјавио је Кевин Connolly са BBC-a.

19.06 -  Затварање биралишта полако се ближи крају. Прва бирачка места затварају се у 19 часова према локалном времену док главни градови имају још један сат за гласање. 

18.49 - Двоје под сумњом да су планирали напад на дан избора. Два човека су под истрагом због сумње да су планирали напад на дан избора у Француској. Французи  Цлемент Баур (23) и Махиедине Мерабет (29) верује се да су планирали нападе када бирачи изађу на биралишта, преноси француска штампа. Полиција је саопштила да су код мушкараца у стану пронашли експлозив и неколико пушака. Мушкарци су притворени у уторак у Марсеју. 

18.00 - Новинари чекају обраћање Марин ле Пен. На стотине новинара окупило се вечерас у општини Хéнин-Беаумонт, водећој општини странке  Националног фронта. Очекује се говор лидера странке - Марин ле Пен која ће се обратити присутнима.

17.35 - Макрон и Ле Пен воде у Француској, Меланшон у прекоморским областима.  Према подацима излазних анкета независни центристички кандидат Емануел Макрон и лидерка ултрадесничарског Националног фронта Марин ле Пен воде у првом кругу председничких избора у европском делу Француске, док крајње левичарски кандидат Жан-Лик Меланшон води у француским прекоморским територијама. То је објавила белгијска државна телевизија на француском језику, а преноси ТАС С. 

Le Pen
Ле Пен / Извор: Реутерс

17.24 - До 15 часова изашло 69,42 бирача. Према подацима француског министарства унутрашњих послова на биралишта до 15 часова према локалном времену изашло је 69.42 одсто бирача што је мање у поређењу са 2012. годином када је изашло 70,59 одсто. 

17.15 - Поново пуцњи у Француској. Према писању Дејли стара непознати мушкарац је данас у граду Руену на северу Француске из пушке ранио једног човека. Човек је рањен у ноге, а током инцидента су се чули вишетруки пуцњи. Процена полиције је да се ради о приватној несугласици два човека.

Опширније о овој вести можете почитати ОВДЕ

Да подсетимо, у Француској су данас на снази велике мере безебедности због председничких избора. Око 50.000 полицајаца и 7.000 војника распоређено је широм земље. 

16.49 - У Лондону француски грађани чекају између сат времена и три сата на гласање. Француска амбасада у Лондону каже да је просечно време чекања највише сат и по. Међутим, на друштвеним мрежама се могу видети опречне информације јер француски грађани тврде да су чекали и до три сата на биралиштима у Лондону критикујући при том француску власт за лошу организацију на биралиштима. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

16.40 - Амерички председник Трамп помно прати изборе у Француској.

16.25 - До поднева највећа излазност у француском региону Герс; у Паризу до поднева гласало 24,24 одсто бирача. Новинска агенција АФП бави се анализом излазности у француским административним регионима којих има 96. У региону Герс до поднева је гласало 38,46% што представља највећу излазност до тада у земљи. У Паризу је до поднева гласало 24,24% што је за 2,5 % више него 2012. године. Најмања излазност забележена је у регионима Вал-д’Оисе, Вал де-Марне, Сеине-Саинт-Денис и Хаутс-де-Сеине као и у региону Вауцлусе у јужној Француској. 

16.00 - Гласачко место остало без струје. На гласачком месту у граду Анонаи, у југозападном делу Француске, нестало је струје на сат времена, изјавили су локални медији. Прем првим информацијама узрок је пожар који је избио у оближњој згради. 

15.45 - Ле Пен остала без постера у иностранству. Странка Марин ле Пен није успела да испоручи постере на време како би се појавили изван гласачких кабина у иностранству, изјавио је француски министар спољних послова. Плакати кандидата требали су да се предају изборној комисији пре рока који је био 10. април. 

Le Pen
Ле Пен / Извор: Реутерс

15.30 - Франсоа Оланд, одлазећи председник Француске, позвао грађане да изађу на биралишта. Он је данас изјавио да би најбоља порука председничких избора била "да покажу да је демократија јача од свега" тако што ће грађани изаћи на гласање. Оланд, који се није поново кандидовао за председника, надгледао је чврсте мере безбедности за први круг гласања данас, у циљу спречавања евентуалних инцидената након напада који се догодио у Јелисејским пољима у четвртак, јавља АП.

Како се наводи, његова влада је мобилисала више од 50.000 полицајаца и жандарма да штите бирачка места.

- Ми живимо у таквим временима и нажалост то није ништа ново и неће се завршити сада, када морамо да употребимо много средстава - изјавио је Оланд гласајући у граду Тил департмана Корез, на југоистоку Француске.

Francuska
Француска / Извор: Реутерс

15.10 - На биралиштима у француској дијаспори за сада све се одвија без проблема. Право гласа у француској дијаспори има 1.3 милиона Француза што представља 2 посто од укупног броја бирача. Француски министар спољних послова одговоран за гласање у иностранству изјавио је да на биралиштима у дијаспори није било, за сада, већих проблема. Министарство је саопштило да је у неким градовима била велика заинтресованост за гласање, посебно у Монтреалу у Канади. 

15.00 - До 12х на биралиштима у Француској гласало скоро 30 одсто бирача. По оценама аналитичара, мања излазност би ишла у корист кандидаткиње деснице Марин Ле Пен, за чије присталице се са већом сигурношћу може рећи да ће изаћи на изборе.

14.30 - Француска дијаспора гласа. Велики број француских грађана у дијаспори изашао је на биралишта. Велики редови за гласање могу се видети у Лондону, Берлину, Тел Авиву као и другим градовима широм света.

14.06 - На Твитеру се појавила фотографија на којој је приказана жена која је на изборе изашла са козом. Више о томе читајте ОВДЕ!

13.36 - На основу до садашње излазности очекује се да у Француској на изборе изађе чак 80 одсто гласача, пише BBC.

12.23 - Једно бирачко место у источној Франуској је евакуисано је због сумњивог аутомобила који се налазио испред. Стручњаци за демонтирање бомби су испитали, а бирачко место је у међувремену поново отворено.

 

Алерте #attentat à #besancon #besançon #terrorism #wtf #presidentielle2017

А пост shared by ЈЦ Г (@supersitgrab) он

12.20 - На председничким изборима у Француској, до 10 сати гласало је 28,5 одсто гласача, што је нешто више него 2012. године, када је одзив био 28,29 одсто, саопштило је француско Министарство унутрашњих послова, преноси Ројтерс.

Биралишта у Француској отворена су у 8 сати. У Француској се данас одржавају председнички избори, а грађани те земље бирају између 11 кандидата.

12.03 - Емануел Макрон са супругом гласао у приобалном граду Ле Туке на северу Француске, док је Марин ле Пен гласала у месту Енан Бомон.

11.50 - Феминистичка група ФЕМЕН организовала је протесте против Марин ле Пен. Демонстранти без мајица носили су маске са ликом Доналда Трампа, Најџел Фаража, ова Марин ле Пен. Ове активисткиње су убрзо ухапшене.

10.52 - Гласао одлазећи председник Франсоа Оланд.

10.40 - Гласао председнички кандидат Беноа Амон.

10.29 - Градоначелница Париза поставила је на Твитеру слику на којој се види да је гласала.

10.25 - Никола Дипон-Ењан је први председнички кандидат који је изашао на гласање. Више о њему читајте кликом ОВДЕ! Поред њега за сада је гласала и Натали Арто.

10.19 - На бирачким местима владају велике мере предострожности, па се гласачи претресају на улазу.

10.18 - Како пише француски Лемонде издат је декрет о забрани свих демонстрација вечерас и сутра због мера предострожности од могућности терористичких напада.

09.54 - Све кандидате који се такмиче у трци за председника можете погледати кликом ОВДЕ!

08.01 - Отворена биралишта

Французи су јутрос започели гласање на председничким изборима, на којима треба да се определе између 11 кандидата. Биралишта су отворена у 8:00 сати, а први прелиминарни резултати се очекују 12 сати касније.

У Француској се данас одржава први круг најнепредвидљивијих председничких избора после више година, на којем учествује 11 кандидата, а избори се одржавају у време ванредног стања у тој земљи и у сенци недавног напада на полицију у Паризу. 

ХОЋЕ ЛИ МАРИН ЛЕ ПЕН БИТИ НОВИ ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ? Уколико се то догоди СВЕ ОПЦИЈЕ ЋЕ БИТИ НА СТОЛУ

После напада у центру Париза у четвртак, у којем је убијен један, а рањена двојица полицајца, а и услед претње исламског екстремизма после напада у протекле две године, када је настрадало више од 230 људи, гласање се одржава под изузетно јаким мерама безбедности са више од 50.000 полицајаца и војника колико их је мобилисано за недељу.

И ПРЕДСЕДНИК И ПАРЛАМЕНТ: Ево због чега је француски систем јединствен у свету

У првом кругу избора, четири кандидата имају изгледа да уђу у други, одлучујући и обавезни круг, који ће уследити две недеље касније, а у којем ће на мегдан изаћи два кандидата са најбољим резултатима из првог круга.

Са 11 председничких кандидата укупно - од крајње левице до крајње деснице - између којих ће се определити 47 милиона регистрованих гласача, француски избори представљају важан тест и за Европску унију и за популистичке лидере који прижељукују њен распад.

Овонедељне анкете наговештавају, као највероватнији исход првог круга, да ће се независни центристички кандидат Емануел Макрон 7. маја сучелити с лидерком крајње деснице Марин Ле Пен, мада је протеклих седмица трка за наследника дубоко непопуларног социјалистичког председника Франсоа Оланда постала драматично тесна.

Макрон (39), бивши банкар који је после две године напустио место министра економије прошлог августа да би основао сопствени независни покрет под називом "У марш!", потукао би Ле Пенову или било код другог кандидата у другом кругу, показују резултати најновије анкете коју је спровео амерички институт "Харис интерактив", док се с тим предвиђањима подударају и прогнозе других анкета.

Због Макроновог релативног недостатка искуства у државном управљању неки гласачи се питају смеју ли да му, опредељујујући се за њега, у руке дају француски нуклеарни арсенал, стално место Француске у Савету безбедности УН, њену борбу против исламског екстремизма и улогу клучног играча у међународним кризама.

Макрон себе представља као "непријатеља национализма" и кандидата "отворене Француске која има своје интересе - безбедносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свету".

Одлазећи из Оландове владе, он је са собом одвукао и гласаче кандидата Социјалистичке партије, Беноа Амона, који не ужива велику подршку гласача.

Најновије истраживање јавног мњења, међутим, показује да су крајње левичарски кандидат за председника Жан-Лик Меланшон и конзервативни представник десног центра Франсоа Фијон "раме уз раме", за петама Ле Пеновој и фавориту Макрону, док сви кандидати у завршници упућују бирачима последње апеле да баш њима дају свој глас.

Анкета "Харис интерактива" данас показује да је Меланшон, који је од учесника с незнатним шансама постао озбиљан кандидат делом захваљујући борбеним телевизијским наступима и мудром кампањи путем друштвених медија, на равној нози са Фијоном што се популарности тиче, уживајући подршку 19 одсто бирача, преноси Ројтерс.

Њих двојица за само три одсто гласова заостају за Ле Пеновом за коју, према анкетама, намерава да гласа 22 одсто француских испитаника, док је Макрон, са 25 одсто гласова које Французи планирају да му дају, учврстио свој статус фаворита.

Фијонов рејтинг се постепено поправио након што му је популарност нагло опала после оптужби за непотизам, а осврнувши се на осујећени овонедељни напад на чијој су мети могли бити он и други кандидати, овај 63-годишњи бивши премијер данас настоји да себе што боље прикаже у светлу "чврстог чувара безбедности и борца против екстремиста", за разлику, како каже, од Макрона "чији је став по том питању нејасан".

ЛЕТЕ СУЗАВЦИ И ДИМНЕ БОМБЕ: Ево како изгледа Париз ВЕЧЕ УОЧИ ИЗБОРА! (ФОТО/ВИДЕО)

У међувремену, Меланшон упућује оштре критике институцијама ЕУ, што све више забрињава инвеститоре како подршка овог радикалном левичару расте, а залаже се и да Француска употреби свој утицај како би спровела реформе у корист привредног раста.

Меланшонов "план Б" подразумева, уколико преговори о реформи пропадну, да питање изласка Француске из ЕУ буде стављено на референдум.

izbori u francuskoj
избори у француској / Извор: Реутерс

Референдум о чланству Француске у ЕУ после преговора с Бриселом о враћању кључних овлашћења националним престоницама предлаже и Ле Пен, која жели и да се отараси евра и заговара још оштрији став против ЕУ, уз националистичку реторику у стилу "Француска на првом месту".

"Кошмарни сценарио" за глобална финансијска тржишта био би дуел Ле Пенове и Меланшона у другом кругу, наводе агенције.

У завршници кампање која је пуна преокрета без преседана, а могла би да донесе још изненађења, гласачи су бунтовничког расположења и прилично неодлучни, примећује АП.

Као и Доналд Трамп у САД, француски популистички кандидати Марин Ле Пен и Жан-Лик Меланшон надају се "изборном електрошоку" који ће их довести на власт, услед гнушања гласача према политици, а њихов евентуални неуспех у квалификовању за други круг био би сигнал слабљења популистичког таласа који је запљуснуо ЕУ с прошлогодишњих Брегзитом, оцењује америчка агенција.

Истовремено, урушавање владајуће Социјалистичке партије и запањујући успех Макрона са центристичком кампањом без подршке неке велике партије, прети да оконча послератну традиционалну француску политичку поделу на левицу и десницу.

Биралишта ће се у недељу 23. априла у Француској отворити у 08:00 сати, а први прелиминарни резултати се очекују 12 сати касније.

До тада, друга највећа европска земља и трећа најјача економија остаје на раскршћу, три дана уочи првог круга гласања за новог председника, а њена будућност у ЕУ - под знаком питања, констатују агенције.