Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРВОПРОЛИЋЕ НА СВЕТОЈ ЗЕМЉИ СЕ НАСТАВЉА: Израелска војска у продору, Хамас пружа СНАЖАН отпор, Бајден верује у мир (ФОТО/ВИДЕО)

20.11.2023. 13:33
Пише:
Србија Данас
Hamas
Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/A24 News Agency

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 45. дан.

Најмање 12 особа убијено је у ноћашњем нападу израелских снага на индонежанску болницу у Појасу Газе, а десетине су рањене, саопштило је палестинско Министарство здравља, наводећи да су израелски тенкови размештени око болничког комплекса. Нова размена ватре на граници са Либаном.

МАКРОН ОДБРУСИО НЕТАНИЈАХУУ: "Има превише цивилних жртава", француски председник ОСУДИО насиље над Палестинцима Emanuel Makron

МАКРОН ОДБРУСИО НЕТАНИЈАХУУ: "Има превише цивилних жртава", француски председник ОСУДИО насиље над Палестинцима

ИРАНЦИ ПЕРУ РУКЕ? Нове тешке оптужбе Израела на рачун ТехеранаIRGC, Iran

ИРАНЦИ ПЕРУ РУКЕ? Нове тешке оптужбе Израела на рачун Техерана

ОТКРИВЕНА ЛОКАЦИЈА ПАЛЕСТИНСКИХ МИЛИТАНАТА: Убијена три команданта ХамасаPojas Gaze, Hamas

ОТКРИВЕНА ЛОКАЦИЈА ПАЛЕСТИНСКИХ МИЛИТАНАТА: Убијена три команданта Хамаса

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су у недељу да су извеле рације у кућама челника Хамаса у Појасу Газе и да су пронашле 35 тунела. Шиитски покрет Хута у Јемену запретио да ће гађати све израелске бродове, а Канцеларија за медије владе у Гази објавила да је број погинулих Палестинаца премашио 13.000.

 
Израелски бродови су "легитимна мета", упозоравају Хути

Војни званичник јеменских Хута, генерал мајор Али Ал Мошки изјавио је данас након отмице брода "Galaxy Леадер" у Црвеном мору и његове међународне посаде, да су израелски бродови легитимне мете било где.

- Израелски бродови су за нас легитимне мете било где...и нећемо оклевати да предузмемо акцију - рекао је он за ТВ станицу групе Ал-Масира.

Хути, који су себе прогласили делом „осовине отпора“ иранских савезника и заступника, такође су лансирали серију дронова и пројектила ка Израелу, преноси Араб њуз.

Теретним бродом "Galaksy Леадер" под заставом Бахама, који је у британском власништву, управља јапанска фирма, али има везе са израелским бизнисменом Абрахамом „Рамијем“ Унгаром.

- Заплена брода је само почетак - рекао је портпарол Хута Мохамед Абдул Салам у недељу у саопштењу објављеном на платформи X (Твитер) и најавио нове поморске нападе док Израел не заустави своју агресију на Газу.

Брод који је кренуо из Турске у Индију преусмерен је у јеменску луку Салиф у провинцији Ходеида, саопштила је компанија за поморску сигурност Амбреи, напомињући да су међу посадом били Украјинци, Бугари, Филипинци, Мексиканци и један Румун. Израелска војска је рекла да је заплена „веома озбиљан инцидент са глобалним последицама“, док је амерички војни званичник то назвао „флагрантним кршењем међународног права“. 

Рођаци талаца у Гази апеловали да се не спроводе смртне казне над Хамасовцима

Рођаци око 240 људи које палестинска група Хамас држи као таоце у Гази позвали су данас крајње десничарске израелске званичнике да не спроводе предложену смртну казну за заробљене палестинске милитанте, рекавши да би чак и разговор о томе могао да угрози таоце.

Израелско Министарство правде саопшило је 7. новембра да радна група расправља о начину на који ће се судити притвореним Палестинцима како би се изрекле "казне које одговарају озбиљности почињених ужаса", преноси Ројтерс.

Министар за националну безбедност крајње деснице Итамар Бен-Гвир позвао је на смртну казну, која постоји у израелским законима.

Неки од рођака људи које Хамас држи у заробљеништву у Гази забринути су да би дебата о смртној казни могла да испровоцира одмазду. Хамас је већ запретио таоцима погубљењем због војне офанзиве коју је покренуо Израел као одговор на напад 7. октобра.

Израелске снаге безбедности ухапсиле су двојицу наоружаних нападача који су прешли у Израел током напада Хамаса, саопштила је данас израелска полиција.

Израелске власти нису објавиле пун број Палестинаца притворених због инфилтрације. Војска је саопштила да је заробила више од 300 Палестинаца из наоружаних група у Гази који су доведени у Израел на испитивање.

Једина смртна казна извршена у Израелу била је погубљење осуђеног нацистичког ратног злочинца Адолфа Ајхмана 1962. године.

Израелски војни судови, који често решавају случајеве који укључују Палестинце, имају овлашћење да изрекну смртну казну једногласном одлуком тројице судија, иако ова могућност никада није спроведена.  

Сијарто: Међународна заједница удруженим напорима да спречи ширење сукоба на Блиском Истоку

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас да међународна заједница удруженим напорима може да спречи ескалацију сукоба на Блиском истоку.

- Не треба заборавити да је актуелни сукоб почео заиста бруталним терористичким нападом пре месец и по дана - рекао је Сијарто на неформалној седници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, преноси агенција МТИ.

Истакао је да је спречавање понављања "таквог гнусног напада" у интересу, не само Израела, већ и целог света. Сијаро је позвао на хитно и безусловно ослобађање пет мађарских држављана које палестинска милитантна група Хамас држи као таоце. Шеф мађарске дипломатије је нагласио да је потребно очувати стабилност Египта, рекавши да је та северноафричка земља "један од бастиона европске безбедности".

Он је навео да се Европа суочава са озбиљним безбедносним изазовима, као и да ситуација на Блиском истоку има директан утицај на цео континент.

- Мађари зато имају велики интерес да дође до мира на Блиском истоку. Ако ова акција против тероризма постане рат између земаља, онда би на Блиском истоку дошло до апсолутно непредвидивих последица које нико од нас не би желео да види - рекао је Сијарто. 

Јеменски Хути објавили снимак заузимања брода "повезаног са Израелом"

Јеменски Хути објавили су данас видео-снимак на којем се види како наоружани људи излећу из хеликоптера и заузимају теретни брод у јужном Црвеном мору.

Снимак је емитовао ТВ канал Ал Масира, који је под контролом покрета Хута, дан након што је брод отела та милитантна група коју подржава Иран, пренео је Ројтерс.

Хути су саопштила да брод има везе са Израелом, који, међутим, истиче да је заплењени брод био у власништву Британаца, као и да су њиме управљали Јапанци. Медији на арапском језику јуче су јавили да су Хути отели израелски теретни брод са 22 члана посаде.

Брод под заставом Бахама регистрован је на британску компанију, која је делимично у власништву израелског тајкуна Абрахама Рамија Унгара, преноси Тајмс оф Израел.

Пловило је било изнајмљено јапанској компанији у време отмице. Хути су раније упозорили да ће гађати бродове које плове под израелском заставом или којима управљају израелске компаније у Црвеном мору.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је отмица брода у Црвеном мору коју су извели јеменски Хути "веома озбиљан инцидент на глобалном нивоу".

Како наводи израелски медиј, брод "Galaxy Леадер" је пловио из Турске ка Индији са међународном цивилном посадом, а међу њима није било Израелаца. „Ово није израелски брод“, наводи се у саопштењу ИДФ, преноси Тајмс оф Израел.  

Израелска полиција привела 14-годишњег дечака због објаве на Фејсбуку

Израелска полиција је привела је 14-годишњег дечака из града Таибе у централном Израелу, под оптужбом да је подстицао и подржавао тероризам због објаве на Фејсбуку.

Дељена објава приказује Хамасове терористе у лисицама у горњој половини и војнике ИДФ-а у заробљеништву у Појасу Газе у доњој половини, уз натпис „Око за око, зуб за зуб, оно што следи биће теже и окрутније”, преносе израелски медији.

Дечак који је ухапшен у недељу, данас је пуштен на слободу, под условом да месец дана не користи друштвене мреже.

Полиција тврди да је осумњичени додао натпис, док адвокат то негира, инсистирајући да је његов клијент само поделио постојећу фотографију.

Адвокат је такође навео да дечак похађа школу за децу са посебним потребама и да не чита добро. 

Газа: Више људи погинуло и повређено у израелском нападу западно од Кан Јуниса

Више људи је погинуло и повређено у израелском ваздушном нападу на зграде у Хамаду, западно од Кан Јуниса на југу Појаса Газе, саопштило је данас палестинско министарство унутрашњих послова, не наводећи тачан број жртава.

Дописник Ал Џазире из Кан Јуниса рекао је да то није први пут да је погођено подручје западно од тога града у последњих неколико дана.

- Многи стамбени блокови и објекти били су мета вишеструких ваздушних удара. И важно је истаћи да је ово подручје означено као безбедно подручје за евакуисане, али се још једном показало да није безбедно - навео је дописник.

У одвојеној објави на Телеграму, палестинско министарство је саопштило да су четири особе убијене у нападу на кућу у Ал-Муграки у централној Гази. 

Бајден верује да је близу постизање споразума о таоцима између Израела и Хамаса

Амерички председник Џо Бајден изјавио је данас да верује да је близу постизање споразума о таоцима између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

- Верујем да јесте - рекао је кратко Бајден, одговарајући на питање новинара о томе да ли је постизање споразума о таоцима близу.

Све је више медијских написа о могућној размени, уз посредовање Катара, којом би биле ослобођене жене и деца које држе Хамас и затвореници Израела, преноси Ал Џазира.

Договор би наводно укључивао и једнодневну паузу у борбама. 

Председавајући АУ у Берлину: Извршити већи дипломатски притисак на Израел

Председавајући Афричке уније, председник Коморских острва Азали Асумани, после разговора данас у Берлину са немачким канцеларом Олафом Шолцом, позвао је да се изврши већи дипломатски притисак на Израел да оконча војне операције у Појасу Газе.

Асумани је рекао да је напад на југ Израела из Газе 7. октобра за осуду, али да израелски одговор није био пропорционалан.

Асумани је истакао да цео свет мора да подели одговорност да би била окончана непријатељства у Гази.

- Осуђујемо све мере, све радње, све што штети деци и што води у екстремизам - истакао је Асумани, пренела је Ал Џазира. Представници Афричке уније већ су осудили израелско колективно кажњавање цивила у Гази и позвали на прекид ватре.  

Ал Хија: Палестинска деца у Џенину живе у тешким условима због израелских рација

Палестинска деца у избегличком кампу Џенин на окупираној Западној обали живе у тешким условима због свакодневних израелских рација на њихове домове и школе, изјавио је шеф удружења "Да не заборавимо" Фарха Абу ал Хија.

Он је рекао да су и деца у вртићима и јаслицама такође изложена израелским упадима, што ствара страх и напетост.

Ал Хија је за Ал Џазиру рекао и да деца у кампу преко медија гледају како другу децу бомбардују и убијају, што ствара додатне психолошке проблеме. 

Обавештајној служби ИДФ заробљени терористи открили локације тунела Хамаса

Обавештајна служба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) испитала је укупно око 500 Палестинаца, укључујући око 300 оперативаца из Хамаса, Исламског џихада и других група, који су открили локације подземних тунела Хамаса и да та група користи цивиле као живи штит.

Обавештајна служба је упутила милионе позива цивилима да се евакуишу са севера Појаса Газе, наводи ИДФ.

ИДФ је саопштио да се десетине војника из обавештајне службе који говоре арапски налазе на терену у Појасу Газе поред борбених јединица и да врше испитивања на терену и обезбеђују обавештајне податке снагама.

Обавештајна служба - Јединица 504 - удвостручила је своје особље усред борби и основала нову пођединицу за јужни Израел, пренео је "Тајмс оф Израел".

ИДФ је навео да је успоставио притворски објекат на југу Израела да би довео затворенике из Појаса Газе на испитивање.

Наводи се да су оперативци терористичких група и осумњичени открили истражитељима локације Хамасове мреже подземних тунела и складишта оружја, као и метод деловања терористичке групе, укључујући њихову употребу живог штита.

ИДФ је објавио три видео снимка на којима се види како затвореници иследницима Јединице 504 детаљно говоре о томе како Хамас користи болнице у терористичке сврхе и да су се скривали у болницама Ал-Шифа и Ал-Рантиси, згради Црвеног крста и другим медицинским центрима, док је Хамас користио те локације за борбу.

ИДФ је навео да је Јединица 504 добила хиљаде телефонских позива од Палестинаца који су били вољни да пруже информације, како се тврди, у обиму који никада раније није виђен у јединици. (Крај) вн/дрм 

Болница МСФ-а у граду Газа на удару ватре током тешких борби у околини

Организација Лекари без граница (МСФ) саопштила је данас да се њена болница у граду Газа нашла на удару ватре, док су се у њеној близини водиле тешке борбе и да су особље и њихови рођаци "у екстремној опасности".

У саопштењу објављеном на платформи X се наводи да је статус чланова особља МСФ-а и 20 њихових рођака неизвестан. Из МСФ додају да се више од 50 људи, укључујући особље МСФ, налази се у оближњим зградама, као и да је једној рањеној особи потребна медицинска помоћ.

Истиче се да се један зид болнице срушио и да је део зграде захваћен пожаром. „Изгорела су четири аутомобила МСФ.

Пети аутомобил, паркиран преко пута, разбијен је на два дела као да га је згњечило тешко возило или тенк - каже се у саопштењу и наглашава да су сви аутомобили и клиника били јасно идентификовани логом МСФ-а. МСФ позива на хитно заустављање борби у том подручју.  

Борељ о рату у Гази: Хитне хуманитарне паузе од виталног значаја 

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поново је, у разговору са јорданским краљем Абдулахом Другим у Аману, позвао на "хитне хуманитарне паузе" у рату између Израела и Хамаса.

Борељ је на платформи Икс написао да је у разговору било речи о рату у Гази и "важности окончања патње цивила“.

Истакао је да политички процес који би водио до успостављања две државе треба да се обнови, додајући да је улога краља Абдулаха Другог "кључна".

Анкара: Очекује се долазак евакуисаних из Газе

Готово 200 евакуисаних из Газе требало би да стигне у Турску, укључујући десетине пацијената који ће тамо добити лекарску помоћ, саопштио је портпарол турског министра здравља и министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

Турски министар здравља Фахретин Коча рекао је да је 61 пацијент, у пратњи 49 рођака, данас стигло у Анкару након што су првобитно избегли у Египат у недељу.

- Мислим да су кораци које смо предузели дали, иако веома мали, допринос у погледу заштите људског достојанства - рекао је новинарима Коча на аеродрому у Анкари где је обилазио повређене.

Додао је да приоритет за евакуацију сада имају деца из Газе, бебе, и рањени цивили.

Турски министар здравља је прошле недеље најавио да Анкара жели да прими готово 1.000 пацијената оболелих од рака, углавном из турско-палестинске болнице која је затворена због израелских напада.

Првих 27 пацијената стигло је у Турску прошлог четвртка, а до сада је укупно 150 пацијената, већином оболелих од рака, стигло у Анкару. 

ИДФ: Хезболах лансирао 25 ракета и три дрона камиказе за један сат

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је Хезболах из Либана за један сат лансирао око 25 ракета и три дрона камиказе на више локација на северу Израела дуж границе.

У саопштењу се наводи да је израелски противваздушни систем Гвоздена купола пресрео три ракете, док су остале пале на отворена подручја. ИДФ додаје да у нападима нема повређених и да на нападе одговара артиљеријским гранатирањем, преноси Тајмс оф Израел.

У саопштењу се каже и да је ИДФ раније напао ћелију Хезболаха која је планирала да изведе противтенковски ракетни напад из либанског села Марвахин, а да су борбени авиони, хеликоптери и тенкови напали друге локације Хезболаха у јужном Либану, као одговор на поновљене нападе на северни Израел.

Јапан осудио отмицу брода у Црвеном мору од стране јеменских побуњеника

Јапан је данас осудио отмицу теретног брода "Галакси Лидер" у Црвеном мору од стране јеменских побуњеника које подржава Иран, преноси BBC.

Јеменска милиција је тврдила да је брод био израелски, али је портпарол јапанске владе негирао те наводе рекавши да је теретним бродом који превози аутомобиле управљала јапанска бродарска компанија Нипон Јусен. Главни секретар јапанског кабинета рекао је да ради на ослобађању брода. 

Рођаци отетих апеловали на израелске десничаре да не траже смртну казну

Рођаци око 240 људи које је отео Хамас 7. октобра апеловали су данас на крајње десничарске израелске посланике да не инсистирају на предложеној смртној казни за заробељене палестинске милитанте, рекавши да би само прича о томе могла да угрози таоце, пренео је Гардијан.

Израелско Министарство правде је 7. новембра саопштило да радна група разматра о томе како да суди Палестинцима који су били притворени и да осигурају адекватне казне за осуђене, који су починили злодела. 

Izraelci
Израелци / Извор: Профимедиа

Амнести: МКС да испита као ратне злочине два израелска напада на Газу у октобру

Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел (АИ) позвала је Међународни кривични суд (МКС) да испита као ратне злочине два израелска напада у Појасу Газе прошлог месеца, у којима је убијено 46 људи.

АИ наводи да је утврдио да су ти напади "били неселективни или директни напади на цивиле или цивилне објекте, који се морају истражити као ратни злочини".

Хамас спреман да повећа број талаца које би ослободио у размени са Израелом

Милитантни палестински покрет Хамас изразио је спремност да повећа број талаца које је би ослободио у размени са Израелом, рекао је данас за Харец извор укључен у преговоре.

Према његовим речима, број и идентитет талаца који ће бити ослобођени још нису договорени, а разговори се настављају.         

- Индиректни контакти између Израела и Хамаса већ су два пута пропадали, када је било процењивано да би договор могао да буде склопљен. Треба нам више стрпљења - додао је он.

Агенција УН: У Појасу Газе до сада расељено око 1,7 милиона људи

Број расељених у Појасу Газе од почетка рата Хамаса и Израела достигао је око 1,7 милиона, саопштила је данас Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA).

Како се наводи у саопштењу, око 900 расељених смештено је у школама UNRWA, а стотине хиљада људи живе на улици, преноси Харец.

Агенција је навела да је контаминирана вода за пиће довела до ширења болести и да постоји страх од избијања колере. У саопштењу се наглашава и да је UNRWA Израелу пренела тачне локације својих објеката, али да је више од 70 њих оштећено у бомбардовању. 

У Египат стигло 28 превремено рођених беба евакуисаних из болнице Ал Шифа

Двадесет осам превремено рођених беба које су  евакуисане из болнице Ал Шифа у Гази, данас су стигле у Египат преко прелаза Рафа.

Доктор Мохамед Салама, начелник неонатологије у болници Ал Ахли Емирејтс у Рафи, где су бебе евакуисане, рекао је за BBC да не зна где ће тачно бебе бити смештене у Египту.

УН: Пљускови у Гази чине живот у склоништима "неусловним"

Главни огранак Уједињених нација у Гази, Агенција Уједињених нација за помоћ и рад палестинских избеглица на Блиском истоку (UNRWA), саопштила је данас да тешки пљускови у појасу Газе чине живот у склоништима "неусловним".

У посту на платформи X (Твитер), организација је уз снимак Палестинаца како газе преко бара, додала да услед великих пљускова у енклави, људи у склоништима немају избора и да се суочавају с мањком основних услова за живот.

МСФ: У болници у Кан Јунису 70 погинулих у израелском ваздушном нападу

Најмање 70 људи умрло је у болници у Кан Јунису на југу Појаса Газе након израелског ваздушног напада на тај град, саопштили су Лекари без граница (МСФ).

Организација наводи, позивајући се на своје особље у медицинском комплексу Насер, да се десетине људи, укључујући децу и адолесценте, лече од "тешких опекотина", преноси Харец. У саопштењу се додаје да се напад догодио километар од болнице.

У болницу, која је већ препуна, након напада су стигла 122 пацијента.

Доктор из болнице Ал Шифа: Израелске снаге нас стално испитују о Хамасу

Доктор из палестинске болнице Ал Шифа у Гази, Ахмед ел Михалати, изјавио је да израелске снаге стално испитују запослене у болници о Хамасу.

- Уобичајно питање гласи - да ли знате нешто о групи Хамас, да ли знате нешто о тунелима испод болнице? - рекао је доктор Ел Михалати за CNN, додајући да је особљу ограничено кретање око болнице, у коју је прошле недеље ушла израелска војска.

У нападу ИДФ на Индонежанску болницу убијено најмање 12 особа

Најмање 12 људи убијено је у ноћашњем нападу Израелских одбрамбених снага (ИДФ) на Индонежанску болницу у Појасу Газе, а десетине су рањене, саопштено је данас из палестинског Министарства здравства.

У саопштењу је наведено да су израелски тенкови размештени око комплекса Индонежанске болнице, преноси Ројтерс.

Израел: Три командата Хамаса убијена у ваздушном нападу

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) изјавиле су да да су у току ноћи убијена три Хамасова оперативца, преноси Тајмс оф Израел. Како је наведено, ваздушни напади су спроведени након што су Шин Бет и Директорат војне обавештајне службе доставили информације о локацији палестинских милитаната. Бригада Нахал је, према извештајима Израелских одбрамбених снага, наводно идентификовала зграду коју је Хамас користио као складиште оружја и уништила у бомбардовању.

Иран пориче умешаност у јеменску отмицу брода у Црвеном мору

Ирански министар спољних послова Насер Канани порекао је данас умешаност те државе у отмицу брода у Црвеном мору, преноси Ројтерс. 

- Више пута смо рекли да су групе отпора у региону, да делују самостално и спонтано на основу својих интереса и интересе њиховог народа - рекао је Канани на конференцији за новинаре и додао да су израелске тврдње имале за циљ да скрену пажњу са "ненадокнадивог пораза" у борби против милитантне групе Хамас.

Брод, који су отели јемески Хути, регистрован је на британску компанију, док је у време отмице био изнајмљен од стране јапанске компаније.
Хути, како се наводи, у савезу са Техераном, лансирају ракете у правцу Израела у знак солидарности с палестинским Хамасом у појасу Газе, након претње да ће бродови који плове под израелском заставом бити мета јеменских милитаната.

Израел је у недељу оптужио Иран за отмицу брода у Црвеном мору, наводећи да е ради о још једном акту иранског тероризма који представља искорак у иранској агресији на грађане слободног света и ствара међународне импликације када је у питању безбедност глобалних бродских рута.

Ali Hamnei
Али Хамнеи / Извор: Фото: Tanjug/AP/Office оф the Ираниан Супреме Леадер

Министри арапских и исламских држава из Пекинга позвали на примирје у Гази

Министри арапских и исламских држава позвали су данас из Пекинга на хитно примирје и Појасу Газе и испоруке хуманитарне помоћи у ту палестинску енклаву.

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји поручио је током састанка са дипломатама из арапских и муслиманских земаља да међународна заједница мора да предузме хитне мере како би зауставила "хуманитарну катастрофу" која се одвија у Гази, преноси Гардијан.

- Хајде да радимо заједно на брзом смиривању ситуације у Гази и враћању мира на Блиском истоку што је пре могуће - рекао је Ванг.

Он је потврдио да Кина у потпуности подржава позив на прихватање решања о две државе. Министар спољних послова Саудијске Арабије Фаисал бин Фархан ал Сауд рекао је да би међународна заједница требало да преузме одговорност и да заустави Израел.

Делегација арапских министара, која би требало да се састане са званичним представницима свих земаља сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација, такође покушава да изврши притисак на Запад да одбаци израелска оправдања да су војне акције против Палестинаца чин самоодбране, преноси Ројтерс.

На ванредном заједничком исламско-арапском самитм у Ријаду раније овог месеца затражен је прекид блокаде Газе, приступ хуманитарној помоћи и заустављање продаје оружја Израелу, подсећа Ројтерс.

Такође је упућен позив Међународном кривичном суду да истражи, како је наведено, "ратне злочине и злочине против човечности које чини Израел на палестинским територијама".

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Фото: X/Printscreen/@manniefabian

Макрон у разговорима са Абасом и Нетанијахуом осудио насиље над Палестинцима

Француски председник Емануел Макрон осудио је у телефонским разговорима са палестинским председником Махмудом Абасом и израелским премијером Бењамином Нетанијахуом насиље над палестинским цивилима на Западној обали, саопштило је француско председништво.

У саопштењу се наводи да је Макрон рекао Абасу да је потребно да палестинске власти и све земље у региону недвосмислено и са највећом одлучношћу осуде терористички напад који је Хамас извео у Израелу 7. октобра.

Француско председништво наводи да је Макрон у разговору са Нетанијахуом рекао да има "превише цивилних жртава" у Гази. Макрон је такође рекао да је апсолутно неопходно да се терористи разликују од цивилног становништва у Гази, као и да се постигне хитно примирје ради достављања хуманитарне помоћи, које треба да води ка прекиду ватре.

Француски председник је такође пренео Нетанијахуу своју "велику забринутост због ескалације насиља над палестинским цивилима" на Западној обали.

Гамлијел: Треба да се промовише добровољно пресељење Палестинаца из Газе

Израелска министарка обавештајних служби из владајућег Ликуда Гила Гамлијел изјавила је да би међународна заједница требало да промовише, како је навела, "добровољно пресељење" Палестинаца из Појаса Газе на локације широм света.

Гамлијел је у чланку за Џерузалем пост истакла да би једна од могућности  након рата била "промовисање добровољног пресељења Палестинаца из Газе" ван Појаса из, како је навела, хуманитарних разлога.

Гамлијел је навела да међународна заједница, уместо да усмерава новац за обнову Газе или за Агенцију УН за палестинске избеглице (UNRWA), може да помогне у трошковима пресељења Палестинаца у земље широм света.

- Морамо покушати нешто ново и позивамо међународну заједницу да помогне да то постане стварност - истакла је Гамлијел.

Она је оценила да би то било решење за све јер би цивили из Газе нашли, како је навела, бољи живот, а то би била и победа за Израел након рата. Сваки наговештај пресељавања Палестинаца је веома контроверзан у арапском свету, а Египат, који се граничи са Појасом Газе, упорно је одбијао да се бави чак и привременим пресељењем избеглица из Газе на своју територију током рата, наводећи да морају остати у Појасу, пренео је Тајмс оф Израел.

Ал Џазира: ИДФ напао Индонежанску болницу, убијено најмање осам особа

Најмање осморо људи убијено је у ноћашњем нападу Израелских одбрамбених снага (ИДФ) на Индонежанску болницу у Појасу Газе, јавила је Ал Џазира.

Раније је ТВ канал, позивајући се на очевице, известио да је израелска војска опколила индонежанску болницу у Гази и да је гранатирала околину.
Уништена је главна операциона сала, рекао је извор из болнице, додајући да су најмање два лекара повређена.

Медицински тим је за Ал Џазиру рекао да је болница нападнута током ноћи без претходног упозорења и да особље болнице тражи хитну помоћ од УН и Црвеног крста.

Израел је раније оптужио индонежанску болницу да је база за операције Хамасових  бораца, што је управа болнице негирала.

Израел је почео ваздушне ударе и копнену операцију у Појасу Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра напала Израел и убила око 1.200 људи, а више од 240 узела као таоце.  

Три новинара убијена током викенда у Појасу Газе

Три новинара убијена су током викенда у Појасу Газе у израелским нападима, рекли су данас њихови рођаци. Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ), са седиштем у Њујорку, саопштио је да се након тих убистава број убијених новинара и медијских радника од почетка рата између Израела и Хамаса повећао на 48.

Листа ЦПЈ обухвата новинаре убијене на обе стране сукоба, иако је већина била убијена у Гази. Међу убијенима су 43 Палестинца, четири Израелца и један Либанац, пренео је Ројтерс.

ИДФ објавио снимке на којима се види како Хамас доводи два таоца у Ал-Шифу

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су данас снимке надзорних камера из највеће болнице у Гази, Ал-Шифа, на којима се види како терористи Хамаса доводе непалског и тајландског држављанина који су отети из Израела 7. октобра у медицински центар.

Један од талаца је видно рањен у руку и стављен је на болнички кревет, док је други на силу увучен у болницу, пренео је "Тајмс оф Израел".

- Ови снимци доказују да је терористичка организација Хамас користила болницу Шифа на дан самог масакра као терористичку инфраструктуру - наводи ИДФ.

Портпарол ИДФ-а контраадмирал Данијел Хагари рекао је вечерас на конференцији за новинаре да је Хамас касније одвео двојицу рањених талаца у скровишта и да Црвени крст није могао да их посети, као и да су њихове локације тренутно непознате. Снимци показују и украдена возила ИДФ довезена у медицински центар.

СВЕ ВЕСТИ О ДЕШАВАЊИМА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ ПРАТИТЕ ОВДЕ.