Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИЗРАЕЛ УЛАЗИ У НОВУ ФАЗУ РАТА: Почињу борбе у срцу града, Хамас жестоко узвраћа (ФОТО/ВИДЕО)

07.11.2023. 07:20
Пише:
Србија Данас
Foto: Tanjug/AP/Mohammed Dahman
Фото: Tanjug/AP/Mohammed Дахман / Извор: Фото: Tanjug/AP/Mohammed Дахман

32. дан сукоба на Блиском истоку

Сукоб између Израела и Хамаса ушао је у 32. дан. Пре тачно месец дана, у суботу 7. октобра, милитанти Хамаса упали су на територију Израела и започели масакр цивилног становништва. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) хитро су отпочеле свој контранапад и бомбардовање појаса газе, које се постепено претворило у копнену офанзиву. За месец дана сукоба, живот је изгубило преко 10.000 Палестинаца, док је број жртава са израелске стране негде око 1.400.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

Хезболах прети потпуном конфронтацијом ако Израел настави своју офанзиву у Гази

Либанска шиитска, про-иранска организација Хезболах најавила је да ће, ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе, појачати своје нападе на пограничне области Израела и на америчке војне базе на Блиском истоку до "потпуне конфронтације".

У интервјуу за америчку ТВ мрежу НБЦ Њуз Наим Касем, заменик генералног секретара Хезболаха потврдио је да његова група учествује у сукобу како би се смањио притисак на Газу и упозорио да све чешћи напади Хезболаха на Израел имају за циљ да пошаљу јасан сигнал израелском руководству да ће проширење копнене операције у Гази имати озбиљне последице.

- Ако Израел и САД наставе на овај начин са својом агресијом, ескалирају агресију и погоршају ситуацију, то ће довести до потпуне конфронтације упозорио је Касем.

Портпарол привремених мировних снага Уједињених нација у Либану саопштио је 6. новембра да расте забринутост због све већег броја погинулих цивила у спорадичним сукобима Хезболаха и Израела и упозорио да је приметно да непријатељства измичу контроли у пограничним областима. 

Галант: Лидер Хамаса се крије у бункеру, одсечен му је контакт са саборцима

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да се лидер Хамаса Јахја Синвар "крије у свом бункеру и да му је пресечен контакт са саборцима", пренео је "Тајмс оф Израел".

"Скај њуз" је навео да је Синвар окружен у свом бункеру, позивајући се на изјаву Галанта, који није прецизирао локацију бункера.

Izrael
Израел / Извор: Фото: Профимедиа

- Данас смо видели хиљаде грађана Газе како иду јужно (такозваним хуманитарним коридором). Апелујем на све становнике Газе да се помере јужније како не би били повређени. Уништићемо Хамас, немамо интерес да повређујемо цивиле - поручио је Галант.

Он је казап да је Појас Газе "највећа терористичка база коју је човечанство направило" и одбацио је могућност хуманитарног примирја док Хамас не ослободи 240 талаца које држи у заточеништву. 

Пронела се вест да је извршен атентат на Махмуда Абаса

На друштвеним мрежама почела је да кружи вест да је наводно покушан атентат на палестинског председника Махмуда Абаса.

На друштвеној мрези "X" појавио се и наводни снимак атентата, а неки наводе и да је у нападу једна особа погинула.

 

Палестинска управа у Гази: Од почетка напада Израела погинуло 48 новинара

Палестинска управа у Појасу Газе објавила је данас је у израелским нападима на Газу од 7. октобра погинуло 48 новинара, пренела је Анадолија.

У саопшењу Канцеларије за медије наводи се да је у последњим нападима погинуо Јахја Абу Менија, који је радио на радију Ал-Акса.

Упућене су поруке саучешћа породицама, родбини и свим колегама новинара који су погинули у бомбардовању израелске војске. Израелска војска покренула је ваздушне и копнене нападе на Појас Газе након прекограничног напада Хамаса 7. октобра. 

Нетанијаху: Размотрићемо "мале, тактичке паузе" у борбама у Појасу Газе

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је данас да ће Израел размотрити "мале, тактичке паузе" у борбама у Појасу Газе, с циљем да се олакша улазак хуманитарне помоћи или дозволи транспорт талаца које ослободе екстремисти Хамаса.

Међутим, израелски лидер је поновио да одбија прекид ватре без ослобађања свих талаца које су заробили припадници Хамаса, преноси Ројтерс.

У интервјуу за америчку телевизију АБЦ Њуз, Нетанијаху је рекао да би после рата, Израел требало да у Појасу Газе на неодређено време има комплетне безбедносне надлежности.

- Видели смо шта се дешава када ми немамо ту безбедносну одговорност - рекао је Нетанијаху за АБЦ Њуз.

Израел и Хамас одбијају све већи притисак међународне заједнице за успостављање прекида ватре - Израел захтева да Хамас најпре ослободи све таоце, док Хамас узвраћа да неће ослободити таоце све док је Газа под израелским нападом.

Израел је покренуо ваздушну и копнену офанзиву против Хамаса након што је та милитантна група пре месец данас извела смртоносни упад на југу Израела, у којем је убијено 1.400 људи и одведено 240 талаца. У израелским бомбардовањима до сада је погинуло најмање 10.000 људи у Појасу Газе, саопштили су палестински званичници. 

Галант: Задржаћемо право да одговоримо на сваку претњу у Гази и после рата

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је данас да ће Израел "задржати потпуну слободу да акцијом одоговори на сваку претњу у Појасу Газе" када се рат заврши, пренео је CNN.

Говорећи на Комитету за спољне послове и одбрану, Галант је рекао да "на крају ове кампање, Хамас, који влада у Гази, престаће да постоји".

- Неће бити безбедносних претњи за Израел из Газе, а Израел ће задржати потпуну слободу да одговори акцијом на сваку ситуацију у Појасу Газе која представља било какву врсту претње - рекао је Галант, а пренео Ynet.

Он је, такође, рекао да је главни ратни приоритет да се "елиминише тај феномен звани Хамас", и да је он лично фокусиран на "победу у рату" и на повратак израелских талаца кућама. 

Још увек без сагласности Израела за евакуацију руских држављана из Појаса Газе

Израел још увек није дао сагласност за евакуацију руских држављана из Појаса Газе, саопштио је неименовани дипломатски извор за Спутњик.

- Немамо зелено светло за евакуацију руских држављана из Газе. Све је спремно, али још увек немамо сагласност за њихов излазак преко граничног прелаза Рафа - рекао је он.

Извор наводи и да је руска амбасада у више наврата постављала питање евакуације руских држављана из Појаса Газа.

Израелски генерал: Боримо се у срцу града Газе, нећемо стати док не победимо

Генерал-мајор израелске војске Јарон Финкелман, сумирајући месец дана сукоба са Хамасом, поздравио је војнике и командате ИДФ-а, истичући да је реч о "генерацији победника".

- Елиминисали смо десетине команданата, открили многе тунеле и снажно нападамо непријатеље - рекао је Финкелман.

Израелска офензива улази у нову фазу: Бруталне борбе ће се водити од куће до куће

Месец дана након терористичких напада Хамаса у којима је убијено 1.400 Израелаца, војска је пресекла појас Газе на два дела и окружила град Газу.

Уличне борбе се воде по селима, а ускоро би могле да се преселе и на градске улице.

 Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Објављени први снимци непосредно након крвавог масакра на Супернова фестивалу

 Израелска војска објавила је снимак снимљен камером једног од првих полицајаца који су стигли на место покоља на Супернова фестивалу након упада Хамаса 7. октобра.

На камери, која је вероватно била причвршћена за полицајца, види се како ужурбано прилази сабласно празном месту на којем се неколико сати раније одржавао музички фестивал. 

Све о томе прочитајте ОВДЕ.

Лидер Хамаса одбио да призна да су убијали цивиле у Израелу

Један од водећих лидера Хамаса Муса Абу Марзук одбио је да призна да је та палестинска милитантна група убила цивиле у Израелу, тврдећи да су на мети били само војни обвезници. Марзук, који је заменик политичког лидера Хамаса, рекао је за Би-Би-Си (BBC) да су "жене, деца и цивили изузети" од напада Хамаса.

Марзук тврди да је вођа Хамасовог војног крила Бригада Ал- Касам Мохамед ел-Деиф наредио својим људима да поштеде цивиле.

Његове тврдње су у потпуној супротности са великим бројем доказа да су припадници Хамаса пуцали на ненаоружане одрасле и децу, наводи британски јавни сервис.

Докази укључују видео снимке са камера Хамаса и сведочења из прве руке дата медијима. Израелска влада је Би-Би-Си-ју и другим медијима показала снимке са камера Хамаса.

Izrael
Израел / Извор: фото youtube printscreen/ WSJ News

Израел каже да је Хамас у нападима на југ те земље 7. октобра убио више од 1.400 људи, већином цивила. Марзук је рекао да таоци које држи Хамас нису могли да буду ослобођени док Израел бомбардује Газу.

- Ослободићемо их. Али морамо да зауставимо борбе - рекао је Марзук.

Марзука је Министарство финансија САД означило као глобалног терористу и оптужило га је по неколико тачака за координацију и финансирање активности Хамаса. 

Тенкови ИДФ-а спремни за упад у град Газу?

Израел је дао цивилима, који се још налазе у опкољеном граду Гази, четири сата да напусте град, а они који беже рекли су да су прошли поред тенкова, који су у позицијама за могући упад у град.

Израел је рекао да су његове снаге опколиле град Газу, у којем живи трећина од 2.3 милиона становника енклаве, и да је спреман да ускоро упадне у град, како би уништио исламисте Хамаса, који су напали Израел пре тачно месец дана.

СЗО: Ампутације се врше без анестезије

Светска здравствена организација саопштила је да се у Гази операције, укључујући ампутације, изводе без анестезије, због критично малих залиха.

Портпарол ове организације је такође рекао да је најмање 16 здравствених радника умрло од избијања рата.

- Више од 16 здравствених радника умрло је на дужности док су се бринули о повређенима и болеснима - рекао је Кистијан Линдмајер.

Турк у посети Блиском истоку: Кршења људских права у корену ескалације у Гази

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Турк започео је данас петодневну посету Блиском истоку током које је планирано да разговара са владиним званичницима и представницима цивилног друштва о кршењу људских права у Појасу Газе. 

Турк, који долази у посету Блиском истоку месец дана од почетка рата између Израела и Хамаса, описао је протеклих 30 дана као "месец покоља,  непрекидне патње, крвопролића, разарања, беса и очаја".

- Кршења људских права су у корену ове ескалације  и људска права играју централну улогу у проналажењу излаза из овог вртлога бола - навео је Турк.

Турк данас борави у посети главном граду Египта, Каира, а најављено је да ће у среду посетити и прелаз Рафа између те земље са Појасом Газе.

Он ће у четвртак отпутовати у Аман, главни град Јордана, саопштила је његова канцеларија. 

До сада у Гази погинуло 10.328 Палестинаца

У израелским ударима на Појас Газе од избијања сукоба, 7. октобра, погинуло је 10.328 Палестинаца, међу којима 4.237 деце, а више од 25.000 је повређено, саопштио је портпарол Министарства здравља у Гази Ашраф Кудра.

Нови окршај ИДФ-а и Хезболаха

Тенк ИДФ-а напао је терористички одред на територији Либана, који је покушао да испали противтенковску ракету ка израелској територији у близини области Шатула - навео је бригадни генерал Данијел Хагари на свом X (бивши Twitter) налогу.

Он је такође додао да су раније данас снаге ИДФ-а напале позицију терористичке организације Хезболах, како би отклониле претњу.

Високи комесар УН у посети Блиском истоку

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк започео је петодневну посету Блиском истоку где ће разговарати са владиним званичницима и представницима цивилног друштва о кршењу људских права у Појасу Газе.

Тирк данас борави у посети главном граду Египта, Каира, а најављено је да ће у среду посетити и прелаз Рафа између те земље са Појасом Газе. У четвртак ће, како је планирано, посетити јорданску престоницу Аман.

Хиљаде Палестинаца кренуло ка југу Газе

Хиљаде Палестинаца пролазе кроз коридор за евакуацију који је ИДФ отворио за цивиле у северној Гази, како би се евакуисали на југ.

Оборена три дрона у близини војне базе САД у северном Ираку

Одбрамбени систем међународне војне базе оборио је данас три дрона у близини аеродрома Ербил у северном Ираку, где су стациониране снаге САД и друге међународне снаге, саопштила је ирачка служба за борбу против тероризма.

Није било жртава, нити штете на инфраструктури, рекао је званичник Министарства одбране САД.

За сада није познато ко је одговоран за те нападе, најновије у низу на америчке трупе у Ираку и Сирији док се повећавају тензије на Блиском истоку због рата Израела са Хамасом, пренео је Ројтерс. 

Ирачки премијер Мохамед ал-Судани обавезао се да ће гонити одговорне за недавне нападе на три војне базе у Ираку у којима се налазе међународне снаге, укључујући Аин ал-Асад у западном Ираку, војну базу у близини међународног аеродрома у Багдаду и базу Харир у Ербилу.

Потпуковник ИДФ-а: "Ако вам је стало до себе и својих најмилијих, идите на југ"

- Драги становници Газе, придружите се многима који овог часа крећу у јужну долину Газе! Желео бих да вас обавестим да, иако Хамас наставља да поткопава текуће хуманитарне напоре у ваше име и да вас користи као живи штит, ИДФ ће данас поново дозволити пролаз на путу Салах ал-Дин између 10:00 и 14:00 часова. Ради ваше безбедности, искористите ову прилику да се евакуишете на југ. - наводи потпуковник ИДФ-а Авичај Адраиј.

- Ако вам је стало до себе и својих најмилијих, идите на југ према нашим упутствима. Будите сигурни да су се лидери Хамаса већ побринули за одбрану - додаје се.

УАЕ формирају теренску болницу у Појасу Газе са 150 кревета

 Уједињени Арапски Емирати формирају теренску болницу у Појасу Газе са 150 кревета, која ће имати одељење хирургије и јединицу интензивне неге за одрасле и децу, преноси АП.

Државна новинска агенција WAM известила је у понедељак да је пет авиона са опремом за болницу одлетело из УАЕ у Египат, одакле ће она  бити пребачена у Газу.

Наводи се да ће болница бити постављена у више фаза, без прецизирања тачног распореда.

Уједињени Арапски Емирати су раније саопштили да ће пружити 20 милиона долара помоћи палестинском народу и примити око 1.000 палестинске деце, заједно са њиховим породицама, у УАЕ на лечење.

Агенција УН: У Гази хуманитарна трагедија колосалних размера

Ситуација у Појасу Газе је "трагедија колосалних размера", оценила је данас Агенција УН за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA), месец дана од почетка сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

UNRWA је у објави на мрежи X навела да је већ месец дана људима широм Појаса Газе ускраћена помоћ, да гину и да су због бомбардовања принуђени да напусте своје домове.

- Свакодневно се боре да дођу до хлеба и воде. Замрачења одвајају људе од вољених и остатка света. Ово је принудно расељавање и хуманитарна трагедија колосалних размера - наведено је у објави.

Израел је након напада Хамаса почео жестоке ваздушне ударе и увео блокаду Појаса Газе, а потом су у ту палестинску енклаву ушле и копнене јединице израелске војске.

Број погинулих Палестинаца у Појасу Газе од почетка сукоба премашио је 10.000, од тога је 4.100 деце, саопштило је јуче Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.  

Израел: 70 камиона са хуманитарном помоћи ушло у Газу преко прелаза Рафа

Седамдесет камиона са међународном хуманитарном помоћи ушло је данас у Појас Газе преко прелаза Рафа, саопштило је израелско министарство одбране.

У саопштењу се наводи да су камиони, који превозе медицинску помоћ, храну и воду, прегледани пре уласка у Појас Газе из Египта.

Око 500 камиона дневно улазило је у Газу пре почетка рата Израела и Хамаса 7. октобра, подсећа Би-Би-Си (BBC). . 

ИДФ пронашао фотографије деце са оружјем

ИД је извршио рацију у једној од кућа у Гази, из које је пуцано на наше снаге. У кући су пронађене фотографије деце са оружјем и радном дозволом у Израелу коју држи отац породице. - наводи се у тексту саопштења.

У Сингапуру забрањено истицање обележја Палестине и Израела

Сингапурска влада поручила је данас да свако ко у јавности носи амблеме повезане са ратом између Израела и палестинске милитантне групе Хамас може да буде ухапшен и заврши у притвору, уз објашњење да је рат Израела и Хамаса ''емотиван сукоб'' са потенцијалом да ''наруши национални мир'' у тој земљи.

Сингапурско Минситарство унутрашњих послова саопштило је да закони те земље забрањују истицање или ношење страних националних амблема, укључујући заставе и транспаренте било које државе, преноси АП.

Министарство је такође упозорило да ''промовисање или подржавање тероризма'' излагањем одеће или аксесоара са логом терористичких или милитантних група као што су Хамас, неће бити оправдано.

Осуђенима за истицање страних симбола прети казна до шест месеци затвора или новчана казна до 370 долара, или обоје.

Путницима који долазе у Сингапур, а не поштују ова правила може бити одбијен улазак у земљу, наводи агенција.

Спречен покушај терористичког напада у Јерусалиму

Израелска полиција ранила је Палестинку умотану у заставу милитантне групе Хамас, на контролном пункту Каландија у близини Јерусалима, чиме је, како је саопштено из полиције, ''осујећен терористичком напад''.

Жена, на коју је полиција пуцала, носила је мали нож. Она је ухапшена на лицу места и сада се налази у притвору, преноси "Тајмс оф Израел".

Она је наводно пешице дошла до контролног пункта и, како преноси тај израелски портал, одбила да послуша упутства стражара и припадника граничне полиције, који су, према саопштењу полиције, "брзо реаговали отворивши ватру на њу, и неутралисали је". 

Претресом њених ствари, пронађен је мали нож.

ИДФ објавио снимак Хамасове заседе

Израелска војска објавила је на друштвеним мрежама аудио снимак на којем се, како кажу, чује израелски заповедник који позива у помоћ док је његово оклопно возило под нападом ракетама и митраљезима током заседе Хамаса.

Одред израелских оклопних транспортера упао је у заседу Хамасових терориста који су изашли из својих тунела и испалили гранате на ракетни погон на возила и покушали на њих причврстити експлозив. Израелци су позвали у помоћ ваздушне снаге и топове. Иако су задобили теже повреде, преживели су, објавио је ИДФ.

Видео и аудио снимак коју су објавиле Израелске обрамбене снаге (ИДФ) приказује људе из елитне бригаде Голани под нападом хамасоваца након што су упали у заседу. Из унутрашњости оклопног транспортера Намер, који превози девет војника, чује се војник који хитно тражи: - Морате кренути према нама и побити све што је напољу.

Све о томе прочитајте ОВДЕ

Израел прихватио одговорност за напад код болнице Ел Кудс

Израелска војска признала да су њене ваздухопловне снаге погодиле зграду поред „Ел Кудс“ болнице у Појасу Газе, али тврди да су се тамо налазили борци Хамаса.

Палестински премијер бризнуо у плач током седнице кабинета

Палестински премијер Мохамед Штајех расплакао се током састанка кабинета палестинских власти, док је препричавао причу о мајци чија су деца затрпана испод рушевина у Гази.

- Деца пишу имена на своја тела, како би се тела могла идентификовати. Мајка троје деце, која су покопана испод рушевина поручује својој деци: 'Дајте да вас видим, макар и у сну' - казао је Штајех и бризнуо у плач. 

Пентагон: Америчке базе у Ираку и Сирији погођене 38 пута. Сад имамо четири циља

Америчке базе у Ираку и Сирији погођене су 38 пута од Хамасовог напада на Израел, објавио је Пентагон. Већина њих били су напади ракетама и дроновима, а верује се да су их извеле групе повезане с Ираном, рекао је портпарол Пентагона бригадни генерал Пет Рајдер. Иран подржава Хамас у Гази и Хезболах у Либанону.

Најмање 45 америчких припадника задобило је повреде у нападима, укључујући 24 која су пријавила трауматске повреде мозга.

САД сада има четири главна циља на Блиском истоку, додао је Рајдер. То су: заштита америчких снага и грађана у регији; пружање "критичне сигурносне помоћи" израелској одбрани од Хамаса; помоћ Израелу да осигура ослобађање талаца и јачање своје "државне силе" у регији како би спречила ескалацију кризе изван Газе.

ИДФ: Заузели смо Хамасово војно упориште у Гази

Израелске одбрамбене снаге кажу да су осигурале "Хамасово војно упориште" унутар Појаса Газе

- Трупе ИДФ-а осигурале су војно упориште које припада терористичкој организацији Хамас у северном делу Појаса Газе - стоји у саопштењу, где се додаје да су унутра пронађене противтенковске ракете, бацачи ракета, друго оружје и разни обавештајни материјали.

Осим тога, борбени авион погодио је ћелију Хамаса у којој је било 10 бораца, а поморске снаге погодиле су "стратешке циљеве... укључујући положаје који садрже технолошка средства".

- Надаље, трупе ИДФ-а лоцирале су низ Хамасових терориста који су се забарикадирали у згради у близини болнице ал Кудс и планирали одатле да изведу напад на наше снаге - наводи се у саопштењу, пре додавања да је потом извршен ваздушни напад у близини, што је довело до "значајних секундарних експлозија које указују на присутност Хамасовог складишта оружја у цивилном подручју".

Код Зида плача одржана молитва поводом 30 дана од напада Хамаса на Израел

У Јерусалиму је одржана верска комеморација поводом 30 дана од напада палестинских милитаната Хамаса на Израел, у којем је убијено 1.400 људи, преноси Гардијан.

Рођаци погинулих окупили су се испред Зида плача, са запаљеном свећом за сваку жртву, да обележе месец жалости, код најсветијег места за Јевреје. 

Испред огромне израелске заставе, главни војни рабин Шаи Абрамсон предводио је молитву за преминуле, која је укључивала благослов за безбедносне снаге које су "својим животима платиле за заштиту израелске земље", наводи британски лист.

Ово је прва верска комеморација организована на Зиду плача од 7. октобра.

Нетањаху најавио је "пуну одговорност" Израела за Појас Газе након завршетка сукоба са Хамасом

Израелски премијер Бењамин Нетањаху најавио је "пуну одговорност" Израела за Појас Газе након завршетка сукоба са Хамасом, на "неограничени период", и још једном одбацио предлог о прекиду ватре уколико палестински милитанти не ослободе таоце.

Он је у интервјуу за "АБЦ њуз" изјавио да сматра да би Израел на неодређено време, требало да има свеобухватну безбедносну одговорност у Појасу Газе.

- Видели смо шта се дешава када је немамо. Када немамо ту безбедносну одговорност, оно што имамо је ерупција Хамасовог терора у размерама које нисмо могли ни да замислимо - нагласио је Нетањаху.

Више о томе читајте ОВДЕ

Генделман: "Хамасово "Министарство здравства тврди да су ти терористи заправо невини цивили"

Портпарол израелског премијера Бењамина Нетанијахуа Офир Генделман објавио је снимак на коме се, како каже, виде хамасовци који пуне ракетне бацаче и пуцају.

- Овако терористи Хамаса и Исламског џихада пуцају на Израел, обучени као цивили. Када ИДФ узврати ударац, Хамасово "Министарство здравства", које објављује информације о жртвама у Гази, тврди да су ти терористи заправо невини цивили. Ево праве истине - написао је у опису видеа.

Није познато када и где је тачно настао наведени снимак.

Гутереш: "Газа постаје гробље за децу"

Главни саветник Уједињених нација Антонио Гутереш нагласио је да заштита цивила мора бити најважнија у сукобу између Израела и палестинских милитаната Хамаса, упозоривши да Газа постаје гробље за децу.

- Морамо деловати сада како бисмо нашли излаз из ове бруталне, ужасне, агонизирајуће слепе улице разарања - рекао је Гутереш данас новинарима и поновно позвао на моментални хуманитарни прекид ватре.

Истакао је и да долази до кршења јасних међународних хуманитарних закона. Рекао је да УН-у треба 1.2 милијарде долара како би помогао доставити помоћ за 2.7 милиона људи у Гази и на Западној обали. 

- Газа постаје гробље за децу. Стотине девојчица и дечака бива убијено или рањено сваки дан - рекао је Гутереш.

Црвени полумесец: Израелски удар 50 метара од болнице Ал-Кудс у Гази

У израелским ваздушним ударима погођена је у понедељак увече непосредна околина болнице Ал-Кудс у граду Гази, саопштио је Палестински Црвени полумесец.

- Израел је са две ракете погодио околину болнице Ал Кудс у Појасу Газе, отприлике 50 метара од капије болнице - наводи се у саопштењу, преноси CNN.

Израелска војска је раније затражила да се цивили из града Газе преселе у јужни део енклаве, због безбедности, и саопштила да је погодила 450 циљева Хамаса у појасу Газе за 24 сата.

У недељу су велике експлозије потресле околину болнице Ал Кудс, што је резултирало жртвама, а више особа је погинуло у тим нападима, према организацији Црвеног полумесеца, преноси CNN.

САД: Апсолутно неприхватљиви коментари израелског министра о нуклеарном нападу

Сједињене Америчке Државе назвале су "апсолутно неприхватљивим" коментаре израелског министра задуженог за јеврејско наслеђе Амихаија Елијахуа, који је у недељу говорио о идеји да Израел изведе нуклеарни напад на Газу.

- Настављамо да верујемо да је важно за све стране у овом конфликту да се суздрже од говора мржње - рекао је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател, пренео је Ројтерс.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху казнио је због ове изјаве Елијахуа, који је суспендован са седница владе "до даљег".

Белгијски премијер: Одговор Израела на напад Хамаса више није пропорционалан

Оно што се данас дешава у Гази није пропорционалан одговор на напад палесетинске милитантне групе Хамас на Израел 7. октобра, изјавио је белгијски премијер Александер Де Кро.

Он је поновио да је белгијска влада осудила Хамасов напад, као и да Израел има право да се брани, али је истакао да је Израел отишао предалеко у војном одговору, преноси Гардијан.

- Ако неко бомбардује цео избеглички камп са намером да елиминише једног терористу, онда мислим да то више није пропорционално. То је превише - рекао је Де Кро.

Де Кро је истакао да је ''потпуно логично да се пронађе решење за Хамас'', али и оценио да је ''питање како да се пронађе решење политичким дијалогом'', као и како да се дође до паузе у борби и ослобађања свих талаца.

- Наша земља не заузима ни једну страну. Оно што бирамо је крај насиља и хиљада цивилних жртава - рекао је Де Кро.

САД шаљу Израелу бомбе у вредности 320 милиона долара

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена обавестила је амерички Конгрес да планира да Израелу пошаље прецизно навођене бомбе у вредности од 320 милиона долара, рекао је извор упознат са планом.

Ројтерс наводи да је амерички "Вол стрит џорнал" послао формално обавештење лидерима Конгреса о планираном трансферу "спајс фемили глајдинг бомб асемблис", врсти прецизно навођеног оружја из ратних авиона.

Позивајући се на преписку у коју је имао увид, "Џорнал" је навео да би произвођач "Рафаел УСА" доставио бомбе својој партнерској компанији у Израелу, "Рафаел адвенсд дифенс системс", да их користи израелско министарство одбране.

Кирби: Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем хуманитарном примирју

Амерички председник Џозеф Бајден и премијер Израела Бењамин Нетанијаху разговарали су о могућем хуманитарном примирју у рату Израела и Хамаса, рекао је председник Савета за националну безбедности (НСЦ) Беле куће Џон Кирби.

САД верују да би такве паузе помогле цивилима да дођу до безбеднијих локација у Гази, као и да хуманитарна помоћ стигне до цивила, а пауза би донела и могуће ослобађање талаца, истакао је Кирби.

- Хуманитарно примирје смо разматрали одмах на почетку разговора, не на крају, тако да можете да очекујете да ћемо наставити да заговарамо привремене, локалне прекиде ватре - рекао је портпарол НСЦ, додајући да САД и даље не подржавају дужи прекид ватре јер би такав потез користио Хамасу.

Како истиче "Тајмс оф Израел", под притиском да каже да ли је америчка дипломатија и даље ефикасна, с обзиром на то да су и Израел и амерички савезници у региону одбили да подрже хуманитарне паузе, Кирби одбацује ову премису и напомиње да је Израел у почетку одбијао да дозволи било какву помоћ у Гази, пре него што променио став по том питању и одобрио улазак помоћи из Египта након "значајног притиска САД".

Кирби је рекао да је Бајден, такође, истакао потребу да се "екстремистички досељеници позову на одговорност на Западној обали", док се паралелно "смањују претње од терористичких група које су активне" на тој територији.

Најављено је и да ће Бајден и Нетанијаху још једном разговарати у уторак.

ИДФ: Убили смо Ваела Асефу

ИДФ на својој званичној X (бивши Twitter) страници тврди да је елиминисао Ваела Асефу, команданта Хамасовог батаљона Деир ал-Балах.

Палестински министар: Више од 60 одсто медицинских установа у Гази ван функције

Више од 60 одсто болница и медицинских центара у Гази тренутно је ван функције, саопштило палестинско Министарство здравља.

Наведено је да 16 од 35 болница, као и 51 од 72 медицинска центра више не раде због несташице горива и медицинских средстава, као и због израелског бомбардовања, преноси CNN. 

Палестинска организација Црвеног полумесеца такође је упутила хитан апел међународним здравственим и хуманитарним организацијама да обезбеде помоћ и залихе за Газу, указујући на  последице несташице горива у болници Ал-Кудс, у којој се налази 14.000 расељених. 

- Резерве горива у болници ће нестати у року од 48 сати, а апарати за спасавање живота, неонатални инкубатори и јединице интензивне неге ће престати да функционишу - истакнуто је у саопштењу палестинског Црвеног полумесеца. 

Хагари: "ИДФ повећава притисак на град Газу"

Копнене снаге Израелских одбрамбених снага (ИДФ) напредовале су дубоко на територију града Газа, изјавио је портпарол ИДФ Данијел Хагари.

- ИДФ повећава притисак на град Газу, где се налази Хамасово главно упориште - рекао је Хагари.

Он је рекао да се болница Шифа у Појасу Газе користи као скровиште за терористе, а упитан на конференцији за новинаре да ли ће ИДФ напасти болницу, рекао је да ће војска отићи „на свако место где има терориста".

 Неколико теренских команданата групе Хамас убијено је током ноћних ваздушних напада и операција израелске војске, што „значајно подрива способност Хамаса да изведе контранападе“, додао је Хагари.

Ратни авиони ИДФ напали су мете Хезболаха као одговор на пуцњаву која је раније у понедељак изведена са либанске територије, истовремено са нападима артиљеријском ватром.

Међу циљевима су и бројни локалитети на којима се налазе складиште оружја, лансирни положаји и, како су навели из ИДФ, ''teroristička инфраструктура Хезболаха''.

Припадници ИДФ-а пронашли бацаче ракета у срушеној џамији у Гази
Патријарх: Либан се мора држати подаље од рата Хамаса и Израела

Највиши либански хришћански свештеник позвао је данас државне званичнике да заштите Либан од рата ипалестинског Хамаса и Израела, док се либанска шиитска група Хезболах сукобљава са израелским снагама на граници.

Дугогодишњи критичар милитантне групе Хезболах, маронитски хришћански патријарх Бехара Бутрос Ал-Раи позвао је на примену резолуције Савета безбедности УН којом је окончан рат из 2006. године.

Он је позвао либанске државне званичнике да раде на томе да Либан држе подаље "од пошасти овог рата...и да изврше своју политичку и дипломатску улогу у подршци палестинском циљу", преноси Ројтерс.  

Преглед вести од јучерашњег дана са фронтова на Блиском истоку можете прочитати ОВДЕ