Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КРВОПРОЛИЋЕ У ПОЈАСУ ГАЗЕ: Хамас признао један од највећих пораза од почетка рата

15.11.2023. 07:56 11:35
Пише:
Србија Данас
foto youtube printscreen لعربي - أخبار.jpg
фото youtube printscreen لعربي - أخبار.јпг / Извор: фото youtube printscreen لعربي - أخبار.јпг

40. дан сукоба на Блиском истоку

Изрелска војска тврди да је пробила одбрану Хамаса у граду Гази и ушла у комплекс болнице Ал Шифа. Хамас тврди да су Израел и САД криви за рацију израелске војске на највећу болницу у Гази. Док Тел Авив сматра да Антонио Гутерес није способан да води УН, први човек Светске организације позива на хитан прекид ватре.

ДА ЛИ ИЗРАЕЛ ИМА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ И ХОЋЕ ЛИ ГА УПОТРЕБИТИ?! јавна тајна коју влада никада није званично потврдила!izrael

ДА ЛИ ИЗРАЕЛ ИМА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ И ХОЋЕ ЛИ ГА УПОТРЕБИТИ?! јавна тајна коју влада никада није званично потврдила!

САДА И ЗВАНИЧНО! Јеменски Хути преузели одговорност за данашње гранатирање ИзраелаHuti

САДА И ЗВАНИЧНО! Јеменски Хути преузели одговорност за данашње гранатирање Израела

НЕТАНИЈАХУОВА ПОЛИТИКА УЗИМА ДАНАК: Још једна земља прекинула дипломатске односе са ИзраеломFoto: Youtube printscreen The Tribune,shutterstock

НЕТАНИЈАХУОВА ПОЛИТИКА УЗИМА ДАНАК: Још једна земља прекинула дипломатске односе са Израелом

Хронологија најважнијих догађаја:

  • Хамас, екстремистичка група која контролише Појас Газе, извела је 7. октобра изненадни напад на Израел
  • Тада је убијено 1.400 људи, а отето 245. До сада је ослобођено пет талаца - прочитајте изјаву једне од ослобођених жена
  • Израел је одмах одговорио масовним серијским ваздушним ударима на Појас Газе, а последњих дана појачава копнене нападе
  • Више од 11.000 људи погинуло је у Појасу Гази до сада, међу којима је више од 4.500 деце, кажу палестински извори под управом Хамаса
  • Израел је 13. октобра упозорио Палестинце у Гази да се са севера преселе на југ
  • Током израелске опсаде Газе, више од 700.000 Палестинаца отишло је из северног у јужни део Појаса
  • Израел је покренуо копнену офанзиву, опколивши град Газу и пресекавши Појас Газе на два дела
  • Израелска војска поручује да би напади на Газу могли да потрају неколико месеци "док на крају не буде више Хамаса"
  • Израелска војска извела је 31. октобра ваздушни напад на избеглички камп Џабалија, у северном делу Појаса Газе, убивши и ранивши десетине људи
  • Хамас је изгубио контролу над севером Појаса Газе, заузели смо његово упориште у Џабалији објавила је израелска војска 9. новембра
  • Око 300.000 људи учествовало је 11. новембра у пропалестинском маршу у Лондону 

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

Породице талаца у Гази критиковали Кабинет безбедности јер је одбио састанак

Породице израелских талаца које припадници Хамаса држе у Гази оштро су критиковали данас чланове Кабинета безбедности и навели  да су тражили да се састану са њима, али да они то нису прихватили.

Навели су да не знају шта су захтеви Израела у преговорима о ослобађању талаца, пренео је израелски лист "Харец".

Породице, које већ два дана марширају на путу ка кабинету израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у Јерусалиму, прошле су данас од Бер Јакова, града у централном делу Израела, ка југу до кибуца Гезер.

Породице ће сутра отићи у породичну кућу војника Ное Марцијана у Модину, чија је смрт објављена јуче.

На крају дана се очекује да стигну до Латрона, који је 32 километра удаљен од Јерусалима.

Израел након усвајања резолуције СБ: Нема пауза без ослобађања талаца

Израелско Министарство спољних послова саопштило је вечерас, након усвајања резолуције  Савета безбедности УН којим се позива на „продужене хуманитарне паузе“ у Гази, да тахвих пауза неће бити док не буду ослобођени таоци које држи Хамас.

Министарство у саопштењу захтева да Савет безбедности ради на ослобађању талаца који су у Појасу Газе.

У саопштењу се каже да „нема места за продужене хуманитарне паузе све док је 239 талаца и даље у рукама Хамасових терориста“.

Хамас не искључује могућност да су израелци подметнули оружје у болнице

Високи званичник Хамаса Басем Наим рекао је вечерас да је снимак израелске војске на којем се наводно види пронађено у болници Ал-Шифа у Појасу Газе "смешан и безвредан" и додао да Хамас не искључује да је израелска војска "донела оружје и ставила га у комплекс Ал-Шифа".

Наим је рекао да је циљ Израела да „притисне“ болнице и медицинске центре и да расели становништво Газе и подсетио да је 25 болница на тој територији сада ван функције због „бомбардовања, опсаде и уништавања“, преноси BBC.

Израелски војници лепе етикете на флаше из болнице Ал Шифа и људима их представљају као хуманитарну помоћ

- Израелске снаге су узеле флаше са водом из подрума болнице Ал Шифа, додале им етикете, а затим нам их представиле као хуманитарну помоћ. - изравио је доктор Калед Абу Самра у разговору за Ал Араби ТВ

Поново ракетирана америчка база на истоку Сирије

Америчка база на нафтном пољу Омар у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији нашла се под ракетном ватром, јавио је либански ТВ канал Ал Мајадин.

- Америчка база на нафтном пољу Омар на истоку провинције Деир ез-Зор нападнута је са неколико пројектила - рекли су извори ТВ канала.

Додали су да је у бази избио пожар, као и да су неколико минута након напада амерички војни авиони почели да круже тим подручјем.

СБ УН усвојио резолуцију којом се позива на хуманитарну паузу у бормаба у Гази

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је вечерас резолуцију у којој се позива на хуманитарну паузу у борбама у Гази и улагање већих напора да се омогући допремање хуманитарне помоћи на ратом разореној територији.

Резолуција, коју је предложила Малта, позива и на моментално и безусловно ослобађање свих талаца које држе Хамас и друге групе, пренео је Би-Би-Си.

У документу се захтева и да све стране испоштују своје обавезе према међународном праву и позива генералног секретара УН да прати и извештава о њиховој примени.

За резолуцију је гласало 12 нација, док су Русија, САД и Велика Британија биле уздржане.

С обзиром на то да се нико није изјаснио против, председавајући Саветом безбедности, кинески амбасадор Дзанг Ђун објавио је да је резолуција усвојена.

Погођене две школе УН у Појасу Газе, има повређених

Две школе Агенције УН за помоћ и рад за палестинским избеглицама (UNRWA) у средњем делу Појаса Газе су погођене и има повређених, саопштила је вечерас та агенција.

У саопштењу објављеном на платформи X се додаје да повређених има и у одвојеном нападу када је зграда школе у Рафи на југу те палестинске енклаве претрпела колатералну штету након што је погођена оближња зграда.

- Две школе UNRWA су директно погођене, што је довело до оштећења зграда и повреда људи који су се тамо склонили. Школа у Рафи претрпела је колатералну штету и људи су повређени накона напада на оближњу зграду - каже се у саопштењу.

Близу смо договора између Израела и Хамаса?

Палестински покрет Хамас сагласио се са основама договора са Израелом по којем ће Палестинци ослободити око 50 талаца у замену за тродневно примирје у Појасу Газе, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника.

У складу са договором, Израел ће такође морати да ослободи одређен број палестинских жена и деце из израелских затвора и повећа дозвољени проток хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Међутим, званичник је навео да израелске власти још нису пристале на услове договора и да још преговарају о детаљима, пренео је TASS.

Извор Ројтерса напоменуо је да су катарски посредници покушали данас да постигну договор са Хамасом и Израелом, те да су САД већ пристале на договор о којем се и даље разговара.

ИДФ објавио наводне доказе о Хамасовом оружју пронађеном у болници Шифа

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су данас доказе о Хамасовом оружју пронађеном у болници Шифа током рације у медицинском центру, јавља "Тимес оф Исраел". ИДФ је данас заузела болницу Ал Шифа, али се потом повукла, јави је АФП.

Наводи се да су припадници елитне јединице Шалдаг и других снага 36. дивизије пронашли оружје у центру за магнетну резонанцу болнице.

Трупе су се бориле против Хамасових наоружаних људи испред болнице, убивши петоро.

- Током претреса у једном од болничких одељења, трупе су пронашле просторију у којој се налазе јединствена технолошка средства, борбена опрема и војна опрема коју користи терористичка организација Хамас - наводи ИДФ.

Више о томе читајте ОВДЕ

Израелска војска гађа циљеве у Либану

 Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да тренутно гађају циљеве у Либану, као одговор на бројна лансирања ка израелској територији.

- ИДФ артиљерија тренутно гађа изворе ватре у Либану. Поред тога, ИДФ тенкови су погодили осматрачницу Хезболаха у Либану - наводи се у објави ИДФ-а на платформи X (Твитер).

Како је претходно саопштио ИДФ, идентификовано је више оружаних активности са либанске територије на територију Израела, при чему није било жртава. 

Брод америчке морнарице оборио дрон који је долазио из Јемена

Ратни брод америчке морнарице оборио је дрон у Црвеном мору који је долазио из Јемена, изјавила су данас два америчка званичника.

Званичници, који су желели да остану анонимни, рекли су да је "Томас Хаднер", разарач класе "Арли Берк", оборио дрон рано ујутро по локалном времену, пренео је Ројтерс.

Како се наводи, делује као да су други пут за кратко време Сједињене Америчке Државе обориле пројектиле у близини својих ратних бродова од почетка сукоба између Израела и Хамаса.

Званичници нису рекли да ли је дрон био наоружан, нити колико се приближио броду пре него што је оборен.

ИДФ демолирао зграду парламента у Гази
Хамас тврди да је највећа болница у Гази под контролом израелских снага

Палестинска милитантна група Хамас тврди да је највећа болница у Гази Ал Шифа сада под контролом израелских снага.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) покренуле су напад на Ал Шифу данас рано након што су оптужиле Хамас да делује из тунела испод огромног болничког комплекса, што су поменута милитантна група и болнички званичници више пута оштро демантовали, пренео је Си-Ен-Ен .

- Израелску окупацију сматрамо потпуно одговорном за животе и безбедност медицинског особља, рањених, болесних, превремено рођене деце и расељених - саопштила је канцеларија за медије Хамаса.

Хамас: Оптужбе да користимо болницу за војне операције су јефтина пропаганда

Палестинска група Хамас одбацила је наводе израелске војске да је пронашла конкретне доказе да је болница Ал Шифа у Гази коришћена за војне операције, поручивши да је реч о јефтиној пропаганди.

- Оптужбе нису ништа друго, до наставка лажи и јефтине пропаганде којом Израел покушава да оправда свој злочин који има за циљ уништавање здравственог система у Гази - наводи се у саопштењу Хамаса, преноси Ал Џазира.

Застава Израела подигнута на згради болнице Ал Шифа
План у 10 тачака за прекид крвопролића

Подсекретар УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс предложио је план у 10 тачака за окончање, како је навео, крвопролића у Гази.

- Док масакр у Гази свакодневно достиже нове нивое ужаса, свет у шоку и даље гледа како се болнице гранатирају, превремено рођене бебе умиру, а читаво становништво остаје без основних средстава за преживљавање. Овом се треба стати на пуи - навео је у саопштењу Грифитс.

У плану се позива на хуманитарни прекид ватре и наводи да је потребно олакшати проток конвоја са хуманитарном помоћи, отворити и друге контролне пунктове осим прелаза Рафа, дозволити испоруку горива, не ометати дистрибуцију хуманитарне помоћи, повећати број склоништа за расељена лица, створити систем заштите склоништа, организовати центре за дистрибуцију јавне помоћи, дозволити кретање цивила у безбедна подручја, обезбедити 1,2 милијарде долара.

Заменик шефа Хезболаха: Нема газде у осовини отпора

Напад на америчке базе и војне објекте у Сирији и Ираку важан је за заустављање агресије на Појас Газе, изјавио је заменик шефа Хезболаха Наим Касем.

- Данас постоји алијанса коју називамо осовином отпора, која укључује групе из земаља као што су Иран, Ирак, Сирија, Либија, Јемен и Палестина - рекао је Касем, а преноси шпански „Мундо“.

Он је истакао да је свим тим групама заједничко то што бране „легитимну, палестинску ствар“.

- Они сматрају да Палестинци заслужују ову земљу, а не окупатори, и да окупатори треба да напусте ту земљу и врате је власницима. Нема газде у осовини отпора - истакао је Касем и додао да са друге стране постоји друга осовина коју чине САД, Француска, Немачка, Британија и Израел.

Међународне хуманитарне организације осудиле улазак ИДФ у болницу Ал Шифа

Међународне хуманитарне организације, попут Црвеног крста и Светске здравствене организације, најоштрије су осудиле улазак израелске војске у највећу болницу у Гази, Ал Шифу, под изговором да се унутар болнице налази командни центар палестинске милитантне групе Хамас. 

Координатор за хуманитарну помоћ Уједињених нација Мартин Грифитс објавио је да је згрожен извештајима о војном упаду у болницу у Гази.

Грифитс је навео да заштита новорођенчади, пацијената, медицинског особља и свих цивила морају да буду приоритет.

- Болнице нису бојна поља - истакао је Грифитс.

Колапс водовода и канализације у јужном делу Појаса Газе

Пумпе за воду, опрема за пречишћавање отпадних вода и канализациона инфраструктура данас су престале са радом у јужном делу Појаса Газе због несташице горива потребног за покретање генератора електирчне енергије, изјавио је директор агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку Томас Вајт.

Он је навео да је 23.027 литара горива стигло из Египта, али да су израелске власти ограничиле његову употребу, односно да се сме користити само за транспорт помоћи преко прелаза Рафа.

„Нема горива за воду или болнице. То је свега девет одсто онога што нам је потребно на дневном нивоу како бисмо наставили да спасавамо животе“, указао је Вајт.

CNN: Израелска војска још није нашла никакве назнаке таоца у болници Ал-Шифа

Израелска војска још није пронашла никакве назнаке да су таоци у болници Ал-Шифа, наводи израелски радио.

Како је речено, претраге унутар комплекса се настављају, преноси CNN.

Израелска војска саопштила је рано јутрос да "изводи прецизну и циљану операцију" у Ал-Шифи, највећој болници у Гази.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Петер Лернер рекао је за CNN у да је операција у болници "заснована на оперативној неопходности и обавештајним подацима".

Израел оптужује Хамас да делују испод болничке структуре, оптужбе које милитантна група и болнички званичници поричу. 

Жестока 24 сата, а онда серија пројектила

Јеменски Хути саопштили су да су лансирали серију балистичких пројектила на различите војне циљеве у Израелу, укључујући град Еилат.

Портпарол милитантне групе је рекао да је лансирање уследило "након 24-часовне војне операције" која је укључивала гађање дроновима циљева у Израелу, преноси Ројтерс.

- Нећемо оклевати да гађамо било који израелски брод у Црвеном мору или на било ком другом месту - поручили су Хути.

Huti, Ansaralah
Хути, Ансаралах / Извор: Профимедиа

Израелска војска саопштила је раније да је користила ПВО систем ''strela'' како би пресрела пројектил у близини Црвеног мора, након што су се у уторак огласиле сирене за ваздушни напад у јужном лучком граду Елиату.

Додаје се да пројектил није стигао до израелске територије, али није саопштено ко га је испалио.

САД дале зелено светло

Хамас је саопштио да су Израел и САД криви за рацију израелске војске на највећу болницу у Гази, пренео је Си-Ен-Ен.

Додају да је и упад у болницу Ал Шифа неуспех Уједињених нација у одбрани Палестинаца.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

- Тишина Уједињених нација и издаја многих држава и режима неће одвратити палестински народ од оданости својој земљи и својих легитимних права - наводи се у саопштењу Хамаса.

Додали су и да су САД дале Израелу "зелено светло да почини још масакара против цивила" подржавајући, како су навели, "лажан наратив" Израела – да Хамас користи болницу Ал Шифа као команду и контролну базу.

CNN: Израелска војска ушла у комплекс болнице Ал Шифа у Гази

Припадници Одбрамбених снага Израела (ИДФ) ушли су са тенковима у комплекс болнице Ал Шифа, навео је новинар из Газе за Си-Ен-Ен.

Додао је да није јасно да ли су војници ушли у саму зграду болнице, али и да је било размене ватре у дворишту болнице, као и да су неки прозори поломљени.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Танјуг

ИДФ је раније јутрос саопштио да обавља "прецизну и циљану операцију" у болници Ал Шифа и оптужио Хамас за непрекидну употребу болнице у војне сврхе.

Више о томе читајте кликом на овај ЛИНК.

БОНУС ВИДЕО: Ставови амбасадора Палестине и Израела о рату на Блиском истоку