Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЕТИ ДАН СУКОБА У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Јерменија оборила четири непријатељска дрона, Азери уништили 200 тенкова (ФОТО/ВИДЕО)

01.10.2020. 07:31 23:03
Пише:
Србија Данас
Rat
Рат / Извор: Фото: Reuters/Tanjug/Azerbaijan's Дефенсе Ministry виа АП

Ратно стање проглашено је 27. септембра

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Две стране се међусобно оптужују за иницирање сукоба. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале места на линији разграничења у Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника. Према изјавама Министарства одбране Јерменије, Карабах је био подвргнут ваздушним и ракетним нападима.

Јереван је тврдио да је Баку започео офанзиву у правцу Карабаха. У непризнатој републици Нагорно-Карабах саопштили су да је неколико места, укључујући и главни град Степанакерт, подвргнуто артиљеријској паљби. Власти су позвале становништво да се сакрије, а касније су прогласиле ванредно стање и мобилизацију у Карабаху.

Оборена још три дрона

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је да су јерменске снаге уништиле четири противничка дрона изнад Јерменије.
Он је раније рекао да су изнад две области уочене четири беспилотне летелице и да су јерменске снаге уништиле три, усредсредивши се потом на неутрализацију и четвртог.

- И четврти дрон је уништен - написао је Пашињан на Фејсбуку.

Претходно је портпаролка Министарства одбране републике Шушан Степањан рекла да је једна особа погинула, а две рањене услед напада азербејџанског дрона на јерменско село Мец Масрик недалеко од аутопута, који повезује Јерменију са Нагорно-Карабахом.

- Непријатељ је употребио артиљерију у правцу села Шатван јерменске Гегаркуникске области, а ударни дрон је испалила ракету на село Мец Масрик, услед чега је погинуо мушкарац 1967. годиште, а два цивила су рањена - написала је она на Фејсбуку.

Јерменија: Оборен непријатељски дрон близу Јеревана

Јерменске снаге противваздухопловне одбране обориле су непријатељску беспилотну летелицу недалеко од Јеревена, изјавила је портпаролка Министарства одбране те земље Шушан Степањан.

- Снаге ПВО Јерменије обориле су дрон непријатеља изнад Котајске области - рекла је она, не наводећи друге детаље.

Азербејџан: Уништено 200 тенкова, 228 комада артиљеријског оружја

Министарство дбране Азербејџана је саопштило да је током контраофанзиве азербејџанских оружаних снага од 27. септембра онеспособљено до 200 тенкова, више од 228 артиљеријског оружја, 300 система противваздушне одбране, шест командно-контролних пунктова, пет складишта муниције и један систем противвавионски рактерни комплекс С-300 јерменских оружаних снага.

Портпарол азербејџанског Министарства одбране, потпуковник Анар Ејвазов изјавио је на брифингу да азербејџанска војска успешно наставља контраофанзиву. Према његовим речима, јерменске оружане снаге су петог дана операције претрпеле велике губитке.

- Јерменске оружане снаге принуђене су да се повлаче у разним правцима - рекао је.

Руски амбасадор у УН: У Нагорно-Карабаху не подржавамо ниједну страну против оне друге

Русија се залаже за решење конфликта у Нагорно-Карабаху и не подржава ниједну од страна против оне друге, изјавио је амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

- Турска недвосмислено подржава Азербејџан. Ми то знамо. Али, то не значи да смо ми на другој страни и да подржавамо Јерменију против Азербејџана. То није тако. Ми подржавамо праведно решавање проблема, прекид ватре, прекид борбених дејстава - рекао је амбасадор.

Vasilij Nebenzja
Василиј Небензја / Извор: Профимедиа

Ердоган великим силама: 30 година сте ћутали

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је Минску групу ОЕБС-а за позиве на прекид ватре у Нагорно-Карабаху, назвавши их неприхватљивим.

Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Новинари Монда критично

Двојица новинара француског листа "Монд" оперисани су у локалној болници пошто су рањени у гранатирању које су извеле азербејџанске снаге у Нагорно-Карабаху

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Погинуло 1.280 азербејџанских војника

Вицепремијер Јерменије Тигран Авињан саопштио је да је током петодневних борби у Карабаху погинуло 1.280 азербејџанских војника, а да је рањено 2.700.

Авињан је на својој Фејсбук страници објавио инфографику, према којој је, поред поменутих бројки, Азербејџан од почетка ескалације изгубио 90 беспилотних летелица, 12 хеликоптера, 181 тенк и борбено возило пешадије, три тешка ватрена система, два система "Смерч" и четири авиона.

Лавров и Чавушоглу: Недопустиво увлачење милитаната у сукоб у Карабаху

Шефови дипломатија Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу разговарали су телефоном о ескалацији ситуације у Нагорно-Карабаху и истакли да је недопустиво увлачење милитаната из других региона у сукоб, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Рањено шестогодишње дете у Ирану, ракета долетела из Азербејџана

У Ирану је рањено шестогодишње дете услед удара ракете на стамбену зграду, саопштио је Јединствени јерменски информативни центар, позивајући се на губернатора иранске провинције Ходафарин.
Према речима губернатора, сви подаци указују на то да је ракета дошла из правца Азербејџана.

- Губернатор иранске провинције Ходафарин је изјавио да је услед удара из ракетног система у селу Парвизханлу рањено шестогодишње дете. Граната је погодила стамбену зграду. Геолокација села указује да су напад извеле оружане снаге Азербејџана - наведено је у саопштењу и истакнуто да се то село налази на граници Нагорнокарабашке Републике и Ирана, на 10-12 километара од места где су размештене азербејџанске снаге и граница Азербејџана.

Balistička raketa
Балистичка ракета / Извор: Профимедиа/илустрација

Јерменија: Осуђујемо напад на новинаре

Омбудсмен Јерменије Арман Татојан изјавио је да осуђује напад азербејџанских оружаних снага на новинаре у Нагорно-Карабаху.

Према подацима Спутњика Јерменија, током паљбе је, поред новинара француског листа „Монд“, повређен оператер телевизијског канала „Јерменија“. Јерменски лист „24 њуз“ саопштио је да је његов репортер рањен током напада азербејџанских оружаних снага у Карабаху.

Према речима Татојана, под паљбом се нашао и аутомобил у којем су се налазили новинари „Франс преса“.

- Чланови групе су носили посебну одећу са новинарским ознакама. Возило које се нашло под паљбом такође је имало натпис 'ПРЕС'. Све ово сведочи о неселективном циљању цивилних насеља. У случају са новинарима ово заслужује још већу осуду, јер су под посебном заштитом - рекао је омбудсман.

Раније је саопштено да су се два новинара француског листа "Монд" нашла под азербејџанском паљбом у граду Мартуни у Нагорно-Карабаху. 

Jermenija
Јерменија / Извор: Профимедиа

Макрон: Француска ће послати авион по новинаре "Монда" рањене у Карабаху

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће по новинаре листа "Монд", који су данас рањени у Нагорно-Карабаху, бити послат авион којим ће бити пребачени у Француску.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Москва: Неодговорни поступци трећих страна у Нагорно-Карабаху воде даљој дестабилизацији

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да неодговорни поступци трећих страна у региону Нагорно-Карабаха могу да изазову даљу ескалацију и дестабилизацију и изван Кавказа. Било какве "ратничке" изјаве трећих страна у вези с тим регионом су контрапродуктивне, истакла је она.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

Рањени француски новинар у тешком стању

Стање новинара француског "Монда" рањеног у Карабаху је тешко. Тренутно га оперишу у Степанакерту, саопштио је јерменски Јединствени информативни центар.

"Стање дописника ‘Монда’ је тешко, оперишу га у Медицинском центру Степанакерт. Током гранатирања Оружаних снага Азербејџана новинари су рањени у згради градске куће Мартуни" - наводи се у саопштењу.

Председници Русије, САД и Француске усвојили изјаву о Карабаху

Председници Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху. 

Припрема се заједничка изјава председника Русије, САД и Француске о Карабаху

Председник Русије Владимир Путин обавестио је учеснике састанка Савета безбедности Русије да се припрема заједничка изјава председника Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске о ситуацији у Нагорно Карабаху, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- На састанку је посебна пажња посвећена ситуацији на контакт линији у Карабаху - рекао је Песков.

- Још једном је изражена крајња забринутост због борби - додао је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија упозорила Азербејџан и Јерменију: "Изјаве о учешћу трећих страна су јако штетне"

Било какве изјаве о могућој подршци једне од страна у сукобу у Нагорно-Карабаху су веома штетне и могу имати крајње негативне последице, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Као прво, сматрамо да је изјава о могућој војној подршци једној од страна прилично провокативна за даљу ескалацију напетости. Као друго, сматрамо да су такве изјаве сада веома штетне. И, наравно, верујемо да било какво учешће трећих страна у том сукобу може имати крајње негативне последице - рекао је Песков.

Он је додао да су, према саопштењу Министарства спољних послова, у Нагорно-Карабаху крајње забринути због тог пребацивања људи из трећих земаља.

Јермени поделили снимак на коме се види кретање турског Ф-16 пре обарања Су-25

Јерменско министарство одбране пренело је јуче да је Турски Ф-16 оборио оборио њихов ловац Су-25. Баку и Анкара су демантовали ове тврдње.

Званичница за медије министарства Шошен Степанијан објавила је Фејсбуку видео на ком се види анимирана мапа која наводно прати кретање Турских и Азербејџанских ратних авиона.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Рањена два француска новинара

Новинари француског листа "Монд" нашли су се под азербејџанском паљбом у граду Мартуни у Нагорно-Карабаху, написао је координатор Уједињеног јерменског информативног центра Ованес Мовсисјан на својој страници на Фејсбуку.

Према његовим речима, у нападу су рањена два новинара, према првим подацима, оба су држављани Француске.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Азербејџан демантовао обарање њиховог хеликоптера на територији Ирана

Министарство одбране Азербејџана демантовало је информације да је јерменска војска оборила у Нагорно-Карабаху азербејџански хеликоптер, који је пао на територију Ирана.

- То је лаж. Све наше летелице су у употреби и налазе се у пуној приправности - саопштио је Спутњику портпарол Министарства одбране Азербејџана, пуковник Вагиф Даргахли.

Баку оптужује Јереван за регрутацију "плаћеника"

Азербејџан је данас оптужио Јерменију да користи услуге "блискоисточних плаћеника" у конфликту који је избио на подручју Нагорно-Карабаха.

Како је представник Министарства спољних послова Азербејџана рекао руском Интерфаксу, Јереван опсежно регрутује "терористе" и "плаћенике" са Блиског Истока.

Више о томе  прочитајте ОВДЕ.

Јерменска војска оборила азербејџански хеликоптер

Јерменске снаге су у јужном делу карабашко-азербејџанске линије додира обориле противнички хеликоптер, саопштило је Министарство одбране непризнате Републике Нагорно-Карабаха.

Jermenija
Јерменија

Како се наводи, то се догодило у подручју узвишења Варазатумб (Леле Тепе), а хеликоптер је пао на територију Ирана.

Азербејџан гранатирао јерменске положаје дроновима

Азербејџанске оружане снаге у среду увече су гранатирале јерменске положаје у Нагорно-Карабаху, саопштило је азербејџанско Министарство одбране.

Према Министарству, снаге су извеле артиљеријске ударе на положаје јерменских снага распоређених на окупираним територијама.

Снимак уништавања војног конвоја јерменских снага

Азербејџанско Министарство одбране објавило је снимак уништавања војне колоне непријатеља током операција на линији додира у Нагорно-Карабаху.

Русија нуди домаћинство разговора о примирју

Русија је понудила да буде домаћин разоговора о прекиду сукоба између Азербејџана и јерменских снага у региону Нагорно-Карабах.

Министар спољних послова Сергеј Лавров упутио је понуду Русије о домаћиству разговора обема владама, и позвао је на обустављање ратне реторике.

Путин и Макрон позвали на прекид ватре у Карабаху

Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон, разговарали су телефоном о ситуацији у Нагорно-Карабаху и Белорусији, саопштила је прес-служба Кремља.

Телефонски разговор одржан је на иницијативу француске стране. Како је навео Кремљ, шефови две државе "осудили су оштро погоршање ситуације у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, а такође изразили забринутост због тренутних борбених дејстава".

Више о томе  прочитајте ОВДЕ.

Азербејџан уништио тенковски и ракетни систем Јермена

У контранападу који је покренула азербејџанска војска у Нагорно-Карабаху, јерменска војска забележила је губитке.

- Данас до 17:30 сати, на различитим деловима фронта уништили смо непријатељски систем бацач ракета Ураган, два система протузрачне одбране ОСА, четири бацача ракета БМ-21 Град, борбено возило пешадије, 16 тенкова, четири хаубице Д-20 и два камиона уништени су у различитим смеровима фронте - наведено је у саопштењу из Министарства одбране Азербејџана.

АЗЕРБЕЈЏАН УНИШТИО ТЕНКОВСКИ И РАКЕТНИ СИСТЕМ ЈЕРМЕНА: Све је отишло у ваздух, стравичан напад у Нагорно-Карабаху (ВИДЕО)

АЗЕРБЕЈЏАН УНИШТИО ТЕНКОВСКИ И РАКЕТНИ СИСТЕМ ЈЕРМЕНА: Све је отишло у ваздух, стравичан напад у Нагорно-Карабаху (ВИДЕО)

Азербејџан: Јермени претрпели ЗНАЧАЈНЕ ГУБИТКЕ

Министарство одбране Азербејџана објавило је своје податке о губицима Оружаних снага Јерменије у војној техници током војних сукоба на линији додира у Нагорно-Карабаху.

- Од јутра 27. септембра до 21.30, 30. септембра, непријатељ је претрпео значајне губитке у људству, војној и борбеној техници и био принуђен да се повуче са раније заузетих положаја и важних подручја дуж читавог фронта - саопштило је Министарство.

Више о томе  прочитајте ОВДЕ.

У протеклом дану укупан број жртава порастао на 104

У сукобима у Нагорно-Карабаху у протеклом дану страдале су 23 особе са јерменске стране чиме је укупан број жртава порастао на 104, саопштио је владин информациони центар.

Десетине људи су убијене, а стотине су рањене у борбама од неђеље које су се прошириле и ван граница Нагорно-Карабаха, пријетећи да се прелију у свеопшти рат измеду бивших совјетских република Азербејџана и Јерменије.