Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) ДРАМАТИЧНА ЕСКАЛАЦИЈА НАСИЉА У ИЗРАЕЛУ: Нетањаху се обратио нацији, војска издала упутства грађанима, а огласио се и Кадиров (ФОТО/ВИДЕО)

09.10.2023. 08:48
Пише:
Србија Данас
Rat u Izraelu
Рат у Израелу / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Al Jazeera English/Shutterstock

Ситуација се не смирује

У целом Израелу је на снази ратно стање. Мобилисане су додатне снаге како би се супротставиле надирућим групама Хамаса које су заузеле поједина мања места на југу Израела. Сукоби су ушли у трећи дан. Посебно је тешка ситуација у Ашкелону и Сдероту где су се чуле и сирене ваздушну опасност и где су виђене колоне израелских тенкова.

У ТОКУ СУ ЖЕСТОКЕ УЛИЧНЕ БОРБЕ НА ЈУГУ ИЗРАЕЛА! Послата војска, у шест градова најкритичније (ВИДЕО)

У ТОКУ СУ ЖЕСТОКЕ УЛИЧНЕ БОРБЕ НА ЈУГУ ИЗРАЕЛА! Послата војска, у шест градова најкритичније (ВИДЕО)

ОДРЖАНА ХИТНА СЕДНИЦА СБ УН ЗБОГ РАТА У ИЗРАЕЛУ: Ништа од хитних мера, Американци захтевали једну ствар

ОДРЖАНА ХИТНА СЕДНИЦА СБ УН ЗБОГ РАТА У ИЗРАЕЛУ: Ништа од хитних мера, Американци захтевали једну ствар

КУКАСТИ КРСТ НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ИЗРАЕЛА! Умало туча Палестинаца и Израелаца на Тајмс скверу! Њујоршка полиција спречила КРВОПРОЛИЋЕ! (ФОТО/ВИДЕО)

КУКАСТИ КРСТ НА ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ИЗРАЕЛА! Умало туча Палестинаца и Израелаца на Тајмс скверу! Њујоршка полиција спречила КРВОПРОЛИЋЕ! (ФОТО/ВИДЕО)

На улицама су се могле видети немиле сцене сукоба, убијања цивила и војника. Америка је послала ратне бродове и носаче авиона у источни Медитеран како би прискочили у помоћ Израелу уколико буде било потребе. Израел је у недељу, 8. октобра и званично прогласио рат, први пут од Октобарског рата 1973. године.

У нападима који су почели у суботу ујутру, до сада је убијено најмање 700 Израелаца и 400 Палестинаца, док је више од 2.100 особа повређено. Међу њима је и један српски држављанин, а ову информацију потврдио је почасни конзул Србије Александар Николић.

Три особе, међу којима је двоје држављана Израела, убијено је јуче у Александрији у Египту, када је  египатски полицајац отворио ватру на туристе из Израела.

Америчке власти донеле су одлуку да у Средоземно море пребаце нападачку групу носача авиона USS Гералд Р. Форд као вид помоћи Израелу. Ову информацију потврдио је и амерички министар одбране Лојд Остин.

Кадиров шаље своје трупе у Израел

Лидер Чеченије, Рамзан Кадиров, огласио се у понедељак поводом крвавог сукоба Хамаса и Израела.

Апелујем на међународну заједницу да бар једном једногласно донесе праведну одлуку о ситуацији у Палестини. Апелујем на лидере муслиманских земаља, направите коалицију и позовите оне које називате пријатељима, Европу и цео Запад, да не бомбардују цивиле под изговором уништавања милитаната. Подржавамо Палестину. И ми смо против овог рата, који, за разлику од других сукоба, може прерасти у нешто више - рекао је Кадиров у поруци која је објављена на његовом Телеграм налогу.

Кадиров је нагласио да врло добро зна каква је ситуација у Израелу.

Лично сам био у Израелу. Наша мирна делегација је искусила покушаје отворене провокације из прве руке. Зато позивам да се заустави како рат, тако и сваки облик ескалације ситуације. Наше јединице су спремне да делују као мировне снаге за успостављање реда и супротстављање свим изазивачима проблема ако је тако нешто потребно - рекао је Кадиров.

Иначе, током дана стигла је вест да је Хамасова ракета пала поред џамије у граду Абу Госх назване по Ахмату Кадирову, првом председнику Републике Чеченије, објавило је Министарство спољних послова Израела, преносе израелски медији.

Израелско Министарство објавило је фотографију џамије иза које се диже дим.

Огласио се амбасадор Израела у Србији

У непрекидним борбама, које су ушле у трећи дан, страдало је више од 900 Израелаца, а амбасадор Израела у Србији, Јахел Вилан, каже да овако нешто до сада није виђено.

Ово је неиспровоциран, ничим изазван варварски напад хиљада терориста на више од 30 израелских заједница око Газе и то са више хиљада ракета... Препади од куће до куће, масакрирање људи, породица... Читаве породице су изгубиле животе... - прича амбасадор Вилан описујући хорор који је у суботу почео у његовој земљи. 

Израелска војска упутила апел грађанима

Израелска војска (ИДФ) поручила је грађанима да се припреме за тродневни боравак у склоништима, јављају медији.

Команда фронта ИДФ-а објавила је упутства у којима се Израелци позивају да се постарају да имају залихе хране и воде за најмање 72 сата, јер је рат на помолу.

Кампања може бити дуга и важно је да свака породица обезбеди воду, храну, лекове и неопходну опрему за ванредне ситуације - наводи се у саопштењу.

Препоручује се да људи прегледају где им је најближе склониште и осигурају да имају јасан пут до њега.

У светлу развоја борби у различитим секторима, морате припремити опрему која ће вама и вашој породици омогућити да останете у сигурним собама до 72 сата - наводи се у саопштењу. 

Нетањаху се обратио се нацији

Израелски премијер Бењамин Нетањаху обратио се нацији поводом ситуације у тој земљи и позвао опозиционе лидере да одмах формирају владу националног јединства.

- Коначна акција је учвршћивање јединства у земљи. Сада смо сви уједињени -  рекао је он.

Нетањаху је додао да се одређени број палестинских наоружаних нападача и даље налази у земљи и оптужио их је их за убијање деце.

Он је упозорио да удари на Хамас у Гази "тек почињу".

Ердоган се обратио нацији

 Турски председник, Реџеп Тајип Ердоган, рекао је да приступ Израела, који игнорише основна права палестинског народа, угрожава његов сопствени народ.

Наравно, неуспех међународне заједнице да испуни своја обећања Палестинцима игра веома озбиљну улогу у продубљивању проблема. Од 1949. признајемо државу Израел и одржавамо дипломатске односе са њом, иако су понекад били краткорочно прекидани. Верујемо да без стварања независне суверене палестинске државе, са Јерусалимом као престоницом, у границама из 1967. године, неће бити мира у региону. Јасно је да се проблем у региону не може решити сталним угњетавањем палестинског народа и конфискацијом њихових домова и земљишта. Овакав приступ ће довести до разочарања у потрази за миром - рекао је Ердоган у свом обраћању нацији након састанка владе.

Хамас спреман на прекид ватре

Високи званичник Хамаса најавио је могућност мировних преговора са Израелом.

Муса Абу Марзук наводи да је Хамас отворен за разговоре о могућем примирју са Израелом пошто је остварио своје циљеве.

Високи званичник Хамаса је у телефонском интервјуу за Ал Џазиру рекао да је Хамас отворен за "све политичке дијалоге" на питање да ли је милитантна група спремна да разговара о могућем прекиду ватре.

Ужасна претња Хамаса

Хамас је управо запретио да ће почети да убија израелске заробљенике ако Израел настави да бомбардује Газу.

- Свако гађање цивила без упозорења биће са жаљењем дочекано погубљењем једног од заробљеника у нашем притвору и бићемо приморани да емитујемо ово погубљење - рекао је портпарол Бригада ал-Касам.

Фатах позива на свеопшти рат против Израела

Централни комитет покрета Фатах позвао је данас на окупљање око опције националног јединства и удружене борбе на терену, политичком и дипломатском нивоу, као и на "ескалацију свих тачака конфронтације са израелским окупатором у свим деловима Палестине".

У саопштењу се указује на неопходност да се изађе са "чвршћом арапском позицијом у суочавању са окупацијом Западне обале и Појаса Газе", као са и "онима који јој пружају покриће и подршку".

Позива се и међународна заједница на одговорност у спровођењу резолуција које се односе на палестинско питање.

- У овом тренутку палестински народ је у отвореној конфронтацији са окупатором, који су својим расистичким и крвавим менталитетом и колонијалном експанзионистичком политиком, етничким чишћењем, скрнављењем светиња и континуираном злоупотребом затвореника довели регион до експлозије, што је било неминовно да се деси - истиче се у саопштењу Фатаха, преноси агенција WAFA.

Огласио се палестински председник Махмуд Абас

 Палестински председник, Махмуд Абас, изјавио је данас да је једино политичко решење за деескалацију сукоба у региону Појаса Газе, ''окончање израелске окупације Палестине''.

Он је у телефонском разговору са председником Алжира Абделмаџидом Тебуном, рекао да је потребно да се ради са свим странама како би се зауставила агресија Израела.

- Успостављање безбедности и мира у региону захтева окончање окупације земље Палестине, са Јерусалимом као главним градом - рекао је Абас, преноси агенција WAFA.

Израел покреће копнену офанзиву?!

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је у разговору са америчким председником Џоом Бајденом да Израел мора да покрене копнену офанзиву у Појасу Газе.

- Морамо да уђемо. Не можемо сада да преговарамо - рекао је Нетањаху, објављено је данас на америчком медијском сајту "Аксиос".

Израелски и амерички извори упознати са ситуацијом кажу да је Нетањаху желио да офанзива представља "метод одвраћања".

Израелски борбени хеликоптери напали циљеве у Либану

Израелска војска објавила је да њени борбени хеликоптери нападају мете на територији Либана, не наводећи даље детаље.

Шта ће бити са заробљеницима

Преговори о размени затвореница између Израела и палестинског Хамаса, под посредством Катара, су у току, изјавио је извор у тој исламској екстремистичкој оганизацији за кинеску новинску агенцију Синхуа.

Међутим, неименовани израелски званичник демантовао је ове наводе рекавши да ''нема преговора о ослобађању талаца''.

Позивајући се на извор близак Хамасу, раније данас је кинеска агенција Синхуа пренела да су у току преговори уз посредовање Катара о размени заробљеника између Израела и Хамаса.

Трамп се огласио о рату у Израелу.

Бивши амерички председник Доналд Трамп огласио се о ескалацији ситуације у Израелу, пренеле су РИА новости.

Наиме, Трамп је на својој друштвеној мрежи "Truth Социал" истакао да он никада не би дозволио ескалацију сукоба у Израелу и Украјини. 

- Ужасног сукоба у Израелу, као и у Украјини, не би било да сам ја био председник, нема шансе - признао је политичар.

Испливао снимак застрашујућег израелског напада на Газу

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су десетине њихових авиона погодиле мете у насељу Ал Фуркан у Гази.

На званичном налогу израелске војске на друштвеној мрежи X, објављен је застрашујући снимак напада.

Израелске одбрамбене снаге тврде да ово насеље представља "гнездо терора" за Хамас.

Бивши руски председник и заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев осврнуо се на рат на Блиском истоку.

 - Па, пријатељи из НАТО-а, сад сте стварно схватили, зар не? Оружје предано нацистичком режиму у Украјини сада се активно користи против Израела - рекао је он и поручио:

- И само ће бити горе. Очекујте пројектиле, тенкове и ускоро, авионе свеже из Кијева на црном тржишту - написао је Медведев.

Израелци негирају преговоре о размени

Израелски званичници негирали су информацију о преговорима за размену заробљеника, за коју су раније извори из Хамаса навели да се обављају уз посредовање Катара.

Претходно су такву информацију објавили и британска агенција Ројтерс и кинеска Синхуа. Према наводима тих агенција, преговара се о томе да Хамас пусти заробљене жене и децу у замену за 36 Палестинки које су у израелским затворима.

Међу погинулим израелским војницима и држављанин Румуније

Међу погинулим израелским војницима је и један који је имао и држављанство Румуније, саопштило је Министарство иностраних послова те државе. Раније је саопштено да је из Израела евакуисано 700 румунских грађана, док их је још 800 у Израелу, од чега 350 у Појасу Газе. 

Медведев: НАТО оружје послато у Украјину употребљава се у сукобима у Израелу

НАТО оружје које је послато неонацистичком режиму у Украјини активно се употребљава у Израелу, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Он је у објави на свом Телеграм каналу оценио да ће се то оружје, као и наоружање које су оставили одбегли Американци у Авганистану даље неконтролисано користити на свим жариштима. Медведев је истакао да су корумпиране украјинске власти и раније трговале свиме што су добиле.

- Крали су гас и нафту, храну, материјале. Даље ће бити само горе. Очекујте на црном тржишту ракете, тенкове, а ускоро и авионе из Кијева - поручио је званичник. 

Нови црни биланс

Број погинулих у израелским нападима на појас Газе и Западну обалу од суботе порастао је на 508, док је 2.800 особа рањено, саопштило је данас палестинско министарство здравља.

Министарство наводи да су 493 особе погинуле у ваздушним нападима у Појасу Газе и да је 2.751 особа рањена, укључујући 91 дете и 61 жену, док је број жртава на Западној обали достигао 15, укључујући двоје малолетних лица, а око 80 особа је рањено.

Министарство здравља је саопштило да је четворо погинуло, укључујући малолетно лице, у Јерусалиму, двоје у Рамали и Ал-Биреху, четворо у Хеброну, двоје у Наблусу, двоје у Јерихону и Јорданској долини и једно дете у Калкиљи.

Погинуло девет америчких држављана

Најмање девет америчких држављана погинуло је током сукоба Хамаса и Израела, рекао је портпарол Националног савета безбедности. 

Нетанијаху: Одговор Израела промениће Блиски исток

Одговор Израела на напад наоружаних Палестинаца из Појаса Газе промениће Блиски исток, рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху, у разговору са градоначелницима градова на југу Израела .

Сукоб на граници Израела и Либана, има погинулих, хеликоптери изводе ударе

Израелски војници убили су више наоружаних особа које су ушле на територију Израела из Либана, саопштила је израелска војска.

- Војници настављају претрагу, хеликоптери тренутно изводе ударе - наводи израелска војска

Чује се пуцњава на израелској граници код града Ад Дахира на југозападу Либана

УЕФА отказала све мечеве у Израелу! 

Европска фудбласка унија (УЕФА) одложила је све фудбалске утакмице збго рата у Израелу. Сениорска селекција неће играти против Швајцарске 12. октобра, као ни тим до 21 године са Естонијом истог дана, као ни 17. октобра против Немачке. Репрезентација до 17 година такође неће наступити на квалификационом турниру заједн оса Белгијом, Велсом и Гибралтаром.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Узбуна на аеродрому у Хамбургу

На аеродрому у Хамбургу тренутно нема ни полетања ни слетања због претње нападом која је упућена иранском авиону, објавио ЈЕ немачки магазин "Фокус".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелски председник посетио рањене, послао поруку Хамасу

Председник Израела Исак Херцог посетио је данас повређене у нападима Хамаса, смештене у болници Сорока у Бершиби и поручио тој палестинској милитантној групи да "нико не може" да победи Израелце који су показали "велико срце, осећај задатка, јединства и заједништва".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел на корак од формирања ратне владе

Представници странке Ликуд израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и лидери израелске опозиције састали су се данас да размотре могућности за формирање ратне владе, због ескалације сукоба са палестинским Хамасом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Најгоре тек предстоји

Драгослав Рашета из организације "Нови трећи пут" оценио је данас да у рату Израела и Хамаса најгоре тек предстоји.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сирене за ваздушну опасност и у централном Израелу

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у централним градовима Израела Холон и Ришон Лезион, јужно од Тел Авива. Сирене су се огласиле и на северу Израела, близу границе са Либаном.

Наређено искључење воде за Појас Газе

Израелске власти наредиле су искључење воде за Појас Газе, наводе израелски медији

Хезболах запретио Америци: Ако се умешате, постајете легитимна мета

Хезболах је запретио нападом на америчке позиције на Блиском истоку уколико та земља директно интервенише у сукобу између Израела и Хамаса.

- Палестина није Украјина. Ако САД директно интервенишу, све америчке позиције у региону постаће легитимне мете коалиције отпора и суочиће се са нападима. И од тог дана више неће бити црвених линија - саопштио је Хезболах.

Почели разговори са Хамасом о ослобађању заробљених жена и деце

Почели су преговори са Хамасом о ослобађању заробљених жена и деце у замену за свих 36 палестинских жена које су у израелским затворима

Спаљена израелска застава у Сиднеју

Стотине људи у понедељак су марширале од скупштине града до Сиднејске опере у знак солидарности с Палестинцима након што је израелска влада службено објавила рат против Хамаса као одговор на његов изненадни напад. Скуп у Сиднеју, који је организовала једна палестинска организација, захтева од Аустралије да прекине везе с Израелом, преносе медији. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Капитен Хапоела се прикључио војсци Израела!

Капитен Хапоел Хадере Менаше Залка придружио се резервној јединици војске Израела и прикључио се борбама против Хамаса. Ратом захваћена земља регрутовала је велики број цивила, а као добровољац се јавио управо поменути фудбалер, иначе, дором из Етиопије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Рањен је у главу, много је искрварио"

Унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма радија Нови Сад и познатог српског туристичког водича по Светој земљи, нестао је у близини границе са Газом.

Након што је објавио да је његов унук Мор нестао на граници са Газом, Душан Михалек се огласио на Фејсбуку одговарајући пријатељима да ли се зна нешто несталом младићу. Како је написао, последња информација је да је био рањен у главу и да је много искрварио. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Хамас објавио снимак како је продро у јужни Израел

Хамас је објавио нове снимке како његови припадници уништавају израелски систем осматрања на граници са Појасом Газе како би ушли у јужни део Израела.

Хамас применио тактику коју је Исламска држава усавршила у Сирији

Борци Хамаса применили су ратну тактику малих аутономних група, коју је усавршила Исламска држава у Сирији, са истовременим масовним налетима дронова-самоубица, испаљивањем ракета, нападима на гарнизоне и складишта, рекао је руски војни експерт Алексеј Леонков. 

Немачка суспендовала помоћ Палестини

Немачка је привремено суспендовала помоћ Палестини, саопштило је немачко министарство развоја. Како се додаје, Немачка је определила 125 милиона евра помоћи Палестини за ову и следећу годину. 

Холандија нема планове за евакуацију својих грађана из Израела

Холандска влада нема планове за евакуацију својих грађана из Израела, избор да оду или остану је на самим грађанима, саопштиле су холандске власти.

Како је образложено, аеродром "Бен Гурион" је отворен и грађани би требало да контактирају авио-превознике или туристичке агенте како би напустили Израел уколико то желе. 

Црна Гора: Нема повређених црногорских држављана у Израелу

Нема црногорских држављана међу страдалима и повређенима у Израелу, саопштено је из Министарства вањских пословаЦрне Горе. Како су казали, до јутрос се јавило 50 наших држављана, од чега је 37, за сада, изразило жељу да се врати у Црну Гору.

- Кризни тим Министарства прати ситуацију и у сталној је комуникацији са Конзулатом у Тел Авиву на челу са почасним конзулом Нимродом Ринотом и Амбасадом Србије у Израелу, сходно билатералном споразуму о узајамном заступању и пружању конзуларних заштите и услуга у трећим земљама - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су истакли да како би у условима нарушене безбедности у Израелу, успешно реализовали евакуацију црногорских држављана, важно је да им што пре доставе прецизне личне податке и место где се налазе. 

Зеленски упоредио Хамас са Русијом: Исто зло

Председник Украјине Володимир Зеленски повукао је данас паралелу између руског напада на његову земљу и упада милитантне групе Хамас у Израел, рекавши да само "правила (и) међународно право" могу да обезбеде мир широм света.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелске заставе спаљене у Сиднеју

Паљење израелских застава у опери у Сиднеју – овако се Палестинци моле за мир док Израелце кољу у њиховим кућама.

Хамас: Израелци током гранатирања убили заробљенике

Хамас тврди да су четири израелска заробљеника убијена у израелским ваздушним нападима у недељу, пренео је Ројтерс. 

Ванредни састанак шефова дипломатија ЕУ сутра у Бриселу
Брнабић: Сутра још један редован лет Ер Србије из Тел Авива за Београд

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да још један редован лет српског авио-превозника "Ер Србија" креће из Тел Авива за Београд сутра око 19 часова.

Рекла је да је "Ер Србија" једна од ретких компанија која лети из Тел Авива и да наш авио-превозник има све безбедоносне контроле и механизме. 

Жесток сукоб Израелаца и Палестинаца на улицама Њујорка

Због сукоба који је током протеклог викедна ескалирао на Блиском истоку, присталице Израела и Палестинаца одржале су у недељу одвојене скупове у неколико америчких градова. 

Удари ракете у близини аеродрома
"Екстремно смо забринути због ситуације у Израелу"

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Москва "изузетно забринута" због ситуације у Израелу. Он је додао да тамошњи догађаји представљају "велику опасност" за шири регион и да би ситуација лако могла да ескалира. 

У току је велики ракетни напад на Израел, завијају сирене за ваздушну опасност

Израелске хитне службе саопштиле су да је кренуо "огроман ракетни бараж" у централном Израелу.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се око поднева у Јерусалиму и Тел Авиву. Према незваничним информацијама, најмање три експлозије чуле су се у Јерусалиму.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Хамас више неће контролисати Појас Газе, у току су снажни ваздушни удари

Израел је започао "потпуну опсаду" Појаса Газе након напада без преседана које је извела палестинска екстремистичка организација Хамас. НБЦ њуз преноси да је то данас саопштио израелски министар одбране Јоав Галант.

Након незапамћеног напада Хамаса на Израел у којем су убијене стотине цивила израелске власти на челу с премијером Бењамином Нетанијахуом најавиле су велику осветничку операцију усмерену на Газу. Након те операције, поручио је Нетанијаху, Хамас више неће контролисати Појас Газе.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да изводе бројне ваздушне нападе на велики број локација Хамаса широм Појаса Газе, јавља "Тајмс оф Израел".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Наређена потпуна опсада Појаса Газе

Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да је наредио "потпуну опсаду Појаса Газе".

- Нема струје, хране, гаса, све је затворено. Боримо се против људских животиња и тако се и понашамо - рекао је Галант после састанка са Јужном командом израелске војске.

Непријатељски авион примећен је у подручју око Појаса Газе, објавила је израелска војска
Израел је мобилисао 300.000 резервиста у протеклих 48 сати од почетка сукоба са Хамасом
Мађарска је евакуисала још 110 људи из Израела

Мађарска је евакуисала још 110 људи из Израела, па је укупан број евакуисаних 325, међу којима и 46 деце, саопштио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто. Он је навео да је међу 325 евакуисаних и 15 страних држављана, међу којима су Израелци, Швеђани, Аустријанци, Немци, Британци и Португалци.

Palestina, Izrael, Hamas
Палестина, Израел, Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Балканс

Уочен палестински дрон

Летелица уочена у близини Појаса Газе је палестински дрон, због ког је у приправност стављена ПВО код Гварама, саопштила је израелска војска и додала да гађа циљеве Хамаса у близини Појаса Газе, унутар Израела.

Сирене за опасност

Сирене за опасност огласиле су се у централном и јужном Израелу, укључујући и подручје Јерусалима

Аустрија обуставља помоћ Палестинцима

Министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг саопштио је данас да та земља привремено обуставља слање помоћи Палестинцима, у укупном износу од око 19 милиона евра, због напада Хамаса на Израел. 

Претње лидеру Хамаса

- Јахја Синвар је командант кампање и он је мртав човек - рекао је портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари.

Синвар је лидер Хамаса у Појасу Газе и један од кључних људи тог покрета. Хагари је додао да су "војно и политичко вођство Хамаса, као и сва њихова имовина, легитимни циљеви и осуђени су на пропаст".

Азијски авиопревозници отказују летове за Израел 
Посетиоци фестивала били су приморани да се крију у шипражју како би избегли милитанте Хамаса
Терористи Хамаса гађају младе Израелце
У току је пуцњава?

И поред навода портпарола војске да се тренутно не воде борбе, Канал 12 извештава да је у току пуцњава између Хамаса и израелских снага на југу Израела. Сирене се оглашавају широм Јерусалима, Тел Авива и других области Израела, наводи Гардијан.

Потресна прича о убијеној израелској породици

И док у Израелу настављају крвави сукоби, на видело излазе размере страховитог крвопролића које су припадници Хамаса извршили. Има језивих сцена отмице деце, младих и стараца које су Палестинци одвели у Газу, претпоставља се да је у њиховим рукама око 200 цивила.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Драматичне фотографије ноћног напада
Трећи авион "Ер Србије" слетео у Тел Авив

Још један авион "Ер Србије" са српским држављанина из Тел Авива слетео је управо на београдски аеродром.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нови језиви снимци са музичког фестивала у Израелу где је Хамас извршио масакр у којем је убијено више од 260 људи

Посетиоци фестивала који су преживели бруталан напад морали су да леже у жбуњу сатима и чекају спасиоци који ће из извући из хорора.

На друштвеним мрежама се појавио снимак на којем се види како су престрављени посетиоци фестивала у Израелу морали да се сакрију у жбуњу како би избегли лавину метака које су испалили Хамас милитанти. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Завршене борбе у израелским градовима

Израелска војска саопштила је да су завршене борбе у израелским градовима и да је испаљено више од 4.400 ракета из Појаса Газе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел поручује: Цена који ће Појас Газе да плати биће врло тешка

- Цена коју ће Појас Газе да плати биће врло тешка и промениће стварност за генерације - рекао је министар одбране Јоав Галант у граду Офакиму, који је претрпео губитке и у ком су узети таоци.

Израелски војни портпарол потпуковник Јонатан Конрикус саопштио је да је земља позвала око 100.000 резервиста.

- Наш је посао да обезбедимо да на крају овог рата Хамас више неће имати никаквих војних способности којима би претио израелским цивилима, а уз то такође морамо бити сигурни да Хамас неће управљати Појасом Газе - рекао је.

Више од 120.000 Палестинаца расељено унутар појаса Газе

Више од 123.000 људи расељено је у појасу Газе од избијања сукоба између палестинских терориста и Израела, саопштиле су Уједињене нације. 

Бомбардована Газа

Визуелни приказ џамије која је била на мети израелског ваздушног напада у избегличком кампу Шати у Гази данас рано ујутро.

Припадници Хамаса ушли су у кибуц Сад на југу Израела, где се воде борбе
"Ово је наш 11. септембар"

У последњих неколико сати, два висока припадника израелске војске упоредила су суботње нападе из Газе с нападима на САД 11. септембра 2002. године.

"Не остављамо Србе на цедилу"

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је "Ер Србија" готово једина авиокомпанија која лети за Израел и додала да је тиме држава показала да своје грађане не оставља на цедилу. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелска војска открила колико је њених погинуло  

Израелска војска саопштила је јутрос да је погодила више од 500 циљева у ударима протекле ноћи у Гази и да наставља да неутралише палестинске терористе који улазе у Израел преко порозне границе са Појасом Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Еди Рама: Албанија стоји уз Израел!

Албански премијер Еди Рама поручио је да Албанија стоји уз Израел, која је од јуче у рату са Хамасом.

- Наше мисли и молитве су са породицама жртава ужасног терористичког напада и невиних људи које су терористи узели за таоце - навео је Рама на Фејсбуку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Египат упозорио Израел на оно што ће уследити

Званичник обавештајне службе Египта, земље која је много пута била посредник између Израела и Хамаса, тврди да су египатски обавештајци више пута упозоравали Израелце да се "спрема нешто велико", али да су их колеге игнорисале.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел ракетира Газу

Израелска војска саопштила је јутрос да је погодила више од 500 циљева у ударима протекле ноћи у Гази и да наставља да неутралише палестинске терористе који улазе у Израел преко порозне границе са Појасом Газе, преноси Тајмс оф Израел.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) навеле су да су укупно 73 израелска војника убијена од суботе, када је Хамас покренуо масовни напад на Израел изводећи ракетне нападе и копнене упаде на југ Израела, наводи Тајмс оф Израел прецизирајући да је 16 војника убијено у недељу.

ИДФ наводи да је протекле ноћи погођено више од 500 мета, укључујући осам командних центара Хамаса и палестинског огранка Исламског џихада, неколико зграда у којима је Хамасова имовина, једну џамију са имовином те палестинске милитантне организације, као и три тунела на подручју Беит Хануна у северној Гази. Портпарол ИДФ-а демантовао је тврдње да војсци недостаје опрема.

Убијен тренер Хапоела

Један од тренера у омладинском погону Хапоела из Тел Авива, Алон Шамли, убијен је у Египту.

Празне улице у Тел Авиву
Министарство здравља Израела: Погинуло више од 700 људи, повређено више од 2.380

Министарство здравља Израела саопштило је јутрос да је у нападима палестинске милитантне групе Хамас који су почели у суботу ујутро, према последњим подацима, погинуло више од 700 Израелаца.

Како се наводи, 2.382 особе рањене у нападима су у болницама, од којих су 22 у критичном стању, а 345 је тешко повређено, преноси Тајмс оф Израел.

На музичком фестивалу у Израелу нестао унук Душана Михалека

Унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, а данас најпознатијег српског туристичког водича по Светој земљи, нестао је у близини границе са Газом. Верује се да су га отели припадници Хамаса на музичком фестивалу у суботу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Позната српска одбојкашица се јавила из Израела

Некадашња одбојкашка репрезентативка Србије Марта Дрпа (34), играчица Макабија из Хаифе, огласила се на друштвеним мрежама док у Израелу траје рат! Бивша одбојкашица Црвене звезде, Железничара из Лајковца и суботичког Спартака, као и повремена репрезентативка Србије, постала је веома важну поруку породици, пријатељима, љубитељима одбојке и свима који се брину за ситуацију у Израелу након што су јединице Хамаса започеле рат на територији те земље.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Протест Палестинаца у Њујорку, Израелци одговорили 

На Тајмс скверу у Њујорку избили су протест и контрапротест које су морали да смирују полицајци. Након што су се окупиле пропалестинске групе - само дан након што је терористичка организација Хамас напала Израел, убивши на стотине цивила, на улице су изапшли и Јевреји и они који подржавају Израел, јавља "Daily Mail".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У току су жестоке борбе на југу Израела

Портпарол израелске војске Даниел Хагари изјавио је да се борбе са палестинским снагама тренутно воде у шест градова на граници Појаса Газе, наводећи да су борбе у току у Бери, Кфар Ази, Нирими и Алумиму. 

Хагари је на брифингу за новинаре рекао да се током протекле ноћи "око 70 терориста инфилтрирало  у Бери, али да је већина њих је убијена у борби са израелским снагама, док се преостали и даље крију у кућама у том кибуцу", преноси "Тајмс оф Израел".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Иранци саопштили да нису умешани у напад Хамаса на Израел

Иран "није умешан" у напад који су извели милитанти Хамаса у јужном Израелу, саопштила је иранска мисија при Уједињеним нацијама. 

- Одлучно и непоколебљиво подржавамао Палестину, међутим, нисмо укључени у одговор Палестине, будући да га искључиво сама предузима - наводи се у јучерашњем саопштењу иранске мисије при УН, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Мохамед Деиф наредио напад Хамаса на Израел

Глас који се чује на снимку, који је објављен неколико сати након напада на Израел, припада наводно Мохамеду Деифу, команданту војног крила палестинске милитантне групе Хамас и идејном творцу упада. Током масовног напада настрадало је најмање 700 људи у Израелу, а више од 2.000 их је повређено.

Напад је подигао вишедеценијску кампању Хамаса против јеврејске државе на бруталан и непредвидив ниво. Док је порука емитована, стотине Хамасових бораца пробијале су граничну ограду између Појаса Газе и израелске територије, ширећи се по јужном Израелу под окриљем хиљада ракета.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Језиве сцене у Израелу - одсецање глава и прстију!

Језива сцена забележена је након сукоба израелских снага и припадника Хамаса на југу Израела!

На узнемирујућим фотографијама виде се тела двојица обезглављених војника поред којих стоје милитанти. На телима војника се виде ране па се претпоставља да им је глава одсечена након смрти. Једном су чак одсечени и прсти.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелци излазе на улице да подрже своје војнике

На фејсбук страници "Срби у Израелу" објављен је снимак како грађани Израела сачекују своје војнике који иду у рат против Хамаса и обасипају их цвећем, али им исто тако дају намирнице, воду и храну како би то имали током борби за које нико не зна када ће се завршити.

Ситуација у земљи је веома критична, а Хамас је успео да се инфилтрира у многе делове јужног Израела. Овај палестински покрет је такође лансирао више од 5.000 ракета на Израел, што је довело до великог броја жртава. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Борбе у Сдероту и гранатирање Ашкелона: Послато упозорење цивилима да се закључају и не излазе!

У Сдероту и другим насељима близу границе са Газом огласиле су се синоћ сирене за ваздушну опасност, а постоје сумње на инфилтрацију терориста у тај град, пренео је "Тајмс оф Израел".

Палестинска милитантна група Хамас тврди да је гађала међународни аеродром "Бен Гурион" код Тел Авива. Хамас наводи да је испалио 100 ракета и на град Ашкелон, а како преноси "Тајмс оф Израел", сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм централног дела Израела. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Одржана хитна седница СБ УН

У Њујорку је одржан састанак Савета безбедности УН иза затворених врата посвећен ситуацији у Израелу, а САД су пре почетка заседања захтевале од свих 15 чланица да осуде "гнусне терористичке нападе које је починио Хамас".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Избили сукоби на улицама Јерусалима!

Велики сукоб између израелских снага безбедности и Палестинаца избио је синоћ код избегличког кампа Каландија у Јерусалиму. На снимцима који круже друштвеним мрежама види се како припадници оружаних снага у пратњи оклопних возила улазе у источни део града док све време одјекују рафали.

На снимцима се такође виде да су улице у пламену док се од густог дима не види јасно шта се дешава. Камп Каландија је иначе палестински избеглички камп који је 1949. основао Црвени крст на земљишту изнајмљеном од Јордана.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Авион "Ер Србије" слетео у Београд!

Авион "Ер Србије" из Тел Авива слетео је ноћас у 01.33 часа у Београд, објављено је на сајту аеродрома "Никола Тесла". Авион на лету ЈУ 9071 кренуо је 40 минута после поноћи из Тел Авива. "Ер Србија" је у недељу саопштила да ће, у сарадњи са Владом Србије, обавити лет из Тел Авива.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Српски држављани успешно евакуисани са аеродрома Бен Гурион у Тел Авиву

Авион "Ер Србије" полетео је у недељу касно увече из Тел Авива за Београд, показују подаци са сајта "Флајтрадар", специјализованог за праћење летова широм света. Према подацима објављеним на сајту београдског аеродрома "Никола Тесла", најављено је да ће авион из Тел Авива слетети у 01.25 часова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Снажни ракетни напад Хамаса на Тел Авив

Гласне експлозије чуле су се касно вечерас у предграђу Тел Авива, јавили су новинари који су се синоћ налазили на терену. Хамас тврди да је гађао међународни аеродром Бен Гурион, израелско међународно чвориште, који се налази недалеко од Тел Авива.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.