Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СНАЖНЕ ДЕТОНАЦИЈЕ ОДЈЕКУЈУ У ЛУГАНСКУ И ДОЊЕЦКУ: Руска крстарица у Јонском мору, да ли иде ка носачу авиона Хари Труман?! (ФОТО/ВИДЕО)

20.02.2022. 08:29 14:38
Пише:
Србија Данас
Ruska vojska, Ukrajinska vojska
Руска војска, Украјинска војска / Извор: Shutterstock

Ситуација у Донбасу веома критична, Руси и Украјинци гомилају трупе

Јединице украјинских оружаних снага распоређене на истоку Украјине у региону Донбаса налазе се у стању пуне борбене приправности, а влада у Кијеву наставља да јача своје војно присуство на том подручју, изјавио је јутрос Иван Филипоненко, портпарол самопроглашене Народне Републике Луганск (НРЛ).

СРБИЈА МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА: "Панцир С1" сада чува нашу земљу, у Сирији испољио ЛАВОВСКУ снагу и моћ (ВИДЕО)

СРБИЈА МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА: "Панцир С1" сада чува нашу земљу, у Сирији испољио ЛАВОВСКУ снагу и моћ (ВИДЕО)

"ДОВЕШЋЕ ДО НЕПОПРАВЉИВЕ СИТУАЦИЈЕ" Какве последице има свакодневно најављивање ИНВАЗИЈЕ НА УКРАЈИНУ?

"ДОВЕШЋЕ ДО НЕПОПРАВЉИВЕ СИТУАЦИЈЕ" Какве последице има свакодневно најављивање ИНВАЗИЈЕ НА УКРАЈИНУ?

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЈОШ ЈЕДНОЈ РУСКОЈ ОБЛАСТИ: Пристижу возови са скоро хиљаду ЕВАКУИСАНИХ

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЈОШ ЈЕДНОЈ РУСКОЈ ОБЛАСТИ: Пристижу возови са скоро хиљаду ЕВАКУИСАНИХ

У јучерашњим сепаратистичким гранатирањима зоне конфликта у Донбасу погинула су два украјинска војника. САД, Британија и НАТО упозоравају да је питање тренутка када ће Русија напасти инвазију. Москва и даље то демантује а руски председник Владимир Путин јуче је надгледао велику војну вежбу "Гром" током које је био симулиран нуклеарни напад. У Минхену, светски званичници су се окупили на безбедносној конференцији.

23:04
Састанак Бајдена и Савета за националну безбедност трајао четири сата

Као је саопштио бивши амбасадор САД при НАТП кату Иво Дадлер Обавештајци су уверили председника САД да је Кремљ наредио напад на Украјину. Све то указује на војну акцију у наредних неколико сати или дана.

САД имају обавештајне податке који указују на то да су руским командантима послата наређења да наставе са нападом на Украјину, кажу два америчка званичника и још један извор упознат са америчким обавештајним службама.

Обавештајни подаци у вези са наређењем тактичким командантима и обавештајним оперативцима један су од неколико показатеља на које САД гледају како би процениле да ли су руске припреме ушле у завршну фазу за потенцијалну инвазију.

Други показатељи, као што су електронско ометање и широко распрострањени сајбер напади, још увек нису примећени, према неким изворима. Извори су упозорили да се наређења увек могу повући или да би то могле бити дезинформације које имају за циљ да збуне и доведу у заблуду САД и савезнике.

22:58
Троје цивила повређено у Донбасу

Како јавља Спутњик Интернационал три цивила су повређена ноћас у ексалацији гарантирања у Донбасу.

22:53
Народна милиција ЛНР: Чак 66 кршења примирја од стране украјинске војске

Народна милиција ЛНР саопштила је да је током протеклог дана било 66 кршења примирја од стране Оружаних снага Украјине, а рањена су три цивила.

22:45
Руска крстарица у Јонском мору

Више америчких монраичких извиђачких авиона П-8 Посејднон полетело је из базе Сигонела на Сицилији у праћење руске крстарице Маршал Устинов 055 која плови Јонским морем.

Поставља се питање да ли руска крстарица иде ка Јадранском мору према групи америчких ратних бродова и носачу авиона "Хари Труман" који је ових дана усидрен у Сплиту у Хрватској?!

22:38
Бајден у ситуационој соби са Саветом за националну безбедност

Бела кућа саопштила је да је председник Џо Бајден данас одржао састанак са Саветом за националну безбедност на коме је главна тема била Украјина и гомилање руске војске на граници са Украјином. Седници су присуствовали Начелник здруженог генералштаба генерал Марк Мајли и секретар за одбрану Лојд Остин.

22:23
Руска пољска болница у региону Белогорода

 

22:12
Бајден отказао пут у Делавер

Председник САД отказао је вечерас свој пут у Делавер, ово је уследило након састанка Савета за националну безбедност о Украјини.

21:55
Џо Бајден одржао састанак Савета за националну безбедност о ситуацији око Украјине

Амерички председник Џозеф Бајден одржао је састанак Савета за националну безбедност о ситуацији око Украјине, саопштила је Бела кућа.

- Председник Бајден одржао је састанак Савета за националну безбедност како би разговарао о најновијим дешавањима у контексту повећавања руских снага на граници са Украјином - прецизира се у саопштењу.

21:47
Богдановка и Петровское у ЛНР на удару украјинских снага!

Украјинске снаге су у вечерњим часовима отвориле снажну артиљеријску ватру из минобацача 120 mm на ова два места у ЛНР.

21:44
ОЕБС бележи пораст употребе тешког наоружања у Донбасу

ОЕБС бележи пораст употребе тешког наоружања у Донбасу и подсећа да је то у супротности са одредбама Минских споразума, изјавила је генерални секретар ОЕБС-а Хелга Шмит која је позвала стране сукоба да се придржавају прекида ватре.

- Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а је забележила повећану примену тешког наоружања забрањеног Минским споразумима, што је довело до брзог пораста извештаја о штети и жртвама. Угрожавање живота цивила је неприхватљиво. Позивам стране да повуку тешко наоружање из зоне безбедности, поштују прекид ватре и заштите цивиле - написала је Шмитова на Твитеру.

21:40
Детонације одјекују Доњецком

У Доњецку одјекују детонације, чује се и дечији плач, што значи да има деце која нису отисла у Русију!

21:26
Огласила се амбасада САД у Москви

Амбасада САД у Москви издала је безбедносно упозорење у вези са могућим претњама напада на бројна јавна места, укључујући Москву и Санкт Петербург.

Амбасада САД у Москви издала је безбедносно упозорење својим грађанима у Русији у вези са могућим претњама напада на бројна јавна места, укључујући Москву и Санкт Петербург. Такође, амбасада САД саветује грађане да припреме и план за евакуацију.

Упозорење које је објављено на веб страници амбасаде гласи: "Према медијским изворима, било је претњи нападима на тржне центре, железничке и станице метро, као и друга места јавних окупљања у главним урбаним подручјима, укључујући Москву и Санкт Петербург, као и у подручјима појачане напетости дуж руске границе с Украјином."

21:16
Детонације озвањају Луганском
20:53
ЛНР: Украјинске снаге гранатирају целу контакт линију

Оружане снаге Украјине гађају територију ЛНР из артиљеријског оруђа дуж целе контакт линије, претпоставља се да се спремају за напад, изјавио је портпарол Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике Иван Филипоненко.

- Као што смо и претпостављали, након припремних мера, непријатељ је предузео низ агресивних дејстава против Луганске Народне Републике. На свим правцима контакт линије непријатељ је припрема претпостављене офанзивна дејства, праћена активним артиљеријским гранатирањем положаја Народне милиције и насеља ЛНР, како на контакт линији, тако и у дубини - рекао је Филипоненко. Он је додао да се ситуација на контакт линији последњих сати значајно погоршала.

Филипоненко је истакао да непризната Луганска Народна Република позива међународну заједницу и ОЕБС да натерају украјинске оружане снаге да поштују прекид ватре.

- Позивамо међународну заједницу и посматрачку мисију да приморају украјинске оружане формације да испуне своје обавезе - рекао је Филипоненко. Према његовим речима, даља ескалација у Донбасу могла би да поништи раније постигнуте договоре између страна у сукобу.

20:49
САД одбиле да уведе санкције Русији

САД су данас одбиле да уведу санкције Русији упркос све већим критикама из Кијева, јавља Ројтерс. Ова вест долази након што је украјински председник Владимир Зеленски на минхенској безбедносној конференцији позвао да се Русији одмах уведу санкције.

- Сврха санкција је у првом реду да покушају да одврате Русију од рата. Чим их активирате, одвраћање неће бити могуће - рекао је државни секретар Ентони Блинкен за CNN.

20:38
Више од 500 избеглица из Донбаса стигло је у Вороњешку област возом
20:17
У центру Луганска се чују пуцњи артиљерије у даљини

ЛНР саопштила да су украјинске снаге гранатирале село Логвиново оружјем калибра 152 mm, које је забрањено Минским споразумима.

 

20:12
Воз са избеглицама из ЛНР и ДНР стигао је у Курску област Русије
20:04
ОЕБС сазвао ванредни састан о Украјини

ОЕБС ће сутра одржати венредни састанак својих сталних представника не би ли пронашао решење за украјинску кризу, саопштило је у недељу пољско представништво Организације за европску безбедност и сарадњу.

19:54
Састаје се амерички Савет за националну безбедност

Амерички државни секреатр Ентони Блинкен рекао је да ће се амерички Савет за националну безбедност састати како би прегледало најновије обавештајне податке о Украјини. Поновио је да су САД уверене да је Путин донео одлуку о нападу.

19:46
Швајцарска авио компанија отказује своје летове за и из престонице Украјине и Одесе

Швајцарска авиокомпанија Свис ер отказује све летове за и из главног града Украјине и Одесе, а одлука ступа на снагу одмах.

19:38
Невероватна тишина у Донбасу

Очевици кажу да први пут од 2014. године вечерас се не чује ни "пушкарање" које је било пркатично уобичајно.

19:27
Руске трупе добиле наређење да наставе инвазију на Украјину?

Амерички обавештајци верују да су руске трупе добиле наређење да наставе инвазију на Украјину, преноси ЦБС.

19:16
Руски амбасадор у Вашингтону: Не постоје планови за инвазију

Руски амбасадор у Вашингтону одбацио је тврдње Запада да Москва планира инвазију на Украјину.

- Русија не покушава д аодузме териториу других земаља - рекао је амбасадор Анатолиј Антонов, а преноси руска државна новинска агенција Риа-Новости.

- Не постоје планови за инвазију на Украјину - рекао је Антонов.

19:03
Украјински министар одбране: Русија неће напасти наредних дана, али постоји претња

За сада ни у једном граду нема „ударне групе“ руских трупа, непримерено је говорити да ће напад бити сутра или прекосутра, изјавио је министар одбране Украјине Алексеј Резников.

- Данас, према стању од овог часа, ни у једном граду где су опколили Украјину за сада није формирана ниједна руска ударна група. Стога је неумесно говорити да ће напад бити сутра-прекосутра. Али то не значи да су ризици мали и не значи да нема претње. Желим да подсетим наше партнере да претња постоји од 2013. године - рекао је министар.

Он је додао да је украјинска војска спремна да пружи отпор и дочека руске трупе.

18:54
Гранатирање села у Доњецку

Гранатирање доњецког села Зајцево од стране оружаних снага Украјине. Видео је снимио градоначелник Горловке Иван Приходко, који је данас тамо стигао са политикологом Дмитријем Куликовом. Пуцњава се чула док су разговарали са једном мештанком.

18:50
Снимак ланисрања противоклопне ракене на украјински бункер

На руском војном каналу појавио се снимак тренутка када су проруски борци лансирали противоклопну ракету на украјински бункер.

18:47
Блинкен: Ово је смртно озбиљно, на рубу смо инвазије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да све указује на то да је инвазија спремна.

- Све што видимо сугерише да је ово смртно озбиљно, да смо на рубу инвазије. Верујемо да је председник Путин донео одлуку, али док се тенкови заиста не закотрљају и авиони не полете, искористићемо сваку прилику и сваки минут да видимо може ли дипломатија још увек да одврати председника Путина од тога - додао је Блинкен.

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

18:44
Министарство одбране Русије ''затвара'' већи део ваздушног простора изнад Азовског мора од 21. до 26. фебруара
18:32
ДНР: Ситуација се погоршава

Ситуација у Донбасу се погоршава, украјинске снаге су у недељу испалиле око 700 граната на територију самопроглашене ДНР, изјавио је представник Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

- На територију републике испаљено је више од 450 граната калибра 122 mm и мина калибра 120 и 82 mm - рекао је Басурин за телевизију "Русија 1".

- У овом тренутку ситуација се само погоршава у односу на прошли дан - констатовао је Басурин.

DNR
ДНР / Извор: Профимедиа/илустрација

18:29
Сутра креће 15 возова са избеглицама

Сутра ће из Ростовске области кренути 15 возова са избеглицама. Становници ЛНР и ДНР биће распоређени по другим руским регионима.

Izbeglice iz Donbasa
Избеглице из Донбаса / Извор: Профимедиа

18:23
Враћен понтонски мост у близини Чернобиља

Понтонски мост удаљен око 19 км од нукеларне електране Чернобиљ враћен на реку Припјат.

18:17
Турски "Бајрактари" ТБ2 надлећу област Луганска, све врви од украјинских шпијуна!

У ЛНР су изјавили да примећују активирање свих видова обавештајне службе украјинских снага и активно коришћење дронова "Бајрактар ​​ТБ2" за извиђање, а сваким даном њихове руте су све ближе контакт линији.

Народна милиција ЛНР такође је саопштила да примећује тешку артиљерију кијевских снага и њену интензивну употребу ноћу, а не искључује низ провокација у најскорије време.

Bajraktar
Бајрактар / Извор: Профимедиа

18:03 
Украјинци довлаче артиљерију у место Лугино

Место Лугино свега пар километара од фронта Украјинци довлаче артриљерију хаубице Мста-б 152 mm.

17:47
Данас плакати у Доњецку: Донбас је наша земља
17:38
Мистериозне ознаке на руским тенковима

На руским тенковима на границама Украјине белом бојом је исписано слово "З", приметили су аналитичари, што је довело до нагађања о томе шта ознака симболизира.

17:26
Украјинске снаге гранатирају село Трудовски

Украјинске снаге гранатирају село Трудовски у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици, саопштио је лидер Доњецка. За сада нема информација о жртвама.

17:19
Русија не планира да изврши инвазију на Украјину!

Русија не планира да изврши инвазију на Украјину, подсетио је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов. Он је додао да Русија сматра Донбас делом Украјине.

- Русија је јавно изјавила да је спремна да настави дипломатске напоре за решавање свих постојећих питања. Руске трупе су на сувереној руској територији. Никоме не претимо - нагласио је амбасадор.

Русија не види НАТО као "мирољубиву невладину организацију", већ као војну машину и настоји да заустави њено ширење, рекао је Антонов у интервјуу за америчку телевизију ЦБС.

- Ми желимо да Сједињене Америчке Државе повуку своје трупе, своје оружје из ових земаља, јер је ово наш живот, то су гаранције наше безбедности за наш народ - закључио је Антонов.

17:07
У Донбас стигла група добровољаца са Крима

Групу предводе координатор Комитета за интеграцију Русије и Донбаса Андреј Козенко и атаман Црноморске козачке војске Антон Сироткин. Козенко сматра да је за ескалацију у Донбасу пре свега заинтересован Вашингтон. Такође је напоменуо да би један позив америчког председника Џозефа Бајдена приморао Зеленског да се придржава Минских споразума.

16:38
Украјинске снаге прекршиле су примирје 17 пута за четири сата

У ДНР су навели да су гранатирана три насеља. Оружане снаге Украјине, према речима представника ове самопроглашене републике, настављају да користе гранате забрањене Минским споразумима.

Такође се наводи да су украјинске снаге од почетка дана отвориле ватру 37 пута, испаљено је више од 500 метака, мина и граната, а у ДНР су били приморани да узврате ватру из незабрањеног наоружања.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Реутерс

16.00
Избеглице из Донбаса шаљу у друге регионе Русије

Ускоро ће са путничке станице у Таганрогу у Ростовској области кренути воз за Нижњи Новгород. Таганрог је први велики град у Русији који је примио избеглице. Избеглице из Доњецка и Луганска стижу на станицу аутобусима. Људи су смештени у специјални воз Руских железница. Воз има 19 вагона, укључујући купе. У купее се смештају породице са децом.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
15.27
Зеленски позива на хитан прекид ватре

Председник Украјине Владимир Зеленски позвао је данас на хитан прекид ватре у источном делу земље, где су се сукоби између проруских снага и украјинских снага појачали током последњих дана.

15.25
Сазива се ванредна седница

На молбу Украјине, Пољска сазива ванредну седницу Сталног савета ОЕБС-а, саопштио је представник Варшаве при ОЕБС-у Адан Халасињски.

14:51
Проглашена ванредна ситуација у Вороњежу

У Вороњешкој области у Русији проглашена је ванредна ситуација због прилива грађана који се евакуишу из Донбаса, на истоку Украјине. Како је саопштила регионална влада, ванредна ситуација је проглашена због све већег прилива људи из самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, преноси РИА Новости.

Наведено је да је потребно искористити све ресурсе како би евакуисани били што брже и удобније смештени у центре за привремени смештај.

Evakuacija
Евакуација / Извор: Профимедиа

У Вороњеж је јутрос стигао први воз са евакуисаним грађанима Донбаса - 910 људи, међу којима 358 деце. Ускоро се очекује и други воз, у којем ће бити приближно исти број путника. Ванредна ситуација због прилива избеглица јуче је проглашена у руској Ростовској области.

Самопроглашене Доњецка и Луганска република на истоку Украјине у петак су објавиле почетак евакуације грађана у Русију, наводећи да ће Кијев ускоро покренути операцију у Донбасу.

14:30
Звуци артиљеријског оруђа се чују на северу Луганска.
14:28
Индија евакуише персонал амбасаде у Кијеву
13:40
"Ја сам кроз два рата већ прошла"

Галина Ивановна, која живи у Углегорску у Доњецку, рекла је за Раптли да су сви њени рођаци евакуисани, а она је одлучила да остане "на фарми".

- Плашила се, не плашила се... Рекла сам себи: Биће како буде, наживело се - закључила је она.

13:38
Уведите барем део санкција

Шеф дипломатије Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да постоје сви разлози да се макар део припремљених санкција уведу Москви.

13:30
Русија и Белорусија формирале своје снаге

Белорусија и Русија су формирале снаге које ће, ако затреба, пружити отпор, саопштило је министарство одбране Белорусије.

13:25
Путин разговарао са Макроном

Председник Русије Владимир Путин разговарао је са фрамцуским колегом Емануелом Макроном, јавља АФП, позивајући се на Јелисејску палату.

Након разговора, Макрон је позвао украјинског председника Владимира Зеленског.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Други детаљи разговора нису саопштени. Кремљ за сада није излазио са саопштењем овим поводом.

13:11
ЕУ не може стално да предлаже маслинову гранчицу

ЕУ је незадовољна ситуацијом око Украјине због чега је запретила Русији великим санкцијама, саопштио је представник Европског савета Шарл Мишел.

- Не можемо вечно предлагати маслинову гранчицу. Ако се настави ескалација увешћемо санкције великих размера - рекао је Мишел на Минхенској конференцији о безбедности.

ЕУ није задовољна што нема назнака деескалације ситуације око Украјине. По њиховом мишљењу, о томе сведочи концентрација руских трупа на граници са Украјином.

Он је такође изнео мишљење да је Русија покушала да "подели Запад", али је "постигла супротан ефекат, ујединивши чланице Европске уније, трансатлантске савезнике (САД и Канаде) и партнере широм света", укључујући Јапан.

12:59
Кремљ објаснио какве последице има свакодневно објављивање дана "Д"

Понашање Запада, свакодневним објављивање датума о наводној руској инвазији на Украјину је провокација и води ка ескалацији напетости, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Сам председник не обраћа пажњу на то, али овакве изјаве, наравно, елемент су провокација - рекао је Песков телевизији "Русија 1".

Он је додао да то води ка ескалацији ситуације.

Donbas
Донбас / Извор: Профимедиа

- А када напетост ескалира до максимума, као сада, на пример, на линији раздвајања у сваком тренутку, сваки непланирани догађај или свака мала планирана провикација може довести до непоправљивих последица - рекао је Песков.

- Зато све то има, може имати, погубне последице – те свакодневне вежбе око објављивања датума инвазије Русије на Украјину - упозорио је постпарол Кремља.

Он је позвао Запад да се подсети историје и запита се: Зашто би Русија било кога нападала?

- Подсећамо да Русија током своје историје никада никога није напала. А Русија, која је преживела толико ратова, последња је држава у Европи која уопште жели да говори, чак и да изговори реч - рат - закључио је портпарол руског лидера.

Последња изјава о дану "Д" јутрос се појавила из уста министарке иностраних послова Велике Британије Лиз Трас. Она је најавила "инвазију" за наредну недељу. Наравно, не износећи било какве доказе.

12:57
Наставља се евакуација

Четврти воз кренуо у у Нижњи Новгород.

12:24
Украјина користи оружије са Запада

Приликом гранатирања Донбаса украјинска војска користи оружје западне производње, изјавио је представник народне милиције Доњецке народне републике Есуард Басурин.

Како је саопштио, током гранатирања села Зајцево коришћене су 30-милиметарске гранате РХВ-ХЕФ за аутоматски бацач граната које производи бугарска фабрика "Арсенал".

12:17
Новинари без акридетације

Око 400 новинара нису добили акредитацију са украјиснке стране да раде у зони конфликта у Донбасу, саопштио је главни уредник украјинског листа "Cenzor.net" Јуриј Бутусов.

12:15
Резултат гранатирања северног дела Доњецка
12:12
Украјина може направити "прљаву бомбу"

Украјина, пошто се одрекла Будимпештанског меморандума (статуса ненуклеарне силе), може покушати да направи "прљаву бомбу", изјавио је за Спутњик руски експерт Владимир Жарихин.

- Имају уранијум, наравно... Имају искоришћено нуклеарно гориво из својих нуклеарних станица. Од тога могу да направе такозвану "прљаву бомбу", односно, не пуњење за нуклеарну експлозију, већ пуњење за нуклеарну контаминацију. Они то могу - објаснио је експерт, уз напомену да би такви поступци довели до тога да их и "Русија и САД јако ударе по прстима".

Nuklearna bomba
Нуклеарна бомба / Извор: Профимедиа/илустрација

То може Украјину довести до статуса отпадника, додао је експерт.

- Та (изјава Зеленског о Будимпештанском меморандуму) врста је дипломатско-терористичког активизма који је неопходан да би се било у центру пажње - рекао је Жарихин.

На питање да ли је могућ сценарио по којем би Украјина могла доћи у посед нуклеарног оружја, експерт је одговорио: "Наравно, да не".

- Нико им то неће дозволити - сигуран је Жарихин.

За војног експерта Игора Коротченка изјава украјинског лидера о нуклеарном оружју је чист блеф. Украјина нема могућност да направи такво оружје.

12:02
"Путин издао наредбу за преузимање контроле над Украјином"

Британски шефови обавештајних служби кажу да се слажу с извештајима Беле куће те потврђују да је и по њиховим информацијама руски председник Владимир Путин већ издао наредбу да се крене с плановима за преузимање контроле над Украјином.

Према Сандеј тајмсу, четири високе особе у влади потврдиле су да очекују да ће вишеструки руски напад започети у неколико следећих дана и да би напад требало да кулминира муњевитим нападом на главни град Кијев.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Наши су подаци у складу с америчким. Путин има план и тај план је у току - рекао је извор за лист.

Извори су рекли да очекују да ће Путин при томе користити лажне узбуне и окршаје с украјинским јединицама у источној регији Донбаса те да ће напад сепаратистичких снага кренути пре него што руске снаге крену у пуну инвазију на Украјину.

Извор је рекао како очекује снажан напад на украјински главни град Кијев и да су Руси поставили ракете великог домета како би заузели главни град.

11:49
"Зеленски не схвата да Западу не треба јака Украјина"

- Невероватно је да украјински председник Владимир Зеленски не схвата да Западу не треба јака Украјина - тако је прокоментарисала на свом телеграм каналу портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова говор украјинског председника на Минхенској конференцији о безбедности.

11:21
"ЕУ највише уложила у Украјину"

- Нема државе у коју је Европска унија уложила више новца, него у Украјину - саопштио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Међутим, како је навео, Кијеву предстоји дуг пут до чланства у ЕУ.

- Седамнаест милијарди је веома много. Међутим, она мора да прође веома дуг пут реформи - изјавио је Борељ на Минхенској конференцији о безбедности.

11:16
Око 60 одсто избеглица у Ростовској области су деца
11:16
Москва и Минск продужили проверу снага за реаговање

Москва и Минск одлучили су да због војне активности у близини њихових граница и заоштравања ситуације у Донбасу наставе заједничку проверу снага за реаговање, саопштило је Министарство одбране Белорусије.

- Због повећања војне активности код спољних граница Савезне државе и заоштравања ситуације у Донбасу, председници Белорусије и Русије су донели одлуку да продуже проверу снага за реаговање Савезне државе - изјавио је министар одбране Виктор Хрењин.

10:59
Последице гранатирања ЛНР
10:51
Министар једва извукао живу главу

Украјински министар унутрашњих послова спасавао је живу главу у суботу, након што је обишао војнике на положају на линији раздвајања на истоку Украјине.

Само неколико минута раније Денис Монастирски рекао је новинарима: "Спремни смо у било којем тренутку на било који сценарио."

Тај сценарио била је изненадна минобацачка паљба након што је обишао војску на првој линији бојишта код села Новолуганска, на истоку Украјине.

Док се министар, одевен у маскирну одору и с војном кацигом на глави, удаљавао од улице пуне напуштених возила, гранате су почеле да фијучу кроз ваздух и експлодирају у оближњим пољима.

Монастирски и његова пратња брзо су потражили заклон пре него што су отрчали до својих аутомобила. У том нападу нико није рањен.

Порука њему и новинарима у његовој пратњи била је јасна - сепаратистичке снаге које имају подршку Москве јачају нападе на првој линији. Многи мисле да је то увертира у руску инвазију на Украјину. У суботу су у сличним нападима погинула двојица украјинских војника.

10:08
Руско држављанство тражи 950.000 становника

Око 950.000 становника Донбаса поднело је захтев за добијање руског држављанства, саопштио је посланик Државне думе Виктор Водолацки.

У овом тренутку, држављанство Русије је добило већ више од 770.000 становника Донбаса, додао је он, преноси Спутњик.

У Донбасу живи око 2,2 милиона људи.

9:54
28.000 људи евакуисано

До сада је 28.000 становника Луганске народне републике евакуисано у Русију.

Evakuacija
Евакуација / Извор: Реутерс

9:53
Затворен пролаз "Счастје"

Украјинска војска затворила је прелаз са Донбасом "Счастје", наводно, због настале ситуације.

9:48
Париз не примећује да Москва повлачи трупе

Француски министар иностраних послова Француске Жан Ив Ле Дриан изразио је сумњу у то да Русија заиста смањује своје војно присуство у близини границе са Русијом након завршетка војних вежби.

- Руси говоре да они смањују своје снаге након завршетка војних вежби, али све указује да иза речи не следе дела, напротив - изјавио је министар у интервјуу Ле Јоурнал ду Dimanche.

По његовим тврдњама, дуж украјинске границе још увек је груписан велики број "руских офанзивних снага", што даје могућност за "брзу и оштру инвазију на украјинску територију у сваком тренутку".

9:31
Украјина запретила одустајањем од не-нуклеарног статуса

Украјина би могла да одустане од свог вишедеценијског статуса не-нуклеарне нације и анулира одлуку коју је донела када се одрекла свог атомског оружја после распада Совјетског Савеза, упозорио је украјински председник Володимир Зеленски.

Говорећи на безбедносној конференцији у Минхену, Зеленски је истакао да се Украјина 1994. године придружила Будимпештанском меморандуму и одрекла се свог нуклеарног наоружања у замену за безбедносне гаранције, сугеришући да би тај потез могао бити поништен у случају претње од суседне Русије, преноси Раша Тудеј.

Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Данас немамо ни оружје ни обезбеђење. Изгубили смо део наше територије, која је по површини већа од Швајцарске, Холандије, Белгије. Што је најважније, изгубили смо милионе наших грађана. Свега тога Украјина више нема - рекао је Зеленски у суботу.

Он је подсетио да је Украјина три пута покушавала да покрене консултације са државама гарантима Будимпештанског меморандума у склопу напора да се преиспитају услови тог договора, али без икаквог успеха и стога у Минхену по четврти, последњи пут "позива на консултације".

- Ако се консултације не одрже или не буду донете конкретне одлуке у вези са безбедносним гаранцијама за нашу државу, Украјина ће имати пуно право да верује да Будимпештански меморандум не функционише и да су све одлуке донете 1994. године доведене под знак питања - рекао је Зеленски.

Према његовим речима, "колективна осуда" западних савезника до сада се није претворила у "колективне акције".

9:02
Џонсон захтева реакцију Запада

Након састанка западних лидера у Минхену где се расправља о кризи у Украјини, британски премијер је одржао конференцију за медије на којој је резимирао разговоре које су светски лидери водили, као и мере које су предлагали у случају ескалације ситуације. 

Између држава које су узеле учешће у разговору постоји заједнички став да "шок од било какве инвазије Русије на Украјину одјекнуо би светом" - нагласио је Џонсон.

Премијер Велике Британије рекао је да морају бити "непоколебљиво искрени" у вези са ситуацијом у Украјини и не треба да "потцењујемо тежину овог тренутка". У говору на безбедносној конференцији у Минхену, Џонсон је рекао да не зна шта намерава руски председник Владимир Путин, али "предзнаци су мрачни".

Западне нације су упозориле да би Русија ускоро могла да изврши инвазију на Украјину, са преко 130.000 њених војника близу границе.

Они оптужују Русију да покушава да инсценира лажну кризу у отцепљеном источном региону Украјине како би јој дала разлог за инвазију, иако је Русија више пута негирала да планира инвазију, рекавши да трупе изводе војне вежбе у региону, оптужујући Запад за "хистерију".

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа

Џонсон је нагласио да се Велика Британија и даље нада да ће дипломатија и дијалог успети у решавању кризе. Позивајући на јединство међу западним савезницима Велике Британије, он је рекао:

- Сваки пут када западни министри посете Кијев, ми смо уверавали народ Украјине и њихове лидере да стојимо иза њиховог суверенитета и независности. 

- Како би те речи биле шупље, бесмислене, увредљиве ако у тренутку када је њихов суверенитет и независност угрожена, једноставно скренемо поглед.  Ако би Украјина била нападнута "сви би били сведоци уништења демократске државе, земље која је слободна генерацију, са поносном историјом избора". То је бивша совјетска република са историјским везама са Русијом и дели границе са ЕУ и Русијом - рекао је Џонсон.

8:33
Украјина издала хитно саопштење

Јединице украјинских оружаних снага распоређене на истоку Украјине у региону Донбаса налазе се у стању пуне борбене приправности, а влада у Кијеву наставља да јача своје војно присуство на том подручју, изјавио је јутрос Иван Филипоненко, портпарол самопроглашене Народне Републике Луганск (НРЛ).

- Према провереним информацијама, главнокомандујући здружених украјинских снага генерал-пуковник Александер Павлијук наредио је пуну борбену приправност. Добили смо нове информације да украјинске оружане снаге јачају своје војно присуство на овом подручју - наводи се у саопштењу милиције самопроглашене НРЛ објављеном на мрежи Телеграм, преноси TASS.

Дуж линије непосредног борбеног контакта на истоку Украјине, ситуација се погоршала од раних јутарњих сати 17. фебруара.

7:23
Погинула још два Украјинска војника

Два украјинска војника су погинула, а четворица су рањена у размени ватре с проруским милицијама јуче по подне на истоку Украјине, саопштила је украјинска војска.

Ово су, како је навело министарство одбране у Кијеву, прве жртве ескалираног сукоба, који се у петак по подне распламсао после објаве информације о масовној евакуацији жена, деце и старијих из Доњецка и Луганска.

Vojska
Војска / Извор: Реутерс

Као резултат гранатирања, два украјинска војника задобила су смртоносне ране од гелера - саопштила је војна команда задужена за сепаратистичке сукобе.

Из Кијева је саопштено и да су четири војника рањена у гранатирању у близини линије разграничења, као и да је током јучерашњег дана 70 пута прекршен споразум из Минска.

Међутим, јуче рано ујутро у гранатирању на истоку такође је погинуо још један украјински војник, док су двојица медицинара рањена.

Ова информација још није званично потврђена, а ако се то деси, онда ће се број страдалих попети на укупно три, док је шесторо војника рањено.

7:13
Ухапшен агент осумњичен да је умешан у експлозију

Власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) ухапсиле су украјинског агента, умешаног у експлозију аутомобила која се догодила у четвратак, који припада званичнку проруске народне милиције Денису Синенкову, известио је данас руски Први канал, а преноси TASS.

Ухапшени, који је идентификован као Антон Матсањук, признао је да је пратио кретање аутомобила званичника сампроглашене ДНР и њихова путовања у Русију.

Мацањук је рекао и да је Кијев оружје и експлозив на територију Донбаса допремао возилима која нису морала да прођу детаљан преглед на граници.

Како се наводи, он је раније био припадник Народне милиције ДНР, и због тога је имао опсежна сазнања о њиховом раду.