Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СКАНДАЛОЗАН ИНТЕРВЈУ ИЗАЗВАО ЛАНЧАНУ РЕАКЦИЈУ: Монархија ће претрпети велике промене, краљица не крије тугу

22.03.2021. 09:52
Пише:
Србија Danas/Daily Mail
kraljevska porodica
краљевска породица / Извор: Фото: Профимедиа

Хари и Меган су у интервјуу Опри изнели детаље из живота у палати, а реакција јавности се и даље не смирује

Интервју принца Харија и Меган Маркл не престаје да диже прашину, а оптужбе које су изнели против британске краљевске породице можда ће изазвати и неке позитивне промене у Великој Британији.

УСПЕО ДА ПАДНЕ 192 ПУТА НА ВОЗАЧКОМ ИСПИТУ: Важно је учествовати, а изгледа и не одустати

УСПЕО ДА ПАДНЕ 192 ПУТА НА ВОЗАЧКОМ ИСПИТУ: Важно је учествовати, а изгледа и не одустати

БРИТАНСКЕ УЛИЦЕ ПОДСЕЋАЈУ НА МЈАНМАР: Велики окршаји демонстраната и полиције, много повређених (ФОТО/ВИДЕО)

БРИТАНСКЕ УЛИЦЕ ПОДСЕЋАЈУ НА МЈАНМАР: Велики окршаји демонстраната и полиције, много повређених (ФОТО/ВИДЕО)

КОНАЧНО СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ АМЕРИЧКОГ ИСТРАЖИВАЊА АСТРАЗЕНЕКЕ: Познато колико је вакцина ефикасна и безбедна!

КОНАЧНО СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ АМЕРИЧКОГ ИСТРАЖИВАЊА АСТРАЗЕНЕКЕ: Познато колико је вакцина ефикасна и безбедна!

Принц Хари први пут је виђен у јавности од експлозивног интервјуа у којем су он и супруга Меган Маркл отворили душу америчкој водитељки Опри Винфри, након што су напустили краљевске дужности и преселили се у Калифорнију.

Војвода од Сасекса је оставио жену и сина Арчија у њиховој вили вредној 10 милиона фунти и провезао се Монтеситом на скупом, електричном бициклу, праћен безбедносним тимом у возилима.

Док се Хари возикао – без кациге која је обавезна у Калифорнији како примећује британски таблоид – 9.000 километара даље у Британији његов брат Вилијам са супругом Кејт наставља да обавља своје краљевске дужности, док извори близу краљице Елизабете II откривају да је она "тужна" због Харијевог интервјуа.

Хари и Меган су у интервјуу Опри изнели детаље из живота у палати, од тога ко је плакао уочи њиховог венчања до навода о расизму који су потресли јавност и приморали Вилијама да се огласи и каже како "краљевска породица заиста није расистичка".

Оприна пријатељица Гејл Кинг недавно је такође открила да је Вилијам разговарао са Харијем, али да ти разговори "нису били продуктивни". Она је такође рекла да Меган има доказе за своје наводе.

Краљица је, након интервјуа, објавила кратко саопштење у којем је истакла да "сећања могу варирати" и да ће се свим споровима позабавити приватно, у кругу породице. Сада су инсајдери рекли да је краљица "тужна, а не љута" због интервјуа и да је приватно обећала да ће подржати свог унука.

Megan Markl
Меган Маркл / Извор: Фото: Профимедиа

- Она није љута, само је тужна. Увек су бринули за Харија и краљица се осећа веома заштитнички спрам њега. Увек су покушавали да га подрже кад се појавила Меган. Мање су бринули за њега кад је Меган била ту јер је изгледао веома срећно – рекао је извор.

Модернизација монархије

Ипак, након оптужби за расизам, краљица Елизабета II је одлучила да модернизује монархију. Извори кажу да су предложене мере признање да "треба више да се уради" на плану права мањина. У оквиру корака који ће обухватити Бакингемску палату, кућу Кларенс и палату Кенсингтон, помоћници ће бити задужени за вежбе "слушања и учења" током предстојећих недеља, а фирмама и појединцима ће говорити о томе како монархија може да побољша своје представљање.

Планови у које је увид имао лист детаљишу како ће палата "трагати за индивидуалним ставовима" који би помогли у приступу и побољшању приступа диверзивности – укључујући етничке мањине, особе са инвалидитетом и ЛГБТ заједнице.

Такође је изнето могуће запошљавање шефа за диверзивност који би спроводио реформе.

- Ово је питање на које се гледа веома озбиљно. Имамо политике, процедуре и програме, али нисмо видели прогрес који желимо и схватамо да треба више да се уради. Увек се може боље – рекао је краљевски извор. – Не плашимо се да сагледамо нове начине приступа. Припрема да се то уради је у току већ неко време и долази уз пуну подршку породице.

Megan Markl
Меган Маркл / Извор: Фото: Профимедиа

Краљица је наложила приватну породичну истрагу навода изнетих у интервјуу, посебно оптужби за расизам. Наиме, Меган је Опри рекла да јој је Хари пренео како је један члан породице изразио забринутост да ли ће Арчијева боја коже бити тамна кад се роди. Бакингемска палата није ово коментарисала.

Јаз између два брата још већи

Вилијам, иако се пре десетак дана огласио да би оповргао наводе о расизму у породици, углавном је ћутао, али извори су у суботу увече открили да је војвода од Кембриџа био бесан што су Хари и Меган "увредили" краљицу "омаловажавајућим" одговором који су јој упутили кад им је она забранила да користе реч "краљевски" за своје будуће послове.

Јаз између два брата, који је открио Хари у интервјуу током турнеје по Африци 2019, само је порастао након што су Сасекси на свом сајту написали да "монархија нема надлежност над речју "краљевски" у иностранству". Ово је било превише за Вилијама, који је то сматрао увредом по краљицу.

-То је било то за Вилијама, он сматра да су они (Хари и Меган) напали краљицу на веома увредљив и омаловажавајући начин – открио је извор близак принцу.

Вилијамови пријатељи су рекли да су тензије биле опипљиве током последњег јавног, заједничког ангажмана два брата, поводом Дана Комонвелта, а да је саопштење "Сасекс ројала" и даље урезано у његов ум. Они су такође навели да је Вилијам посредовао током тензија уочи Харијевог венчања 2018, кад је дошло до суза на проби деверуша. Док су тада медији пренели да је Меган расплакала Кејт, ова је у интервјуу Опри истакла да је било обрнуто.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Палата је такође отворила истрагу о наводном злостављању особља од стране Меган. Вилијам је у пандемији корона вируса "више него икад" пригрлио своју улогу у јавности, подржавајући здравствене раднике.

Зближавање са оцем

Ипак, он и даље верује у приступ који је изабрала краљица, "пасивнију улогу", и не жели да се "меша" у политику. Али, сматра се да "није срећан" што је британски премијер Борис Џонсон ставио краљицу у "незавидну" позицију око Брегзита, како је рекао извор. Наиме, Џонсон је затражио од краљице да распусти парламент 2019. године, а она као шеф државе није имала избора него да пристане. Ипак, потез је касније проглашен незаконитим и Џонсон се извинио краљици.

Свако зло за неко добро - Вилијам се разишао са братом, али се зато зближио са оцем. Хари је у интервјуу Опри рекао да се осећа изневерено од стране оца. Он је такође рекао да се осећао заробљеним и да су његов отац, принц Чарлс, и брат Вилијам, такође заробљени.

Вилијам је једини члан краљевске породице који је до сада изнео коментар у вези Харијевих навода у јавности, али његови пријатељи рекли су да му је "све на уму" и да су наводи да је Вилијам "заробљен" у институцији "далеко ван сваке границе".

kraljevska porodica
краљевска породица / Извор: Фото: Профимедиа

- Он има стазу која је постављена за њега и потпуно је прихватио своју улогу – рекао је пријатељ браће.

Такође се наводи да је Вилијам, иако је све још веома свеже, рекао да је одлучан да поправи однос са Харијем "у право време". Бивши помоћник палате је истакао како је Вилијам остао сам, након што је Хари отишао у Калифорнију.

- Једном кад га је прошао бес око тога како су се ствари издешавале, остао му је осећај одсуства његовог брата. Делили су све у својим животима, посао, фондацију, заједничке састанке, и стизали су и да се забаве успут. То ће му заувек недостајати – рекао је извор.