Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Тајне КОАЛИЦИОНОГ СПОРАЗУМА у Немачкој: Каква ће бити политика према Србији и Русији?

08.02.2018. 07:45
Пише:
Танјуг
Angela Merkel i Martin Šulc
Ангела Меркел и Мартин Шулц / Извор: Профимедиа

Конзервативци су пристали на "болне уступке" СПД-у да би се обезбедила коалиција, казала је Меркел

Хришћанско-демократска унија немачке канцеларке Ангеле Меркел (ЦДУ/ЦСУ) и Социјалдемократска партија (СПД) Мартина Шулца постигле су договор око коалиционог споразума у којем се између осталог наводи да нова немачка влада подржава европску перспективу држава Западног Балкана и залаже се за блиску сарадњу с Русијом у циљу обезбеђивања мира.

Споразум је постигнут после четири месеца политичког застоја, чиме је отворен пут ка формирању треће узастопне, а четврте у историји Немачке тзв. велике коалиције.

Меркел је изјавила да су њени конзервативци пристали на "болне уступке" СПД-у да би се обезбедила коалиција.

Angela Merkel i Martin Šulc
Ангела Меркел и Мартин Шулц / Извор: Реутерс

Према споразуму, СПД ће преузети министарство финансија, за које је био задужен Волфганг Шојбле. Ројтерс оцењује да је ово показатељ високе цене коју су конзерватици морали да плате да би обновили "велику коалицију".

- После толико година током којих је Шојбле држао министарство финансија, он је сам постао институција и тешко је за многе од нас што нисмо могли да задржимо то министарство - казала је Меркел, преноси Ројтерс.

За лидера СПД Мартина Шулца овај споразум представља "фундаменталну промену смера Европе.

- Немачка ће поново преузети активну и водећу улогу у ЕУ - поручио је Шулц.

Шулц је, такође, најавио да ће поднети оставку на место председника странке и да ће га заменити Андреа Нахлес, шефица посланика СПД у немачком парламенту. 

Angela Merkel i Martin Šulc
Ангела Меркел и Мартин Шулц / Извор: Реутерс

Шулц је рекао да је партија, која је освојила од рата најниже резултате на септембарским изборима, у незгодној ситуацији и да ће моћи да "оживи" уз ново лице на њеном челу.

Немачки медији су јавили да ће Шулц поднети оставку на месту лидера странке да би постао министар спољних послова у будућој немачкој влади на челу са канцеларком Ангелом Меркел.

Учесници састанка су саопштили да ће до промене на челу странке доћи после гласања чланова СПД, којих има 464.000, о коалиционом споразуму са конзервативцима на унутарстраначком референдуму.

Гласање ће бити одржано, како се очекује, између 20. фебруара и 2. марта, а резултати се очекују 4. марта.

У нацрту коалиционог споразума од 178 страна наводи се да нова немачка влада снажно подржава европску перспективу држава Западног Балкана сматрајући да је политика проширења ЕУ важна како би се подстакли мир, стабилност и сарадња. 

Лист "Велт" напомиње да ово још увек није дефинитивни текст документа и да се детаљи утврђују.

Martin Šulc
Мартин Шулц / Извор: Реутерс

- Политика проширења ЕУ остаје важна како би се подстакли мир, стабилност и сарадња. Истовремено, ЕУ мора кроз унутрашње реформе да осигура своју способност деловања. Све земље Западног Балкана имају перспективу приступања. Ми подржавамо њихово приближавање ЕУ а нарочиту пажњу посвећујемо развоју демократије и правне државе - наводи се у тексту споразума.

- Додаје се да је претпоставка за напредак у приближавању да државе региона испуне за то предвиђене критеријуме.-"Залажемо се за европску перспективу држава Западног Балкана. Претпоставка за почетак приступних преговора односно за приступање ЕУ је да државе региона испуне за то предвиђене критеријуме у потпуности. Ту спадају, нарочито свеобухватне, трајне и неповратне реформе у изградњи правне државе и борби против организованог криминала и корупције - каже се у споразуму.

Наводи се и да се нова немачка влада залаже за то да подржи реформске напоре држава Западног Балкана још снажније него досад. "Осим тога, немачка влада одлучно ће и убудућности подржати сарадњу у окивру региона, а нарочио у оквиру "Берлинског процеса"", напомиње се у тексту.

Када је у питању приступни процес Турске каже се да не треба затварати поглавља и отварати нова. Нема визне либерализације за Турску док се не испуне претпоставке.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Реутерс

Немачка је веома заинтересована за добре односе и блиску сарадњу с Русијом у циљу обезбеђивања мира и решавања међународних изазова, наводи се у нацрту коалиционог споразума ЦДУ/ЦСУ и СПД.

- Русија је наш највећи европски сусед, са којим желимо да гарантујемо мир у Европи, интегритет националних граница и сувереност свих држава на темељима принципа ОЕБС-а - наводи се у документу објављеног на сајту ЦДУ.

Истовремено се констатује да постији велики потенцијал за економску размену и у цивилном сектору.

- Због тога жалимо што је руска политика, укључујући стање људских права, направила велики корак уназад. Русија крши европски мировни поредак незаконитом анексијом и интервенцијом у источној Украјини. Актуелна спољна политика Русије захтева од нас посебну обазривост", поручује се у коалиционом споразуму.

Додаје се да ће Немачка, заједно с Француском, наставити да улаже напоре да се реши сукоб у источној Украјини и примене споразуми из Минска.

У споразуму се наводи да је план да се инвестира 5,95 милијарди евра у образовање, истраживање и дигитализацију до 2021. године, као и да се обезбеди да сви региони имају бржи интернет до 2025.

Истиче се да Немачку треба начинити атрактивнијом за финансијске институције, имајући у виду излазак Британије из ЕУ, као и повећати инвестиције у Европи.

Martin Šulc
Мартин Шулц / Извор: Реутерс

Предвиђено је и даље смањење извоза оружја, као и забрана продаје пушака и другог ситног наоружања земљама које нису чланице ЕУ или НАТО или имају сличан статус.

Наводи се да би требало интензивирати дијалог са америчком федералном владом, Конгресом и америчким државама, као и јавношћу у САД, да би позиције Немачке и Европе биле видљивије.

У споразуму се наводи да је потребно појачати сарадњу између ЕУ и НАТО.

Један део споразума посвећен је мигрантима и он не подразумева мигранте који долазе због посла. Предвиђено је да се на 1.000 ограничи број људи којима ће се дозволити да се сједине са члановима породице која као мигрантска живи у Немачкој.

Коалициони уговор сада морају да одобре чланови СПД, њих око 450.000, на унутарстраначком референдуму, који ће, највероватније бити одржан за три недеље.

Избори у Немачкој одржани су 24. септембра прошле године и на њима је ЦДУ освојила 32,9 одсто гласова, што није било довољно да самостално формира владу, па се кренуло у коалиционе договоре. (Крај) нар/џ