Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕЖИВЕО УКРАЈИНУ, А РАЗНЕЛИ ГА У СРЦУ РУСИЈЕ: Ко би и зашто убио Владлена Татарског - руског ратног блогера?

05.04.2023. 21:51
Пише:
Србија Данас/Б92
Eksplozija u Sankt Peterburgu
Експлозија у Санкт Петербургу / Извор: Фото: Twitter/Printscreen

Атентат који је уздрмао сам врх државе Русије

Руски војни блогер Владлен Татарски погинуо је у недељу у бомбашком нападу у кафићу у Санкт Петербургу у којем је рањено још око 30 људи.

"НЕ БИХ КРИВИО КИЈЕВ ЗА УБИСТВО ФОМИНА" Нови детаљ експлозије у Санкт Петербургу баца потпуно другачије светло на убиство блогера

"НЕ БИХ КРИВИО КИЈЕВ ЗА УБИСТВО ФОМИНА" Нови детаљ експлозије у Санкт Петербургу баца потпуно другачије светло на убиство блогера

"ДЕГЕНЕРИЦИ КОЈИ СУ ФИНАНСИРАЛИ УБИЦЕ ОСТАЈУ БЕЗ КАЗНЕ" Медведев загрмео из Русије - проговорио о убиству Татарског

"ДЕГЕНЕРИЦИ КОЈИ СУ ФИНАНСИРАЛИ УБИЦЕ ОСТАЈУ БЕЗ КАЗНЕ" Медведев загрмео из Русије - проговорио о убиству Татарског

"ИЗВРШИЛА УБИСТВО СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ" Дарја Трепова званично оптужена за терористички напад у Санкт Петербургу (ВИДЕО)

"ИЗВРШИЛА УБИСТВО СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ" Дарја Трепова званично оптужена за терористички напад у Санкт Петербургу (ВИДЕО)

Након његове смрти уследиле су бројне бурне реакције из Русије, па су тако оштре поруке послали Дмитриј Медведев, Дмитриј Песков, чак је и сам Владимир Путин у среду, током седнице Савета за националну безбедност у Кремљу, директно оптужио Запад за организацију терористичких напада.

Подсетимо, и вођа групе Вагнер Јевгениј Пригожин казао је у својим обраћањима о напредовању руских снага у Бахмуту да заставе подижу у част Владлена Татарског. Управо зато, намећу се питања, зашто је Татарски био толико важан, чиме се бавио, којим поступцима се истакнуо и у крајњој линији – зашто је тагретиран као мета руских непријатеља?

Ко је био Владлен Татарски?

Татарски – правим именом Максим Фомин – био је међу најпознатијим члановима утицајне групе војних блогера који су објављивали сталне извештаје о рату у Украјини. Иако су често били заједљиви према одбрамбеном естаблишменту, они су били одушевљени навијачи рата и избегавали су директне критике председника Владимира Путина.

Татарски (40) је био међу онима који су јавно захтевали да Русија још агресивније води рат. На пример, када је украјински председник Владимир Зеленски посетио Херсон након што се Русија повукла из града прошлог новембра, Татарски је захтевао да зна зашто Москва није искористила шансу да га убије дроном.

Darija Trepova
Дарија Трепова / Извор: Профимедиа

Шта се десило у кафићу?

Татарски је у недељу увече држао говор пред публиком од око 100 људи на догађају који је организовала група под називом "Cyber З Фронт", чије име се односи на слово "З" које је Русија усвојила као симбол рата.

Према руским новинама, експлозија се догодила неколико минута након што је жена која се зове Дарија Трепова поклонила Татарском бисту за коју је рекла да је направила за њега.

Иако је, према писањима медија, Трепова имала потешкоће да уђе на скуп, она је ипак успела у томе, а врло брзо након напада је пронађена и ухапшена. Такође је експресно оптужена за тероризам, па су многи медији изразили сумњу у цео процес и тврдње да је она заиста одговорна за напад.

Касније се чак појавила и инфромација да је тајновита организација која себе назива Национална републиканска армија преузела одгворност за убиство Татарског.

Шта је могао да буде мотив напада?

Татарски је други високопрофилирани ратни пропагандиста који је убијен у Русији од почетка рата у Украјини у фебруару 2022. Прва је била Дарја Дугина, ћерка новинара истакнуте ултранационалистичке личности, која је убијена у експлозији аутомобила бомбе у близини Москве августа прошле године.

Убиство је напад на тврдолинијашки проратни камп у Русији и шаље упозорење осталим члановима ове групе да би могли бити мета било где. Татарски је преживео опсежна извештавања на ратним линијама фронта, али је убијен стотинама миља даље, у срцу другог града у Русији.

Татарски је такође имао везе са Јевгенијем Пригожином, шефом Вагнерове плаћеничке групе која се бори за Русију у Украјини и такође бившим власником кафића. Пригожин је фигура која изазива велике поделе и која се често свађала са одбрамбеним естаблишментом, оптужујући га повремено да изгладњује његове људе и поричући им заслуге за напредак.

Eksplozija u Sankt Peterburgu
Експлозија у Санкт Петербургу / Извор: Фото: Танјуг/АП

Ко би заиста могао да стоји иза напада?

Нико није изнео јасне доказе, али неки Руси су уперили прст у Украјину. Денис Пушилин, лидер дела украјинске Доњецке покрајине који је под контролом Русије, рекао је: "Кијевски режим је терористички режим. Треба га уништити, нема другог начина да се то заустави". Пригожин је, међутим, рекао да неће кривити Кијев.

Михаил Подољак, саветник украјинског председника, написао је на Твитеру да је било само питање времена – "као избијање зрелог апсцеса" – када ће Русију заокупити оно што је назвао "домаћим тероризмом".

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.