Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗАСЕЊЕНИ ЖЕЉОМ МОЖЕМО НАПРАВИТИ ЈОШ ВЕЋУ ШТЕТУ" Италијански вирусолози: Сигурној вакцини треба времена

15.10.2020. 09:31
Пише:
Србија Данас/РТС
Vakcina protiv koronavirusa
Вакцина против коронавируса / Извор: Профимедиа

Сигурној вакцини треба времена, поручују италијански вирусолози.

Други светски тест на вакцину је прекинут због колатералних последица, а истраживања показују да постоје сумње у вези са имунолошким одговором на вирус, па самим тим и вакцина не би имала смисла.

Марија Рита Ђизмондо, директорка лабораторије за клиничку микробиологију, вирусологију и дијагностику за биоемергенцију на инфективној клиници "Луиђи Сако" у Милану, рекла је за италијанске медије да не верује у сигурну вакцину до краја године.

Додала је и да трка за вакцином може да доведе до тога да се прескоче озбиљне фазе тестирања не би ли се што пре дошло до имунизације.

ПАНДЕМИЈА ПРЕГАЗИЛА АМЕРИКУ: Корона "штампа" умрлице, црно им се пише

ПАНДЕМИЈА ПРЕГАЗИЛА АМЕРИКУ: Корона "штампа" умрлице, црно им се пише

НЕЋЕ СВИ ДОБИТИ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Ако спадате у ову групу, чекаћете на ред до 2022. године?

НЕЋЕ СВИ ДОБИТИ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Ако спадате у ову групу, чекаћете на ред до 2022. године?

У КИНИ ОТПУШТЕНИ ЛЕКАРИ: Председник болнице и директор добили отказ због најновијег избијања корона вируса

У КИНИ ОТПУШТЕНИ ЛЕКАРИ: Председник болнице и директор добили отказ због најновијег избијања корона вируса

- Вакцина је нешто врло озбиљно, не можемо да прескочимо ниједну фазу у њеном тестирању, једноставно то себи не смемо да дозволимо. Мора бити ефикасна, али изнад свега сигурна. Не можемо, засењени жељом да се што пре домогнемо вакцине, прескочити важне кораке и изазвати још већу штету - истиче Ђизмондо.

То мишљење дели и познати вирусолог Андреја Крисанти који је први открио постојање особа без симптома у региону Венето у јеку епидемије.

Наиме, он наглашава да је време за налажење добре вакцине изузетно битан фактор.

- Ми смо сви различити, генетски, по годинама, по полу, по етничкој припадности и по болестима којима смо подложни. Тако да можемо да кажемо да је фаза сигурности везана за једну вакцину око годину и по дана, до две године, па додајмо онда томе и време да је дамо бар броју од 100.000 људи у целом свету. Ја схватам да тренутно постоји потреба и велика су очекивања, али не желимо да се одлучимо на пречицу, јер свака пречица повећава ризик да добијемо неефикасну вакцину или ону која ће имати нежељене последице - сматра Крисанти.

Професор Крисанти је додао и да за сигурну вакцину морамо сачекати 2021. годину.

У Италији је, у болници Спаланцани у Риму, 24. августа започело тестирање вакцине не би ли се увидело да ли постоје колатералне последице и да ли је доза имуногенетска. У ескперименту учествује 90 добровољаца.

Тестирање вакцине фирме "Џонсон и Џонсон" је тренутно прекинуто. Наиме, тест је рађен на 60.000 људи и једна особа је добила необјашњиву болест. Из компаније тврде да је овај колатерални ефекат у фази валутације од стране независног организма Дата Safety Мониторинг Боард, те ће бити објављени подаци након истраге.

- Обавестићемо јавност транспарентним подацима током клиничког развоја наше вакцине - изјавили су из "Џонсон и Џонсона" тврдећи да је нешто овако очекивано у било каквој клиничкој студији.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Ово је други прекид клиничког тестирања вакцине против ковида 19, након оног на који је била принуђена британска фармацеутска компанија "Астразенека".

Постоји велики политички притисак у проналажењу вакцине, док са друге стране лекари сматрају да је за тако нешто још рано и да нема места журби.

Такође се у последње време прича о томе да можда не постоји имунитет, те да га ни вакцина не може гарантовати, јер је забележено доста случајева особа које су се два пута разболеле од вируса.

Последњи такав случај стиже из Америке, наиме 25-годишњи младић из Неваде разболео се два пута, док је други пут имао теже симптоме. Његов случај је подложен студијама и објављен је у часопису, те подиже сумње око имунитета и саветује опрез и људима који су већ прележали ковид.

Американац се први пут разболео у марту ове године и након што је у мају био два пута негативан на тесту у јуну је поново био позитиван са тешким респираторним проблемима због којих је био на болничком лечењу.

Научници сматрају да се не ради о томе да први пут није био добро излечен, јер анализирани генетски код оба вируса показује велике разлике те се не ради о истој инфекцији.

Доктор Марк Пандори са универзитета у Невади каже да истраживања показују да једна зараза не штити од наредне. Дупла зараза је регистрована и у Хонг Конгу, Белгији, Еквадору.

Пандоре каже да још увек немамо довољно фактора који би са сигурношћу показали да постоји имунизација, а и да се још увек недовољно зна о имунолошком одговору на овај вирус. Па из тог разлога и преурањена вакцина можда не би била ефикасна.