Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Пуч окончао владавину Мугабеа: Зашто су бивши саборци сменили последњег социјалистичког герилца

15.11.2017. 16:39
Пише:
Србија Данас/Д. Новаковић
Robert Mugabe
Роберт Мугабе / Извор: Реутерс

Крај једне ере

Војска Зимбабвеа преузела је власт у овој источноафричкој земљи у раним јутарњим сатима. Упркос бројним разуверавањима догађаји у Зимбабвеу имају све одлике, војног преврата, односно пуча. Војска је заузела све државне институције, државну телевизију, а наоружане формације распоређене су по главном граду Харареу.

Сведоци тврде да су се читаве ноћи око града чуле експлозије и пуцњава, а нарочито на северу престонице где се налази резиденција председника. Ујутру је војска ушла у Хараре.

Robert Mugabe
Роберт Мугабе / Извор: Реутерс

Потез војске предвођене командантом Константином Чивенгом последица је борбе за преузимање власти након 93-годишњег Роберта Мугабеа који влада овом земљом од 1980. када је повео ову бившу британску колонију у борбу за ослобођење од дотадашње владавине беле мањине.

Да читав процес није без уплива страних интереса сведочи и прошлонедељна посета Чивенге Кини. Међутим, званичници ове земље су саопштили да је то била обична посета, као и да прате ситуацију у Зимбабвеу. Кина је, иначе, присутна у Зимбабвеу преко својих економских и инфраструктурних пројеката, а спекулисало се да ће у источноафричкој земљи градити и своју војну базу.

На другој страни имамо западне земље које су противник председника Мугабеа и његовог начина владавине.

Није пуч, само тако изгледа

Интересантно, официр високог ранга прочитао је изјаву према којој ово није пуч.

- Желимо да нагласимо да ово није пуч – рекао је генерал-мајор Субисо Мојо и додао – ово је борба против криминалаца који се налазе у окружењу председника Мугабеа, а који својим злочинима изазивају патње, стварају социјалну неједнакост и економску штету становништву Зимбабвеа.

- Када испунимо своју мисију, очекујемо да ће се ситуација нормализовати – закључио је Мојо.

Све је почело када је Мугабе отпустио неколико блиских сарадника, а кап која је прелила чашу је смена његовог заменика, Емерсона Мнангагвеа, прошле недеље. Председник га је оптужио да се спрема да преотме власт и да се служи чак и враџбинама.

Емерсон Мнангагва је бивши шеф обавештајних служби и ветеран ратова из седамдесетих, када је окончана владавина белаца, који се сматрао наследником Мугабеа. Мнангагве, такође, има велику пдодршку међу владајућим и безбедносним структурама. Након смене, како је навео, због претњи њему и његовој породици, напустио је Зимбабве.

Убрзо су почеле спекулације да је актуелни председник Мугабе започео смену у врху власти како би рашчистио терен за своју супругу Грејс и обезбедио да га управо она наследи.

Из војних кругова су већ поручили да ће интервенисати уколико се чистка војних ветерана настави.

Судбина Мугабеа и његов супруге није тренутно позната, али се сматра да су они у некој врсти кућног притвора у престоници земље. За сада нико није чуо ништа о њима и поузданих информација нема. У саопштењу војске се наводи да је њихова безбедност загарантована.

За сад нема никаквих званичних саопштења Владе Зимбабвеа, а на улицама градова широм земље ситуација је мирна, али се напетост, према медијским извештајима, осећа у ваздуху.

Мугабе Родезији вратио старо име

Зимбабве је земља богата рудама, позната још од Средњег века. То је касније привукло британске колонијалисте који заузимају земљу и називају је Родезија по Сесилу Роудсу, предузетнику који је ископавао руду у тој земљи. Ова земља била је део Британске империје све до 1965. године када бела мањина проглашава независну републику.

Већ средином седамдесетих, под утицајем комунистичких земаља, пре свега СССР-а и Кине, отпочиње герилска антиколонијалистичка борба коју предводе Роберт Мугабе и Џошуа Нкома. После крвавог рата, одржани су избори, а партија ЗАНУ осваја власт коју држи све до данас. Убрзо, Родезија мења име у Зимбабве.

Роберт Мугабе је 1980. изабран за премијера, а 1987. изменио је устав како би постао председник, да би три године касније коначно укинуо и Сенат. Познат је као велики пријатељ председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Зимбабве је иначе једина земља која је у УН гласала против санкција СР Југославији, када је наша земља била оптужена за изазивање рата у БиХ.

Новинар и војнобезбедносни аналитичар Мирослав Лазански каже да је то можда обична мала побуна официра који се плаше за своје позиције.

Miroslav Lazanski
Мирослав Лазански / Извор: Фото: Youtubeprintscreen/Dobro јутро - Сарапа и Деа

- Нема много информација, али је могуће да су се команданти војске побунили због смена. Такође, у том делу Африке доста је присутна Кина, а Мугабе се замерио Западу, посебно Енглезима. Он им је трн у оку – каже за портал SrbijaDanas.com Лазански.

Владајућа партија ЗАНУ данас је преко друштвених мрежа обавештавала јавност да је уз помоћ војске извршена ненасилна смена власти, а да је нови председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва.

Аналитичар Драгомир Анђелковић за портал SrbijaDanas.com потврђује могућност да су у државни удар умешане стране силе.

Dragomir Anđelković
Драгомир Анђелковић / Извор: Фото: mc.rs

- Преврат је могуће извести самостално, али није могуће одржати оно што се наметне без подршке озбиљних страних сила. Мугабе је неко ко се замерио западним центрима моћи. Не верујем да су се пучисти одлучили на авантуру без нечијих мајар индиректних гаранција да ће моћи да функционишу у наредном периоду - рекао је Анђелковић.