Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВА ЗЕМЉА ЈЕ ТРН У ОКУ САД: За једне је ДИКТАТУРА, за друге РАЈ! (ФОТО)

15.08.2016. 09:54
Пише:
Владан Милосављевић
Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Упркос разним опречним ставовима о овој земљи која јесте затворена и о којој се говори и лоше и добро, ево неких чињеница које ће Вам дати другачију слику од оне коју свакодневно можемо чути путем медија.

Као што је распад бивше Југославије скренуо пажњу светске јавности, тако је то случај са свим малим “недемократским државама” попут Венецуеле, Ирака, Ирана, Либије, Сирије. Сви се сећамо како је свет урлао на СР Југославију због “угрожавања људских права невиних албанских дечака”.

Те “недемократске” системе неко је морао да уразуми. Тај посао је традиционално најбоље одрађивао “демократски” Запад са најдемократскијом земљом у којој нема расне и верске мржње и у којој су прозори од мармеладе, наравно реч је о САД. Ова земља деценијама покушава да “на прави пут” изведе неваљало дете Северну Кореју и да том детету да лекцију да се не сме играти играчкама ако му их тата није купио. Данас је Северна Кореја можемо слободно рећи нуклеарна сила коју велики тата мора мало више да уважава, јер је дете порасло.

СЕУЛ ТВРДИ: Кинези имају ДАЛЕКО ВЕЋИ ПРОБЛЕМ од СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ!

Severnokorejski radnici
Севернокорејски радници / Извор: Профимедиа

Демократска Народна Република Кореја

Демократска Народна Република Кореја јесте држава с озбиљним нуклеарним капацитетима и једним од најригорознијих режима репресије и надзора на свету, али успркос свим својим економским и другим недаћама ДНР Кореја има и низ позитивних карактеристика које треба споменути. Јер да је све негативно, власт династије Ким би се одавно распала.

Кад се узме у обзир доходак којим располажу севернокорејске власти попут успеха у здравству и образовању су изванредни, без претеривања.Пре велике глади 1990-их очекивано трајање живота у ДНР Кореји износило је 72 године што је једва нешто ниже у односу на много богатију Јужну Кореју. Према резултатима истраживања спроведеног 2008. којег странци сматрају веродостојним, очекивана дужина живота у тренутку рођења износи 69 година. То је негде десет година краће него у Републици Кореји, али свеједно је импресивна бројка.

КИНА И ЈАПАН НА ИВИЦИ РАТА ЗБОГ ОСТРВА: Након ЈУЖНОГ и ИСТОЧНО кинеско море се УСКОВИТЛАЛО!

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Здравствени систем ДНРК 

Већина болница је смештена у занемареним зградама са 

малим  собама, а њихова опрема је отприлике једнака оној на Западу 1950-их. Приступ квалитетнијим лековима је такође ограничен.Главни разлог изванредних здравствених успеха је способност владе да контролише све своје грађане с малим или нималим обзиром на њихову приватност. Таква контрола је у сржи сваке полицијске државе, али може бити врло корисна у очувању јавног здравља кроз спровођење превентивних прегледа.

СЕВЕРНА КОРЕЈА УЛАЗИ У СВЕМИРСКУ ТРКУ: Ким Џонг Ун жели да освоји МЕСЕЦ

Korejski radnici
Корејски радници / Извор: Профимедиа

Цела популација ДНР Кореје је изложена редовним здравственим (систематским) прегледима. Провера стања здравља је једноставна и јефтина па помаже дијагностиковању здравствених проблема у ранијим фазама њиховог настанка. Провере су обавезне и ниједан Севернокорејац не може избећи преглед јер је цела државна машинерија мобилисана да испланира, организује и спроведе прегледе такве врсте. Једнако тако је и код вакцинисања. Један лекар са Запада изјавио је:

-За медицинског стручњака, полицијска држава је рај. Лекар је дошао са својим медицинским комбијем у једно севернокорејско село, локални функционер је дунуо у звиждаљку и у року од 10 минута сви сељани су чекали у ред испред комбија. Дословце свака особа. Нису толерисани изговори и нико се није усудио да нас избегне.

ЗАБРИНУТ ЗА МИР: Бан Ки Мун дубоко узнемирен због ракета Северне Кореје

severna Koreja
северна Кореја / Извор: Профимедиа

У другим развијеним земљама много је другачије.Ослонац на јефтином медицинском особљу и лакој доступности основне здравствене заштите је оно што је заслужно за севернокорејске медицинске успехе.  Млади ретко умиру од хроничних болести које изискују скуп третман. Компликоване болести најчешће погађају старију популацију.   Још један разлог успеха је то што се људи много више крећу него нпр. на Западу па се бициклистички саобраћај и пешачење практикују у великој мери с обзиром да је поседовање аутомобила у ДНРК једнако поседовању приватног хеликоптера на Западу.

ХИТНА СЕДНИЦА УН: Северна Кореја дигла све на ноге

vojska Severne Koreje
војска Северне Кореје / Извор: Профимедиа/илустрација

Образовање у ДНРК

Образовање, првенствено основношколско и средњошколско, још је једно подручје где је Северна Кореја постигла значајне успехе. Попут примарне здравствене заштите, основношколско образовање не кошта пуно посебно ако се ради о разредима великог броја ученика и не захтева се скупа опрема. На крају крајева да би се настава у основној школи могла одвијати потребна је зграда, плоча и учитељ. Међутим, треба и осигурати да сва деца иду у школу. Северна Кореја је успела да задовољи све те критеријуме. Идеолошка индоктринација је саставни део школовања.

Занимљиво, најважнији предмети севернокорејског курикулума су "Револуционарна историја Великог вође" (Ким Ил-Сунга) и "Револуционарна историја Драгог вође" (Ким Џонг-Ила). Степен писмености је 99%.Што се тиче високог образовања резултати су мешани. Студенти могу бити мотивисани, али недостатак финансијских средстава и честе идеолошке контроле негативно делују на њихове перформансе (неке војне студије су изузетак).Војска је један од најважнијих стубова “јучеовског” државног организма ДНРК.

ТЕНЗИЈЕ НА ИСТОКУ: Северна Кореја лансирала две ракете!

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Војска ДНРК

Људство оружаних снага броји око 1.2 милиона. Без квалитетне војске цели би се систем одавно урушио. У ДНР Кореји, уз врло мало изузетака, особа се не може уписати на војну академију без да је служила у војсци као војник. Стога скоро сви официри у војсци ДНРК знају како је бити војник. Држава то наглашава у својим публикацијама:

-Погледајте, само ми имамо такво разумевање између официра и војника, за разлику од марионетске војске (Јужне Кореје).

РЕШИЛИ ДА СЕ ПОВУКУ ПОСЛЕ 12 ГОДИНА: Први и једини адвокат у Северној Кореји престаје са радом

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа/илустрација

Уметност у духу социјализма - сликарство

Ким Џонг-ил је волео уметност. Међутим, оно што се називало том речју за време његовог оца Ким Ил-Сунга је био класичан социјалистички (соц) реализам. Сликарство је већином било постер типа у служби политичког промовисања. Старе севернокорејске слике су стављале у први план Великог вођу како се обраћа народу попут Мао Цедунга у Кини или Јосифа Стаљина у Совјетском Савезу, војнике спремне за одбрану социјализма по цену живота као и раднике и сељаке који су испуњавали планове. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

1994. кад је Ким Џонг-Ил преузео вођство ДНРК значајно је смањио и понегде потпуно укинуо ограничења која се односе на сликарство. Северна Кореја има своју верзију импресионизма која је некад била потпуно незамислива. Сликари су почели да сликају аполитичне слике: села, градске улице, људе који ходају по киши...Чак и у политичком сликарству унесене су неке новине. Стари начин сликарства, наравно, постоји и даље, али су сликари добили прилику да се надмећу  на међународном тржишту. Није изненађење да они сликари који побегну на југ немају проблема у проналаску посла.

ОПЕТ НАПЕТО У ЈАПАНСКОМ МОРУ: Северна Кореја лансирала три балистичке ракете

Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila
Прослава 73. рођендана Ким Џон Ила / Извор: Профимедиа

Музика у затвореном социјалистичком систему

Ситуација са музиком је слична. Под Ким Ил-Сунгом држава је желела да музика буде идеолошки прихватљива. Џез је био посебно критикован као прљави, дегенеративни и буржоаски жанр. Једна од могућих стратегија је била ускладати музику и онда на њу стављати политички прихватљив текст.

Под Ким Џонг-Илом све се променило набоље. Некад забрањени жанрови су постали допуштени. Северна Кореја има чак и своје џез бендове. Под Ким Џонг-Уном ситуација се још више побољшала. 6. јула 2012. Генералисимо је посетио концерт новоуспостављене женске поп групе Моранбонг (исти назив носи парк у Пјонгјангу). Женске чланице бенда (лично их је одабрао Ким Џонг-Ун) су биле одевене шокантно оскудно према севернокорејским стандардима. Такав стил је незамислив код рецимо америчког

 савезника Саудијске Арабије.

КИМ ЏОНГ УН ТВРДИ: Пронашао сам лек против рака!

Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila
Прослава 73. рођендана Ким Џон Ила / Извор: Профимедиа

Музика коју су изводиле укључила је тему из легендарног Холивудског филма Роки и песму Франка Синатре "Мај Веј". Док се таква идеолошки сумњива музика изводила, глумци одевени као Мики и Мини Маусе, Вини Пу и Тигар су плесали на позорници. 

Премда је режим династије Ким један од најстрожих у свету који строго контролише и надзире животе својих држављана, Демократска Народна Република Кореја има низ предности и позитивних страна. Од изванредних резултата који су постигнути у здравственом и образовном сектору преко егалитарног уређења оружаних снага, уметности, музике до добрих историчара, али и других позитивних карактеристика. Северна Кореја је држава са високим степеном безбедности, има добре преводитеље, спортисте...

КИМ ЏОНГ УН ЗАПРЕТИО: Јужна Кореја биће огромна буктиња и ГОМИЛА ПЕПЕЛА!

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Можда најважније... људи су добри, поштени и искрени иако има и ситног  криминала - али много мање него на Западу где превладава капиталистички начин живота. Највећа предност живота у ДНРК је то што су очуване традиционалне вредности живота и заједништва где су људи задовољни иако имају мало (као на Куби) за разлику од капиталистичког Запада где људи поседују богатство на кредите и стално јуре за новцем док занемарују своје ближње. 

Традиционалне моралне вредности на Западу изумиру док су у Северној Кореји опстале: дружење родитеља са децом у природи и у јавним парковима, излети, много вожње бициклом и

 пешачење, пецање, играње фудбала на улици... Задатак историчара будућег времена ће утврдити како то да се на "слободном и либералном" Западу догодио друштвени колапс, а у ДНР Кореји где влада тоталитарни систем су те вредности очуване.