clear sky
27°C
19.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVA ZEMLJA JE TRN U OKU SAD: Za jedne je DIKTATURA, za druge RAJ! (FOTO)

15.08.2016. 09:54
Piše:
Vladan Milosavljević
Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Profimedia

Uprkos raznim oprečnim stavovima o ovoj zemlji koja jeste zatvorena i o kojoj se govori i loše i dobro, evo nekih činjenica koje će Vam dati drugačiju sliku od one koju svakodnevno možemo čuti putem medija.

Kao što je raspad bivše Jugoslavije skrenuo pažnju svetske javnosti, tako je to slučaj sa svim malim “nedemokratskim državama” poput Venecuele, Iraka, Irana, Libije, Sirije. Svi se sećamo kako je svet urlao na SR Jugoslaviju zbog “ugrožavanja ljudskih prava nevinih albanskih dečaka”.

Te “nedemokratske” sisteme neko je morao da urazumi. Taj posao je tradicionalno najbolje odrađivao “demokratski” Zapad sa najdemokratskijom zemljom u kojoj nema rasne i verske mržnje i u kojoj su prozori od marmelade, naravno reč je o SAD. Ova zemlja decenijama pokušava da “na pravi put” izvede nevaljalo dete Severnu Koreju i da tom detetu da lekciju da se ne sme igrati igračkama ako mu ih tata nije kupio. Danas je Severna Koreja možemo slobodno reći nuklearna sila koju veliki tata mora malo više da uvažava, jer je dete poraslo.

SEUL TVRDI: Kinezi imaju DALEKO VEĆI PROBLEM od SEVERNE KOREJE!

Severnokorejski radnici
Severnokorejski radnici / Izvor: Profimedia

Demokratska Narodna Republika Koreja

Demokratska Narodna Republika Koreja jeste država s ozbiljnim nuklearnim kapacitetima i jednim od najrigoroznijih režima represije i nadzora na svetu, ali usprkos svim svojim ekonomskim i drugim nedaćama DNR Koreja ima i niz pozitivnih karakteristika koje treba spomenuti. Jer da je sve negativno, vlast dinastije Kim bi se odavno raspala.

Kad se uzme u obzir dohodak kojim raspolažu severnokorejske vlasti poput uspeha u zdravstvu i obrazovanju su izvanredni, bez preterivanja.Pre velike gladi 1990-ih očekivano trajanje života u DNR Koreji iznosilo je 72 godine što je jedva nešto niže u odnosu na mnogo bogatiju Južnu Koreju. Prema rezultatima istraživanja sprovedenog 2008. kojeg stranci smatraju verodostojnim, očekivana dužina života u trenutku rođenja iznosi 69 godina. To je negde deset godina kraće nego u Republici Koreji, ali svejedno je impresivna brojka.

KINA I JAPAN NA IVICI RATA ZBOG OSTRVA: Nakon JUŽNOG i ISTOČNO kinesko more se USKOVITLALO!

Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Profimedia

Zdravstveni sistem DNRK 

Većina bolnica je smeštena u zanemarenim zgradama sa 

malim  sobama, a njihova oprema je otprilike jednaka onoj na Zapadu 1950-ih. Pristup kvalitetnijim lekovima je takođe ograničen.Glavni razlog izvanrednih zdravstvenih uspeha je sposobnost vlade da kontroliše sve svoje građane s malim ili nimalim obzirom na njihovu privatnost. Takva kontrola je u srži svake policijske države, ali može biti vrlo korisna u očuvanju javnog zdravlja kroz sprovođenje preventivnih pregleda.

SEVERNA KOREJA ULAZI U SVEMIRSKU TRKU: Kim Džong Un želi da osvoji MESEC

Korejski radnici
Korejski radnici / Izvor: Profimedia

Cela populacija DNR Koreje je izložena redovnim zdravstvenim (sistematskim) pregledima. Provera stanja zdravlja je jednostavna i jeftina pa pomaže dijagnostikovanju zdravstvenih problema u ranijim fazama njihovog nastanka. Provere su obavezne i nijedan Severnokorejac ne može izbeći pregled jer je cela državna mašinerija mobilisana da isplanira, organizuje i sprovede preglede takve vrste. Jednako tako je i kod vakcinisanja. Jedan lekar sa Zapada izjavio je:

-Za medicinskog stručnjaka, policijska država je raj. Lekar je došao sa svojim medicinskim kombijem u jedno severnokorejsko selo, lokalni funkcioner je dunuo u zviždaljku i u roku od 10 minuta svi seljani su čekali u red ispred kombija. Doslovce svaka osoba. Nisu tolerisani izgovori i niko se nije usudio da nas izbegne.

ZABRINUT ZA MIR: Ban Ki Mun duboko uznemiren zbog raketa Severne Koreje

severna Koreja
severna Koreja / Izvor: Profimedia

U drugim razvijenim zemljama mnogo je drugačije.Oslonac na jeftinom medicinskom osoblju i lakoj dostupnosti osnovne zdravstvene zaštite je ono što je zaslužno za severnokorejske medicinske uspehe.  Mladi retko umiru od hroničnih bolesti koje iziskuju skup tretman. Komplikovane bolesti najčešće pogađaju stariju populaciju.   Još jedan razlog uspeha je to što se ljudi mnogo više kreću nego npr. na Zapadu pa se biciklistički saobraćaj i pešačenje praktikuju u velikoj meri s obzirom da je posedovanje automobila u DNRK jednako posedovanju privatnog helikoptera na Zapadu.

HITNA SEDNICA UN: Severna Koreja digla sve na noge

vojska Severne Koreje
vojska Severne Koreje / Izvor: Profimedia/ilustracija

Obrazovanje u DNRK

Obrazovanje, prvenstveno osnovnoškolsko i srednjoškolsko, još je jedno područje gde je Severna Koreja postigla značajne uspehe. Poput primarne zdravstvene zaštite, osnovnoškolsko obrazovanje ne košta puno posebno ako se radi o razredima velikog broja učenika i ne zahteva se skupa oprema. Na kraju krajeva da bi se nastava u osnovnoj školi mogla odvijati potrebna je zgrada, ploča i učitelj. Međutim, treba i osigurati da sva deca idu u školu. Severna Koreja je uspela da zadovolji sve te kriterijume. Ideološka indoktrinacija je sastavni deo školovanja.

Zanimljivo, najvažniji predmeti severnokorejskog kurikuluma su "Revolucionarna istorija Velikog vođe" (Kim Il-Sunga) i "Revolucionarna istorija Dragog vođe" (Kim Džong-Ila). Stepen pismenosti je 99%.Što se tiče visokog obrazovanja rezultati su mešani. Studenti mogu biti motivisani, ali nedostatak finansijskih sredstava i česte ideološke kontrole negativno deluju na njihove performanse (neke vojne studije su izuzetak).Vojska je jedan od najvažnijih stubova “jučeovskog” državnog organizma DNRK.

TENZIJE NA ISTOKU: Severna Koreja lansirala dve rakete!

Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Profimedia

Vojska DNRK

Ljudstvo oružanih snaga broji oko 1.2 miliona. Bez kvalitetne vojske celi bi se sistem odavno urušio. U DNR Koreji, uz vrlo malo izuzetaka, osoba se ne može upisati na vojnu akademiju bez da je služila u vojsci kao vojnik. Stoga skoro svi oficiri u vojsci DNRK znaju kako je biti vojnik. Država to naglašava u svojim publikacijama:

-Pogledajte, samo mi imamo takvo razumevanje između oficira i vojnika, za razliku od marionetske vojske (Južne Koreje).

REŠILI DA SE POVUKU POSLE 12 GODINA: Prvi i jedini advokat u Severnoj Koreji prestaje sa radom

Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Profimedia/ilustracija

Umetnost u duhu socijalizma - slikarstvo

Kim Džong-il je voleo umetnost. Međutim, ono što se nazivalo tom rečju za vreme njegovog oca Kim Il-Sunga je bio klasičan socijalistički (soc) realizam. Slikarstvo je većinom bilo poster tipa u službi političkog promovisanja. Stare severnokorejske slike su stavljale u prvi plan Velikog vođu kako se obraća narodu poput Mao Cedunga u Kini ili Josifa Staljina u Sovjetskom Savezu, vojnike spremne za odbranu socijalizma po cenu života kao i radnike i seljake koji su ispunjavali planove. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

1994. kad je Kim Džong-Il preuzeo vođstvo DNRK značajno je smanjio i ponegde potpuno ukinuo ograničenja koja se odnose na slikarstvo. Severna Koreja ima svoju verziju impresionizma koja je nekad bila potpuno nezamisliva. Slikari su počeli da slikaju apolitične slike: sela, gradske ulice, ljude koji hodaju po kiši...Čak i u političkom slikarstvu unesene su neke novine. Stari način slikarstva, naravno, postoji i dalje, ali su slikari dobili priliku da se nadmeću  na međunarodnom tržištu. Nije iznenađenje da oni slikari koji pobegnu na jug nemaju problema u pronalasku posla.

OPET NAPETO U JAPANSKOM MORU: Severna Koreja lansirala tri balističke rakete

Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila
Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila / Izvor: Profimedia

Muzika u zatvorenom socijalističkom sistemu

Situacija sa muzikom je slična. Pod Kim Il-Sungom država je želela da muzika bude ideološki prihvatljiva. Džez je bio posebno kritikovan kao prljavi, degenerativni i buržoaski žanr. Jedna od mogućih strategija je bila uskladati muziku i onda na nju stavljati politički prihvatljiv tekst.

Pod Kim Džong-Ilom sve se promenilo nabolje. Nekad zabranjeni žanrovi su postali dopušteni. Severna Koreja ima čak i svoje džez bendove. Pod Kim Džong-Unom situacija se još više poboljšala. 6. jula 2012. Generalisimo je posetio koncert novouspostavljene ženske pop grupe Moranbong (isti naziv nosi park u Pjongjangu). Ženske članice benda (lično ih je odabrao Kim Džong-Un) su bile odevene šokantno oskudno prema severnokorejskim standardima. Takav stil je nezamisliv kod recimo američkog

 saveznika Saudijske Arabije.

KIM DŽONG UN TVRDI: Pronašao sam lek protiv raka!

Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila
Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila / Izvor: Profimedia

Muzika koju su izvodile uključila je temu iz legendarnog Holivudskog filma Roki i pesmu Franka Sinatre "Maj Vej". Dok se takva ideološki sumnjiva muzika izvodila, glumci odeveni kao Miki i Mini Mause, Vini Pu i Tigar su plesali na pozornici. 

Premda je režim dinastije Kim jedan od najstrožih u svetu koji strogo kontroliše i nadzire živote svojih državljana, Demokratska Narodna Republika Koreja ima niz prednosti i pozitivnih strana. Od izvanrednih rezultata koji su postignuti u zdravstvenom i obrazovnom sektoru preko egalitarnog uređenja oružanih snaga, umetnosti, muzike do dobrih istoričara, ali i drugih pozitivnih karakteristika. Severna Koreja je država sa visokim stepenom bezbednosti, ima dobre prevoditelje, sportiste...

KIM DŽONG UN ZAPRETIO: Južna Koreja biće ogromna buktinja i GOMILA PEPELA!

Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Profimedia

Možda najvažnije... ljudi su dobri, pošteni i iskreni iako ima i sitnog  kriminala - ali mnogo manje nego na Zapadu gde prevladava kapitalistički način života. Najveća prednost života u DNRK je to što su očuvane tradicionalne vrednosti života i zajedništva gde su ljudi zadovoljni iako imaju malo (kao na Kubi) za razliku od kapitalističkog Zapada gde ljudi poseduju bogatstvo na kredite i stalno jure za novcem dok zanemaruju svoje bližnje. 

Tradicionalne moralne vrednosti na Zapadu izumiru dok su u Severnoj Koreji opstale: druženje roditelja sa decom u prirodi i u javnim parkovima, izleti, mnogo vožnje biciklom i

 pešačenje, pecanje, igranje fudbala na ulici... Zadatak istoričara budućeg vremena će utvrditi kako to da se na "slobodnom i liberalnom" Zapadu dogodio društveni kolaps, a u DNR Koreji gde vlada totalitarni sistem su te vrednosti očuvane.