Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ НИЈЕ ТЕМА, ЗДРАВЉЕ ЈЕ НА ПРВОМ МЕСТУ" Вучевић: Град се труди да не прогласи ванредну ситуацију

11.11.2020. 09:50
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

- Тема дочека Нове године је депласирана и у овом тренутку здравље људи треба да је, и јесте приоритет - каже градоначелник Новог Сада.

Истиче да се град труди да не прогласи ванредну ситуацију и не уведе строже мере, али да ће све зависити од одговорности грађана и поштовања епидемиолошких мера.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, каже да је велика част и задовољство, али и одговорност, бити на челу града по трећи пут, поготово од марта и почетка епидемије коронавируса у Србији.

Каже да нико није ни претпоставио да ће 2020. година бити оваква, да је било најава многих манифестација, јубилеја, догађаја, да је прављен увод у 2021. годину када је Нови Сад требало да понесе титулу "Европске престонице културе". Међутим, све ово се или одлаже, или отказује.

Вучевић: "Тражим да сви носимо маске тамо где је потребно, да престанемо да организујемо славља"

Вучевић: "Тражим да сви носимо маске тамо где је потребно, да престанемо да организујемо славља"

Вучевић на Дан ослобођења у Првом светском рату: Наш задатак је да чувамо мир и слободу!

Вучевић на Дан ослобођења у Првом светском рату: Наш задатак је да чувамо мир и слободу!

Распуст се односи и на ђаке на територији Војводине: Без наставе 12. и 13. новембра

Распуст се односи и на ђаке на територији Војводине: Без наставе 12. и 13. новембра

- Шта је ту је, корона је доминантна тема свих. Не треба да паничимо, али морамо имати озбиљан приступ и бити свесни да бројеви нису добри, да су капацитети лимитирани и да не постоји здравствени систем који може да прими неограничен број инфицираних. Наша неодговорност прави гужве у амбулантама и угрожава здравствени систем. Бројеви нам указују да ће новембар бити изазован, а како ће надаље бити, зависи од нас - каже Вучевић.

Каже да је важно поштовати препоруке лекара и истиче да се са проблемом коронавируса сусреће, не само Србија, већ и свет. Каже да су бројеви у региону катастрофални, те да се Србија чак и добро држи у том смислу.

- Цна Гора има преко 500 инфицираних, што је као када би Србија имала преко 6.000 новозаражених. Да не помињем да Црна Гора мање тестира на дневном нивоу - каже Вучевић.

Novi Sad
Нови Сад / Извор: Профимедиа

Додаје да 90 одсто људи у Новом Саду поштује мере и да се град труди да не прогласи ванредну ситуацију јер би овакав потез оставио последице на економију града и државе.

- Не можемо да закључамо град, а да не очекујемо последице. Епидемиолошки бисмо добро деловали, али бисмо сигурно оставили економске консеквенце. Свестан сам замора људи када чују да се говори о коронавирусу. И ја бих волео да се бавим само инвестицијама, новим обдаништима, 2Европском престоницом културе", али то не решава проблеме које изазива коронавирус. Немамо право на умор, морамо да будемо упорни и да се боримо, а да у исто време очувамо нормалан живот - каже градоначелник Новог Сада.

"Дочек Нове године није тема. Здравље људи је на првом месту"

На питање о дочеку Нове године на градским трговима, Вучевић каже да овом темом не треба да се бавимо у овом тренутку и истиче да је ова тема депласирана. Додаје да не зна када ће се епидемија завршити, али је сигурно да ће трајати до појаве вакцине.

Каже да је град украшен, да ће расвета бити упаљена у одређеном тренутку, али да нема говора о организовању дочека и да не види ни како би то било изводљиво.

- Здравље грађана је на првом месту, а о дочеку ни не размишљам. Гледам како да не буде тежих мера у граду, мада ни од њих не бежим, и како да сачувамо економију, али првенствено здравље грађана - каже градоначелник.

- Када је реч о прославама, данас је велики празник, Дан примирја, дан победе у Првом светском рату. Наша војска донела је слободу за Србе и све јужне Словене, иако данас неки праве фалсификате и не признају да је српска војска донела слободу. Данас је празник и за Војводину која је стекла услове да се присаједини матици. Данас је, дакле, велики празник, и не смемо да заборавимо колико је наших сународника положило животе да бисмо ми били слободни. Драго ми је што ће данас председник Александар Вучић наградити оне који су изнели највећи терет у борби против ковида 19, и они који данас добију орден, симбол су свих лекара, сестара и медицинских радника у свим амбулантама у Србији - каже Вучевић.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

"Пројекти у Новом Саду се реализују, упркос епидемији"

Додаје да се планирани пројекти у Новом Саду реализују, упркос епидемији. Очекују се две нове инвестиције које ће значити за реиндустријализацију, не само Новог Сада, већ и целе Србије.

- Страшни брендови су у питању. Чекамо једну немачку и једну јапанску фабрику, као и фабрику чоколаде "Barry Callebaut" za коју је пред епидемију постављен камен темељац - каже Вучевић.

Истиче да су нова радна места важна, не само за град Нови Сад.

- Ове инвестиције нису важне само за Нови Сад, већ и за сва околна места - каже Вучевић. Истиче да тзв. "Нови Сад на води" као пројекат не постоји, већ да је он прича оних који га не воле и неподржавају.

- Не разумем да неко није за развој града. Имамо обалу Дунава која је запостављена и неискоришћена и са старим фабрикама које су приватизовали они који данас све критикују. Све фабрике су затворене и имамо бродоградилиште које не производи ниједан брод. Изгледа да све то треба тако да остане да би ови који критикују били задовољни. Међутим, они који највише критикују овај пројекат, када би били на власти први би прихватили да га раде и гурали би га. На овој локацији се налази и четврти мост који је од националног значаја. Замислите да је неко за то да град нема мост! Неко проблематичног менталног стања може да буде за то да нема мост у свом граду - закључује Вучевић.