Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Едукација грађана кључ успеха: За решавање еколошких проблема потребна нова реформа (ФОТО)

10.10.2021. 10:08
Пише:
Србија Данас
Novi Sad
Нови Сад / Извор: Фото: Војводина

У Новом Саду се активно ради на спровођењу мера и прописа који имају за циљ унапређење очувања животне средине

Еколошки проблеми и очување животне средине представљају област која је једна од најважнијих за решавање у модерним временима. Еколошки проблеми су дугогодишњи и потребно је доста новца, труда и времена како би се трајно решили или у највећој мери санирали. 

Свака држава и градови у њој сусрећу се са еко темама о којима се мора разговарати, али и са горућим еко проблемима који захтевају укључивање и грађанских акција како би се тај проблем и решио. Некада није довољно да власт доноси и спроводи прописе, већ и да грађани учествују и активно раде на решавању проблематике еколошке природе. 

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Ако сте авантуриста - Књажевац је право место за вас: Нове манифестације окупљају људе из свих крајева света (ФОТО/ВИДЕО)

Ако сте авантуриста - Књажевац је право место за вас: Нове манифестације окупљају људе из свих крајева света (ФОТО/ВИДЕО)

Нови Сад - зелени град: Како и на који начин побољшати квалитет животне средине и очувати исту? (ФОТО/ВИДЕО)

Нови Сад - зелени град: Како и на који начин побољшати квалитет животне средине и очувати исту? (ФОТО/ВИДЕО)

У Новом Саду се активно ради на спровођењу мера и прописа који имају за циљ унапређење очувања животне средине и њеног бољег положаја, а у свему учествују и грађани. Градска власт испитује каквог су става грађани, који су то проблеми који их муче, а тичу се екологије, али се разговара и о додатној едукацији како би се проблеми лакше решавали или да до проблема не би ни долазило. 

- Разговором са грађанима доприносимо подизању свести о неопходности заштите животне средине, комуницирамо стално и са невладиним сектором, са скупштинама станара, са професионалним управницима, али и са свим грађанима. Разговарамо са свим актерима који живе са нама у Новом Саду, јер је то једини рецепт да се подигне свест да је животна средина веома важна. Сви кораци, нови пројекти, нове идеје и обавезе локалне самоуправе и грађана су веома важни како бисмо живели у чистијој, здравијој и бољој животној средини - истакла је чланица градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић и додала: 

Mira Radenović
Мира Раденовић / Извор: Фото: Војводина

- Оно што је специфично за Град Нови Сад јесте што грађани сарађују са градском управом и заједнички доносимо одлуке које ће акције Град спроводити и са колико средстава и управо је то резултат доброг успеха - објаснила је чланица градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић.

Ради се на едукацији грађана о темама попут заштите и очувања природе, одрживог развоја и управљања отпадом, затим о заштити вода и земљишта, заштити ваздуха, климатским променама и заштити од нејонизујућег зрачења и буке. Такође, ради се и на подизању свести најмлађих суграђана и то од предшколског до средњошколског узраста, о значају заштите животне средине, екологији и природи.

Оно што чека Новосађане како би живели у зеленијем граду јесте усвајање еколошких навика попут сепарације отпада у својим домаћинствима, чувања паркова, садње дрвећа и свећа, али и небацања отпадака на депонијама које нису уређене и санитарне. 

У Новом Саду се већ 50 година смеће одлаже одмах уз град и свих тих година се угрожава животна средина јер је та депонија била неуређена. Ради се на пројекту изградње нове регионалне депоније која ће се налазити одмах иза постојеће, али која ће бити посебно уређена, али и на едукацији грађана о томе које ће све бенефити бити од тог пројекта, као и каква је учинковитост на животну средину. Технологија која ће бити примењена никако не може да утиче на загађење ваздуха и донеће бољи квалитет живота за грађане, а Нови Сад више неће имати неуређено сметлиште. Неће се загађивати ни водотокови, зато што ће бити изграђен пречистач отпадних вода и додатна канализација. Надлежни истичу да око депоније неће смети да буде смећа, а регионална депонија ће од насеља бити одвојена зеленим појасом, за разлику од садашње која је одвојена једино самониклим растињем и по неким дрветом.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Циљ градских власти Новог Сада јесте да грађани одлучују о својој животној средини и да она буде очувана и здрава, а да им власт у томе помогне и да оствари оно што је неопходно за остваривање таквог циља. Свест Новосађана о екологији неопходно је свакодневно развијати и унапређивати и позитиван еколошки резултат и учинак биће загарантован. 

Пројекат је финансиран из буџета Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.