Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА О НОВОМ ПАКЕТУ МЕРА: Ситуација озбиљна, бројеви су узнемиравајући

05.11.2020. 11:06
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, уочи седнице Штаба за ванредне ситуације у том граду након које се очекује и доношење нових мера, говорио је о епидемиолошкој ситуацију о том граду, оценивши је као озбиљну.

Он је изјаво да се у Новом Саду боре на најбољи могући, али да је ситуација озбиљна, да су бројеви узнемиравајући и да постоји пораст броја инфицираних којих је сада више од 1.300 активних случајева укупно.

АПЕЛ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НОВОГ САДА: Молим вас да водите рачуна о свом здрављу и здрављу својих укућана! (ВИДЕО)

АПЕЛ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НОВОГ САДА: Молим вас да водите рачуна о свом здрављу и здрављу својих укућана! (ВИДЕО)

НОВА ЦРНА ТАЧКА У СРБИЈИ: Више од 160 особа заражено у једном граду, тек се очекује погоршање!

НОВА ЦРНА ТАЧКА У СРБИЈИ: Више од 160 особа заражено у једном граду, тек се очекује погоршање!

ОГЛАСИО СЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА: "Други смо на удару короне после Беорада, могуће пооштравање мера"

ОГЛАСИО СЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА: "Други смо на удару короне после Беорада, могуће пооштравање мера"

 Доносимо пакет блажих мера

- Забрињава притисак на Инфективну клинику КЦВ и ковид амбуланте, а улазимо и у временски период када су лошији временски услови па они који чекају на преглед не могу више да буду напољу и то морамо имати у виду. Данас ћемо имати седницу Штаба за ванредне ситуације и мислим да ћемо изаћи са пакети нових мера, не оних најригорознијих, али да пробамо да превентивно делујемо епидемилошком аспекту и да чувао економију града, да не затварамо објекте, да не остају људи без радних места и да не слабимо буџет града, јер их њега финансирамо и обданишта и школе и асфалтирамо улице, организујемо градски превоз... Свакако ћемо забранити манифестације све до 30. новембра, осим културних које се одржавају по правилима да има до 100 људи у затвореном простору са размаком између седишта. Трудимо се да „одбранимо“ школа и обданиште, да наставимо у овом комбинованом режиму рада, директно и онлајн. Прелазак рада градских служби у две смене, како се не би стварале гужве, биће једна од мера, као и укидање рада базена и спа центара – најавио је Вучевић. Он је подвукао да нам је свима мука да причамо о корони, али да је не можемо победити тиме што смо се заморили од ње, или што нам је она досадна.

- Вирус то не занима, он има неки свој план. Побеђујемо га са упорношћу, дисциплином и солидарношћу, и то је универзално правило до доласка вакцине. Само тако можемо да победимо и да сачувамо економију. Покушавамо да са мерама лакшег карактера сачувамо здравље грађана и контролишемо епидемиолошку ситуацију, а да не урушимо економију. Кад би се закључали на неки период, свакако би пали бројеви инфицираних, али би економске последице биле знатно веће. Не могу ни то да искључим у неком наредном периоду, то су промењиве ствари, али од нас зависи да ли ћемо избећи тај тежи сценарио, а не од лоше воље неког председника или градоначелника. То су празне приче, јер нико не може да буде задовољан да донесе такве мере – каже Вучевић.

Грађани углавном дисциплиновани

Он истиче да највећи број Новосађана носи маске, и то претежно старији суграђани и млађи ђаци, али како се приближавамо узрасту ближе 20-им и 30-им годинама, све мање носе маске.

- Можда они мисле да су отпорнији и можда они лично и јесу, али могу да угрозе своје родитеље, баке, деке. Када погледам да неко сада организује неке приватне журке тако што изнајми неку кућу на Фрушкој Гори, то не могу да разумем. Не знам кога варају, а на крају они заврше у болници и онда твитују како је гужва у болници и како су чекали на преглед или, не дај боже, нема кревета. Они који често мисле да су паметнији од државе, лекара, да имају нека људска права и слободе која не смеју да буду ограничени чак ни њиховим личним правима и слободама, а право на живот је унверзално, буду први критичари ако нешто не функционише, а ниједан здравствени систем нигде на свету нема капацитете да може да прими све грађане истовремено. То не постоји. И још нешто, ако све болнице и клиничке центре претварамо у ковид центре, ми стављамо по страни људе који треба да се лече од неких других болести – онколошких, кардиоваскуларних, неуролошких – упозорава први човек Новог Сада.

Инвестиције по плану, градимо још брже

- Почетком марта смо коцком чоколаде симболично обележили почетак радова фабрике чоколаде „Бари калебо“. Они су иначе највећи произвођач какоа и чоколадних производа. Инвестиција иде одлично, чак нешто и брже и то ће бити не само фабрика слаткиша, већ и академија чоколаде. Они ће потписати споразум са технолошким факултетом у Новом Саду да ће са нашим студентима и професорима радити на неким новим слаткишима. Овом концерну из Швајцарске је то прва инвестиција у југоисточној Европи. Такође, са представницима велике јапанске компаније Нидек, која се бави производњом мотора, имали смо разговоре и пре извесног времена други човек компаније био је у посети нашој држави, и сада до краја године очекујемо њихов коначан одговор. Србија и Нови Сад су у конкуренцији са два града из две велике државе, али верујем да смо дали најбоље услове. Ако дођу у Нови Сад, то ће бити

Гради се и мрежа путева и брза пруга

Градоначелник наводи да би Фрушкогорски коридор требало 2023. да буде завршен, .

- Он је фантастичан јер је веза између два пута. Али, није то само Рума – Нови Сад, већ је то спајање Подриња, Лознице, Шапца, Руме и Новог Сада. Ту је предвиђен још један мост на Дунаву, између Новог Сада и Сремских Карловаца, тако да је ово пројекат од великог националног значаја и да ће кинески партнери у уговореном року то извршити. Такође, да не забравимо брзу пругу која улази у последњу фазу, где очекујем да ће се следеће године на јесен или крајем године од Београд до Новог Сада стизати за пола сата – истиче Вучевић, додајући да је евидентно да Србија има најбоље економске

Имам јединствену прилуку као градоначелник

Он наводи да је било разговора на тему његовог уласка у Владу, то би било обелодањено.

- Нови Сад ми није мали. На истом сам месту већ трећи мандат и мислим да је ово јединствена прилика да покажемо озбиљније резултате и д завршимо велике пројекте. Посла се нисам заситио и сваки дан immm неки нови изазов са којим се срећем, а посебно сам срећан што сам потпредседник СНС, тако да имам политички ангажман и поље политичког деловања. Посао градоначелника је, да се нико не наљути, често тежи од неких министарстава. Што је већи град то је комплексније, то зна и колега Радојичић – каже Вучевић.