Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАНИФЕСТАЦИЈЕ КОЈЕ СЕ ВЕЧНО ПАМТЕ: Луди провод уз невероватне домаћине и то баш у овом војвођанском месту! (ФОТО)

10.07.2021. 11:39
Пише:
Србија Данас
Bečej
Бечеј / Извор: Фото: Туристичка организација Бечеј

Бечеј је средина где се поштују људска права, традиције и различитости без обзира на верску, националну и сваку другу припадност.

На десној обали мирне реке Тисе у самом срцу Војводине, на површини од 48.000 хектата плодне равнице, простире се општина Бечеј, лепа и гостопримљива варошица.

Бечеј има нешто више од 37.000 становника, који живе у шест насеља: Бечеј, Бачко Градиште, Бачко Петрово Село, Радичевић, Милешево-Дрљан, Пољаница. Као и у прошлости и данас Бечеј са околином представља мултиетничку средину међусобног уважавања.

Млада, амбициозна и креативна сликарка наиве: Марина Петрик поносно чува културу, историју и лепоту Ковачице на платну (ФОТО/ВИДЕО)

Млада, амбициозна и креативна сликарка наиве: Марина Петрик поносно чува културу, историју и лепоту Ковачице на платну (ФОТО/ВИДЕО)

Знате ли ви шта је то "АЈФЛЕЛОВ ШЛАЈЗ"? У Бачкој се крије драгуљ Србије, а његова прича фасцинира! (ВИДЕО/ФОТО)

Знате ли ви шта је то "АЈФЛЕЛОВ ШЛАЈЗ"? У Бачкој се крије драгуљ Србије, а његова прича фасцинира! (ВИДЕО/ФОТО)

За њега је чуо цео свет, а потекао је из Ковачице: Овако је Јонаш уз ДЛАНОВЕ И СТОПАЛА импресионирао планету (ВИДЕО/ФОТО)

За њега је чуо цео свет, а потекао је из Ковачице: Овако је Јонаш уз ДЛАНОВЕ И СТОПАЛА импресионирао планету (ВИДЕО/ФОТО)

Састав становништва је вишенационалан. Већинско становништво чине Срби и Мађари као и Црногорци, Албанци, Муслимани, Бугари, Роми, Хрвати... Ово је средина где се поштују људска права, традиције и различитости без обзира на верску, националну и сваку другу припадност.

Захваљујући добро развијеној саобраћајној мрежи, општина је равномерно повезана са свим деловима Војводине. Друмским саобраћајем општина је повезана са скоро свим градовима и другим насељима у Покрајини. 

Културна делатност општине одвија се преко институција културе: Народне библиотеке, Градског музеја, Историјског архива, Градског позоришта, развијеној мрежи школа, као и НВО које делују у овој области.

А када је реч о манифестацијама, значајне културне манифестације у Бечеју су: Бечеј Ноћу, Тандербал, Мајске игре, Фолк Фест, БЕ:ФЕМОН, Зимске чаролије и многе друге.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Бечеј ноћу

Бечеј ноћу је манифестација забавно - музичког карактера у организацији општине Бечеј. Први пут је одржана 2017. године, када је реконструисан централни градски трг, и одржава се сваке године у месецу јуну.

Манифестација, која се одржава на градском тргу, је одлично посећена и медијски пропраћена, обележена концертима познатих музичких група и извођача, као и културно - уметничким дешавањима у Градском позоришту ( Ревија краткометражног филма, изложбе...)

Bečej
Бечеј / Извор: Фото: Туристичка организација Бечеј

 

Фолк Фест

Фолк Фест је међународни, тродневни, фестивал фолклора који се одржабва сваке године у августу. Одржава. Организатор манифестације, која се одржава на градском тргу у Бечеју, је Културно уметничко друштво „"Ђидо" из Бечеја, под покровитељством општине Бечеј.

Фестивал је посвећен фолклоре и повезује традиције и културе народа, који живе на различитим просторима и континентима. О значају фестивал говори и чињеница да је под покровитељством УНЕСЦО-а.

Тандербал

Тандербал је настао је као резултат окупљања искрених љубитеља: Тисе, природе, музике, спорта, уметности, наутике, домаће хране, забаве и доброг провода.

Фестивал организује Туристичка организација општине Бечеј у сарадњи са општином. Фестивал је пропраћен великом атракцијом под називом "Гирланда". Такође, укључује такмичење у кувању рибље чорбе, дечије радионице као и разна такмичења прилагођена за најмлађе, пливачки маратон и још многе друге интересантне активности.

Bečej
Бечеј / Извор: Фото: Туристичка организација Бечеј

 

Међународно музичко такмичење на Фантасту

Наставни кадар у Школи за основно музичко васпитање и образовање "Петар Коњовић" Бечеј дошао је на идеју да организује међународно музичко такмичење, са циљем успостављања сарадње са основним музичким школама у региону, како би се открили млади музички таленти и како би се даље пратио њихов рад и даља афирмација.

За место одржавања такмичења изабран је Дворац Богдана Дунђерског, Фантаст, те је ово такмичење поред уметничког, добило и туристички значај за наш град. Учесници се такмиче на 6 инструмената: клавир, виолина, виолончело, хармоника, тамбура и гитара, у седам категорија, а оцењује их стручни жири од три до пет чланова, кога чине еминентни педагози из земље и иностранства. Такмичење окупља преко 500 такмичара из 68 градова, 84 школе и 9 држава.

Мајске игре

Међународни фестивал сценског стваралаштва деце и младих"Мајске игре" основан је далеке 1958. године. Реч је о најстаријој смотри драмског стваралаштва младих у региону. Главни циљ овог фестивала је систематска и континуирана, више од пола века стара, афирмација дечијег и омладинског сценског стваралаштва, као и промовисање садржаја светске дечије и омладинске позоришне сцене, артистички интеркултурални дијалог и унапређење уметничког стваралаштва младих уопште.

БЕ:ФЕМОН

Бечејски фестивал монодраме (БЕ:ФЕМОН) окупља најзначајније позоришне уметнике из Србије и региона. Фестивал траје четири дана током којих се одигра од пет до седам монодрама које бира Организациони одбор фестивала. Фестивал је такмичарског и регионалног карактера, а о победнику одлучује стручни жири који чине еминентни позоришни уметници. Циљ Бе:фемона јесте афирмисање монодрамске форме као посебног вида театарског израза који подразумева врхунско глумачко умеће.

Контрафест

Контрафест је настао са жељом да се направи фестивал који ће бити другачији од постојећих преовлађујућих маинстреам летњих фестивала. Контрафест је обележен жанровском разноврсношћу рок културе (рок, поп, панк, метал, реге бендови...), а који поред познатих ауторских бендова промовишу и мање познате бендове из Србије и региона. Уз наступе бендова организују се бројне пратеће сродне манифестације: филмске пројекције, прикази књига, трибине и слично.

Bečej
Бечеј / Извор: Фото: Туристичка организација Бечеј

 

СВЕТИ СТЕФАН – СЗЕНТ ИШТВАН

Мађарско културно друштво "Петефи Шандор" из Бечеја, већ више од 20 година обележава Дан новог хлеба, дан Св. Стефана. Последњих 10 година манифестација се одржава на улици, испред наше зграде, , са гостима из Мађарске. Циљ ове наше манифестације је да покажемо како смо захвални за мукотрпан рад нашим вредним пољопривредницима, који су створили жито и хлеб. Желимо да покажемо да је хлеб симбол заједништва, рада, труда и залагања, као симбол нове наде, вере у боље сутра.

 

Пројекат је финансиран из буџета општине Бечеј. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.