Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА У НС Ђурић: Додела бесповратних средстава за унапређење енергетске ефикасности

02.11.2022. 14:06
Пише:
Србија Данас
Milan Đurić
Милан Ђурић / Извор: Фото: Инстаграм/миланђуриц77/Принтсцреен

Данас су свечано отворени 11. Међународни дани енергетике и инвестиција у Конгресном центру "Мастер" Новосадског сајма. У наредна два дана посетиоци ће имати прилику да кроз панел дискусије буду део најактуелнијих тема из ових области.

Манифестација је организована уз подршку Покрајинског секретеријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у сарадњи са Удружењем Обновљивих извора енергије, а Град Нови Сад је партнер.

НОВИ САД ДОБИО ТРГ ПОСВЕЋЕН ДОРТМУНДУ Градоначелник Ђурић: Два града дуго помажу, сарађују и гледају да продубе односе (ФОТО)

НОВИ САД ДОБИО ТРГ ПОСВЕЋЕН ДОРТМУНДУ Градоначелник Ђурић: Два града дуго помажу, сарађују и гледају да продубе односе (ФОТО)

"НЕКА НАМ ЈЕ СРЕЋНА И БЕРИЋЕТНА СЛАВА" Ђурић: Она нас окупља и подсећа на праве животне вредности (ФОТО)

"НЕКА НАМ ЈЕ СРЕЋНА И БЕРИЋЕТНА СЛАВА" Ђурић: Она нас окупља и подсећа на праве животне вредности (ФОТО)

"НЕКА СЕ УСПЕСИ САМО НИЖУ" Вучевић: Милан је вредан и поштен човек, а то је први критеријум за напредак! (ФОТО)

"НЕКА СЕ УСПЕСИ САМО НИЖУ" Вучевић: Милан је вредан и поштен човек, а то је први критеријум за напредак! (ФОТО)

Том приликом окупљенима су се обратили градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма и заменик Покрајинског секретеријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Зоран Тасић.

- Ситуација у свету је у великој мери утицала на енергетски сектор и допринела је тешкој енергетској будућности код нас. У овим изазовним временима када нам је зима практично на прагу веома је важно разговарати о енергентима, и поставити је као приоритетну тему. Међународни дани енергетике и инвестиције дешавају се у веома важном моменту, када је грејна сезона почела и када би требало да размишљамо о уштеди. У наредна два дана очекујемо одговоре на бројна питања о предностима енергетске ефикасности у стамбеним зградама, о техничким изазовима, начинима финансирања пројеката, о иновативним технологијама, даљинском грејању у Србији и другим актуелним темама – истакао је Цветковић.

- Питања повећаног коришћења зелене енергије и енергетске ефикасности су најизраженије повезане у погледу сигурносних снабдевања енергентима, као и смањењу зависности од увоза. Еколошки дуг за ову годину отпочео је 28. јуна. Од тог дана популација је потрошила више природних ресурса, него што их планета производи током целе године. Како смо нашу планету позајмили од потомака, циљ је да тежимо смањењу еколошког дуга. Вођени тиме и нестабилном ситуацијом у области енергетике одабрали смо и овогодишње теме. Најважнија тема је енергетска санација јавне зграде на територији Војводине. У сарадњи са Факултетом техничких наука, извршен је детаљни енергетски преглед 95 објеката. Постоји велико интересовање владе Војводине за санирање већине објеката, већи део јавних зграда изграђен између 1950. године и 1980. године, те су остали у свом изворном стању. Други дан ће бити посвећен панелима о зеленој енергији, где ће кроз теме бити објашњено питање финансирања пројеката обновљиви извора енергије – рекао је заменик Покрајинског секретеријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Зоран Тасић.

- Неспоран је значај тема, којима је посвећена ова сајамска приредба. Енергетска стабилност и енергетска одрживост су међу најважнијим питањима у свету. Нови Сад је партнер Међународног дана енергетике и инвестиција. Представићемо вам досадашња и будућа улагања у области унапређења енергетске ефикасности и употребе система са обновљивим изворима енергије, како у станоградњи тако и у породичним кућама. Сви заинтересовани моћи ће да се информишу на који начин могу да конкуришу за доделу бесповратних средстава за унапређење енергетске ефикасности , за замену столарије, инсталирање котлова и пећне еколошке енергенте али и за уградњу топлотних пумпи, соларних колектора и соларних панела. За пројекте енергетске ефикасности у 2022. години опредељена су средства у износу од преко 155 милиона динара, од чега 94 милона из буџета Града Новог Сада, а 61 милион из буџета Републике преко Министарства рударства и енергетике по основу јавних конкурса. За 2023. годину смо се већ определили и испланирали 80 милиона динара за даљу подршку нашим суграђанима за примену мера енергетске ефикасности . Као други по величини град у Србији настојимо да будемо добар пример осталним локалним самоуправама како се стратешки планирају ресурси и пројекти. Са циљем да се омогући употреба обновљивих и еколошки безбедних извора енергије, о томе смо водили рачуна и када смо реконструисали Дом здравља на Лиману, али и приликом обнове објеката у Кинеској четврти – рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Ђурић је такође нагласио да град наставља да развија радне зоне и да ће бити стабилан партнер свим привредницима и инвеститорима. Резултат тога је што имамо историјску најмању стопу незапослености у нашем граду. На данашњем сајму запослења, 53 послодавца је понудило 1.100 слободних радних места. Извештај са досадашњих сајмова, показују да се у периоду од три до шест месеци након одржавања сајма запосли свако четврто незапослено лице, које је посетило сајам.