Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Брига о пензионерима један од приоритета Вучевићеве политике у Новом Саду- Вучевић као градоначелник покренуо мере од 700 милиона динара за добробит пензионера

28.11.2023. 14:49
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: nsuzivo.rs

Брига о пензионерима је на првом месту, истакао је Вучевић.

Током XVIII и XIX века бројни официри из Војне крајине су се после пензионисања, опредељивали да пензионерске дане проводе у Новом Саду. То је био разлог зашто је и Нови Сад често шаљиво био зван и пензионерополис.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ У ВЕТЕРНИКУ: Асфалтирано чак 26 улица, уложено скоро три милијарде динара, а градићемо и нови дом здравља и клуб пензионера (ФОТО)Milan Đurić

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ У ВЕТЕРНИКУ: Асфалтирано чак 26 улица, уложено скоро три милијарде динара, а градићемо и нови дом здравља и клуб пензионера (ФОТО)

"МНОГО ЈЕ ЖРТАВА ПАЛО ДА БИ СЕ СТВОРИЛА ОВАКВА СРБИЈА" Вучевић подсетио на важност 25. новембра за СРПСКУ ИСТОРИЈУ (ФОТО)vucevic

"МНОГО ЈЕ ЖРТАВА ПАЛО ДА БИ СЕ СТВОРИЛА ОВАКВА СРБИЈА" Вучевић подсетио на важност 25. новембра за СРПСКУ ИСТОРИЈУ (ФОТО)

ВЕЛИКА НАРОДНА СКУПШТИНА У НОВОМ САДУ 1918. ОСТАЛА ЈЕ ОХРАБРЕЊЕ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ Милош Вучевић, као градоначелник, залагао се за обележавање Присаједињења и поштовање традиција Српске ВојводинеMiloÅ¡ Vučević

ВЕЛИКА НАРОДНА СКУПШТИНА У НОВОМ САДУ 1918. ОСТАЛА ЈЕ ОХРАБРЕЊЕ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ Милош Вучевић, као градоначелник, залагао се за обележавање Присаједињења и поштовање традиција Српске Војводине

У Краљевини Југославији, нису сви запослени имали право на пензију. Већа предузећа су формирала пензионе фондове, а државни чиновници су по закону од 1923. године (допуњеном 1931.) стављани у пензију кад наврше 65 година живота.

 Милошевић и ДОС осиромашили пензионере 

После Другог светског рата, већ 1946. донети су нови прописи са социјалним обележјем, по којима су сви запослени имали право на пензију, што важи и за војна лица и ратне и мирнодопске инвалиде. Како је град популационо растао, тако се повећавао и број пензионера што је природно водило ка решавању питања њиховог положаја у друштву. 

Распад Југославије и почетак сложене друштвено-економске кризе узроковао је погоршање социјалног и материјалног положаја пензионера. Велики део њих нашао се у зони сиромаштва. Мере социјалне политике и социјалне заштите које се су спроводиле владе Слободана Милошевића, као и касније бројних влада ДОС-а нису обезбедиле институционалне и ванинституционалне облике социјалне заштите за наше старије суграђане.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: nsuzivo.rs

Опремљено 19 клубова пензионера

Након препорода градских финансија и генералног побољшања економске климе, на инсистирање тадашњег градоначелника Милоша Вучевића, Град Нови Сад је покренуо низ мера за побољшање материјалног и друштвеног положаја пензионера. Важно је напоменути да је на име подршке старијим суграђанима, кроз различите видова финансијске и материјалне подршке, у периоду од 2012-2022. године, издвојена су средства у износу од 1.227.071.763,73 динара.

Ово је јасно видљив јачање економске моћи Новог Сада, али и недвосмислене бриге према пензионерима

. У периоду 2012-2021. године, Град Нови Сад је издвојио укупно 711.816.119,00 динара на име подршке старим лицима путем услуга које пружа Геронтолошки центар „Нови Сад“, и то за услуге помоћи у кући; финансирање клубова за одрасла и старија лица, и финансирање дневног боравак за одрасла и стара лица.

Од 2016. године до краја 2022. године Градска управа за имовину и имовинско правне послове извела је радове на изградњи, реконструкцији и објеката домова пензионера, клубова пензионера и месних организација пензионера у укупном износу од 176 милиона динара док је за опремање издвојено у истом периоду укупно 219 милиона динара.

За опремање 19 клубова пензионера при Геронтолошком центру „Нови Сад“ и капитално одржавање и опремање Прихватилишта за одрасла лица у Футогу, у периоду од 2012-2021. године утрошена су средства у износу од 118.973.764,73 динара.

Вучевић финансијски помагао најугроженије сениоре

На инсистирање Милоша Вучевића, Град Нови Сад, у сарадњи са Удружењем пензионера Града Новог Сада, почев од 2016. године, почело је организовање климатско-рехабилитационо опоравак за око 400 пензионера годишње, у бањама широм Србије.

Мислећи о свима, уведена је и финансијска подршка пензионерима који примају најнижи износ пензије у износу од 5.000,00 динара. Ова помоћ је уведена од 2015. године. У периоду од 2015-2021 године, за ову намену су утрошена средства у износу од 94.545.000,00 динара.

Наше друштво, као и она у окружењу убрзано се популационо мењају, због чега су битне политике које се баве положајем пензионера.

Милош Вучевић је међу првима препознао свакодневне изазове са којима се суочавају пензионери, због чега је покренуо низ акција које омогућавају нашим најстарим суграђаним да уживају у својим заслуженим пензијама са достојанством и сигурношћу коју заслужују.