Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАИВНА И НЕВИНА, СКРОМНА И СТИДЉИВА: Упознајте "Ковачичку наиву" понос Јужног Баната и читаве Србије (ФОТО)

03.05.2021. 18:10
Пише:
Србија Данас
Kovačica
Ковачица / Извор: Фото: Војводина

Наивна уметност из Ковачице или Ковачичка наива је назив за школу наивне уметности која се развила у селу Ковачица.

Општина Ковачица је једна од општина у Републици Србији. Налази се у АП Војводина и спада у Јужнобанатски округ. 

Седиште општине је насеље Ковачица. Општина Ковачица се састоји од 8 насеља. По подацима из 2011. године у општини је живело 25.274 становника. Већину становништва чине Словаци и Срби.

Поред лепе и простране равнице, широких улица, зеленила, финих и малих кућа, све у равни једна са другом, чистог ваздуха домаће кухиње и вредних домаћина који своје куће и окућне држе уредним и сређеним, ова општина позната је по наивној уметности.

Како да нам живот буде лепши и бољи: Општина Владимирци има сјајан "рецепт" за просперитет (ФОТО)

Како да нам живот буде лепши и бољи: Општина Владимирци има сјајан "рецепт" за просперитет (ФОТО)

Рибничка пећина јединствен драгуљ природе! Шалитра из њених шупљина коришћена за прављење барута у устанку (ФОТО)

Рибничка пећина јединствен драгуљ природе! Шалитра из њених шупљина коришћена за прављење барута у устанку (ФОТО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

Не само у Србији, већ и широм Србије, посетиоци из свих крајева долазе да обиђу Ковачицу како би на прави начин осетили њену уметничку, наивну, невину и скромну и стидљиву душу.

Наиме, наивна уметност из Ковачице или Ковачичка наива је назив за школу наивне уметности која се развила у селу Ковачица. Ковачица има велики значај на мапи светског наивног сликарства и представља својеврсну метрополу наиве.

Карактеристика наивне уметности из Ковачице је снажна боја и снажан колорит нападне и живе боје.

У својим делима свако од ковачичких сликара доноси аутентичко и својеврсно сликарство које се разликује по мотивима или по створеном својеврсном изразу. Сваки од сликара има свој стил и препознатљиво сликарско писмо. Разликује се рукопис Мартина Јонаша са својим хипертрофираним удовима, Зузане Халупове по деци на њеним платнима и дечјем лицу које она доноси на фигурама и својим ликовима, на сликама Јана Вењарског су коњи а Ондереја Вењарског су волови. Биреш, Сокол и Хрк фасцинирају својом једноставношћу, Палушка прецизним покретима свог киста, Гарај широким површинама, а Књазовиц промишљеним колоритом.

Kovačica
Ковачица / Извор: Фото: Војводина

Ковачица је врло брзо постала светска метропола наиве, ово мало место у југоисточном делу Војводине у јужном делу Баната просто плени талентом, виртуозношћу, мајсторством (наивног) сликарства. Млади људи из Ковачице се углавном усмеравају ка уметности, у овом случају наиви. Негујући традицију свог места одакле су потекли. Тако је ово место изнедрило многе велике уметнике, познате широм дијаспоре али и света. Млади уметници Ковачице често се одлуче и на студије у иностранству, те тако пуне клупе факултета Универзитета уметности широм Европе, од Беча, Прага, Милана, Фиренце, итд...

Галерија наивне уметности у Ковачици изложбени је простор у коме своја дела излажу наивни сликари из Ковачице. Основана је 15. маја 1955. године у Банатском селу Ковачица у Покрајини Војводина. Спада у ред туристички најпосећенији објеката на подручју општине Ковачица, првенствено због слика сликарке Зузане Халупове и Мартина Јонаша. Годишње галерију посети између 16.000 и 20.000 туриста.

Историја "Ковачичке школе"

Настанак ове уметности тешко је прецизно одредити, први сликари почели су да сликају из хобија, без икаквог познавања академске конструкције слика и ликовних композиционих елемената. Што данас није случај, бар не у толикој мери, управо због младих људи који су се отиснули, све како би можда у своју Ковачицу донели нешто ново, и унапредили "наивну уметност" на коју су толико поносни, и која на прави начин репрезентује Србију у свету.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Требало је доста времена да се од репродуковања и пресликавања разгледница радом дође до својствених стилова и уметничког израза. Једно време се водила борба између оних који су копирали и пресликавали своје радове и оних који су се трудили да изграде властите и препознатљиве стилове и рукописе. Слике које су радили самоуки необразовани ковачички сликари задивиле су и освојиле свет. Мотиви ових уметника су углавном из живота и рата у сеоској средини. Њихови обожаваоци су како неписмени тако и интелектуалци, а дела се налазе у музејима, галеријама и приватним збиркама широм света. Оснивачи ковачичке школе су били Мартин Палушка, Јан Сокол, Владимир Бобош, Михал Биреш и Јан Књазовиц, а касније су им се придружили и Мартин Јонаш и Зузана Халупова.

Суштина наивног сликарства је у детаљима, животу простог народа нарочито сељака, фолклорним мотивима и друго, приметићете и одсутност норми готово свих уметничких праваца. 

Уметници су углавном из сеоских средина. Занемаривање пропорција, спајање иреалног са реалним, као присутан утицај фантастике су само још неки принципи(методи) којима се наивни уметници користе.  

Животна дела сликара не показују никакав развој, већ искључиво и само усавршавање.

Пројекат је финансиран из буџета општине Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.