Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Немачка инвестиција која ће препородити Панчево: Сјајна будућност за раднике стиже (ВИДЕО)

19.10.2021. 14:45
Пише:
Србија Данас
kompanija Brose
компанија Бросе / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

У Панчеву је ове године изграђена нова фабрика и истраживачко-развојни центар немачке компаније Бросе.

Један од најперспективнијих градова за живот несумњиво ће у једном тренутку бити Панчево и то не само услед близине престонице, већ због животних могућности које пружа. Град Панчево је градско подручје изузетног потенцијала и у узлету, а захваљујући свим инвестицијама биће једно од најбољих места за живот у Србији.

У Панчеву је ове године изграђена нова фабрика и истраживачко-развојни центар немачке компаније Бросе. Изградња нових погона Бросеа почела је у марту 2020. године, а од јула ове године више од 350 запослених призводи електричне моторе вентилатора за аутомобилске хладњаке и електронику.

Тамишка променада будући симбол Панчева: Живот поред реке никада неће бити лепши (ФОТО/ВИДЕО)

Тамишка променада будући симбол Панчева: Живот поред реке никада неће бити лепши (ФОТО/ВИДЕО)

Који то еколошки проблеми муче Новосађане: Град има план за здравију будућност и заштићену животну средину (ФОТО)

Који то еколошки проблеми муче Новосађане: Град има план за здравију будућност и заштићену животну средину (ФОТО)

Мултикултуралност на сваком кораку: Живот је лепши у Панчеву којим год језиком да говорите (ВИДЕО/ФОТО)

Мултикултуралност на сваком кораку: Живот је лепши у Панчеву којим год језиком да говорите (ВИДЕО/ФОТО)

Пуштање производне линије на којој ће се израђивати електричне пумпе за уље планирано је за почетак 2022. године. Бросе ће до почетка наредне године уложити укупно 120 милиона евра у прву фазу изградње погона, који се простиру на око 60.000 квадратних метара.

Већ је најављено проширење производних линија где би до 2025. године требало да ради укупно 1.100 запослених, уз циљани промет српског дела компаније од око 440 милиона евра.

Бросе се одлучио за локацију у Панчеву због тога што је то развијен индустријски град у коме постоји велики број квалификованих стручњака, а у оближњем Београду и Новом Саду реномирани универзитети са којима компанија жели да сарађује. Ове јесени ће 20 студената из Србије обавити стручну праксу у Бросеовој фабрици у Панчеву, а неки од њих и у Немачкој, најавила је компанија.

Компанију је посетио и председник Републике Србије Александар Вучић и том приликом разговарао са руководством компанијом о инвестицији која је стигла у овај војвођански град. Најављено је и да ће радници у овој компанији имати плате које су вишеструко веће од просека у нашој земљи. 

-Како Бросе изгледа, то је невероватно шта раде, изгледа надреално. 41 одсто запослених ће бити инжењери, а чак 46 одсто њих са високом стручном спремом, Бросе ће највише људи запослити из Панчева, Београда и других градова. Тренутно у фабрици ради 370 радника, а укупно ће бити 1.100 запослених. Инвестиција је вредна 180 милиона евра и у фабрику ће дневно "улазити и излазити сто камиона". Када немачки инвеститори негде дођу они ту остану дугорочно, а долазак Бросеа је фантастична ствар за Србију. Ово је једна од апсолутно најбољих компанија и фабрика које смо довели - истакао је Вучић.

Долазак немачке инвестиције омогућиће бољу будућност Панчева и његов даљи развој, а додатно ће томе допринети и изградња обилазнице око Београда па све до Панчева. Градске власти наводе да би требало изградити део обилазнице од Бубањ Потока до Винче, а онда ће ту бити изграђен нови мост на Дунаву који ће водити до Панчева. 

У фабрици се производи и део за електрични мотор вентилатора за аутомобилске хладњаке на коме пише "маде ин Серба", а делови које праве српски радници уграђују се у реномиране марке аутомобила као што су Мерцедес и Фолксваген.

Директор компаније Бросе Србија Роман Стракош захвалио је Влади Србије, извршном потпредседнику компаније Бросе Урлиху Шпанглеру и свим запосленима у новој фабрици у Панчеву на помоћи у реализацији инвестиције у панчевачкој Северној пословној зони.

-Веома сам срећан што смо за овако кратко време од свега 24 месеца, који укључују и период ковид кризе, успели да завршимо један овако велики пројекат", рекао је Стракош током посете председника Александра Вучића овој фабрици.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Бросе намерава да инвестициони циклус у Панчеву заврши до 2025. године, када ће имати укуоно 1.100 радника и годишњи промет од 440 милиона евра.

У Панчеву се осим Бросе-а у Северној индустријској зони налази и немачки ЗФ, а у Јужној индустријског зони су Петрохемија, Азотара и Рафинерија нафте. Проблем Петрохемије је решен, а две немачке инвестиције донеле су процват овом војвођанском граду. Када се статус Петрохемије реши дугорочно градска власт ће инкасирати новац у буџет који ће моћи да користи за локалну инфраструктуру, путеве, каназлиацију, водовод.

Пројекат је финансиран из буџета Града Панчево. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.