Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Од тамбурице до џез приредбе: Ово је прича о нестварним фестивалима у Инђији и околини (ФОТО/ВИДЕО)

24.11.2017. 10:22
Пише:
Србија Данас
Inđija
Инђија / Извор: Фото: Војводина

Проверите зашто се посетиоци увек изнова враћају у овај градић

Културно-забавне манифестације које се одржавају у Инђији и околини постали су заштитни знак овог места, а шаренолика понуда омогућила је посетиоцима различитих интересовања и старосног доба да пронађу нешто за себе.

Мало војвођанско село изнедрило је највећег боема: Ово је прича о легендарном Ђури Јакшићу

ТОПЛА ПРИЧА ИЗ ВОЈВОДИНЕ: Димићи су добили нови дом, а ево шта је њихов "рецепт" за миран и срећан живот

Ноћ музеја који се у мају месеца одржава у четрдесетак градова Србије није заобишао ни Инђију, па посетиоци могу да уживају у занимљивим изложбама, перформансима, концертима и ревијама на више од 150 локација, од којих је неколико у Инђији.

 

За све хедонисте, љубитеље рибе и рибљих специјалитета од 2008. године у Старој марини у Чарди Мика Алас "Златни котлић" се одржава такође у мају месецу. Поред такмичења у кувању рибље чорбе, манифестација се сваке године обогаћује додатним садржајима и наградама.

Festivali u Inđiji
Фестивали у Инђији / Извор: СД/илустрација

За поштоваоце традиције, у јуну месецу се одржава "Етно фестивал" и то на дан прославе градске славе Духова. Окупља велики број излагача из Инђије и околине, који презентују традиционалну храну, пиће, сувенире, ручне радове и старе занате. Посетиоци имају прилику да разгледају продајну изложбу ручних радова и сувенира, да пробају традиционална сремачка теста и колаче, као и да уживају у богатом културно-уметничком програму.

Заљубљеници у моторе имају свој дан у Инђији, јер се средином јуна овде одржава чувени "Мото фестивал". Велики број моториста из земље и иностранства окупља се на простору поред градског базена у Инђији. Током фестивала организују се концерти познатих рок група и већ традиционална вожња моториста кроз град. Мото фестивал се у Инђији одржава од 2002. године.

Крајем јуна, на обали Дунава код Бешке, прославља се "Дан Дунава", који почиње акцијом чишћења обале и реке, а у поподневним часовима уз свирку локалних бендова припрема се рибљи паприкаш.

Од збирки предмета до оригиналних рукописа песама и прича: Овде се чува благо Ђуре Јакшића (ФОТО)

Заљубљеници у Дунав имају прилике и неколико недеља касније, у Крчедину, да уживају у јединственом и специфичном такмичењу лова сома на бућку. Тзв. "Крчединској бућки" сваке године надмеће се све већи број екипа из Србије, али и суседних земаља. Стаза на којој се лови је потес од Бешчанског моста (1232км) до Жарковице (1220км).

Међународна ликовна и песничка колонија одржава се у пријатној отвореној концертној дворани, обраслој бршљеном и виновом лозом, у дому породице Јакшић у Крчедину, сваког јула. Током четири дана трајања манифестација окупља ствараоце из целог света (сликаре, глумце, песнике, певаче...).

Судар четири народа у једном војвођанском селу: Ово је прича о становништву Нове Црње (ФОТО)

Лето је резервисано за уметничко стваралаштво, а "Сцена фест" је права посластица за глумце, музичаре и сликаре. Током јула и августа публици се представљају различита уметничка остварења: позоришне представе, филмови, концерти, промоције…

Својом концепцијом Сцена фест постао је један од најозбиљнијих летњих фестивала у земљи и културни модел по коме су реализовани многи други фестивали у региону.

Општина Инђија и Туристичка организација општине Инђија, сваке године организују дочек Међународне Дунавске Регате (ТИД) у Старом Сланкамену. ТИД регата је највећа и најдужа речна регата на свету и траје 61 дан. Сваке године 26. јуна  креће из немачког града Инголштадта, а завршава у бугарском граду Силистри. Регата окупља око 150 кајакаша из подунавских земаља али и других делова Европе и света. У Старом Сланкамену, једној од 15 етапних станица у Србији, сваке године за учеснике регате организује се смештај, исхрана, излет и други забавни садржаји.

НАЈЛЕПША СВЕТИЊА У ИНЂИЈИ: Црква Ваведења Пресвете Богородице - најскладнија грађевина у Срему из 18. века

Октобар месец је резервисан за "Џез фестивал" који организује Културни Центар Инђија у сарадњи са Београдским Џез Фестивалом од 2007. године. Ова тродневна манифестација прилика је да се публици представе познати извођачи џеза из земље и иностранства. Поред концерата, фестивалски програм обухвата и филмске пројекције на тему џеза и блуза.

Спој Србије и Холандије у срцу Војводине: Ово је прича о ветрењачи у Равном селу (ФОТО)

Годину затвара "Наше сокаче" мало етно село које заживи сваке године крајем децембра, поводом новогодишњих празника. У специјалним сремачким кућицама продају се наменски израђени сувенири, слаткиши, медењаци, мед, декоративне свеће, новогодишњи украси, честитке итд. Током дана атмосферу употпуњавају бројни садржаји за децу, као што су дечије представе, кловнови, мађионичари, аниматори и сл.