Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДБОРНИЦИ ИЗ СУБОТИЦЕ УСВОЈИЛИ НОВИ АКЦИОНИ ПЛАН: Циљ је запошљавање што већег броја људи, као и самозапошљавање

04.02.2022. 15:56
Пише:
Србија Danas/Subotica.com
Subotica
Суботица / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Локални акциони план је добра инцијатива.

Одборници Скупштине града на данашњој 19. седници усвојили су Локални акциони план запошљавања за текућу годину, који предвиђа мере подршке запошљавању и самозапошљавању.

По овом документу у Суботици има 4.113 незапослених, од којих су 2.072 жене.  Без посла је највише нискоквалификовних, од 1.до 4.степена стручне спреме, чак 3.552. Запослење тражи и 328 факултетски образованих, шест људи са мастер дипломом и два доктора наука. Према ЛАП проблеми запошљавања су одлив свих кадрова, неусклађеност потреба локалног тржишта рада са образовном уписном политиком, недовољна повезаност привреде и образовања, што се деломично превазилази кроз развој дуалног образовања, недостатак практичних знања по завршеној школи.

СУБОТИЦА ПОДРЖАВА МЛАДЕ ПРЕДУЗЕТНИКЕ: У сарадњи са развојном агенцијом организују бесплатну обуку за ПОСЛОВАЊЕ

СУБОТИЦА ПОДРЖАВА МЛАДЕ ПРЕДУЗЕТНИКЕ: У сарадњи са развојном агенцијом организују бесплатну обуку за ПОСЛОВАЊЕ

СУБОТИЦА ГРАД КУЛТУРЕ: Ђаци могу да иду на бесплатне припреме за упис у МУЗИЧКУ школу

СУБОТИЦА ГРАД КУЛТУРЕ: Ђаци могу да иду на бесплатне припреме за упис у МУЗИЧКУ школу

СУБОТИЦА ПИОНИР БОРБЕ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉА: Направљена нова апликација у сарадњи са ПроАктивом у циљу психолошке самопомоћи

СУБОТИЦА ПИОНИР БОРБЕ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉА: Направљена нова апликација у сарадњи са ПроАктивом у циљу психолошке самопомоћи

Такође ту је и велики број лица која су старија од 50 година, а која прелазе у дугорочну незапосленост при чему су немотивисана за активно тражење посла и имају застерала знања и вештине, недостатак едукације и подршке послодаваца који запошљавају особе са инвалидитетом, недовољна припремљеност почетника за самостално вођење пословања...

Због тога је град припремио субвенције за запошљавање лица из категорије теже запошљивих (млади до 30 година, жене, особе са инвалидитетом, лица старија од 50 година, Роми и  дугорочно незапослена лица). Овом мером се предвиђа једнократна исплата субвенција у износу од 200.000 динара, а он се увећава за 20 одсто за запошљвање особа са инвалидитетом, радно способних корисника социјалне помоћи, младих у домском смештају, хранитељским породицама и старатељским породицама и жртвама породичног насиља и износи 240.000 динара.

Субвенција за самозапошљавање је намењена незапосленим лицима са НСЗ и имају завршену обуку за развој предузетништва. Субвенције за самозапошљавање додељују се незапосленом лицу у једнократном износу од 300.000 динара по кориснику, односно од 330.000 динара по кориснику у случају самозапошљавања особа са инвалидитетом ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и за оснивање привредног друштва уколико оснивач заснива у њему радни однос у сфери производње, туризма, услуга и пољопривреде. Град Суботица у оквиру мере активне политике запошљавања подржава и  јавне радове. Максимална дужина трајања јавног рада је четири месеца у складу са расположивим финансијским средствима, преноси Subotica.com.

Захваљујући овим мерама током прошле године до запослења је дошло 73 наших суграђана.

- ЛАП запошљавања доноси оно што смо планирали економским развојем града, ту је повећање броја запослених, раст плата, konstanttno се смањује број незапослених у граду, али ипак има оних којима можемо да помогнемо да нађу своје радно место. Према анлализама највише незапослених   су неквалификовани радници и раднице и старији од  50 година, који спадају у најугорженије што се тиче запошљавања – истиче Вељко Војнић, председник одборничке групе "Александар Вучић – за нашу децу".

- Издвојили смо средства да би се подстицало њихово запошљавање, пре свега  гроз субвенције и јавне радове. Сматрамо да треба повећати степен образовања тих људи да би они ипак имали више шансе да добију посао. Велики бро занатлија  одлази и ту имамо велики недостатак радне снаге и ту треба усмеравати наше незапослене. - 

Одборници опозиције нису благонаклоно гледали на предложени ЛАП.

- Наша замерка се тицала развоја туризма на Палићу и у ком обиму би он помогао запошљвању и отварању радних места. Ту је Аква парк, пројекат који улази у четврту годину и не замо да ли ће уопште бити реализован – сматра Мирослав Милојевић из Покрета за грађанску Суботицу.

По речима Балинта Пастора, председника Скупштине града, за Аква парк Суботица је обезбедила средства у буџету и то онолико колико је требало, а све остало зависи од републичке власти, јер је пројекат од државног значаја.

- Држава пре две године због епидемије није испоштовала обећање и зато је дошло до кашњења, а у међувремену је дошло до неких елемената који нису планирани. Град је обезбедио средства и чинимо све да републичка Влада што пре испуни своје обећање - поручио је Пастор.

Више вести о Суботици можете погледати ОВДЕ.