Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТОКОМ ПРОТЕСТА НИКО НИЈЕ ПОВРЕЂЕН: Обезбеђење радило све у складу са прописима "Немамо чега да се стидимо" (ВИДЕО)

27.07.2022. 21:08
Пише:
Србија Данас/НсУживо
obezbeđenje
обезбеђење / Извор: Фото: Youtube printscreen/NSuživo

Компанија за обезбеђење „ИнтерСец Теам“ послује од 2012. године, и до сада је радила бројне скупове, од фестивала Егзит, концерта свих великих домаћих звезда, као и Мадоне, групе Продиџи, Фајнал Фора, као и бројних манифестација у БиХ, Хрватској и региону.

Ово у екскузивном интервју за НС Уживо каже Драган Лекић, власник и директор фирме „ИнтерСец Теам“ , агенције за обезбеђење која је била присутна током прошлонедељне седнице Скупштине града Новог Сада када су наводни активисти покушали да уђу у зграду Бановине. Како каже, све су радили у складу са прописима и да нису прекорачили своја овлашћења.

КО НЕМА МОРЕ, БРАЛЕ?! Српска Копакабана је рај за породице са децом, а налази се на само 60 минута вожње од Београда (ВИДЕО)

КО НЕМА МОРЕ, БРАЛЕ?! Српска Копакабана је рај за породице са децом, а налази се на само 60 минута вожње од Београда (ВИДЕО)

СВЕ ПО СЛОВУ ЗАКОНА: Уговор Града Новог Сада и агенције за обезбеђење јаван, у њему наведене све надлежности!

СВЕ ПО СЛОВУ ЗАКОНА: Уговор Града Новог Сада и агенције за обезбеђење јаван, у њему наведене све надлежности!

ЗА МАНЈЕ ОД 24 САТА ВИШЕ ОД 100 УГЛЕДНИХ ЉУДИ ПОДРЖАЛО МАНИФЕСТ ЗА РАЗВОЈ НОВОГ САДА! "Желимо да постанемо један од регионалних центара у 21. веку"

ЗА МАНЈЕ ОД 24 САТА ВИШЕ ОД 100 УГЛЕДНИХ ЉУДИ ПОДРЖАЛО МАНИФЕСТ ЗА РАЗВОЈ НОВОГ САДА! "Желимо да постанемо један од регионалних центара у 21. веку"

ИМАМО ОЗБИЉНЕ РЕФЕРЕНЦЕ, СВИ ДОГАЂАЈИ ПРОШЛИ БЕЗ ПРИЈАВА

Лекић истиче да до сада имају велику и озбиљну референцу догађаја које су радили, и на које су изузетно поносни.

- Радили смо веома ризичне догађаје са веома важним светским звездама као што су Продиџи, Мадона, Ник Кејв, готово све домаће извођаче. Ради се о неких седам милиона посетилаца. Оно што могу да кажем са поносом је да је сваки догађај и концерт прошао потпуно безбедно, и да никада ни један запослени, није добио никакву пријаву нити је осуђиван за било какво насилничко понашање, нити за било шта везано за то. Наравно, са поносом можемо да кажемо да учествујемо и у обезбеђењу највећег музичког фестивала у региону, “Exit” фестивала и да имамо сваке године од 2013. па надаље неколико стотина ангажованих људи. То је викенд преко два милиона посетилаца само на “Exit” фестивалу који су били, а као и што сами знате са којим успехом и са којим поносом представља нашу државу и Нови Сад – истиче Лекић.

Први човек „ИнтерСец Теам“ о спорним догађајима каже да је лично био присутан испред зграде Бановине.

- Седницу Скупштине смо обезбеђивали на основу захтева Службе за заједничке послове са којима имамо склопљен уговор за обезбеђење више објеката. Захтев смо добили дана 21.7. и послали смо 35 извршилаца, како би се омогућио нормалан рад седнице Скупштине Града. Већ је било позива преко друштвених мрежа да постоји намера одређених активиста да се прекине седница и најава окупљања, да се уђе у скупштину Војводине. Већ смо  имали искуства са том групом грађана, на једној од јавних расправа када су они покушали да је прекину, тако што су поливали људе водом, претили, палили пиротехничка средства – објашњава Лекић и додаје:

ФОРМИРАНА ЗАШТИТНА ОГРАДА КАКО БИ СВИ КОЈИ ТРЕБА ИМАЛИ МОГУЋНОСТ ДА ПРИСУСТВУЈУ СЕДНИЦИ

- Очекивали смо такву врсту понашања пошто су они то већ исказивали раније. Направљен је у сарадњи са полицијом план координације и деловања. Наш задатак био је да омогућимо безбедно одржавање саме седнице, да не дође до угрожавања одборника и свих осталих запослених који треба да буду тамо, између осталог и новинара, и свих осталих који су имали право да бораве на тој седници. Формирана је линија уз помоћ заштитних ограда која је требала само да означи зону кроз коју би требало путници да прођу када улазе у Скупштину да обављају своје обавезе и дужности – до детаља описује Лекић све што је тог дана догађала. 

СВЕ УКАЗИВАЛО ДА ЋЕ ДО ТЕНЗИЈА ДОЋИ, НАПАД НА ОГРАДЕ КРЕЋЕ КАДА СУ ОДБОРНИЦИ ПОЧЕЛИ ДА УЛАЗЕ У САЛУ

Он напомиње да је ситуација у почетку била мирна, уз комешања добацивања, све је то полако почињало да добија изглед да ће доћи до тензије.

- Моји људи који су ту били, слушајући њихове разговоре и добацивања су већ предосећали да ће доћи до нечега. Нисмо реаговали, него смо професионално наставили да радимо свој посао и били смо ту физички присутни да бисмо евентуално осујетили неки покушај напада на објекат или лице. Оног момента када су одборници кренули да улазе у Скупштину, изненада креће напад на заштитне ограде које су они баш јако вукли, подизали, гурали, знајући очигледно тачно шта раде. На свим снимцима се јасно види да обезбеђење није у том моменту реаговало. Покушавали смо да задржимо ограду и да одржимо формацију као неку заштиту и нас самих од њих. Међутим, они су били много јачи у томе, јер да смо ми јаче интервенисали вероватно би некога од њих повредили – каже и напомиње:

- Све што се дешавало у простору између зграде Бановине и зграде АП Војводине је штићени простор и која је део тог објекта. Након неког времена се њихова агресија појачавала, они су насртали, покушавали су да продру, затрчавали су се, сударали су се са нама и у том моменту је полиција донела одлуку да се доведу одређене полицијске снаге без којих се очигледно не би могло даље радити. Лично сам очекивао да ће у том моменту доћи до смиривања ситуације, јер присуство униформе је нешто што пре свега означава много већи ауторитет. Нажалост, до тога није дошло. Дошло је до распламсавања целокупне ситуације и њихови напади су били све интензивнији. Јасно се види да су задавали ударце песницама у потиљак, ударали су у штитове, покушавали су у неколико наврата да отму штит у чему су и успели. Даље је следило гађање полиције и службеника димним бомбама које су изузетно отежавале наше дисање, поливали су нас фарбом, гађали нас камењем.

ЛЕКИЋ О СПОРНОМ МОМЕНТУ – ПОКУШАВАО ДА ОТМЕ ШТИТ, ЧАК СЕ ЗАЛЕТЕО ДА УДАРИ ПОЛИЦАЈЦА,  ПЉУВАО И ПОКУШАВАО ДА ГРИЗЕ

Власник агенције на питање како објашњава спорно држање ноге на врату активисте што је изазвало нападе у медијима да је дошло до прекорачења овлашћења каже:

- Оно што је нас изузетно потресло јесте моменат када је један од демонстраната покушавао да отме штит полицајцу. Био сам у близини, видео сам целокупан догађај. То лице је имало изузетно јаке гримасе и из петних жила је чупао тај штит, чак је у том моменту и оборио три полицајца. Један од полицајаца је покушао да ударцем по руци да до знања да пусти штит, међутим он то није чинио ни по коју цену и чак се у једном моменту залетео да удари неког од полицајаца у цивилу. Један од полицајаца је покушавао да му ударцем по руци да до знања да пусти штит, он то није учинио ни по коју цену. У једном моменту се залетео да удари неког од полицајаца, јер су били присутни и они у цивилу. Полиција је реаговала и то лице су кренули да спроводе иза заштитне баријере, јер је он већ својим залетањем практично прошао тај део. Када је склоњен са стране део полицајаца је морао да се врати у кордон јер је и даље претила опасност пробијања кордона. Један полицајац у цивилу је остао држећи то лице на земљи, покушавајући да га процесуира, приведе и обави своју дужност. Он то није успевао и тражио је асистенцију, јер се лице опирало. У том моменту је пљувао људе около, покушавао да се брани, тако што је уједао. За сваког човека то је прилично стресна ситуација. Два наша радника су се нашла ту и пришла у помоћ полицајцу у цивилу и чује се да су у једном моменту рекли да пусти руку, што он наравно није хтео да учини и у том моменту су морали да примене методу којом су полугом безбедно извукли његову руку. Полицајац је од свог колеге полицајца тражио да му дода лисице, а од све буке колеге нису одмах чуле. Један од њих је чуо повике “Дајте лисице” и додао колеги који му је исте ставио. Људи који су у том моменту интервенисали су мајстори борилачких вештина и веома добро обучени да спроводе такве потезе, знајући тачно да одмере снагу и интензитет тог деловања и јасно се види на снимку да су руке тих људи биле потпуно опружене што значи да је цела тежина и терет био на телу човека, а не на колену као што жели да се прикаже. То је урађено због тога што је то лице претходно пљувало и покушавало да уједа, они су једноставно морали да исконтрулишу из страха да не би добили неку болест. То је трајало неколико секунди. Оног момента када су му стављене лисице престало је свако дејствовање од стране полицајаца и од стране мојих колега. У том моменту се види како они њему помажу да он прво седне, након тога га подижу, лице више не пружа отпор. Они то лице предају полицији за даље поступање.

ЗАКОН ПРЕДВИЂА ДА ПРИВАТНО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ МОЖЕ ДА ИМА ГРАЂАНСКУ ОДЕЋУ, ОКО ВРАТА ИМАЛИ ТРАКЕ СА СЛУЖБЕНИМ ЛЕГИТИМАЦИЈАМА

Лекић је одговарајући на критике да припадници обезбеђења нису имали никаква обележја каже да по Закону о приватном обезбеђењу имају права и могућност да своје службенике задуже грађанским оделом.

- Онај ко је читао Закон о приватном обезбеђењу зна јасно да на то имамо право. Пошто су наше униформе тамних боја, ми смо знали да ће тај дан бити изузетно топло и да ће наши службеници обезбеђења дуго стајати на сунцу и да то може да проузрокује озбиљне здравствене проблеме ја сам одучио, и дао налог, да се свако од ангажованих лица задужи грађанском оделом у виду белих мајица. Око врата су имали траке са службеним легитимацијама, којима су могли да прикажу да су службеници обезбеђења.

Како каже, трпе невероватне притиске и јако велике увреде од разноразних људи који спиновањем желе да изокрену све.

- Пристао сам на овај интервју да бих исправио то и објаснио људима ко смо. Многи људи знају шта радимо и на који начин, али имам потребу да кажем да без обзира на изокретање целокупне приче током самих демонстрација није повређен ниједан демонстрант. Претрпели смо стотине удараца, и оних који се виде и оних који се не виде, јер су нас шутирали у цеванице, на разноразне начине. Ми се надамо да ће то све једног дана проћи и да ће истина изађи на видело. Апсолутно немамо разлог да било шта кријемо нити да се стидимо, радили смо свој посао.

ПОЛИЦАЈАЦ У ЦИВИЛУ КОЈИ ЈЕ ПОДСЕЋАО НА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ВУЧЕВИЋА

Лекић описујући све што се тога дана дешавало да се током протеста десила филмска анегдота.

- Један полицајац излазио је из зграде Скупштине Војводине, а својим ликом подсећао је на градоначелника Милоша Вучевића. У том моменту је неко повикао “Ево га Милош!” и сви су кренули невероватном силином да пробијају кордон, уз невероватне повике, мржњу и агресију да би дошли до тог човека. То је трајало док нису схватили да то није градоначелник, али је мени била невероватна та количина агресије коју су они испољили у тој ситуацији.

БОНУС ВИДЕО: Стравичан пожар код Старог сајмишта - ватрогасци у борби са ватреном стихијом