Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У част великана, а за бољу будућност Панчеваца: "Дани Вајферта" - прилика за добру забаву и зараду кроз историју! (ВИДЕО/ФОТО)

31.08.2021. 13:36
Пише:
Србија Данас
Dani Vajferta
Дани Вајферта / Извор: Фото: Туристичка организација Панчева/Војводина

Манифестација “Дани Вајферта” је најважнија градска туристичко-привредна манифестација у Панчеву

Недалеко од Београда на самом почетку сваког лета у Панчеву одржава се манифестација у част једног од највећих историјских личности које је овај град изнедрио. У овом граду живео је и стварао Немац Ђорђе Вајферт, који је био Србин више од многих других који су се у Србији и родили. Иако рођени Немац, од Србије и Панчева никада није одустао, већ је и живот провео као да је рођен управо овде у банатској престоници Панчеву. 

Био је познат као велики хуманиста и визионар, а у свом животу увек је тежио стварању нових ствари и желео је да у овом граду остави свој неизбрисив траг. Како је овај космополита обележио Панчево, тако је сада њему у част оформљена манифестација “Дани Вајферта”, као и туристичка рута “Стопама Ђорђа Вајферта”. Манифестација се одржава у част Ђорђа Вајферта, великог индустријалца, првог гувернера Народне банке Србије, ктитора, поштоваоца уметности, колекционара, добротвора и великог хуманисте.

Чудотворна водица о којој је и велики Николај Велимировић писао: Усред шуме крије се верско благо - МАНАСТИР БАВАНИШТЕ (ВИДЕО/ФОТО)

Чудотворна водица о којој је и велики Николај Велимировић писао: Усред шуме крије се верско благо - МАНАСТИР БАВАНИШТЕ (ВИДЕО/ФОТО)

ТАМО ГДЕ ДУНАВ КЛАДЕ ВАЉА: За њега су се борили Старина Новак и Хајдук Вељко, а сада у ово место хрле туристи (ВИДЕО/ФОТО)

ТАМО ГДЕ ДУНАВ КЛАДЕ ВАЉА: За њега су се борили Старина Новак и Хајдук Вељко, а сада у ово место хрле туристи (ВИДЕО/ФОТО)

Знате ли ви шта је то "АЈФЛЕЛОВ ШЛАЈЗ"? У Бачкој се крије драгуљ Србије, а његова прича фасцинира! (ВИДЕО/ФОТО)

Знате ли ви шта је то "АЈФЛЕЛОВ ШЛАЈЗ"? У Бачкој се крије драгуљ Србије, а његова прича фасцинира! (ВИДЕО/ФОТО)

Како је Град Панчево препознао потенцијал ове манифестације, не чуди што је она најважнија туристичка свечаност којој се поклања веома велика пажња. Не само да има велики туристички знаја за будућност Града, већ има и повољан привредно-економски потенцијал што иде на руку грађанима Панчева у будућим временима. 

Манифестација “Дани Вајферта” је најважнија градска туристичко-привредна манифестација у организацији Туристичке организације града Панчева, под покровитељством града Панчева. Организује се од 2014. године на Тргу Ђорђа Вајферта у Панчеву.

- “Дани Вајферта” су нешто што Град планира у будућности да подигне на виши ниво и заиста желимо да та манифестација буде препознатљива у читавој Србии. Нажалост, током претходне године нисмо успели да одржимо ову манифестацију због пандемије коронавируса, а ове године ће бити у доста мањем обиму него што би требало да буде из истог разлога борбе против вируса. Поштујемо све епидемиолошке мере и заиста чекамо неко боље и лепше време у будућности како бисмо ову манифестацију одржали онако како то грађани заслужују и како она треба да изгледа. “Дани Вајферта” су понос града Панчева и трудићемо се у будућности  да сама манифестација буде из године у годину све боља и боља – рекао је градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Идеја манифестације је да се у амбијенту старог градског језгра, у непосредној близини најстарије пиваре у овом делу Европе, основане 1722. године, точи врхунско занатско пиво, слуша најбоља музика, пруже најфинији укуси хране уз пиво и дружи са уметницима и занатлијама кроз многобројне пратеће догађаје у доброј атмосфери.

Сваке године програм манифестације прилагођен је свима, те тако има за свачије “непце” по нешто. Ту је туристички део са реализацијом “Вајфертове руте”, затим културно-уметнички програм, али и сајам за привреднике. 

У оквиру “Вајфертове руте” можете посетити неке од најважнијих локалитета који су у вези са легендарним Ђорђем Вајфертом, попут његове родне куће и породичне гробнице. Родна кућа овог великог човека налази се у оквиру старе Панчевачке пиваре и прави је ужитак посетити је, а управо ту сада постоји и ресторан у ком се можете додатно окрепити и почастити. У оквиру руте може се посетити и некадашња фабрика леда “Славина”, као и црква Свете  Ане у којој је Ђорђе Вајферт са својом супругом Маријом обележио свечано златну свадбу, тј. 50 година заједничког брачног живота. Последња станица је Римокатоличко гробље где се налази породична гробница Вајфертових. Туристичка рута веома је интересантна туристима како домаћим тако и страним и управо је то оно што манифестацију “Дана Вајферта” чини додатно привлачном и веома унапређује туристичку понуду Панчева. 

Сама манифестација нема само туристички потенцијал, већ и економски. Наиме, поред лепе атмосфере и знаменитих места, у оквиру “Дана Вајферта” панчевачки привредници показују шта то њихове умешне руке све умеју. Сваке године се одржава и сајам хране и пића где се могу видети, пробати и купити све оно што панчевачки привредници производе. Ту су стари занати, произвођачи крафт пива, локалне ђаконије, банатски колачи, али и произвођачи меда, ракије и народних рукотворина. Када почну “Дани Вајферта” не зна се шта више мирише, да ли маковњача или домаће пиво. Веома велики економски потенцијал препознат је у овом сегменту манифестације и несумњиво да ће се додатно ширити у будућности. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Уз храну и добро пиће, неопходна је и добра музика, те стога су челници Града организовали и пригодан музичко-културни програм за децу, младе, али и одрасле. Забави никад краја, а несумњиво је да сви уживају. Панчевци се посебно радују “Данима Вајферта” и поносни су на оно што имају, а ако је судећи по плановима локалне самоуправе ова манифестација ће добити и додатну популарност и постати још препознатљивија манифестација на мапи Србије.

Године 2015. „Дани Вајферта” проглашени су за „Најбољу нову манифестацију” од стране удружења „Туризам и манифестације Србије”, а Панчевци ће несумњиво бити довека поносни на Ђорђа Вајферта у чију част се ова манифестација и родила и развија. 

Пројекат је финансиран из буџета Града Панчева. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.