Колико дуго КУВАНО ЈАЈЕ сме да стоји, а да се не ПОКВАРИ? Након овог дана немојте их више ЈЕСТИ
Тврдо кувана јаја врло су храњива и изврсна опција за здрав међуоброк или као део уравнотеженог оброка, а већини људи управо та намирница остане као вишак након празника.
Након Васкрса неретко се по фрижидеру вуку остаци након празничне трпезе, а с обзиром на то да би било добро да се што мање хране баца, покушајте искористити те остатке у наредним данима.
Тврдо кувана јаја врло су храњива и изврсна опција за здрав међуоброк или као део уравнотеженог оброка, а већини људи управо та намирница остане као вишак након празника.

ОТКРИВЕНО - Ево које ЋЕЛИЈЕ у НАШЕМ МОЗГУ су задужене да чувају УСПОМЕНЕ

СРПСКИ ОБИЧАЈИ: Да ли се ускршња јаја фарбају на Велики четвртак или на Велики петак?
Ипак, оно што изненађује је да кувана јаја имају краћи рок трајања од свежих јаја.
Како правилно чувати кувана јаја?
Током кувања уклања се заштитни слој који облаже љуску, чиме јаја постају осетљивија на ваздух и штетне микроорганизме. Стога је хлађење куваних јаја изузетно важно кад је у питању спречавање контаминације или кварења.
Њихово чување у фрижидеру помаже успоравање раста бактерија јер потенцијално опасне бактерије расту спорије на температурама испод 4°Ц. Избегавајте дуго држање куваних јаја на собној температури и ставите их у фрижидер након 2 сата од кувања.
Такође их је најбоље чувати у картонској кутији или у херметички затвореној посуди. Држите их на унутрашњој полици, а не у вратима, јер често отварање и затварање фрижидера може узроковати варирање температуре на том месту.
У почетку ћете можда приметити необичан мирис у фрижидеру у којем се држе тврдо кувана јаја. То је последица сумпороводоника који настаје при кувању. Међутим, то је нормално и безопасно, а мирис обично испари из њих кроз неколико сати.
На крају, не препоручује се замрзавање тврдо куханих јаја јер и беланце и жуманце постају жилави и воденасти, што их чини неугодним залогајем.
Огуљена тврдо кувана јаја
За што бољи квалитет најбоље је одлагати гуљење тврдо куваних јаја док их не будете јели или директно употребили у рецепту. Ако су јаја већ огуљена, препоручује се држати их у херметички затвореној посуди с влажним папирнатим убрусом како се не би осушила.
Баш као и неогуљена тврдо кувана јаја, огуљена не треба остављати на собној температури и треба их што пре ставити у фрижидер.
Колико дуго могу издржати тврдо кувана јаја пре него што се покваре?
Ако се правилно чувају, тврдо кувана јаја - огуљена или неогуљена - могу се сигурно држати у фрижидеру отприлике једне недеље, према министарству пољопривреде САД-а. Ако нисте сигурни колико дуго су ваша тврдо кувана јаја била чувана у фрижидеру, прво проверите је ли им се на љусци ствара слузави или кредасти слој. Ако то приметите, баците јаје.
Важно је да јаја не једете након што се покваре јер вас то може изложити ризику од болести које се преносе храном са симптомима као што су дијареја, мучнина и повраћање. Покварено тврдо кувано јаје може имати изразито непријатан мирис. Ако јаје још увек има љуску, можда ћете морати да га разбијете како бисте осетили мирис.
Боја жуманцета
Многи људи се брину ако је жуманце тврдо куваног јајета зеленкасто-сиве боје. Међутим, то не значи да се јаје покварило. Боја жуманцета варира у зависности од времена и температуре кувања. Када се јаја дуго кувају, жуманце постаје блеђе и на крају поприми зеленкасто-сиву боју.
Ова боја се јавља кад прекувате јаје јер то узрокује реакцију гвожђа из жуманцета са сумпороводоником из беланцета. Иако то може утицати на текстуру и укус у устима, сигурно је за јело, пише "Healthline".